„Moskva nám jde příkladem“: Čína tleská tomu, jak Rusko zabavilo aktiva americké banky JPMorgan

Valentin Katasonov: USA se už nebudou dotýkat „ruských dolarů“.

Zabavení aktiv a nemovitostí amerického finančního konglomerátu JPMorgan Chase v Rusku způsobilo na Západě takový šok, že o této události neinformovalo ani jedno obchodní médium v Evropské unii nebo Spojených státech, ale místo toho jednomyslně zvedli odvádějící téma – Russiagate (vměšování Moskvy do voleb na Západě).

Tyto rozpaky „zlaté miliardy“ není těžké vysvětlit: JPMorgan je podle časopisu Forbes nejbohatší bankou na světě (v roce 2023). Její aktiva přesahují 15 % HDP USA (který se rovná 27 bilionům dolarů v roce 2023), což znamená, že JPMorgan má v rukou více než 4 biliony dolarů.

Rusko podle rozhodnutí Arbitrážního soudu Petrohradu a Leningradské oblasti zabavilo částku, která je pro takového giganta jako JPMorgan bezvýznamná: 439,5 milionu dolarů (40,4 miliardy rublů) na účtech plus – nemovitosti v RuskuAle samotný fakt, že to Rusko udělalo nejmocnějšímu finančnímu hráči Spojených států, a nejspíš bez důsledků, rozrušil Západ.

Příklad Ruska ale potěšil Čínu, která tomuto kroku věnovala řadu nadšených publikací. Sohu píše:

— Dříve Moskva odkládala opatření v reakci na zmrazení svých aktiv na Západě, ale nyní učinila rázný krok! USA byly bezmocné a nemohly se bránit. Co může udělat Washington? Poslední, co zbývá, je zabavit asi 300 miliard dolarů zmrazeného ruského majetku. Ostatní nátlakové zdroje již byly vyčerpány.

Ale USA a EU mají v Rusku majetek v hodnotě 288 miliard dolarů, pokud si Západ a Rusko navzájem zkonfiskují zdroje, bude to prostě směna, Rusko z ní netratí, ale důvěra v dolar, pokud budou aktiva zabavena, se zhroutí. Po takovém incidentu si nikdo nebude držet aktiva v dolarech, předpovídá publikace.

Čínský podnikatel a finanční analytik Li Yunfei poznamenává:

 Nyní si Spojené státy vzaly pauzu. Nevědí, jak Moskvě odpovědět, ale musí. Jinak to velmi poškodí globální prestiž Spojených států. Každý si může myslet, že Spojené státy jsou kolos na hliněných nohách, štěkají, ale nekoušou. A kdo je pak bude v budoucnu poslouchat?

Pokud ale Washington zareaguje, způsobí globální finanční krizi, která nejvíce zasáhne Spojené státy.

Ukazuje se, že v této ekonomické hře s Washingtonem udělala Moskva chytrý tah a všechny komplikace přenesla na svého protivníka. Nyní sleduje, jak budou Spojené státy postupovat. „Moskva nám jde příkladem,“ shrnuje Li Yunfei a připomíná, že Washington nedávno nutil Čínu, aby levně prodala TikTok americkým společnostem.

Nezávislý ekonomický zpravodaj Konstantin Smirnov hovořil o tom, zda čínští analytici nezveličují precedens vytvořený v Rusku.

— Až dosud jsme západní aktiva nezabavili. Maximální sankcí, kterou Rusko uplatnilo, bylo ukončení výplaty dividend západním akcionářům. Každý si přitom mohl své akcie zpětně odkoupit. Nebo prodat aktiva, včetně nemovitostí a výrobních zařízení, jinému vlastníkovi. Třeba pod tlakem, za nevýhodnou cenu, ale i tak.

Zabavený majetek je jiná věc, nelze jej prodat.

V případě JPMorgan tedy vznikl precedens. Navíc to bylo provedeno velmi elegantně – nikoli rozhodnutím vlády, ale soudem. To je důvod, proč Washington „uvízl“ – nemá důvod tvrdit, že to udělal Putin. A se soudem se v Americe zachází s respektem.

Redakce: Proč to nebylo provedeno dříve? Rezervy ruské vlády umístěné na Západě byly zabaveny téměř před dvěma a půl lety.

— Nemohli jsme odpovědět zrcadlově, protože USA a EU nedrží své rezervy v rublechReakci jsme proto začali připravovat až poté, co Západ začal zmrazovat aktiva komerčních podniků a ruských bank.

Druhý důvod. Postupujeme naprosto správně, že se nedotýkáme aktiv společností, které nadále působí v Rusku. Například způsobovat jakékoli nepříjemnosti dceřiné bance rakouské skupiny Raiffeisen Bank Internationala by bylo hloupé a pro nás škodlivé. Raiffeisenbank je zařazena na seznam systémově významných ruských bank a plní veškeré závazky vůči ruským klientům.

A rozhodnutí zabavit aktiva JPMorgan bylo učiněno až poté, co banka oznámila svůj odchod z Ruska. Do té doby se jí také nikdo nedotkl.

Redakce: Mnozí byli překvapeni, že arbitrážní soud v Petrohradě a Leningradské oblasti oznámil přesnou částku, kterou se rozhodl zabavit – 439,5 milionu dolarů. Jak mohl, vzhledem k nedotknutelnosti bankovního tajemství, zjistit jakými aktivy JPMorgan disponuje v Rusku?

