O Zelenského prezidentství

Zelenského řádný prezidentský mandát skončil o půlnoci ze včerejška na dnešek. Dnes už jeho funkce byla určena pro toho, kdo zvítězí v dalších prezidentských volbách….

Byla vyhrazena. Jenže žádné volby se nekonaly. Přesto, že je současná Ukrajina vzorem demokracie. Volby prezidenta se prostě NEUSKUTEČNILY! No bóžíčku , taková lapálie!

To my si radši děláme starosti s volbami v Rusku, Bělorusku nebo Maďarsku. To je naše silná disciplína! Zatraceně silná!

A sami sebe jmenujeme do role morálních i věcných arbitrů ohledně toho, zda volby v zemi XY jsou platné a dostatečně demokratické. Aniž by nám sebeméně vadilo, že někde, kde by být bezpochyby měly, nejsou žádné.

Včerejší konec řádného funkčního období příkladného demokrata, jenž zachraňuje celý svět před ruským ďáblem nešlo nechat jen tak bez povšimnutí. Zejména když člověk uváží, že disponuje jako vždycky skvělým textem z ukrajinského portálu Strana.ua

Dnes však dojde k netradičnímu použití. Využití našel hned ve dvou textech.

Ten první se zabývá právní stránkou Zelenského dalšího působení v nejvyšší ukrajinské mocenské funkci. Zajímavější ovšem pro většinu čtenářů bude ten druhý.

Tady Strana.ua sáhla do archívů a vytáhla na světlo boží Zelenského inaugurační projev… To je opravdu skvělé počteníčko! Však uvidíte sami! Tohle opravdu na českém, slovenském a žádném kolektivně západním mainstreamu nenaleznete!

Zelenského prezidentská ne/legitimita

V tomhle příspěvku se podíváme na to, co píše o legitimitě dalšího Zelenského působení ve funkci ukrajinského prezidenta po půlnoci ze včerejška na dnešek, kdy skončil jeho pětiletý prezidentský mandát.

Originál textu lze nalézt zde:

„Сделаю все, чтобы украинцы не плакали“. Пять лет назад Зеленский стал президентом Украины

podle překladače

„Udělám vše pro to, aby Ukrajinci neplakali.“ Před pěti lety se Zelenskyj stal prezidentem Ukrajiny

Ohledně legality jeho dalšího vykonávání nejvyšší ukrajinské mocenské funkce píše Strana.ua toto:

Nyní uplynulo pět let jeho vlády. V souvislosti s tím se před pár měsíci (když bylo jasné, že prezidentské volby nebudou v termínu) začalo diskutovat na téma – bude prezident po uplynutí 5letého ústavního funkčního období legitimní? Tedy po 20. květnu.

Zákon o právním režimu stanného práva na jedné straně přímo zakazuje konání jakýchkoli voleb za stanného práva – od prezidenta a Nejvyšší rady až po zastupitelstva či referenda. Totéž říká volební zákon.

Na druhou stranu ústava nezakazuje konání prezidentských voleb. A bez výjimek stanoví, že by se měly konat v pátém roce jeho funkčního období, tedy poslední neděli v březnu. Toto téma zvláště aktivně propagovali Porošenkovi příznivci a také Rusko (doslova nedávno Putin vyjádřil pochybnosti o Zelenského legitimitě ).

A nedávno Nejvyšší soud přijal k posouzení žalobu na Radu požadující vypsání prezidentských voleb .

Prezident se odvolává na článek Ústavy o tom, že pravomoci současného prezidenta končí dnem nástupu nového prezidenta.

Spory o tento konflikt se vedou již delší dobu. Konec jim mohl učinit Ústavní soud, ale úřady se k němu s dotazy na legitimitu prezidenta neobrátily. Jak psala média, z obavy, že by Ústavní soud vynesl verdikt v neprospěch Zelenského.

