Češi by potřebovali válku…

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Pamatujete? Tohle byl jeden z nejslavnějších výroků Pavlíka Řeporyjce Novotného. Tenkrát jsme se divili, jak je možné, že ho za to nevedou v klepetech, protože Tušl s Čermákem dostali vyšší tresty za mnohem méně nevymáchanou hubu. Novotnému se nestalo nic. Naopak, premiér si s ním dělal selfíčka, navštívila ho Danuška Nerudová, která sama nedávno přidala hlášku, že dnešní komunisti jsou zločinci. Ba dokonce i PePa z Hradu přišel zkontrolovat klid a řád v Řeporyjích, Dana Drábová také políbila Novotného prsten.

Nejdál to dotáhl Vítek Rakušan, který na Novotného výroku neshledal nic trestného. Naopak. Novotný prý vyhrožoval národu a to se smí, protože nevyhrožoval jednotlivci. Ještě v úterý, když jsme Novotnému vyspali hnůj před radnici, našlo se dost takových, kteří ho bránili a považovali ho za vrchol morálky a evropských hodnot.

Uplynul den a ejhle… Novotného výrok o potřebě války se zhmotnil na Slovensku. Jakýsi pisálek postřelil premiéra Fica. Ano, takhle přesně to vypadá, když někdo potřebuje válku. Nevím, na co myslel Pavel Šafr, když psal o tom, že se u nás musíme vypořádat se stranami národní zrady, ale vzhledem k jeho letoře bych tipoval, že snil o něčem podobném. Nějaké ty flintičky, bajonetíčky, koncentráčky… Demokracie, vole!

Škoda, že už se na lůzu neposílají četníci s bodáky… To také řekl Novotný.

Karel Kryl kdysi zpíval, že nám demokracie dozrává do žaludečních vředů. Na Slovensku už demokracie dozrála do žaludeční resekce.

Přečetl jsem si celou řadu komentářů našich liberálních spoluobčanů, kteří především litovali, že střelec neměl lepší mušku a měli radost z dobé zprávy pro Slovensko. Hlupáci. Tak dlouho vyvolávali démona nenávisti, až se to prostě podařilo. Argumenty totiž dojdou vždycky dřív než náboje. První atentát od Rašína. Pro neschopnost uznat jiný názor. Pro militantnost a neústupnost. Ano, takhle války začínají. Není možné ustoupit ani o píď a kdo má jiný názor, je ruská pátá kolona. Ty víš, dobrotivý Bože, že jakákoliv nelidskost je mi cizí, Rusáci ovšem nejsou lidé…

Nebinární Šimečko před časem řeklo, že urobí všetko pro to, aby Fico nevládl… moc pěkně to uzrálo.

Pojďme si to říct natvrdo. Všichni ti Etzleři, Šarapatkové, Mitrofanové, J.X.Doležalové, Novotní a ostatní, ti nebojují za demokracii. Ti prostě chtějí vyhrát a jak vidno, jsou ochotni sáhnout i ke krajním prostředkům, aby bylo po jejich. A zároveň svým bojem proti dezinformátorům zařizují, aby za demokracii nemohl bojovat ani nikdo jiný. Aby to prostě nešlo. Za demokracii se dá bojovat jedině pluralitou a širokým spektrem názorů. Tohle už není demokratický souboj myšlenek. Tohle je normální nenávist, jdoucí za hranu čehokoliv. Už víme, kam jsou ochotní zajít.

Kdybychom my, dezoláti, byli jako oni, tak by Fiala musel jezdit do práce nebojácně a sám v obrněném voze.

Přitom demokracie byla vymyšlena proto, aby nic a nikdo nevyhrál trvale. Aby se každý názor dal změnit, každá orientace se dala otočit, každé nepřátelství, aby mohlo skončit. Svět se mění a názory také. Ale pokud pravda a láska nemá alternativu, tak holt jednou sáhne po pistoli, aby se udržela u moci.