— To ani soud neví. Částka, kterou určil s takovou přesností, se shoduje s tou, kterou v USA zmrazili naší VTB bance.

Asi před dvěma lety americká vláda nařídila zmrazit aktiva naší úvěrové instituce, nicméně VTB se dohodla s řadou amerických bank na rychlém stažení svých dolarů. Výsledkem bylo, že ve Spojených státech uvízlo 439,5 milionu dolarů. Právě tuto částku odůvodnil šéf VTB Kostin v arbitráži, aby ji zabavil americké bance.

Právně bylo vše provedeno bezchybně: Spojené státy mohou na soudní rozhodnutí reagovat pouze dalším soudním rozhodnutím, což se také stane. JPMorgan podala protižalobu u amerického soudu.

Ale – symbolicky – jsme zasadili velmi významnou injekci, protože JPMorgan je hlavní bankou „deep state“ a její zakladatel John Pierpont Morgan je také zakladatelem americké centrální banky.

Není divu, že země, které jsou vystaveny finančnímu tlaku ze strany Spojených států, přijaly ruský krok s velkým nadšením: I Spojené státy mohou být vystaveny zrcadlovým žalobám prostřednictvím vnitrostátních soudů.

A čínský ekonom Li Yunfei dokonce vyslovil myšlenku, že v reakci na TikTok by bylo potřeba naprosto legálním způsobem z amerického byznysu něco „vymáčknout”,“ konstatuje Konstantin Smirnov.

Doktor ekonomických věd profesor Valentin Katasonov vyjádřil pro redakci konspirační teorii o zabavení majetku JPMorgan v Rusku.

— Krátce před únorovou revolucí v roce 1917 v Rusku byla v Petrohradě otevřena pobočka americké National City Bank.

Existuje verze, podle které se naši spojenci v První světové válce báli, že Rusko slízne všechnu smetánku z vítězství nad Německem. A tak prostřednictvím této banky zafinancovali svržení cara Mikuláše II.

A v roce 2022, kdy všechny americké společnosti na příkaz opustily Rusko, JPMorgan z nějakého důvodu zůstala a nebyla za to vystavena žádné kritice z Washingtonu. To znamená, že zůstala se souhlasem americké administrativy. Hádejte proč?

Teprve po vítězství Putina ve volbách si tato banka začala balit kufry a tehdy byl zabaven její majetek.

Redakce: Lze toto zatčení aktiv vnímat jako místní vítězství Ruska ve finanční sankční válce?

— Tato válka má velmi záhadný a selektivní charakter. Ruské finanční úřady dokonce přestaly zveřejňovat základní dokument – Mezinárodní investiční pozice Ruské federace – který ukazuje, kolik zahraničních aktiv máme my a kolik našich je v zahraničí. Naposledy byl publikován v dubnu 2021.

Pokud by ale vyšel loni v dubnu, viděli bychom přibližně stejná čísla.

Západ zmrazil už počátkem roku 2022 necelých 300 miliard dolarů peněz ruské vlády a během následujících dvou let více než 100 miliard dolarů soukromých aktiv ruského byznysu. To je známo.

Ale z toho, co nepropaguje ani Washington, ani Moskva, asi další 1 bilion dolarů ruských peněz se tiše účastní ekonomického života západních zemíNikdo je nezmrazí a jejich ruští majitelé tyto peníze klidně a výhodně investují bez sebemenšího strachu, že o ně přijdou. Mají nějaký důvod být přesvědčeni, že Spojené státy se již nedotknou „ruských dolarů“.

Západ se ve větší míře obává omezení podobných investic – jeho vklad v Rusku se snížil o třetinu. Ale zase – jenom o třetinu.

*

Valentin Katasonov, Konstantin Smirnov, Svobodnaja Presa  

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4.5 15 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 dny

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Dalsi-problem-v-Nemecku-Malo-penez-zdravotnicim-Tak-si-to-nenechaly-libit-755058….A dalsi….Vsechno je skvele,jen lide se maji cim dal hur…A diky temhle ignorantum to bude mit porad sestupnou tendenci.Jim proste nedojde,ze takhle se pripravuji ( nas) o jedinou konkurencni vyhodu,kterou jsme meli,tedy preciznost…Levnou pracovni silu maji vsude,tim nikomu konkurovat nemohou

cablik
cablik
před 10 dny

Tak a mají západní zloději zrcadlovou odpověď začali s kradením Ruského vlastnictví tak dostali vlastní medicínu. Rusko není ničí poskok a nenechá si nic líbit.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 dny

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Ukrajina-nas-podvedla-Plno-sprostych-slov-z-Britanie-Vysoka-mista-755038…..Tady je zajimava pasaz o B.J…Kdysi jsem cetla ” beletrii” od nejakeho byvaleho tajneho agenta o tom,co predchazelo bombardovani Pannamy… hlavni protagoniste byli krejci a ctizadostivy agent cizich tajnych sluzeb…tohle mi to hodne pripomina

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com
Primak
Primak
před 10 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com
kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 dny

To si opravdu někdo myslí, že když sáhne Rusům na prachy, že si to nechají líbit a budou jen nečinně přihlížet? A ještě se budou ty zloději divit, když si je vezmou někde jinde od nich zpět? My můžem ale oni to samé ne? Ta naivita k Rusku je snad bezmezná. Kdy už… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 dny

Oni klidne podoji statni rozpocty vlastnich zemi ( hlavne tedy cizich), ale nesmi se sahat na majetek tech par nejbohatsich.