Ticho před bouří. Co chystá Putin?

Použije Rusko taktické jaderné zbraně? A jestli ano, pak kdy a za jakých okolností?

Michael Svatoš
Michael Svatoš

V sobotu 4.května jsem v pořadu na TV Bureš s Josefem Skálou předpověděl, že Rusko se připravuje k použití taktických jaderných zbraní, aby odvrátilo stupňující se útoky kyjevského režimu proti strategickým cílům na svém území, jako je výstražný radarový systém Container, který sleduje letový provoz nosičů jaderných zbraní F-16 a F-35 nad územím evropských zemí NATO, a nad Blízkým a Středním Východem. Upozornil jsem přitom na skutečnost, že na běloruské vojenské základně, kde jsou rozmístěny ruské taktické rakety Iskander-M se vedle “odpalovacího týmu raket” už nachází i “oddíl taktických jaderných hlavic”, který se přitom zatím vždy, i v Kaliningradu, nacházel mimo základnu taktických raket. Umístění raket a jaderných hlavic do jediného malého prostoru, tak představovalo první ruské varování NATO a Ukrajině, že riskují “taktickou jadernou válku”.

Od mé předpovědi neuplynulo ani 48 hodin a Moskva včera nařídila provést prověrku připravenosti “nestrategických jaderných sil”. V dnešní analýze se proto na celou jadernou eskalaci podíváme podrobněji.

Putin včera vyhlásil červené linie, jejichž překročení Západem a Ukrajinou (Zelenskyj = “šílený král”, který rozpoutá jadernou válku”, viz pořad), bude znamenat odvetné údery Ruska proti Velké Británii, a použití “nestrategických jaderných zbraní”. 

(1) Včera Rusko oznámilo, že poprvé v dějinách Ruska (od konce SSSR), bude v nejbližší době provedeno praktické cvičení zaměřené na přípravu a použití “nestrategických jaderných zbraní”. Cvičení proběhne v podřízenosti Jižního vojenského okruhu !!! (Krym, Luhansk, Doněck, atd.), námořnictva a letectva. Velitel Jižního vojenského okruhu s velitelstvím v Rostově na Donu je generál plukovník Sergej Kuzovlev, který je současně velitel hlavní skupiny ruských vojsk na Ukrajině (Jih).

Generál plukovník Sergej Kuzovlev, který bude řídit přípravu na použití nestrategických jaderných zbraní nařízenou včera Putinem.

(2) Včera ruské ministerstvo zahraničí oficiálně varovalo USA, že americké stíhačky F-16 představují platformu dvojího použití, schopnou nést jaderné zbraně, takže bez ohledu na konfiguraci, ve které budou F-16 převedeny na Ukrajinu, je Rusko bude považovat za nosiče jaderných zbraní. Jakýkoli let F-16 na ukrajinském nebi bude považován za záměrnou provokaci ze strany Spojených států a NATO. Jakákoli stíhačka F-16, která se objeví nad Ukrajinou, bude považována za nosič jaderných zbraní. (Že Rusko bude na vyslání F-16 na Ukrajinu takto ostře reagovat jsme předpověděli už 1. května. Viz podrobně MAP 1979)

(3) Včera si ruské ministerstvo zahraničí povolalo na kobereček britského velvyslance v Moskvě a předalo mu varování, že pokud Británie dodá Ukrajině zbraně, a ty budou použity proti ruskému území, jak sliboval britský ministr zahraničí David Cameron, britské vojenské základny i vojáci se po celém světě mohou stát cílem odvetných ruských úderů.

NATO nyní soustřeďuje do Pobaltí řadu svých jednotek. Ve válečné teorii se obecně jakékoli soustřeďování jednotek pod “záminkou uskutečnění obranného cvičení” považuje za silný signál možné bezprostřední přípravy na zahájení války. 

Velká Británie už oznámila, že se do června 2024 rozmístí v rámci různých cvičení 16 000 britských vojáků s tanky, děly, obrněnými vozidly, a vrtulníky ve “Východní Evropě”.  Tyto britské síly, zejména v Pobaltí, se tak mohou stát rychlým terčem odvetných ruských úderů v případě, že “šílený král” Zelenskyj začne britskými zbraněmi útočit na ruské území. K provedení těchto odvetných útoků budou pravděpodobně využity ruské taktické rakety, protože se “velmi obtížně sestřelují”, a jejich dosah letu vylučuje, aby ničily cíle v Západní EU, nebo v USA, a nemohou tak být chybně vyhodnoceny “jako první velký jaderný úder”. Pro odpálení těchto raket je zejména vhodná základna Asipovičy, kde jsou nyní rakety Iskander-M také rozmístěny.

