Kdy jindy?

Je to asi poprvé v našich moderních dějinách, kdy odboráři odešli z jednání tripartity, vmetli Fialovi do tváře všechny jeho hříchy a odešli dát vyjádření pro kamery ven před Strakovku. Oficiálním důvodem je zákoník práce a odchody do důchodu. Skutečným důvodem je neschopný premiér a vláda národní katastrofy. Ďurčo, Dufek, Žitníková… všichni poslali Fialu do Brusele a Středula se nakonec… musel přidat.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

A tak budeme mít v druhé půlce května odborářské protesty. Nezůstane jen u odborových svazů, ale nechci předbíhat událostem. Vše se během několika příštích dní dozvíte. Říkat něco předem znamená, že naše demokratická vláda zase nasadí své spin doktory a spřátelené redaktory v majnstrýmových médiích a budou špinit vše co mohou i co nemohou. Nejlepší způsob, jak nic neprozradit, je nic nevědět…

Za včerejšími událostmi na tripatitě je hodně práce. Spousta jednání mezi odborovými svazy i odborovými předáky. Spousta jednání s dalšími subjekty. Ne, nespadlo to z čistého nebe. Tedy… pro vládu ano. Ta si ve své aroganci myslela, že to má v suchu, všechny nespokojené rozehnala, zcenzurovala a vylhala. Opak je pravdou. Vláda svým přístupem dosáhla jen toho, že si všichni začali dávat pozor na jazyk a vyjasnili si pozice a ztratili i ty poslední iluze.

My, Češi, jsme jak voda. Dlouho je možné do rybníka házet kamení a dělají se jen malé vlnky. Ale když se to pak utrhne, povodeň se nedá zastavit. Nikdo nemůže říct, že se odbory nesnažily. Nikdo nemůže říct, že odboroví předáci nebyli vstřícní. I všichni ostatní byli neuvěřitelně vstřícní a ochotní se domluvit. Jinde v Evropě by už dávno hořely ulice nebo stála doprava, u nás se stále ještě vyjednávalo. Ale když premiér a jeho suita přijdou na jednání tripartity a chovají se jako Tomáš Prouza, tak přemýšlíte o tom, jestli tahle vláda ještě k něčemu je. Jedno dne pohár trpělivosti prostě přeteče definitivně.

Kdybyste náhodou nevěděli, čí je to vina, podívejte se na Prouzův twitter. Tam je všechno. Vládní argumenty i vládní arogantní tón. Je tam přezíravost, posměch, kádrování i nálepkování toho nejhrubšího zrna. Fiala je vinen, protože se choval nikoliv jako státník, ale jako hovado.

Víte, proč je u nás všechno nejdražší? Protože jsme zticha!

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až vláda bude mít demonstraci těsně před volbami. Fiala s Prouzou (nebo snad Prouza s Fialou?) i s prezidentčíkem mohou do televize trousit svoje moudra o tom, jak na lůzu není třeba brát ohled, Vondra zase může do televize nosit nějaké svoje pamflety psané azbukou a Pekarová s Kandidátuší mohou křičet o proruských silách. Těch čtrnáct dní si to voliči budou pamatovat…

Policajti zase mohou sahat po pistolích, v kavárnách zase mohou sedět provokatéři domluvení s novináři a v televizi mohou lhát až se jim od huby bude prášit. Všechno jim bude za dalších čtrnáct dní spočteno. Všichni se budou muset vyjádřit, nikdo tomu neunikne a vy budete mít ten nejlepší možný materiál pro volební rozhodování.

Kdy jindy o sobě dát vědět? Kdy jindy zahulákat vládě do oken? Kdy jindy vysvětlit nerozhodnutým, koho nemají volit? Kdy jindy připomenout před kamerami vládě všechny ty sviňárny, kterých se za poslední tři roky dopustila? Kdy jindy k tomu přidat i jiné smysly než jen zrak a sluch? Kdy jindy se dívat na protažené ksichty Fialy a Stanjury a kdy jindy se jim posmívat za jejich hloupé nohlsledy, kteří budou na sociálních sítích dšít nenávist na obyčejné lidi, kteří se živí normální prací?

Kdy jindy rozhoupat už tak dost rozviklaná vládní křesílka?

Tak pojďte, vládo! Pojďte! Povídejte, co si o nás myslíte! Strhněte si zase další masky! Teď bude mít Vítek příležitost k debatě bez cenzury. Ale také bez ochranky a bez komparzu… Nechte vyhřeznout vaše skutečné povahy přesně v době, kdy ukazujete jen vyretušované ksichty na bilbórdech a předstíráte starost o své voliče. Nezapomeňte hodně často říkat slovo „Rusko“ a „populismus.“ To bude před volbami výborně fungovat.

