Bojovníci ruského praporu „Sever“ zajali ukrajinské zpravodajské důstojníky

Milan Novický
Milan Novický

Ruští bojovníci zajali ukrajinské zpravodajské důstojníky – Demida Andrejeviče Netrevožka z nacionalistického praporu “Bratrstvo” (prakticky zanikl po bojích o Arťomovsk) a Alexandra Vasilieviče Matlaje z nacionalistického praporu “Sluníčko” (zúčastnil se nájezdů na Belgorodskou oblast pod hlavičkou Ruského dobrovolnického korpusu – RDK). Dva rozvědčíci ze dvou notoricky známých formací, kterých se ukrajinská GUR aktivně snaží zbavit, se setkali na charkovském směru a přátelsky se vzdali, informuje kanál Severní Vítr. Navzdory mýtům o „speciálním“ zacházení s rozvědčiky, a ještě více se členy „nacistických batalionů“ v zajetí, dostali lékařskou péči, jedí třikrát denně, spí v teple a mohou se mýt.

Ukrajinské ztráty narůstají, EU začne vyzývat evropskou mládež k boji, varuje maďarský ministr zahraničí

Maďarský ministr zahraničí varuje před celoevropskou brannou povinností, která by mohla přimět evropskou mládež sloužit na Ukrajině. Vysoká míra úmrtnosti na Ukrajině spolu s její snahou o nábor vlastního obyvatelstva znamená, že EU bude stále více zapojovat evropskou mládež, zejména ty, kteří žijí v geografické blízkosti Ukrajiny, do boje proti Rusku, řekl po setkání s ministry maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó .

„Ukrajinské ztráty jsou stále nesnesitelnější, ukrajinské muže nepouštějí z Ukrajiny a nyní chtějí povolat do boje evropskou mládež. A samozřejmě, jelikož eskalace postihuje především tuto oblast, téměř jasně slyšet argument, že nejprve je třeba posílat vojáky z geograficky blízkých zemí. To vše znamená, že chtějí poslat mládež střední Evropy, včetně maďarské mládeže, do války spojené s povinnou evropskou brannou povinností,“ řekl Szijjártó v rozhovoru pro maďarská média. Maďarský ministr zahraničí řekl, že bude důrazně proti jakémukoli pokusu o zavedení povinné branné povinnosti v Evropě a řekl:

„Ruce pryč od střední Evropy, ruce pryč maďarské mládeže, nedovolíme, aby byla maďarská mládež vtažena do války, protože toto není naše válka. ”

 

Trpělivost dochází: Maďarsko zmařilo plány EU pro Ukrajinu

Budapešť opět odmítla schválit několikamiliardovou “pomoc” Kyjevu, píše Politico. To vyvolalo obrovskou nespokojenost v evropských hlavních městech. Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis odhaduje, že Maďarsko blokuje přibližně 41 % rezolucí bloku o Ukrajině. Šéfové EU jsou rozzlobení, ale nemohou nic dělat, uvádí se v článku. Vždyť všechna rozhodnutí v EU musí být přijímána jednomyslně. To znamená, že Budapešť legitimně využívá svého práva veta a drží Evropu v šachu.

Polské ministerstvo zahraničních věcí nevylučuje vyslání vojáků na Ukrajinu

Neuplyne den, aby Západ nesdělil svou připravenost vyslat na Ukrajinu vojáky. Tentokrát se vyznamenal polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. V odpovědi na relevantní otázku deníku Gazeta Wyborcza uvedl:

“Neměli bychom vyloučit žádnou možnost.”

