Pražská kavárna byla včera nějak podivně zamlklá. Macron opět mění strany. S Pekingem a Moskvou společně proti Washingtonu!

Michael Svatoš
Michael Svatoš

Snímek: Francouzská armáda místo tažení na Ukrajinu, jak Macron sliboval, včera dostala důležitější úkoly – rozmístit a střežit čínské vlajky po Paříži. V Praze v roce 2016 rozmisťovala čínské vlajky soukromá česko-čínská obchodní komora, a Pražská kavárna se mohla vzteky posrat, a kvičela o “Lezení do prdele”. V Paříži rozmístil vlajky samotný Elysejský palác, a armáda. A Pařížská kavárna se včera radovala, že budou skvělá pracovní místa a obchody! A Pražská kavárna i Lipamini (Zamini) radši mlčely. 

Nejvyšší francouzský náčelník Macron včera v Paříži se vší pompou přivítal čínského vládce Si, a sláva to byla veliká. Od Elysejských polí až po Invalidovnu vlály čínské a francouzské vlajky, na chodnících se shromažďovali čínští turisté a místní zvědavci. A média nadšeně informovala o nových pracovních a investičních příležitostech, které návštěva zemi Galského kohouta přinese. Čínské vlajky včera v Paříži nikdo netřísnil rudou barvou jako v Praze 2016, když Si mířil na Hrad za kamarádem Zemanem. A dokonce i Ondřej Kolář, poslanec TOP-09, byl včera nějak podivně zamlklý, a už nevykřikoval stejně jako v roce 2016: “Lézt někomu do zadnice tím, že se po městě vyvěšují vlaječky jeho země, mi přijde přes čáru, zvláště pak v případě, že se jedná o stát, se kterým nemá Česká republika žádný bližší vztah.”  Proč poslanec Kolář včera nevykřikoval, že Macron leze Číňanů do zadku, je podivné. Tím spíš, že Elysejský palác má v plánu nahradit Itálii v roli hlavního spojence Číny v Evropě. Zbohatnout na tom. A udržováním výborných vztahů s Pekingem prosadit strategickou autonomii Evropy vůči USA. A to vše s tichou podporou Německa, Holandska, a dalších podobně mazaných západoevropských zemí. Inu nejvyšší čas se na celou záležitost podívat podrobněji.

Před 60 lety de Gaulle, jako prezident první západní země uznal Čínu. Včera u příležitosti tohoto výročí přistál nejvyšší čínský šéf Xi v Paříži, a po cestě za Macronem ho v Paříži vítala skvělá výzdoba. Inu, Paříž není Praha – zadní dvoreček Washingtonu.

Případ první: Vepřové maso, mléko a víno!

Čína nakupuje ve Francii potraviny za 33 miliard CZK, a její prezident dopředu slíbil, že tyto čínské nákupy, které mají zachránit francouzské zemědělce před krachem, se po jeho návštěvě ještě zvýší. Už před včerejší návštěvou Si v Paříži bylo oznámeno, že na základě loňských ujednání se už prudce zvýšil export francouzského vepřového, mléka a vína do Číny. V Česku vinaři nemají odbyt. Chovy prasat se likvidují, protože není kam vyvážet vepřové, a Češi už na něj nemají peníze. A o vybitých stádech mléčného skotu už roky raději nikdo z českých politiků nehovoří. Pirátský ministr zahraničí Lipavský dnes a denně bezhlavě útočí na Čínu. Za velvyslance tam loni dokonce vyslal manžela tamní zpravodajky ČT Šámalové, která se posledních 10 let proslavila ostrými protičínskými reportážemi, což zřejmě v historii světové diplomacie nemá žádnou obdobu. Tím spíš, že Lipavský jeho předchůdci v úřadu, kterého prosadil ještě Zeman, dokonce veřejně vyčinil, že podpořil zimní olympijské hry v Číně v roce 2022, místo toho, aby je diplomaticky bojkotoval, jak bylo z Prahy nařízeno. A tak místo exportu práce českých farmářů a zemědělců,  čínský trh obsazují Francouzi, Malťané (MAP 1828), Španělé, Italové, a kde kdo, jen v ČR se kácí sady a likvidují stáda! Bezhlavá a tupá zahraniční politika fialového režimu nemá v Evropě obdobu, a stojí naše občany desítky miliard korun ročně.