A my všichni jsme zváni. Jedenadvacátého května. Ale tentokrát fakt nezůstane u jednoho dne. I další skupiny mají důvod si zahulákat před vládními budovami. Vím to, protože v tom jedu s nimi. Za jeden den by se to ani všechno nezvládlo. Tak pojďme zúročit všechno, co jsme se za dva roky protestování naučili. Pojďme pod vládou rozhoupat křesílka v pro ně tu nejblbější možnou chvíli. V době, kdy ještě skoro polovina lidí není rozhodnuta, koho bude volit.

Já vím, chtěli byste více informací. Dozvíte se je. Postupně. Ve vládě totiž sedí gauneři, mafiáni, cenzoři a totalitáři. V politických neziskovkách sedí tisíce darmošlapů, kteří tam jsou přesně pro tuto příležitost… aby rozbíjeli jakoukoliv iniciativu zdola. V mééédiích jsou stovky Bartkovských, Taberyů a Moravců, kteří nebudou váhat dezinformovat jak to jen půjde a obviňovat z toho nás. Rozumný člověk neudělá dvakrát stejnou chybu.

Dnešní článek berte jako první pozvánku. Takovou informativní, že plán B a C nastal. Abyste si od jedenadvacátého dál neplánovali rodinné oslavy. Jak říká starý Klaus, každý protest je protivládní a každý protest je politický. Ale nikdo vám tam nebude říkat, koho máte volit. Jen se tam bude hodně hodně hlasitě zdůrazňovat, že Pětikolku nevolit a spočítat to téhle vládě hromadného ničení. Při trošce štěstí nezůstane jen u slov.

Budou další pozvánky… pádnější. Abyste věděli, jak vážně to organizátoři myslí… Ještě jednou je zapotřebí se do toho pustit.

*

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

PS. Prosím, doufám že někdo už pracuje na plánu D a E…

*

** Na podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010 **

4.2 12 hlasy
Hodnocení článku
24 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Musíte se na to podívat z pohledu Fialy a spol. Oni chtějí všemi prostředky, které má ČR k dispozici, pomoci Zelenskemu a pohrobkům Stěpana Bandery, aby dobyli zpět ruskojazyčný východ Ukrajiny a místní obyvatelstvo buď vyhladili, vyhnali či poukrajinštili. Stejně jako USA, Německo, Francie, Velká Británie, Holandsko, Polsko, pobaltské země atd. Střední a mladá generace současné ČR… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Nechci vam do toho kecat,ale nevybrali jste zase hodne blby datum? Mistrovstvi sveta v hokeji je az do 23. takze 21. to na zadnou velkou ucast nevidim…Sice se zajem o hokej uz dost snizil,ale jeste ne uplne a byl to nas narodni sport

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Žádný MS v hokeji, ale obyčejný přebor NATO v ledním hokeji… 😉

skeptik
skeptik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

FHH – Fašistické hokejové hry.

Hokarc
Hokarc
před 2 měsíci

Dnes již nejsme srdce Evropy, ale fialová modřina, uprostřed Evropského utrpení.

vera havrankova
vera havrankova
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Hokarc

Velmi výstižné!

cablik
cablik
před 2 měsíci

Kdyby oni měli mluvit pravdu tak co si myslí tak jsou jak ten starosta z ODS. s těmi slouhy se jednat nedá oni mají nařízenou transatlantickou pravdu a tím to zvadlo. Je třeba vydržet do voleb a snad to bude lepší.

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Pane Sterziku, teď najednou se v kritice vlády, respektive nýmandů z vlády budeme obracet na odbory? Když víme, že Středula je naprosto marnej? Díky Vám, jsme měli jedinečnou příležitost se zemědělci tuto vládu blokádou Prahy odstranit. Škoda, velká škoda, že jste pak, pro mě z nepochopitelných důvodů, zoufale prosazoval apolitičnost stávky. A dopadlo to… Číst vice »

oldo
oldo
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Důvody člověka, který napadl Rusko tvrzením, že mohlo zaplatit za drony jadernými zbraněmi, jsou pro mě pochopitelné.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Osobně si myslím, že jednat s vládou o čemkoli je dnes už jen ztrátou času. Vydržet to nějak do voleb a pak to všechno vrátit do normálu, předělat a opravit. Bude to namáhavá a zodpovědná práce. Navíc by měli být příslušníci této vlády, zrádci, kolaboranti, nepřátelé vlastního lidu, osoby bez respektu a autority, postaveni před soud… Číst vice »

oldo
oldo
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jako bezdůvodný optimismus je to správně.Já si myslím,že změna vlády může v současné situaci nastat třemi způsoby.Revolucí,generální stávkou,zastavením chodu státu – u nás zřejmě nemožné.Rozkolem v koalici-při stoosmi vemi nepravděpodobné,vypustili by rybník a nesplnili zadání, pokračování germanizace,přepisování dějin,ničení školství-tedy přípravu svých voličů.Zbývají volby a TI TUPCI BUDOU VOLIT PODOBNĚ!MÁME CO CHCEME,JE POTŘEBA SI NELHAT DO… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem oldo
kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  oldo