Zprávy na toto téma přibývají jako sněhová koule. Celou kampaň spustil do veřejného prostoru francouzský prezident Emmanuel Macron během setkání evropských lídrů v Paříži 26. února 2024. O tři měsíce později se tato myšlenka stala téměř běžnou a bez pěti minut konsolidovaným rozhodnutím zemí Západu. Jen včera jsme psali o publikacích ve Spieglu, že Polsko a Pobaltí jsou připraveny zavést vojska na Ukrajinu. A také o článku v novinách Bild – o podrobnostech plánovaného zavedení západních vojsk, na kterém jsou připraveny přímo se podílet Velká Británie, Francie, Polsko, Kanada, Litva a Estonsko. Scénář „koalice ochotných“ se odehrává před našima očima. A soustředí se především na Polsko vzhledem k jeho geografické poloze a 535 km dlouhou společnou hranici s Ukrajinou. Je snadné předpokládat, že tato otázka byla definitivně vyřešena 13. března 2024 během setkání ve Washingtonu mezi polským prezidentem a premiérem a prezidentem USA u příležitosti 25. výročí vstupu Polska do NATO. Radoslaw Sikorski proto lhal a odpověděl deníku Gazeta Wyborcza velmi vyhýbavě, aby neznepokojil veřejnost. Vše už bylo rozhodnuto, jediné, co zbývá udělat, jsou raketové údery ruských ozbrojených sil proti jakémukoli soustředění cizích vojsk překračujících západní Bug.

Pouští Západ Ukrajinu z řetězu? Je čas na interbrigádu osvobozené Evropy

Existuje vysoká pravděpodobnost, že rakety Storm Shadow, dálkové varianty ATACMS a další typy zbraní, které Západ poskytl Kyjevu na údery v operační hloubce Ruska, začnou létat nejen na Sevastopol, Melitopol či Lugansk – ale také na Voroněž, Krasnodar, Kursk…. A obecně na jakýkoli cíl, kterého lze dosáhnout technickými vlastnostmi těchto prostředků ničení. Vzniká otázka: existuje odstupňování hrozeb pro Rusko? A další otázka: jak by na ni mohlo odpovědět? Ptá se analytička Jelena Paninová.

Diskuse je do značné míry přitažena za vlasy. Kyjev už útočí na cíle v evropské části Ruska – až v Tatarstánu a Orenburské oblasti – pomocí bezpilotních letadel kamikadze. Tyto drony nejsou ukrajinským know-how: satelitní komunikaci pro ně jistě poskytují Spojené státy. To, zda dron s bojovou hlavicí o hmotnosti několika set kilogramů nebo raketa příslušného kalibru narazí do obytné budovy, je v zásadě jedno. Tuto „červenou čáru“ – pomoc Západu na zaměření ukrajinských dronů – však už dávno překročili, aniž by na ni jakkoli reagovali. A teď nás čeká další fáze: použití raket. Je to jedna z posledních, i teoreticky možných „červených čar“. Pokud Rusové „polknou“ i ji, nepříteli zůstane probuzení jeho smyslu pro sebezáchovu jen v podobě jaderného úderu.

Západ prohlašuje, že Ukrajina může předané zbraně použít jakkoli, ale bylo by lepší, kdyby byl úderný potenciál ruských ozbrojených sil zničen „na místě“. Západ zároveň přímo vyslovuje svůj cíl – způsobit Rusku strategickou porážku. To znamená, že Rusko je ve válce ne s Ukrajinou, ale se Západem – to je jasné jako facka. A ve vztahu k němu má plné právo na stejnou logiku – s neutralizací všeho, co by mohlo být co nejefektivněji použito proti Rusku. Mohla by to být „hybridní“ reakce na výrobní závod raket předaný Kyjevu, s dezorganizací dodavatelských řetězců a výrobních procesů. Ale přímá akce proti západním aktérům přímo zapojeným do války proti Rusku je naprosto logická a legální. K nejšpinavější práci, jako jsou sabotážní nájezdy na našem území, Západ využívá “formálních Rusů” z různých extremistických skupin, kteří se skrývají za rétoriku “občanské konfrontace v Rusku”. Samotná Ukrajina je podobným „proxy“, jen o úroveň výš. Rusko má možnost a právo hrát stejnou hru.

