Poslední zprávy z bojiště

Přišlo do redakce mailem
Přišlo do redakce mailem

1. Taktické události

V ČT občas vychází zprávy taktického charakteru typu “armáda RF někde zase útočí”. Takové zprávy jsou ve vztahu k výhledu na konec války nerelevantní. Na taktické úrovni je důležité, ze všech dílčích zpráv je evidentní, že armáda RF má lepší taktickou přípravu, lepší výcvik, dobrou spolupráci pozemních jednotek s letectvím, dělostřelectvím, tankovými jednotkami. Nové dodávky amerických zbraní považuji za zprávu na taktické úrovni, neboť zásadně nemění chod SVO.

2. Operativní události

Na operativní úrovni se letos odehrál postup armády RF u Avdějevky a dál na západ. Avdějevka byla dlouho, ještě před začátkem SVO budovanou pevností, ale padla docela rychle. Druhá rozsáhlá operace běží teď směrem na Časův Jar, což je další silně opevněné logistické centrum a bývalé velitelství UKR armády, teď už evakuované. Tam vidíme taktiku obchvatu, která náhodou a chybou UKR velení vedla k nečekanému postupu a obsazení vesnice Očertino. Obsazením Očertino se armáda RF dostala až za připravené obranné pozice, to byl průlom fronty. Postup je teď zastaven a běží rozšíření a zpevnění nově obsazených pozic. UKR armáda vrhla do protiútoku rezervy, což zatím nepomáhá, protiútoky naopak končí ústupem. Rozvědka RF hlásí, že v tylových jednotkách UKR armády u Časova Jaru jsou cizí vojáci, údajně z Francie. Účast Fransouzů naznačuje publikace v Asia Times o tom, že přezident Markon poslal na Ukrajinu jednotku cizinecké legie.

3. Strategická úroveň

Na úrovni strategie je vhodné aktualizovat jak plní svou strategii strany konfliktu. Hlavním aktérem jsou USA a jejich strategie je brzdit RF, to je zároveň i dlouhodobě dekladovaná strategie NATO. Brzdit v tomto případě znamená udržet válečné operace co nejdéle, držet dál ekonomické sankce. Svou strategii USA plní dobře, proto ze strany USA nečekejme žádných mírových plánů.

Druhým v pořadí aktérem je RF. RF svou strategii deklarovala v návrhu mírové smlouvy z jara 2022: demilitarizace, denacifikace a neutrální status Ukrajiny. Vzhledem k této strategii pro RF není zásadní vojenská kontrola území. Proto ve válečných operacích nevidíme rychlé útoky. Armáda RF šetří vojáky a stále doufá, že konflikt bude vyřešen politickým jednáním. Své strategické cíle strana RF zatím nesplnila.

Třetím v pořadí aktérem je Ukrajina. Strategii UKR strany ani nedovedu formulovat, snad by to mělo být vybudování národního státu a formování UKR etnika z původních sovětských obyvatel. Takovou strategii Ukrajina rozhodně neplní, svou státnost pravděpodobně výslekem SVO ztratí.

4. Politická úroveň

Ve vnější politice pozorujeme pevné spojenectví RF z Čínou. Indie potichu ale významně pomáhá s odbytem ropy. RF je významných členem BRICS. Západu se rozhodně nepovedla politická izolace RF. Navíc již samotná SVO spustila procesy dekolonizace v Africe. Ve vnější politice RF určitě neprohrává.

Ve vnitřní politice je pro RF důležité zachovat stabilitu v ekonomice, životní jistoty obyvatelstva. Jsem v kontaktu se spolužáky ze školy v Rusku a mohu potvrdit, že SVO nemá zatím na život normálních lidí znatelný negativní vliv. Ekonomika roste, zdravotnictví a sociální služby fungují. RF je jedna z vedoucích zemi ve světe v postupu digitalizace státní zprávy.

Speciálně je třeba ohodnotit fungování základní vojenské služby. Záklaďáky neberou do boje. Ten, kdo nastupuje povinnou základní vojenskou službu dostává hned kartu vojáka s různými výhodami. Dostává na kartě hned finance, od prvního dne mají záklaďáci oblečení a veškerou výbavu. Po službě mají přednost v univerzitách, dostávají státní stipendium – v RF není VŠ studium úplně zdarma. Z těchto záklaďáků se rekrutují profesionální vojáci, podepisují kontrakt s ministerstvem obrany. Těchto dobrovolných kontraktních vojáků je dost. Počet ozbrojených sil stále roste. Díky tomu ve společnosti není obava ze všeobecké mobilizace. Momentálně do RF se vrací množství mladých lidí, kdo utekl po mobilizaci v roce 2022.

Závěr: RF v SVO vítězí, avšak konec války není v dohlednu.

B. G.

Snímek nahoře ukazuje přípravu další etapy ukrajinské “mohylizace” –  čekající hrobové jámy

4.6 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
Žádné komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře