Nejen ekonomika: Proč přijel Si Ťin-pching do Bělehradu?

Předseda ČLR Si Ťin-pching přijel na návštěvu Bělehradu s velmi početnou delegací složenou ze čtyř set osob. Na letišti se čínský vůdce setkal se všemi vrcholnými představiteli Srbska: prezidentem Alexandrem Vučičem, premiérem Milošem Vučevičem a předsedkyní Parlamentu Anou Brnabičovou. Tento přístup není překvapivý, protože právě Čína je v posledních letech v Srbsku hlavním investorem.

Nerosty, zemědělství, farmacie

Podle údajů Národní banky Srbska z ledna 2023 jen za prvních devět měsíců roku 2022 investovala Čína do srbské ekonomiky více než Velká Británie, Německo, Japonsko, Kypr a Slovinsko dohromady.

Čína aktivně investuje v Srbsku do nejrůznějších odvětví. Jedná se i o výstavbu nové vysokorychlostní železniční tratě Bělehrad-Budapešť, těžbu a zpracování nerostů, energetiku a automobilový průmysl.

Jako příklad lze uvést důlní závod ve městě Bor. Po jugoslávské krizi se i kombinát i samotné město ocitly v naprostém úpadku a pouze příchod státní čínské společnosti Zijin Mining v roce 2018 žalostnou situaci změnil. Investováním více než miliardy dolarů do těžebního a hutního centra Číňané doslova změnili region. K dnešku je úroveň mezd v Boru o 50 procent vyšší než ve zbytku Srbska. Zijin plánuje do roku 2030 přeměnit srbský podnik na největšího výrobce mědi v Evropě, uvedl koncem dubna předseda představenstva společnosti Čchen Jing-che.

Rozvíjí se i obchod, a to na obou stranách. Zatímco v roce 2012 činil srbský vývoz do Číny 6,4 milionu dolarů, v roce 2023 už 1,2 miliardy dolarů.

“Pracujeme na podpoře a prosazování ekonomických příležitostí v Číně, ale především jde o společnosti v sektoru zemědělství, agroprůmyslu, farmaceutického a strojírenského průmyslu, protože tato možnost přinese v příštích desetiletích miliardy eur v ekonomické výměně”, prohlásil loni ministr vnitřního a zahraničního obchodu Srbska Tomislav Momirovič.

Nikoliv náhodné datum návštěvy

Očekává se, že během návštěvy Si v Bělehradě strany podepíší asi tři desítky různých dohod. Podrobnosti zatím nebyly zveřejněny, ale je zřejmé, že zdaleka ne všechny se budou týkat ekonomiky. Pro Peking je Bělehrad jedním z nejdůležitějších politických spojenců v Evropě. Pravděpodobně právě kvůli tomu bylo vybráno datum pro návštěvu – 25 let od bombardování čínské ambasády v Bělehradě NATO.

“V roce 1999 se NATO údajně omylem trefilo do čínského velvyslanectví, když bombardovalo Bělehrad, od té doby je Peking pro Bělehrad důsledným partnerem ve všech mezinárodních otázkách, zejména v souvislosti s dědictvím jugoslávské krize”, řekla aif.ru profesorka VŠE, vedoucí oddělení černomořsko-středomořských studií Evropského institutu Ruské akademie věd Kateřina Entinová.

Podle expertky dnes v Srbsku žije poměrně velká čínská diaspora.

“Vznikla už dávno, v devadesátých letech. Politika Slobodana Miloševiče umožňovala čínským občanům získat jugoslávské občanství ve zjednodušeném režimu. To zajistilo příliv čínské diaspory do regionu jako celku, ale nejvíce do svazové republiky Jugoslávie, která se tehdy skládala ze Srbska a Černé Hory, proto tam jsou čínské diaspory poměrně četné. Žijí kompaktně, jsou celkově dobře integrovány do místní ekonomiky a prostředí”, vysvětlila Entinová.