Prezidentská administrativa zastává názor, že legitimita prezidenta není zpochybňována. A ti, kteří myslí jinak, pracují pro Moskvu.

Oficiální postoj Západu obecně podporuje Zelenského. Tam není jeho legitimita zpochybňována. I když na toto téma v posledních dnech psala řada velkých západních médií.

Hlavním problémem prezidenta však nyní nejsou řeči o jeho „nelegitimnosti“, kterou může obecně ignorovat a přisuzovat je „podvratné informační operaci Kremlu“. Hlavním problémem je situace na frontě i uvnitř země, která se v poslední době znatelně zhoršila. A pokud se Zelenskému nepodaří tento trend zvrátit, pak se všichni jeho četní odpůrci na Ukrajině i mimo ni mohou pokusit využít obtížnou situaci ke změně moci v zemi. A pak se vydání 20. května může stát jedním z formálních důvodů.

***

Přísloví, že ten kdo chce něco změnit hledá řešení, ten kdo nechce změnu hledá důvody jistě znáte.

Ohledně dalšího Zelenského prezidentování je demonstrováno přímo exkluzivně! Lépe a dramatičtěji to snad ani nejde.

Zelenský by určitě, ale určitě, na jeho duši a na psí uši rád uspořádal prezidentské volby, ale ono to jaksi nejde. Protože ten výjimečný stav a ústava a volební zákon v takovém případě jakékoliv volby přímo zakazuje! Tak co byste holenkové, vlastně vy ruští trollové chtěli. Nejde to a basta.

Že v takovém případě po uplynutí mandátu mají pravomoce přejít na premiera a předsedu parlamentu? To by se vám holomci nevděční líbilo!!! Ale my přece máme výklad ústavy, že starý prezident vykonává svou funkci až do nástupu nového!!! A basta! Že toho nelze zvolit? Nezajímá!!!

Zelenského. Ale ani superdemokraty a vzorné mentory demokracie všude po zeměkouli z kolektivního Západu! Nezajímá! Na Zelenského se nic z našich měřítek na jiné nevztahuje! Protože Putin!

Najednou není potřeba,aby v demokratickém státě moc výkonná si řekla o potvrzení v řádných volbách. A samozřejmě Zelenský, tak ten se doslova pro Ukrajinu rozkrájet může. Proto a jen proto je prezidentem. I když bez mandátu! Nikoliv kvůli tomu, že by drtivě prohrál. Například se Zalužným. Kterého nejdříve zbavil velení, pak generálských epolet a nakonec jej odsunul do trafiky velvyslance v Londýně. Ten by v normálních volbách vypráskal Zelenského z prezidentského paláce ve valčíkovém tempu. Podle všech dostupných průzkumů! Ten odsun do Londýna Zelenskému garantuje, že se Zalužného jako protikandidáta zbavil jednou pro vždy. Zalužnému nic nepomůže, že by se z Londýna k volbám vrátil. Pokud zůstane za hranicemi země 180 dnů během posledních deseti let, nesmí kandidovat. Je to triviální Heroj a superdemokrat dělá všechno, aby se za každou cenu udržel u moci!!!

Protože ví, že jak o ni přijde hrozí mu fatální konec.

Uvidíme, co se stane dál. Západu zatím tohle naprosté popření demokracie a jejich hlavního principu – voleb nevadí. Klíčové slovo je zatím. Zelenský s i nechal ústavně zakázat jednání s Ruskem o míru. Tedy s výjimkou ruské kapitulace. A není ochoten to změnit. Pochopitelně. Ale tohle může začít vadit jeho klíčovým donorům. A jestli takový proces nastane, pak volby představují nejjednodušší cestu, jak se vztekajícího sprat.. omlouvám se – heroje, zbavit, aby nepřekážel, když dojde na potřeba z nějakého obzvláště vznešeného a ušlechtilého vyššího cíle – například neprohrát nějaké volby v kolektivně západní zemi, uzavřít mír. A Zelenský bude stát v cestě.