Celá hodnota české spotřeby potravin se letos odhaduje na 575 miliard CZK. Česko má 6 krát méně obyvatel než Francie. Mělo by tedy vyvážet do Číny maso, mléko, víno a další potraviny za 5 miliard CZK. Jak by se asi žilo farmářům, zemědělcům a vinařům, kdyby také mohli díky aktivitám české vlády vyvážet svou produkci do Číny.

Případ druhý: Jaderná energetika.

Jedním z hlavních cílů současného dvoudenního společného jednání mezi Macronem a Si v Paříži je další rozvoj společného podnikání obou zemí v jaderné energetice. Už před rokem 7. dubna 2023 spolu Macron a Si v Pekingu podepsali první klíčovou dohodu, podle které obě země budou společně vyvíjet, projektovat a stavět jaderné elektrárny.

Na podzim 2021 tehdejší prezident Zeman podepsal tzv. Lex Dukovany, který v parlamentu osobně prosadil Lipavský, a ještě se tím s Piráty, a s partou STAN, veřejně chlubili. Podle Lex Dukovany byly z výstavby jaderných elektráren v ČR vyloučeny Rusko a Čína. Celá Lipavského parta přitom Čechům slibovala, že Lex Dukovany jim rychle zajistí levné energie. Jakmile však v Parlamentu 16. června 21 Lex Dukovany schválili, začaly v ČR dramaticky růst ceny energií. A současná Trojka kandidátky Fialové koalice Spolu do Europarlament Luděk Niedermayer (TOP-09) dokonce 16. září 2021 varovala před krátkozrakostí výstavby jakýchkoli jaderných elektráren v ČR, a budoucnost levné české energetiky viděla takřka výlučně ve výstavbě  různých obnovitelných zdrojů. Co je však největší legrace je, že nyní v tendru na výstavbu jaderné elektrárny zůstali pouze jižní Kimové, a Francouzi. A ti už podepsali s Pekingem smlouvu o společném vývoji, projektování a výstavbě jaderných elektráren. K čemu tedy vlastně byl Lex Dukovany, když pro Francouze je výhodné stavět jaderné elektrárny s Číňany, a v ČR je to podle Lex Dukovany zakázané! Ale nezakazuje to Francouzům stavět v ČR jadernou elektrárnu s čínskou pomocí? Celé to vypadá jako dokonalý kocourkov. Co je Západní EU dovoleno, se ve Východní EU opět nesmí!

Případ třetí: Kam směřují v Evropě čínské investice.

V době ekonomické krize je tvorba nových moderních a dobře placených pracovních míst alfou a omegou každé vlády na celém světě vyjma fialové vlády. Podle Ernst & Young jedné ze 4 největších poradenských firem světa Číňané loni nejvíce nakupovali západní firmy v Německu (28), Británii (17), Itálii (15), Nizozemsku (10) a ve Francii (9). Nejvíce peněz na nákupy utratili v Nizozemsku (27 miliard CZK), v Německu (5 miliard), a ve Švýcarsku (2.5 miliardy). Ernst & Young k tomu uvedla: Číňané nekupovali žádné druhořadé firmy ale technologické klenoty – třeba ve Švýcarsku investovali do rozvoje výroby a vývoje vysoce výkonných laserů. Čínské společnosti velmi často investují ve Švýcarsku. Švýcarsko díky své centrální poloze a jazykovým znalostem nabízí investorům snadné logistické a komunikační pokrytí kontinentu. K tomu se přidává nízká daňová sazba a především dostatek vědeckých talentů a skvělá spolupráce firem s univerzitami a vysokými školami v oblasti výzkumu a vývoje. Česko má také skvělé logistické pokrytí Evropy, protože leží v jejím středu. Bohužel mu vládnou fialoví ignoranti, a ti ze všech sil likvidují vědu, školství, zvyšují daně, a neustále slovně napadají Čínu.

Včera 5. května u příležitosti nadcházející návštěvy prezidenta Si v Budapešti vydala Čína oficiální komuniké o spolupráci s Maďarskem. V komuniké se uvádí. Maďarsko se díky spolupráci s Čínou (Pás a stezka) stalo “evropským logistickým uzlem pro distribuci zboží putujícího po železnici z Číny a do Číny”. V Maďarsku se staví nové čínské továrny – na elektro-auta (BYD), i na baterie (CATL). Nadcházející setkání v Budapešti mezi prezidenty obou zemí tuto oboustranně výhodnou spolupráci prohloubí.