Význam návštěvy a co s tím má společného Washington

“Tato návštěva má strategický charakter jak z ekonomického, tak z politického hlediska. Bělehrad má s Pekingem uzavřenou dohodu o volném obchodu a strategickém partnerství a celkově roste rozvoj ekonomických vazeb od počátku desátých let geometrickou řadou. Pro Peking je právě Srbsko v jihovýchodní Evropě opěrným bodem projektu “Pás a cesta”. Čína je v současnosti největším investorem v Srbsku. Celkový objem čínských investic v Srbsku přesahuje podle uzavřených smluv 20 miliard dolarů. Sice ne všechny tyto investice do republiky přišly, ale je to více než polovina všech čínských investic v jihovýchodní Evropě”, tvrdí expertka.

“Současná návštěva je důležitá také proto, že vidíme, jak se tlak na Bělehrad každým dnem zvyšuje v souvislosti s otázkami jím prováděné zahraniční politiky.  Není to jen spolupráce s Ruskem a odmítnutí uvalit protiruské sankce, ale také spolupráce s Čínou a odmítnutí, navzdory tlaku Washingtonu, snížit objem této spolupráce, a to jak ekonomické, tak politické. Čína aktivně spolu s Moskvou pomáhá Srbsku zabránit přijetí rezoluce Valného shromáždění OSN o událostech v Srebrenici v roce 1995, této otázce bude věnována část návštěvy. Politika neutrality, kterou Bělehrad dodržuje od počátku desátých let a která je zakotvena v jeho zahraničněpolitické doktríně, zajišťuje nejen spolupráci s Moskvou, ale také spojení v trojúhelníku Moskva-Bělehrad-Peking, proto má návštěva Si pro Bělehrad strategický charakter a je pro nás velmi důležitá ve světle rusko-srbské i rusko-čínské spolupráce na mezinárodní úrovni”, vysvětlila Entinová.

Ruslan Dmitrijev

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

aif

4 8 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Pro ne lepsi nez aby se tlacili do EU,ktera je neustale vydira

cablik
cablik
před 2 měsíci
cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Orbán natvrdo: Západní globalismus je těsně před kolapsem. Pád do konce roku? Volby v EU důležité. Rozhodne se však v Americe. Zatluče Trump hřebík do rakve válečným štváčům? Liberální totalitu je třeba zničit!
https://protiproud.info/politika/7914-orban-natvrdo-zapadni-globalismus-je-tesne-pred-kolapsem-pad-do-konce-roku-volby-v-eu-dulezite-rozhodne-se-vsak-v-americe-zatluce-trump-hrebik-do-rakve-valecnym-stvacum-liberalni-totalitu-je-treba-znicit.htm

cablik
cablik
před 2 měsíci

To mají bratři Srbové dobré spolupráce a prosperita lepší než zelený blábol migrace LGTB válka. To je rozdíl mezi západem a východem.

oldo
oldo
před 2 měsíci

Diaspora asi nebude ten správný termín.

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Tak to bude muset Biden, za pomoci mj. Fialy a spol., genocidní Srby opět humanitárně zbombardovat, aby je naučil poslouchat. Srbové jsou spolu s Maďary a Slováky Putinovou pátou kolonou v Evropě. Viděl jsem jakýsi sociologický dotazník, kde se ptali respondentů, zda mají strach z Maďarů a Slováků. A teď zase zlobí Srbové.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Jedna z vychvalovaných západních hodnot je neustálé rozdělování společnosti, štvaní někoho proti někomu. Při využití všech osvědčených nástrojů, které na blbost lidí působí a využívají ji – televize, internet, tisk, neziskovky, hodnotní politici.
Jestli na to někdy přijde podstatnější část lidí, budou mít hodnoty nahnuto. Ovšem s tím “materiálem” co je tady teď… 🙁

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem Haskuv Duch
kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Čína jen nedojí, ale pomáhá a spolupracuje k oboustranné spokojenosti. Prostě umí a pitomec jen čumí a může akorát tak zavidez

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

… závidět…

spartak
spartak
před 2 měsíci

Perfektí, tak si představuji spolupráci Číny v Evropě a jistě tomu pomohlo dědictví B.Tita.