Podle některých analýz, zveřejněných včera britskými médii, se vojska NATO připravují vojensky vstoupit na Ukrajinu, jakmile se její obrana zhroutí. Rusové v tom případě vyhrožují, že nikdo na Capitol Hill, ani v Elysejském paláci, ani v Downing Street 10, jejich odvetu nepřežije. Přijde světová katastrofa.

(4) Včera si ruské ministerstvo zahraničí také povolalo francouzského velvyslance, a na rozdíl od Britů, se mu nedostalo výhružek ruskými útoky, ale byl upozorněn, “že se ruským uším doneslo, že francouzská cizinecká legie už operuje na Ukrajině”, a “že jde o nepřijatelnou eskalaci”. Francie okamžitě po upozornění oznámila, že žádní francouzští vojáci ani legionáři na Ukrajině nejsou. Rozdíl v obou demarších Velké Británii i Francii je dramatický. Zatímco Británii se přímo sděluje, že Rusko si vyhrazuje právo na ni zaútočit, Francie se pouze varuje před eskalací.

Podle loňského hlášení operativy CIA 3/OO/119573-23, vykonal v lednu “vysoký důstojník Ruského ministerstva obrany osobní inspekci běloruské základny Asipovičy, kde jsou umístěny rakety Iskander-M, aby zhodnotil možnosti další výstavby na základně.” Uplynul rok, a základna je po přestavbě jako jediná v celém Rusku a Bělorusku připravena “během několika minut zahájit taktický jaderný útok”. (Pozn. Ruské taktické jaderné hlavice nejsou na rozdíl od strategických jaderných hlavic přímo namontovány na své nosiče. Skladují se odděleně nejméně několik kilometrů od prostoru rozmístění svých nosičů. Jediná základna, kde jsou umístěny přímo u nosičů je běloruské Asipovičy. To platí i pro základnu v ruském Kaliningradu.)

Loňský pohled na 1405. muniční dělostřeleckou základnu u běloruského města Asipovičy, kde byla rozmístěna 465. běloruská raketová brigáda vyzbrojená raketami Iskander-M. 

Letošní pohled na základnu Asipovičy, který prokazuje, že na běloruské základně raket Iskander-M se buduje i sklad pro jaderné hlavice, který v Rusku vždy podléhá 12. hlavní správě Ministerstva obrany Ruska. Budování čtverého ochranného plotu kolem základny je standartní bezpečnostní prvek nutný pro skladování ruských taktických jaderných hlavic. Zdroj obou fotografií – FAS – Federace amerických vědců. 

Ruská příprava na použití “nestrategických jaderných zbraní” v případě dodání letadel F-16 Ukrajině, nebo v případě vstupu vojsk NATO na Ukrajinu, krásně ukazuje past, kterou si NATO samo vykopalo svou podporou války na Ukrajině. 

V případě, že se letadla F-16 objeví na ukrajinském nebi, bude je Rusko považovat za jaderné nosiče, jak bylo Washingtonu sděleno. Let jaderného nosiče směrem k Rusku z Ukrajiny tak bude považován za pokus napadení Ruska jadernou zbraní. V tomto případě ruská doktrína povoluje použití jaderných zbraní, aby se takovýmto útokům zamezilo. Cíle těchto útoků budou ukrajinská letiště, na kterých budou F-16 rozmístěna. Útoky budou provedeny taktickými jadernými zbraněmi. Nedojde tedy k záměně takovéhoto útoku se strategickým jaderným útokem. Použití taktických jaderných zbraní proti ukrajinským letištím vyvolá úplnou demoralizaci ukrajinské armády i společnosti, protože všichni pochopí, že pokračování války jen hrůzy války prodlužuje. Že příprava na použití nestrategických jaderných zbraní probíhá pouze pod velením velitele skupiny JIH ruské armády, která bojuje na Ukrajině, je jasným signálem, proti komu Moskva zvažuje zbraně použít. Protože letadla F-16 budou umístěna na letištích u západních hranic Ukrajiny, nebude jejich zničení jadernými údery, mít vliv na “budoucí ruské území”, a “budoucí ruské obyvatelstvo”. Jaderný spad je při správném použití taktických jaderných zbraní zanedbatelný, a lokálně omezený. Politický dopad je nejistý. Nicméně Putin už v minulosti nařídil tuto záležitost důkladně prostudovat, a je možné, že se došlo k závěru, že provedení jednoho či několika taktických jaderných úderu proti čistě vojenským cílům velké mezinárodně politické zemětřesení nevyvolá, protože následky použití těchto zbraní budou oproti následkům v Hirošimě a v Nagasaki mizivé, a sám Washington tak nebude mít nejmenší zájem do záležitosti příliš vrtat. Tím spíš, že by mohla opět aktivovat evropské protijaderné a mírové hnutí jako v osmdesátých letech minulého století.  V každém případě jde o mimořádnou eskalaci a bude rozhodně lépe, když k ní nedojde.