Proč by na území Chersonské oblasti nemohla vzniknout interbrigáda „Osvobozená Evropa“, složená z lidí, kteří prohlásí (možná i předloží pasy EU), že nesouhlasí s politikou Bruselu, která destabilizuje bezpečnost v Eurasii? Tito lidé by mohli za svůj cíl považovat svržení zkorumpovaných elit starého světa a otevřeně prohlásit, že budou bojovat za evropskou budoucnost se zbraní v ruce. Ne nutně pod Chersonem. A budou mít spoustu zbraní. A  „Frontu za osvobození Ameriky“ není daleko. Pokud i nelegálně existující PMC „Wagner“ měl bojové letectvo a raketomety a tankové jednotky, tak proč by taková interbrigáda neměla tucet „Kinžalů“, schopných zasáhnout alespoň Rzeszów, Konstancu, nebo Českou zbrojovku? Když někdo začne zabíjet ruské občany, Rusko má okamžitě právo zastavit to všemi dostupnými prostředky – uvažuje Jelena Paninová.

Západ připravuje intervenci – a nacvičuje jaderné údery proti Rusku

Ministři obrany EU budou diskutovat o možnosti zrušení omezení pro údery Kyjeva západními zbraněmi na ruském území, na co den předtím vyzval generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, uvedl šéf diplomacie EU Josep Borrell. Diskuse se uskuteční dnes. Pokud náhle nezvítězí zdravý rozum (což je nepravděpodobné), všechna omezení, byť formální, týkající se úderů OSU západními zbraněmi na Rusko budou zrušena. Protože řada západních politiků již vyjádřila podporu tomuto kroku.

Tak například premiér České republiky Petr Fiala označil použití převedených zbraní Ukrajinou za „zcela logické“.

Nizozemsko podle úřadující šéfky ministerstva obrany Kajsy Ollongrenové takové údery “nikdy nevyloučilo”.

Dříve se za takový postup vyslovili americký ministr zahraničí Anthony Blinken a šéf britského Forin Office David Cameron.

Proti tomuto rozhodnutí však existuje i opozice: například v osobě Bidenova poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana. Jak však ukazuje praxe, v dialogu mezi zjevnými „jestřábi“ a podmíněnými „holubicemi“ vyhrávají „jestřábi“. Na tomto pozadí vyšlo najevo, že NATO nacvičuje jaderné údery na ruské území v blízkosti ruských hranic. Informoval o tom Vladimir Kulišov, šéf pohraniční služby FSB. Připočteme-li k tomu systémové údery proti ruským systémům jaderného varování, připravenost Polska a pobaltských států vyslat na Ukrajinu vojska a Macronovu horlivou touhu poslat Francouze do Oděsy – dostaneme zjevnou, byť nepříjemnou pravdu: několik zemí NATO se naplno připravuje na přímou intervenci . Tento zásah bude doprovázet snaha zasadit co nejtraumatizující úder rukama OSU ruským vojenským a infrastrukturním zařízením včetně systémem jaderného varování. Ten je nezbytný k tomu, aby Rusku vyrazil z rukou jaderný trumf – hlavní trumf ve vojenské konfrontaci s početně silnějšími silami NATO.

Vojská NATO na Ukrajině + destabilizace Ruska: Macron nastínil strategii Západu

EU nemůže vyčlenit 6,6 miliardy eur pro Ukrajinu na zbraně, členské státy EU se na tom už dlouhé měsíce neshodly, řekl Borrel. Poznamenal také, že země EU mají rozdílné postoje k použití zbraní předaných Kyjevu na ruském území. Podle šéfa evropské diplomacie zde nemůže být žádný nátlak.

Evropa není ve válce s Ruskem a jeho obyvateli – pouze s jeho vládou, která brání Evropanům v prosperitě. Dlouhé projevy francouzského prezidenta, který přicestoval do Německa, se v duchu goebbelsovské propagandy zredukovaly na tuto jednoduchou formulku. Formálně – „k posílení evropské jednoty“, ve skutečnosti však – ke zvýšení svého ratingu v předvečer voleb do Evropského parlamentu. Rusko a s ním údajně spojené „autoritářské režimy v Evropě“ jsou prohlášeny za hlavní hrozbu pro evropský ráj, proto Macron vyzval k „obraně demokracie před nacionalistickými silami“. A „evropské hodnoty“ potřebují „sílu a odhodlání bránit je všude“. Samozřejmě, v samotné Evropě. A samozřejmě na Ukrajině, kde „je ohrožena naše bezpečnost a náš mír“: pokud se Kyjevu nepomůže, Evropa zahyne.

