“Nepředstavitelné” se stalo na Poklonné skutečným. Západ opět riskuje porážku od Ruska

Právě teď, kdy se francouzský prezident Emmanuel Macron snaží vést novou křížovou výpravu euro-rusofobů proti Rusku, jež může znamenat začátek třetí světové války, by si měl vzpomenout na hodnocení francouzské účasti ve druhé světové válce: “Cože, oni nás taky porazili?”.

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

Tato slova pronesl s údivem generálplukovník Alfred Jodl, náčelník operačního vedení vrchního velení wehrmachtu, při prvním podpisu aktu o bezpodmínečné kapitulaci německých vojsk ve francouzské Remeši 7. května 1945. Stejně jako generál polní maršál Wilhelm Keitel, náčelník štábu vrchního velení wehrmachtu, když v noci z 8. na 9. května téhož roku v Karlshorstu u Berlína opakovaně a poslušně podepsal tentýž akt kapitulace.

Jodl spatřil mezi vítěznými signatáři brigádního generála Françoise Séveze, zástupce náčelníka francouzského Národního obranného štábu, a Keitel zase generála Jeana de Latre de Tassignyho, velitele francouzské 1. armády. Usedli ke stolu se skutečnými vítězi – Rusy, Brity a Američany – a podepsali dokumenty.

Pravda, jen jako svědci (totiž, aby se Francouzi neurazili, byl pro ně vymyšlen takový status ve smyslu „aby se vlk nažral a koza zůstala celá“). Ale přesto – na straně vítězů byli.

A Němci, kteří v květnu a červnu 1940 snadno a bez námahy porazili Francii na bojištích za šest týdnů, byli nesmírně překvapeni: jak se to jen mohlo stát, že i Francouzi nás porazili?

A přitom je vše velmi prosté: bývalý gruzínský seminarista-nedouk Josif Stalin, který se stal velkým sovětským státníkem a vojevůdcem, podlehl v roce 1945 jakémusi nevysvětlitelnému sentimentu a ponechal poraženému německému národu jeho život i stát a německé oběti – Francii – vrátil nejen práva velkých mocností, ale dokonce ji uvedl mezi vítěze druhé světové války.

Stalin se však dočkal černého nevděku už předtím: Dne 1. července 1945 měla začít operace Unthinkable /Nepředstavitelné/. Tuto operaci, sestávající z obranných i útočných plánů, vymyslela Velká Británie pod vedením svého premiéra Winstona Churchilla.

Spočívala v tom, že nedávní západní Spojenci v protihitlerovské koalici (Velká Británie, Spojené státy a Francie) naverbují přezbrojené a znovu vyzbrojené zajaté německé divize, spojí s nimi síly a porazí SSSR na východních hranicích Evropy. Opakujíce po Vůdci německého národa Adolfu Hitlerovi (pokud můžeme věřit kinematografii) jeho oblíbené “Bolševiky do Evropy nepustím!”.

A právě dnes (uveřejněno 8.5.2024 – pozn. NR), při zmíněném 79. výročí prvního (tzv. předběžného) podpisu aktu o kapitulaci německých vojsk v Remeši, je třeba připomenout: tento dokument byl prvním hřebíčkem do realizace operace “Nepředstavitelné”.

Druhý hřebík byl zatlučen na Stalinovo naléhání, když se 8. a 9. května 1945 opakovaně podepsal kapitulační akt u Berlína. A spojenci s tím – i když s těžkým srdcem – souhlasili. Tankové armády Pavla Rybalka – jemně objímající Berlín v kruhovém sevření, s burácejícími motory svých vozidel – parádně a – co je hlavní! – velmi přesvědčivě vyčistily Spojencům jejich mozky.

Nikdo z nich, ale zejména Francouzi a Britové, nechtěl, aby ruští tankisté otiskli pásy svých tanků na pobřeží Normandie a Lamanšského průlivu. A Rusové tu schopnost i touhu měli. A kdo jiný než Stalin, který chápal obtíže nové války se Spojenci, je mohl zastavit?

Stalin udělal to, co udělal. A dokonce i Emmanuel Macron, ten pololatexový chlapec-bonapart našich dnů, to nyní přiznal, když nedávno prohlásil, že Francie, která jen velmi málo přispěla k vítězství ve druhé světové válce, zůstala velmocí díky SSSR.