Případ čtvrtý: Francie včera oznámila, že se připojuje k budování Multilateralismu, jako nového světového řádu.

Bývalý Chiracův ministr zahraničí Jean-Pierre Raffarin včera v rozsáhlém interview čínským stranickým médiím vysvětlil, proč Macron tak usiluje o partnerství s Čínou. Podle Raffarina jde o logické pokračování v klasické gaullistické politice, která vždy důsledně prosazovala nezávislost Francie na Washingtonu. Raffarin zdůraznil, že Francie má na rozdíl od mnoha evropských zemí stabilní vztahy s Čínou, a že nyní bude společně s Čínou budovat nový multilaterální svět, ve kterém se Evropa stane strategicky nezávislou na Washingtonu, zůstane spojencem USA, ale nenechá si nic diktovat. Raffarin, tak doslova zopakoval závěry společného jednání Sergeje Lavrova s hlavním představitelem Číny pro zahraniční politiku Wang Yi o otázkách budoucího uspořádání světa.

Co dodat? Horší něž fialovou vládu už ČR mít nemůže. Je třeba jít k volbám.

*

Michael Svatoš, MaP1984

 

** Na podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010 **

 

 

4.6 9 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 12 dny

Nechť, jít k volbám, pro nás znamená, spuštění Speciální volební operace, jejímž cílem je defializace a debruselizace naší společnosti !!!

standa
standa
před 13 dny

Skvělý pan Svatoš ! Díky za info. Komentovat Lipánka je pod naší úrovní. Macron byl odmítnut do BRICS, ale banky pochopily, že se jedná o velký byznys a tak daly Macronovi zelenou ke spolupráci s Čínou. Vyhodnotily, že se vyplatí investovat do Východu, ale to vědí už dlouho a samy Čínu na to připravovaly.… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 13 dny

Ted jsem cetla,ze Macron poslal na Ukrajinu cizineckou legii.Zatim 100 kusu,ale celkove jich ma byt 1500

Karel2002
Karel2002
před 13 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Jen 100 kusů? To je Macron tedy dosti ostýchavý. Sliboval nám armádu. A proč se zase bratříčkuje s Číňany, kteří jsou nejbližšími spojenci Ruska? To má být nějaká pořádná válka?

cablik
cablik
před 13 dny

No a co je na tom špatného třeba spolupracovat s Čínou i Ruskem Evropa potřebuje jejich suroviny. USA pokud si chtěj hrát na světovládce ať si válčí sami.

mikkesh
mikkesh
před 13 dny

Nebudou to mít ti naši vládní šašci po skončení “mise” jednoduché. Obávám se, že po provokacích vůči Číně, která přeložila všechny lety z Ruzyně do Vídně, a tím díky potenciálu, jen v turistice, cca milion lidí ročně, by to mohlo docvaknout u terminálů zevlujícím taxikářům, v Praze hoteliérům, stánkařům, restauratérům … a všichni společně těm pablbům, co to… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 13 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Oni ale volí STAN, ODS a TOPku. Liská omezenost nemá hranic.

standa
standa
před 13 dny
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Máte pravdu – klasik správně řekl – lidská hloupost se nedá porazit, ale jen omezit !

Karel2002
Karel2002
před 13 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Vždyť ti hoteliéři, stánkaři, restauratéři….manifestovali na Letenské pláni za odstranění Babiše a jeho registračních pokladen, kvůli kterým nemohli v tak hojné míře, jako předtím, okrádat stát. Co je těmhle lidem po nějakých Číňanech?

cablik
cablik
před 13 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Tak to určitě malý podnikatele nebudou tyhle syčáky volit jsou drceni zeleným blábolem a dost jich už zkrachovalo. Budou mít radši Číňany a prosperující živnost.

standa
standa
před 13 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Jó, jasně, jen jim ubyly kšefty a tak odírají hlavně domácí. Když to chtěli, vláda jim to dala ! Jejich byznys. I prodělek je kšet, jak říkal Ábeles.

mikkesh
mikkesh
před 13 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Máte pravdu. To zase nedocvaklo mně. No tak si tady holt budeme pěkně žít dál.

oldo
oldo
před 12 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Ti určitě,zrušili jim EET,zase mohou krást na daních,ti budou pěkvě držet hubu.