Já to vidím jednodušeji, na dva způsoby, pokojnou cestou a násilím. Ty různé pokojné cesty proti vládě nám jaxí nejdou a na násilné řešení nemáme povahy. Navíc násilné řešení by zneužili i imigranti k rabování a krádežím. Když už u nás násilí, tak způsobené politiky, nikoli davy.. Příklad Maďarsko. A nějaká masová akce jako opravdová generální stávka… Číst vice »

Prodost
Prodost
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  oldo

A opozice jim jejich bohorovnost jistí svojí rozdrobeností. V minulých volbách propadlo přes 1M hlasů, což bylo 19,8% při asi 20 opozičních politických subjektech s výsledkem pod 5%. Nyní je těch subjektů už více než 30, odhadem propadne čtvrtina hlasů, tedy 25%. Přátelé, nemá čistě náhodou, opozice nařízeno plnit propadlými hlasy odpadkové koše?… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Prodost

Ano, je to přesně tak, jak píšete. Minule, tzn. v roce 2021, propadl opozici ve volbách milion hlasů, což se stalo po účelové změně volebního zákona na objednávku dnešní vládní koalice. Ze strany Rychetského a spol. šlo o záměr, “fašistická” SPD nesměla jít do vlády, aby Češi nepřestali být součásti NATO, EU a nepřestali být nepřáteli… Číst vice »

Prodost
Prodost
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Není to tupost. Je to “vych**nost”. A jsou dobře placeni ze zákona o financování politických stran. Stačí 1,5% volební “úspěch” a partajní pokladničky jsou plné až po okraj. Je to v zásadě korupční chování, které se však špatně prokazuje. Už pro to, že je tím zákonem podporované. A propos nikdy bych býval nevěřil, že budu volit… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Prodost

Ano. 1.5% stačí, nechá se z toho dobře žít. Takže máme spousty “opozičníků”, kteří svůj nesmiřitelný boj proti Fialovi vůbec nemyslí vážně a drtivá porážka ve volbách je ve skutečnosti jejich vítězstvím.

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  oldo

Když se to povedlo na Slovensku tak proč ne v Čechách navíc i na západě mají liberální tyranie plné zuby. Nejhorší jsou poraženecké řeči pokud žijeme tak jsme neprohráli.

Prodost
Prodost
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Spojená koaliční opozice (třeba tři, čtyři koaliční uskupení, aby bylo víc smetišť pro alfa kohouty) by mohla dosáhnout téměř 40%. Už kvůli rekordní volební účasti. A tak se ptám, proč to nejde?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Prodost

Podle mne by měly strany pětikolky v příštích volbách, za to co vyváděly, dostat hlasy maximálně od svých rodinných příslušníků. A to ne tak zcela jistě…P.S. Nevím, co si slibují od Čechů v zahraničí, oni nemusí být tak blbí a neinformovaní jak si myslí a nemusí je volit. Ale podvody jsou možné dělat snadněji a ty… Číst vice »

Prodost
Prodost
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Nevím, co si slibují od Čechů v zahraničí”,…nejspíš to, že jich tam bude vždy tolik, kolik bude třeba k potřebnému volebnímu výsledku.

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Češi v zahraničí jsou bohužel ve své většině blbí a neinformovaní. Fiala a spol. mohou s jejich hlasy počítat.

Prodost
Prodost
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Když se to povedlo na Slovensku tak proč ne v Čechách”? Protože tady není Fico, tady je Babiš. A ten nejen, že loutkou je. On i jako loutka vypadá! Zkrátka v dnešním světě, při jeho aktivitách je vydíratelnější než …dosaďte si laskavě sami.

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Prodost

Babiš od roku 1992 do roku 2010 volil ODS (včetně Topolánka, Dalíka a jejich spojence Kalouska, sponzorů Koženého a Bakaly). V roce 2013 Babiš v prezidentské volbě volil Schwarzenberga. Jeho vzestup byl možný jen kvůli slabosti a zrádcovství ČSSD, která nyní už fakticky neexistuje. Fico je konzistentní. V tom mají Slováci štěstí.

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Dal se na politiku až ve chvíli, kdy po jeho impériu chtěla modrá a přidružena pakáž vypalne. Do politiky šel ohlídat svoje vlastní zájmy. Všechno ostatní tomu podřídil. I násilné cockovani ve prospěch toho ksichtu svaba etc.