Momentálně se však Macron očividně rozhodl, že si to vynahradí a dosáhne vítězství nad Ruskem intervencí. Dokončí to, co se Francouzům nepodařilo ani za Napoleona Bonaparta, ani v krymské válce v letech 1853-1856, ani během intervence v letech 1918-1919, ani s francouzskými SS, kteří ve druhé světové válce potupně a hanebně vstoupili s Němci na sovětské území. A nakonec byli i s německými nacisty opět donuceni žrát zmrzlé koňské maso a, s prominutím, jeden druhého.

Na Macrona to však zřejmě dojem neudělalo: sám chce tyto “lahůdky” ochutnat a povolává vojska NATO, aby si zabojovala s “ruským medvědem”. Pro začátek – alespoň na Ukrajině.

Nebudete tomu asi věřit, ale Rusové jim už nakreslili jejich budoucnost. Výsledek nové operace “Unthinkable”  v provedení kolektivního Západu (NATO a EU se satelity z Austrálie, Japonska a Jižní Koreje) byl právě představen na Poklonné hoře v moskevském Parku vítězství. Na základě výsledků bojů na frontách SVO, kde Západ terorizuje Rusy tupým kyjem v podobě Ukrajiny a nechává ji posílat na jatka v zájmu “strategické porážky Ruska”.

Právě ke Dni vítězství, jehož 79. výročí si nyní připomínáme, byla na Poklonné  uspořádána výstava západní techniky poražené a zničené v SVO. Prezentuje se zde více než třicet jednotek z 12 zemí tradičního kolektivního Západu se satelity (USA, Německo, Francie, Velká Británie, Turecko, Švédsko, Finsko, Česká republika, ale i Jihoafrická republika, Rakousko, Austrálie a Ukrajina).

Projděme si “jídelníček”, který se nám nabízí, aby bylo zřejmé, že o novém “Nepředstavitelném – Unthinkable” lze vážně pochybovat, protože Rusko poráží v SVO všechny:

– USA: BMP Bradley, obrněný transportér M113, obrněné vozidlo International MaxxPro, obrněná vozidla HMMWV M1151 a HMMWV M998, tažená houfnice M777 a tank Abrams;

– Německo: BMP Marder, tank Leopard 2;

– Spojené království: obrněná vozidla AT105 Saxon a Husky TSV, obrněné vozidlo Mastiff;

– Francie: obrněné bojové vozidlo AMX-10RC (kolový tank);

– Turecko: obrněné vozidlo Kirpi;

– Finsko: obrněné vozidlo Sisu PasiXA-180/185;

– Švédsko: BMP CV90;

– Rakousko: vojenské terénní vozidlo Pinzgauer 712M.

– Austrálie: chráněné vozidlo Bushmaster;

– Jižní Afrika: obrněné vozidlo Mamba MK2.

A to – samozřejmě – není celý seznam, doplňme tedy ještě to “nejchutnější” s třešničkami  – americké a německé tanky Abrams a Leopard 2, které byly před SVO považovány za neporazitelné.  Bohužel, byly, říkalo se to, ale už nejsou: operace “Unthinkable 2.0” ve verzi proxy se již na Poklonné hoře vlastně uskutečnila, ale vůbec ne tak, jak to v roce 1945 plánoval Churchill, nebo jeho nynější politováníhodní pohrobci ze Západu.

Rusové potrestali všechny ty, kteří si to tak hloupě sami vymysleli. “Nepředstavitelné” se tak docela výmluvně obrátilo proti Západu. Podle odborníků se náklady na celou expozici pohybují kolem jedné miliardy dolarů. A to všechno je v pytli. A k tomu i pověst vychvalovaného západního vojensko-průmyslového komplexu – Německa, USA a dalších.

Možná tomu nebudete věřit, ale výstava Poklonnaja upozornila i na ty největší mazáky na Západě. Jsou to, kdo by to byl řekl, ti nejkřiklavější a nejagresivnější rusofobové posledních dnů – tentýž Macron a tentýž britský ministr zahraničí David Cameron. První z nich se chystá přivést na Ukrajinu vojáky, aby porazili Rusko osobně, druhý povolil britským raketám zasáhnout původní ruské území.

Ale skutečně nejdůležitější výsledek z Poklonné nejsou ani ty “třešničky na dortu”. Jsou to: Challenger 2, hlavní bojový tank britské armády, který používá náboje z ochuzeného uranu, a Leclerc, moderní hlavní bojový tank (MBT) Francie.

Macron byl však mazanější než Britové. Londýn sice Challengery na Ukrajinu poslal, ale když zjistil, co s nimi Rusové udělají, zakázal jejich použití v SVO (jsou prý velmi těžké). Zato Paříž neposlala Leclerky vůbec, i když se jednalo o jejich demokratického “přítele Voloďu” (ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského). Zkrátka a dobře! Prý je potřebují sami víc.