Ruské včerejší jaderné poselství NATO je zřejmé i v případě, že by NATO napochodovalo na Ukrajinu. Rusové by pravděpodobně vojska NATO na Ukrajině vystavili okamžitým jaderným sprchám Iskanderů-M a dalších střel. NATO by potom mělo pouze dvě volby – kapitulovat a odpochodovat, čímž by přiznalo naprostou porážku a neskutečnou imbecilitu svých generálů, kteří se nechali do ukrajinské jaderné pasti naivně vlákat. A nebo – zahájit s Ruskem jadernou válku. Protože ta by znamenala zničení USA, Washington ji nespustí, a na 100% zabrání Francii i Velké Británii, aby své jaderné zbraně proti Rusku použily. Ukazuje se tak, že Putin na Ukrajině tak Západu připravil dokonalou past. Když USA podporovaly afgánské mudžáhidy v boji proti SSSR, nikdy jim nedali žádnou zbraň, se kterou by mohli zaútočit na strategické cíle v SSSR, protože ve Washingtonu moc dobře věděli, že by to mohl být konec světa. Když Moskva podporovala Vietnamce v boji proti USA, nikdy jim nedal žádnou zbraň, s níž by mohli zaútočit na území USA, a nebo na jejich letadlové lodi rozmístěné v jihočínském moři. Protože v Kremlu moc dobře věděli. že by to mohl být konec světa. Bohužel dnes velká část evropských politiků, podle hesla : “Po nás potopa” hodlá Ukrajincům dodávat zbraně, se kterými by mohli zaútočit na Rusko. Že by to mohl být konec světa, je nezajímá, protože až Ukrajina válku prohraje, bude to stejně znamenat jejich politický konec. Je lepší se těchto politiků rychle ve volbách zbavit.

*

Michael Svatoš, MaP1985

*

** Na podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010 **

 

4.4 14 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 11 dny

Blair-válečný zločinec, přepadl a vraždil na území Jugoslávie a Iráku v rozporu s mezinárodním právem a bez souhlasu RB OSN. Cameron-přepadl a vraždil na území Libye (OSN mu dala mandát jen ke vzdušným operacím na podporu libyjské opozice). Blair a Cameron se nyní vzájemně obviňují z válečných zločinů. Dnešní britský král prohlásil dříve, coby princ, značně nediplomaticky a neprincovsky… Číst vice »

cablik
cablik
před 11 dny

Děkuji všem za informace z fronty.

SunTzu
SunTzu
před 11 dny

Bohužel nám chybí definice taktických jaderných zbraní (TJZ), jde o dosah – dolet raket do 500km? Nic nevíme o účinnosti jaderných hlavic, jakou mají mocnost? 1Kt, 10 Kt, 15kt? Iskander M má nosnost hlavice až 700kg, u této nosnosti může být jaderná hlavice od 150 do 300 Kt, při této účinnosti je pozemní výbuch… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 11 dny

Žádné vyhrožování použitím jaderných zbraní se mi nelíbí. U žádného…

mikkesh
mikkesh
před 11 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Rusové mají krásnou moudrost od dob Alexandra Něvského – Kdo k nám s mečem přijde, mečem zahyne. Je to vyhrožování? Pokud mi někdo říká, že mi přijde rozbít hubu a já odpovím – jestli přijdeš dostaneš klackem do palice, domnívám se, že to vyhrožování nebude.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Ale dnes nežijeme ve středověku a nemydlíme se šavlema. Doba pokročila a jsme moudřejší…Kresťané po facce nastaví i druhou tvář a přitom tvrdí oko za oko zub za zub. No je to blbý ale nechám to…

orinoko
orinoko
před 11 dny

Tak především: “Pozitivním” blabolum Zápachu zásadně nevěřit. Dost se mi nedaří najít nějaký pozitivní příklad verohodnosti z minula. A za druhe: Malá Kretenie je už dlouho vhodným adeptem na ránu po drzce. Stejně jako létající bidet pořád smiruje na Černém moři, tak to samé činí i malokretenska vzpomínka na Britské impérium. Nedávno bidet přistál… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 11 dny

Obávám se, že je to ještě horší. Velká část evropských politiků vůbec nevěří tomu, že Rusko to udělá. Že ty taktické jaderné zbraně použije a odpálí. Kromě toho, že si fakt neumí představit důsledky, v počítačových hrách je to přece sranda, nechápou, že Rusko nemá na vybranou a aby mu uvěřili, bude muset… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 11 dny
Odpověď uživateli  jbskalensky

Velká část politiků nevěří … Lépe velká část šašků, přes soustavné lži, musí věřit strýčku Samuelovi, že to Rus na ně nehodí. Né na Ameriku, ale na ty šašky v Evropě. A pokud jsou rozvědky evropských států, jako že se zdá, že jsou, v rukou takových infantilních klaunů, jako je rozvědka Česká …… Číst vice »