Ostatně na ruských zdrojích diskutují o legitimitě Zelenského vést a především podepsat nějakou mírovou dohodu diskuse už drahný čas. Neradi by se, po zkušenostech s Minsky dostali do situace, že podepíší další mír a ten následně bude zpochybněn, že ho podepsal někdo, kdo vlastně už ani nebyl právně v úřadu. Drobná leč zásadní překážka možného ukončení nesmyslné války.

Zelenský je ode dnešní půlnoci nikoliv prezidentem de jure, ale de facto. A fakta se, zejména na Ukrajině mění mimořádně snadno. Ten, kdo na to má, a že jich /na kolektivním Západě je/ si může vzpomenout, že bez voleb se nelze obejít. A Zelenský letí. Přežívá jen z vůle svých kolektivně západních protektorů. Nic více nic méně. Ode dneška ještě více než před tím.

On i jeho mocenská klika. Uvidíme, jak dlouho bude trvat, než si najdeme někoho, kdo nám bude vyhovovat více.

Doplněk z úterního rána:

Na webu Aktuální konflikty se podařilo dohledat rozhodnutí rozhodnutí Ústavního soudu z 15. května 2014, které upravuje funkční období prezidenta a kde se praví:

Ústavní soud z 15. května 2014 konstatoval, že ustanovení článku 103 Ústavy Ukrajiny a dalších jejích článků vymezujících ústavní a právní postavení prezidenta Ukrajiny neobsahují normy stanovující další funkční období, s výjimkou pěti let, na které mohou občané hlavu státu volit, a to bez ohledu na typ voleb (řádné či mimořádné). Pětileté funkční období stanovil částečně. 1 čl. 103 základního zákona je pětileté funkční období jediným ústavně stanoveným obdobím, na které je prezident volen.

link: https://www.aktualnikonflikty.cz/viewtopic.php?f=14&t=5&start=19740

Takže mně z toho vyplývá, že Zelenský dneškem počínaje ztratil jakoukoliv legitimitu. Ovšem co z toho vyplývá mé osobě je zcela zanedbatelné. Důležité je jak to vidí nejvyšší arbitři demokracie a světových pravidel ve Washingtonu. A ti jsou přece na dodržování demokracie i pravidel jako čert na hříšnou duši. Nebo jako Fiala na pohlazení po hlavičce od Bidena či Leyenové.

Nějaký zlý jazyk a kremelský troll by se, samozřejmě zcela kacířsky mohl domnívat, že Zelenský a jeho klika jsou od dnešní půlnoci už jen uzurpátoři, kteří na Ukrajině zavádějí a provozují demoKRADII. Že formální demokracie se změnila na reálnou a brutální demoKRADII!

Ale jak říkám – jen prokremelský rozvracečský troll!!! Jen nechápu proč mu tak snadno nabíjíme… Ale nemusím všemu rozumět…

**

Co sliboval Zelenský před pěti roky ve svém inauguračním projevu, když přebíral funkci prezidenta Ukrajiny -DOPLNĚNO!!!

Můj mimořádně oblíbený ukrajinský server Strana.ua včera vydal ke konci mandátu Vladimíra Zelenského skvělý článek. Kosa jej využila hned pro dva dnešní texty. V tomto případě Strana.ua z archívu vytáhla jeho inaugurační projev s tím, co tehdy Ukrajincům sliboval. V originále je k nalezení zde

„Сделаю все, чтобы украинцы не плакали“. Пять лет назад Зеленский стал президентом Украины

podle překladače

„Udělám vše pro to, aby Ukrajinci neplakali.“ Před pěti lety se Zelenskyj stal prezidentem Ukrajiny.

Dám z něj pro tento příspěvek jen tu část, kde je ten pět let starý projev. Myslím, že vám polezou oči z důlků, když si to promítnete na dnešní ukrajinskou realitu!