A to je vše, co potřebujete vědět o západní solidaritě, dokonce i v boji proti Rusku. Nenávist k němu sice nutí dělat hlouposti, ale pokud jde o počítání peněz, tabáček (rozumějte: dolary a eura) se rozpočítává bokem.

Samozřejmě, západní média, která viděla výstavu na Poklonné pouze očima svých novinářů, byla pobouřena: Rusové jsou prý drzí a vysmívají se Západu tím, že ukazují, co mu mohou udělat, když se jim postaví do cesty. Představte si, vyzývavě ohýbají čumáky tanků a tlačí na diplomaty akreditované v Moskvě, aby navštívili výstavu mimo pořadí, a ještě poslali do svých hlavních měst plamenné pozdravy: viděli jsme to, potvrzujeme, všechno hoří jako v pekle.

Inu, západní média jsou jednoduše zaskočena: – Proč bychom si z toho měli dělat legraci? Kdo se vám vysmívá, lidičkové zlatí? – Měli byste nám poděkovat za to, že jsme poctivě ukázali, co se stane, bude-li vaše nestydatá místa i nadále rozežírat militaristické svrbění a tlačit vás k hloupostem. Rusko se ubožákům nevysmívá – to už dokázal Francouzům i Němcům v roce 1945 Stalin. Teď je – evidentně – řada na Anglosasech, aby to ještě jednou zakusili …

*

Vladimír Skačko, UKRAJINA.ru (13:51 07.05.2024), vybrala a z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

4.6 20 hlasy
Hodnocení článku
22 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Tak jedná se o takové balancování na pokraji 3. světové války a konce života na této planetě. Jde jen o to, kdo první ztratí nervy. Prostí Ukrajinci by toho mohli lidstva ušetřit, kdyby si jen vzpomněli, kdo jim za 2. světové války vypálil těch cca 400 vesnic.

kolokol
kolokol
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Třetí světová je v plném proudu (možná někde po Stalingradu). A kdo tomu nevěří, ať si spočítá padlé. Samozřejmě po celém světě (odtud světová válka). A zapomeňte na oficiální přehledy. Spočítejte si sami!

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

cca 400 vesnic a osm milionů lidí. Ano to je Ukrajina. Bandera měl v dobách největší slávy 19 – 21 tisíc “bojovníků”. To asi Ukrajinu nepředstavuje.

standa
standa
před 2 měsíci

AC24 dává přímým přenosem přehlídku v Rusku, je tam sníh. Naši se z toho snad po…!

Primak
Primak
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Tady to taky jde:
https://www.rt.com/on-air/
(napojení z některých zemí RT nedovoluje, tedy je nutno si pomoci s VPN a nastavit tam nějakou jinou zemi)

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

7.října 1941 byl v Moskvě taky sníh (v listopadu logicky) a až do roku 1945 to bylo v  den největšího ruského svátku – výročí říjnové revoluce. V tom roce však už byl Hitler cca 5 měsíců v Rusku a v listopadu pár kilometrů od Moskvy, ale Stalin přesto (v tajnosti) přehlídku připravil. Pronesl na ní řeč k vojákům, kteří… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Vojenskou přehlídku ze 7.října v roce 1945 nahradila po skončení války vojenská přehlídka 9. května. Že letos zrovna i v tento květnový den sněží, v tom vidím symboliku – vojenské přehlídce v květnu 1945 rovněž nepřálo počasí: “Tak jako 7. 11. 1941 nepřálo vojákům a obyvatelům Moskvy moc počasí, den byl deštivý, jako by samo nebe plakalo nad miliony mrtvých,… Číst vice »

Jana
Jana
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Běželo to i v přímém přenosu na RTV 1.kanál – bez problémů. Máte pravdu, Seznam si povšiml pouze toho sněhu. Mají to těžké, chlapci mainstreamoví. Doteď jim stačilo měnit jen slovo “ruský” za “ukrajinský” – a vítězili na všech frontách. A to neviděli slavnostní koncert ke Dni vítězství – konce by se asi nedožili… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci

K tématu “Nepředstavitelné” (“Nemyslitelné”) tady níže vyšel článek, který považuji za zmatečný a snad kromě připomínky tématu, za zbytečný https://www.novarepublika.cz/2024/05/mise-velichovky-jak-se-dnes-vylepsuje-upravuje-dejinna-udalost-8-5-1945#comments Právě proto jsem k němu několik hodin předtím, než vyšel tento článek, napsala pár komentářů, a to hlavně proto, abych opravila chybu uvedenou hned v jeho nadpisu – že totiž ke kapitulaci v Remeši došlo… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Přičemž za jednu z nejzásadnějších považuji tu, že Pašinjan se v Moskvě právě setkal s Putinem, a to v rámci prvního letošního zasedání rady  EAEU –  Euroasijská hospodářská unie: Rusko, Bělorusko , Kazachstán , Kyrgyzstán , Arménie. Putin měl s Pašinjanem uzavřené jednání a byť česká média píší, že Pašinjan přijel Putinovi oznámit, že Arménie z EAEU vystupuje a byť je Kreml k této schůzce zdrženlivý v nadšení,… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

comment image? to nefunguje

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Ještě aspoň jeden odkaz, hodný pozornosti: “Bod zlomu: Jak se Západ blíží k 9. květnu a opakuje chyby Velké vlastenecké války”https://life.ru/p/1657453 Čas je cyklický, nikoliv lineární – nikdy se neděje nic, co už se někdy předtím nestalo, rozdílnost je pouze v levelu dění. Proto je tak významné tvrzení “Kdo se nepoučí z historie…” Proto ale… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Oprava:
“Bod zlomu: Jak se Západ blíží k 9. květnu a opakuje chyby Velké vlastenecké války” – odkaz ještě jednou
https://life.ru/p/1657453

Primak
Primak
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Asi to bylo podepsáno 7. května po půlnoci, vidím:  in the middle of the night on 7 may, 1945, at 2.41 in the morning, . Ne tedy ráno 7ho, ale v noci 7ho, tedy 8ho ráno – (trošku nepřesně, zmateně zapsáno). A ta platnost vstupovala ten den 8ho pozdě v noci 11.01 pm, tedy 9ho… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Nebudu nic tvrdit – ono má logiku, že kdyby to bylo 7.5. po půlnoci, tak je to 8.5., ale nějak mi do toho neladí skutečnost, že téměř všude je jako datum podpisu v Remeši uváděn 7. květen (a co jsem měla možnost si porovnat, tak pouze anglosaský svět/anglicky psané texty za datum podpisu považují 8.květen,… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Podepsali a později byli popraveni. Jodl i Keitl. Žádné lákavé perspektivy pro chciválky.

Primak
Primak
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Ono to podepsání v Remeši dokresluje, jak západní spojenci honem honem chtěli dokázat, že vyhráli válku. A přitom když se uváží kolik let čekali na ostrovech a užívali si v bárech (však je o tom taky pár filmů se známými hvězdami). UK po debaklu v Dunkirku od května 1940 do června1944, kdy se konečně rozhoupali (po Kersku, už… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

https://apnews.com/article/ap-top-news-world-war-ii-international-news-france-the-holocaust-5fc2302405321db6d76d80eb39c5967b Edward Kennedy, tehdejší šéf kanceláře AP v Paříži, byl přítomen kapitulaci a byl první, kdo oznámil konec války v Evropě Spojeným státům a světu a obešel tak spojenecké politické embargo. Zprávy byly vysílány neoficiálně německým rozhlasem, ale americký prezident Harry Truman a britský premiér Winston Churchill se dohodli na potlačení zpráv o kapitulaci na jeden den,… Číst vice »

spartak
spartak
před 2 měsíci

Rusko se také ṕoučilo a poznalo,že fašismus má hluboké kořeny v Evropě.Bude zajímavé sledovat jak Evropa bude reagovat na Ukrajinu která bude tancovat podle not Ruska.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

Fašismus a nacismus je výmysl Evropy, ale nyní nástrojem USA. Ale i to skončí neb dedolarizace pokračuje rychleji než se čekalo.

orinoko
orinoko
před 2 měsíci

Jsme v situaci, kterou jednou Putin … ale mám pocit, že někoho citoval … vyjádřil slovy. Starý…řád? již NATO nemá, a ten nový zatím ještě nemůže. Jedna věc Rusko nemusí bolet : Hysterie Zápachu, kterak naložit s dokladovatelnou prohrou ve vjeci Halic, a jak slovnimi průjmy popsat tzv. Klausovu nevyhru jako strategickou porážku Ruska a meeeedyjalni… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem orinoko
orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Škleb dějin nemůže byt větší : Čerpací stanice s atomovkou se postavila KoZe. Sankce proti Rusku už hrozí vystrelenim vlastního volskeho voka. Armensky pašák teď na Rudém náměstí poslouchá opak toho, co mu cpe do palice Zápach. Nehrozí exploze poblíž Kremlu? Setkání s pravdou mnohé lidi bolí, někteří končí i ve cvokarne. A Zápach… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem orinoko