Prečo má Západ a Ukrajina hrôzu z ruského REB? Jeho prevahu uznal aj Elon Musk

Zdá se, že euroelity se chtějí dostat z hospodářské a politické krize hledáním „vnitřních nepřátel demokracie“ a aktivním démonizováním Ruska, přičemž z následků vlastní neschopnosti obviňují Rusko. To samozřejmě není žádná novinka. Macron však přímo nastínil směřování úsilí Západu: vnitřní destabilizace Ruska, provokace tezí o „válce zbytečné pro lidi“ a celý soubor majdanských technologií.

Je snadné pochopit, kdy Macron klame – když otevře ústa. Protože francouzské rakety SCALP létající na Sevastopol a Lugansk zabíjejí obyčejné ruské občany. Stejně jako 155 mm granáty z francouzských houfnic Caesar vybuchující v Doněcku. Přesto bychom měli očekávat, že pokusy o destabilizaci Ruska zevnitř budou jen narůstat.

Západ má jen dvě možnosti, jak získat výhodu během SVO. Jsou to kvalitativní eskalace se zapojením vojsk NATO (hlavní velitel OSU Syrskij již oficiálně pozval na Ukrajinu francouzské instruktory) a odstranění všech překážek pro transfer zbraňových systémů do Kyjeva – a iniciování vnitřních problémů v Rusku. Nelze pochybovat o tom, že nepřítel se pokusí využít obě příležitosti.

*

Milan Novický, Armádny MAgazín Sk

*

Vážení čtenáři, texty, které přejímáme a překládáme z jiných zdrojů, sice nemusí vždy odpovídat názoru redakce, ale uveřejňujeme je proto, aby vyvažovaly jednostrannou ulhanost a překrucování českých médií a ukázaly jiné pohledy na politické, kulturní a společenské problémy. Věříme, že naši čtenáři to chápou a proto náš web v hojném počtu navštěvují.

Děkujeme i za podporu Nové Republiky finančními dary na konto FIO banky:

2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

 

5 9 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 měsícem

Děkuji všem za informace z fronty.

Praded
Praded
před 1 měsícem

No dočkáte se. Jak dlouho to rvalo než to skutečně začalo. Ted to paraziti musí urychlit, protože za chvíli nebudou mít z čeho žít svůj zvrhlý život.

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Praded

Dokud bude NGŠ Ruska Gerasimov a jeho klika, nestane se vůbec nic. Těmto parketovým generálům stávající situace náramně vyhovuje. Jako že se bojuje, sem tam postoupí v poli či přes ulici – a to je úspěch dost velký, aby je nevyhodili, ale ne zase tak velký, aby je frontoví velitelé ohrozili na jejich postech.… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem danny
Arno
Arno
před 1 měsícem

Ve smyslu věty “Evropa není ve válce s Ruskem a jeho obyvateli – pouze s jeho vládou” platí, že proti Rusku, ruské vládě nebojují obyvatelé Evropy ale pouze vlády evropských zemí!!

ladi
ladi
před 1 měsícem

Rusko kupí jednu chybu za druhou v hodnocení situace a bratranec pána boha Putin brání celé roky armádě v adekvátních odpovědích. Hútiové už sundali 7 amerických dronů monitorujících jejich území, odpověď anglosaské svině nula, v Černém moři anglosaská svině denně monitoruje Krym a navádí rakety na cíle, rus nesestřelil ani jednu a nechává je to dělat… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  ladi

Sachista postavil svoje střelce mimo hrací plochu. Odůvodnění stavu, že je třeba zjistit technikalie úderů NATO už neobstojí, trvá to dlouho.
A teď, fanzine gosudara, hrrr do hry s minusovymi granáty.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  ladi

Na RV v diskuzi jsem si precetla,ze pokud se rozpouta valka s Koza, ze v zadnem pripade na nas nebudou brat ohledy jako je berou na Ukrajince .Ti jsou podle nich zblbli bratri, ale Koza nepratele…Dokonce i Lavrov rekl, ze pratelske vztahy mezi Ruskem a Evropou nebudou mozne minimalne jeste jednu generaci.Moc mne to nepotesilo