Příštích pět let udělám vše pro to, aby Ukrajinci neplakali.“

Těmito slovy před 5 lety ukončil svůj inaugurační projev nově zvolený prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskij, který se ujal úřadu 20. května 2019.

Tato řeč nyní vypadá jako video z paralelní reality vytvořené neuronovou sítí.

Jedním z klíčových poselství prezidenta bylo, že zemi nelze dělit na „správné“ a „špatné“ Ukrajince. „Všichni jsme Ukrajinci: neexistují větší nebo menší, správné nebo špatné,“ řekl Zelenskyj. V tomto duchu řekl i pár slov v ruštině a připomněl, že tento jazyk používají i vojáci ukrajinských ozbrojených sil.

Klíčovou částí projevu jsou sliby o ukončení války na Donbasu.

„Naším primárním úkolem je příměří na Donbasu.“ Často se mě ptali: Co jste ochoten udělat pro příměří? Mohu vás ujistit, že aby naši hrdinové již neumřeli, jsem připraven na všechno a rozhodně se nebojím činit obtížná rozhodnutí, jsem připraven ztratit svou popularitu, svá hodnocení a v případě potřeby „Jsem připraven bez váhání ztratit svou pozici, aby mohl nastat mír, aniž bychom ztratili naše území,“ řekl Zelenskyj.

„Nezačali jsme tuto válku, ale musíme tuto válku ukončit a jsme připraveni na dialog,“ řekl prezident.

Vyzval také zahraniční Ukrajince, aby se vrátili na Ukrajinu.

„Potřebujeme vás,“ řekl Zelenskyj.

„Vybudujeme zemi dalších příležitostí, kde si budou všichni rovni před zákonem, kde budou spravedlivá a transparentní pravidla hry stejná pro všechny,“ slíbil tehdy nový prezident.

***

Takto hovořil tehdy ještě Vladimír , dnes Volodymyr Zelenský k Ukrajincům. Prezentoval s e jako prezident míru a lidé mu to uvěřili. Na rozdíl od Porošenka, který byl vnímán jako prezident věčné války. A lidé už tehdy válku na Donbasu z duše většinově nenáviděli….

Myslím, že dnes vzpomínají na Poroše se slzami v očích.

Zelenský za mne mluvil pravdu, když sliboval, že udělá v úřadě všechno, aby Ukrajinci už neplakali. Jenže úplně jinak než si všichni představovali – Ukrajincům a především Ukrajinkám už dávno došli slzy!!!! Už žádné nezbyly. Stejěn jako místzo na hřbitovech.

Přesto pro Zelenského neexistoval žádný problém svůj slib naplnit. A to hned třikrát. Šlo nesmírně snadno naplnit Minské dohody. I když se, jak víme od Merkelové a Hollanda jednalo o podvod na Rusku. Ale nikdo novému prezidentovi nebránil ten podvod změnit na pravdu. Mírovou pravdu.

Druhou příležitost zmeškal, když suverénně a nadutě odmítl ruské návrhy na neutralitu Ukrajiny. V závěru roku 2021. Důvod? Triviální – jeho popularita tehdy strmě padala a on se nechtěl vzdát moci a především šancí na další zvolení. Tak přece chutná moc. Jak víme. Takže slíbil Ukrajincům a tlačil na to, aby Kyjev pronikl do EU a především do NATO!!! NATO se stalo jeho svatým grálem, který mu zajistí další vítězství. Nabobsky ruské návrhy odmítl. Jak jsme si ostatně těsně po začátku války přečetli ve Washington Post.

Třetí a poslední příležitost promarnil při jednáních v Istanbulu. Kde už skoro došlo k dohodě, která by uspokojila jak Moskvu, tak Kyjev. Ovšem Západ ústy lháře a podvodníka Borise Johnsona nebyl připraven na mír. Totéž znělo z Washingtonu. Rusku je přece nutné uštědřit strategickou porážku, jsme se tehdy dozvěděli.