Nejvíc mě děsí, kolik lidí se vlastně těší na to, až tu žádná demokracie nebude. Překáží jim. Neumožňuje jim trvale vyhrát. Třesou se na to, až se svých názorových odpůrců zbaví, až už tu nebudou překážet všechny ty dezolé… Je třeba se s nimi vypořádat. Jako s Ficem… Žádná velkorysost, žádná milost. Už chápu, proč mi tolik Ukrajinců říkalo, že u nás je to jako na Ukrajině před patnácti lety.

A na závěr, jako vrchol absurdity, atentátník Cintula před osmi lety zakládal hnutí proti násilí… Evropské hodnoty někdy dokáží neuvěřitelné věci.

*

Daniel Sterzik – Vidlák, Litterate

 

4.7 13 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Slysela jsem,ze Nerudova pochazi z prominentni komunisticke rodiny…Jen mi to dokazuje,co si uz leta myslim…Nezalezi na rezimu ( krome ekonomicky), ale na lidech,ktere rezim generuje do popredi (udela z nich ” elity”)…na nich pozname v jake kondici rezim je…Tenhle uz je na tom hodne zle

Primak
Primak
před 2 měsíci

Neříkali jsme často za mlada: “Jó, to by se v Americe nestalo”? Ale teď jsme pyšni, že to, co se v Americe tak často stává, se stane i U Nás. Konečně jsme světoví…

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Proc musime porad opisovat chyby? Nedela to z nas blbce?

orinoko
orinoko
před 2 měsíci

Právě teď správný postřeh odjinud: K atentátu na Slovensku došlo v zemi, která je členem NATO a EU. Bezpečnost především, že. Jenže pravý opak je realitou aneb jak nebezpečné je býti v klubu chrestysu USA. Vedle toho se jeví Varšavská smlouva jako vysoce zvládnuta systémová přednost, byť také občas tekla krev. A aby si prasata… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci

Jana Hamplová po atentátu na Fica: Ani Hitler by se nestyděl. Kdo nehajluje, smí být zabit
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Jana-Hamplova-po-atentatu-na-Fica-Ani-Hitler-by-se-nestydel-Kdo-nehajluje-smi-byt-zabit-755354

cablik
cablik
před 2 měsíci

Jo tak máme pravdu a lásku v přímém přenosu fašismus je furt stejný snad to premiér Fico přežije. Bohužel druhá strana se neštítí ničeho a jsou všehoschopný.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Snad ano,ale stejne se ho tim zbavili.Co jsem cetla,operace trvala pet hodin a museli mu pozasivat streva,coz by znamenalo,ze by musel mit vyvod,coz je na invalidni duchod

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Přežil, má výbornou kondici. Gratuluji mu k přežití, na Slovensku fungují normálně, vše se přehodnocuje. Slovensko se změní rychleji.

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Nejhorší na tom je, že přerostlé děti jako mončičák Šimečko, nemohou mít a nemají vyvinuté kognitivní vnímání a společně s opilci, zaprodanci a feťáky, co si z nepochopitelných důvodů říkají novináři, nejsou s to dohlédnout na to, kam až to dotáhli. Jinak bych si dovolil poopravit pana Sterzika. Natvrdo je třeba říct, že všichni ti Etzleři,… Číst vice »

oldo
oldo
před 2 měsíci

Přečetl jsem první odstavec a dost.Nejsem na straně západní agresivní bandy.Ale. Výrok,že češi by potřebovali válku nemůže být trestný ani to není vyhrožování,to autor asi neumí česky,nebo nechápe jednoduchou větu. Já si myslím,že řeporyjské prase má v tomto případě velkou pravdu, i když to myslel jinak.Kdyby čeští idioti znali válku,nebyli by v čele svoločí,která… Číst vice »

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  oldo

Ten Novotnej je psychicky nezralým člověkem, patří na léčení své psychiky.