Gruzínský premiér odmítl odcestovat do USA

Předseda gruzínské vlády Irakli Kobachidze (na snímku) odmítl odjet na návštěvu USA kvůli nepřijatelnosti podmínek, které Washington pro návštěvu stanovil. Američané zejména požadovali, aby dočasně byl z parlamentního schvalování vyřazen zákon o transparentnosti zahraničního vlivu, nepřesně označovaný jako zákon o zahraničních agentech. Zákon gruzínští poslanci již schválili ve dvou čteních a do konce května ho čeká závěrečné hlasování. Americké velvyslanectví zveřejnilo prohlášení, že do USA byli pozváni vysoce postavení představitelé gruzínské vlády, což gruzínská strana odmítla.

„V tomto ohledu bychom rádi objasnili, že předseda vlády Gruzie byl pozván do Spojených států s upozorněním, že před návštěvou bude gruzínský parlament nucen dočasně zastavit projednávání návrhu zákona „O transparentnosti zahraničního vlivu“. Uskutečnění návštěvy s podmínkami neodpovídá duchu partnerství, které by mělo být založeno na vzájemném respektu a vzájemné důvěře,“ uvedlo k tomu gruzínské ministerstvo zahraničních věcí.

Velvyslanec USA v Gruzii Robin Dunnigan v prohlášení uvedl, že gruzínská vláda odmítla jednání, protože je podle jeho názoru je odhodlána schválit zákon, o kterém Evropská unie jasně řekla, že je neslučitelný s aspiracemi Gruzie v unii. „Zároveň se někteří představitelé vládnoucí strany rozhodli zaútočit na největší zastánce gruzínské suverenity: Spojené státy a Evropskou unii,“ prohlásil americký diplomat.

Je třeba připomenout, že ve Spojených státech od roku 1938 existuje Foreign Agents Registration Act, jehož hlavním účelem je zajistit, aby americká veřejnost a američtí zákonodárci věděli o zdrojích propagandy a přesné identitě lidí, jejichž cílem je ke svému obrazu ovlivňovat americké veřejné mínění, zákony, tedy de facto vnitřní politiku v zemi. Podle dikce tohoto zákona je agentem zahraničního subjektu jakákoli osoba nebo organizace, která jedná na základě pokynu, zda je pod vlivem zahraničního subjektu. Týká se i těch, kteří se pod takovým krytím účastní politických aktivit, realizují aktivity v oblasti styku s veřejností pro zahraniční subjekt, nebo získávají či rozdělují na území Spojených států jakékoli finanční a jiné prostředky, nebo zastupují před představiteli americké vlády jakékoli cizí zájmy.

Plyne z toho, že pozdvižení okolo gruzínského zákona o transparentnosti zahraničního vlivu, který velmi kopíruje americkou  právní úpravu, je falešné. A to jednak ze strany Washingtonu, ale také Evropské unie, která samozřejmě jeho zrušení od Američanů nepožaduje.

*

Jan Urbach, První Zprávy

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

5 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
shoty
shoty
před 13 dny

Tak to politici v Európe sú voči USA rozhodne ústretovejší. Žiaden zákon FARA, strata suverenity nad svojim územím vďaka obrannej zmluve s USA, no a, samozrejme, tupé čumenie na odfajčený plynovod z Ruska.

Karel2002
Karel2002
před 13 dny

Američané chtějí na Rusko zaútočit nejen z Ukrajiny, ale i z Gruzie. Pro Rusy pak bude těžší se ubránit.

standa
standa
před 14 dny

Amerika – to je žijící paradox snad ve všem. Tento zákon – Foreign Agents Registration Act – může být jen v USA a nikde jinde – tam kde ho mají, tak poškozuje demokracii! 🙂– je tedy paradoxem, že jidne být nesmí, protože by odhaloval agenty cizích zemí – tedy americké agenty a to… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 14 dny

Dobře dělá, že nejede. V živé paměti ještě je, jaké šmecko sjel padouch nebo hrdina Trumpifajksl na srbského Vucice. V nějakém smajchl kabinetu, kde byla kamera, se najednou rozletly dveře a vpadla tam banda s papíry, které se měly okamžitě podepsat. Vy padalo to velmi “diplomaticky”. Nevím už, o co tehdy šlo . Možná o závazek… Číst vice »

standa
standa
před 14 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Překvapila mne odvaha gruzínského premiéra ! Fiala, kdyby měl odmítnout návštěvu USA z podobných důvodů by byl tak podělanej strachy, až by ho to kleplo !

kolokol
kolokol
před 13 dny
Odpověď uživateli  standa

Asi se bojí. Ale zřejmě víc toho, že by se ho tam za louží zmocnili. Přece jen na dálku je to o poznání složitější. Jeden Irakli by odcestoval do USA a druhý by se z nich vrátil. Je téměř jisté, že ho ruská strana varovala a zároveň nabídla ochranu. Jináč by se demokratické nabídce… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 13 dny
Odpověď uživateli  kolokol

… politik malé země.

Hokarc
Hokarc
před 14 dny

Ano, tak na ně!

spartak
spartak
před 14 dny

Jó pod botou strýčka Sama se nežije lehce.Gruzie již poznává pravou tvář USA

mikkesh
mikkesh
před 14 dny

Ale, ale co pa to je, co pa to je? Že by návštěva senilního strejdy v jůesej byla odměna za něco? A Blyštivej Péťa jel? Tak né náš přítel z nejvěrnějších? Že by vyděrač? Takže nakonec slušní lidé budou chválit presidenta Zemana, že u strejdy Bidena nebyl? To jsou věci, to jsou věci. Snad bychom se… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 14 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Pravda, my vlastně neznámé, jaké emero plky musel ještě návštěvou strávit fialový kompost.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 13 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Fialový kompost byl na nějakých fotkách z přelomu měsíce vyobrazen dosti pobledlý a skleslý. Že by trpěl nějakými zažívacími problémy? Nebo je postaven před úkol přednést národu, že válčit se zkrátka bude a má strach z reakcí? Či snad musí vysvětlit, že je potřeba nakoupit ten na Ukrošsku tak osvědčený vojenský šrot, co tak… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 13 dny
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Třeba dostal ceres, že osinu v rozpulenych zádech má předvádět snesitelneji. Možná jeho smira už dávno prelezla snesitelnou hranu.

cablik
cablik
před 14 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Člověče vy chcete liberální rádoby demokracii já teda určitě ne jen normální demokracii bez přívlastků. Gruzínský premiér má recht že tam nejede nachystali by jim osud bandery.