Z prezidenta míru se Zelenský zcela zmagořený svou vlastní celoplanetární důležitostí, tím jak je přijímán západními potentáty napříč kolektivním Západem, jak mu tito poklepávají po rameni, jak se s ním fotí, div čočky ve foťácích a kamerách neprasknou a jak mu slibující hory doly černý les i s horáky , doláky a lesáky, stal prezidentem války. Proti němuž i Poroš připomíná beránka vánočního, kříženého s mírovou holubicí!

Zelenský na sebe skutečně může být pyšný k prasknutí. Místo míru do teď , dle mého odhadu zajistil Ukrajině nejméně půl milionu mrtvých, nejméně stejně těžce zraněných, zmrzačených na celý život. Zničení Ukrajiny plošně – například co se týče tepelných elektráren je dle ukrajinských zdrojů rozbito celých 90%. Země utrpěla obrovské škody. Ze země uteklo nejméně 12 milionů Ukrajinců a nevěřím /a hádám, že Zelenský také ne/, že se vrátí. Proč by to asi tak dělali a co by ve zničené zemi hledali? Nevrátili se, když Ukrajina jakž takž fungovala, když je zval v roce! Proč teď?

Většina Ukrajinců nechce bojovat a dělá vše možné i nemožné, aby se odvodu vyhla. Sem to před pěti roky prezident míru dopracoval! Tohle zbylo z jeho slibů!!!!!

Tohle nám nikdo na kolektivně západním mainstreamu nepřipomene.

Proč také? Vždyť Zelenského a každého jeho krajana jistě těší slova například britského ministra zahraničí Camerona nebo amerického republikánského senátora Lyndsai Grahama, že válka na Ukrajině je přece fajn. Rusku jsou působeny nevratné škody, aniž by zemřel jeden jediný kolektivně západní voják! A dvakrát fajn proto, že přináší, díky zbrojním objednávkám pracovní místa především v USA!

Prostě lepšího prezidenta si na Ukrajině v roce 2019 zvolit nemohli!!!!

A protože je tak fajn, tak se ho tam ani nezbaví! Ale o tom je druhý dnešní text.

Dodatek z úterního rána:

pokud byste náhodou projevili zájem celý nástupní prezidentský projev komika, co se sžtal prezidentem a dnes je hororovým tragedem, tak je k dispozici zde:

(Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=4aD_9qhCndk&t=1s)

Babička by sice řekla – sliby se slibují, blázni se radují! Jenže v té nezměrné ukrajinské tragedii???

 **

Petr Vlk, Kosa Zostra

 

4.4 9 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 4 měsíci

Sice válka bolí Rusko i Ukrajinu ,ale snad se podaří ustanovit nové hranice a vztah ,který byl vstřícný pro Ukrajinu ,která ofrňovala nabídky a raději chce sloužit fašismu.Tak s tím je konec.

paullad
paullad
před 5 měsíci

🍓Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ A KDYŽ TO UDĚLÁTE, VYSTAVUJETE SE RIZIKU PODVODU, PŘIJDETE O PENÍZE NA SVÉM ÚČTU!!!

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci

Pan Vlk ohledně komika krapet ode zdi ke zdi. Ano prezentoval se jako president míru. Protože to byla v roce 2019 jeho role. Po zvolení se musel rychle naučit roli novou. Nic nepromeškal, nic nepokazil, i sjetej na prach to hraje jak má. Poskok. Stačí palec dolů a spadne opona. No a pro naše pitomce… Číst vice »

Jarda
Jarda
před 5 měsíci

Zelený zmrd bude u moci pokud ho západní hajzlové bude držet.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 5 měsíci

Pokrytectvi zakryvane frazemi funguje jen do te doby,dokud to ostatni neprohlednou..Coz se prave stalo.Proto jsou jim veskere sankce uplne k h…. a i africke zeme na ne kaslou jako na placaty kamen