Předseda sboru náčelníků štábů generál Charles Q. Brown Jr. uvedl, že případné nasazení cvičitelů na Ukrajině se zdá být nevyhnutelné. “Nakonec se tam časem dostaneme,” řekl generál.

převzato z FB

Pokračující nevyhnutelný a katastrofální skluz do třetí světové války s jadernými zbraněmi mezi Ruskem a Západem pokračuje, protože podle deníku The New York Times NATO zřejmě skutečně vážně uvažuje o vyslání vojáků na Ukrajinu, kteří by tam sloužili jako “školitelé.” Je ovšem nejasné, co by se stalo, kdyby oficiální jednotky byly protistranou napadeny.

Četl jsem názory, že je to jen otázka krátkého času, kdy válka skončí. Říkal jsem, že to tak jednoduché nebude. Jde o světovou hierarchii. A jak řekl Johnson, prohra Ukrajiny by byla pro Zapad tragédii, znamenalo by to konec jeho světové hegemonie.

NYT píše, že vyslání vojáků “by znamenalo další rozmazání předchozí červené linie a mohlo by to Spojené státy a Evropu vtáhnout přímo do války.”

Co se změnilo? Zelenského vláda o to nyní přímo žádá, podle úředníků zřejmě poprvé za celou dobu konfliktu na formální úrovni. Žádá, aby výcvik ukrajinských vojáků probíhal “blíže frontovým liniím”.

Zpráva byla zveřejněna ve stejný den, kdy ukrajinský prezident Zelenskyj ve svém nočním projevu zoufale apeloval na západní spojence, že “Rusko se snaží rozšířit válku” a že “musíme všemi prostředky donutit Rusko ke skutečnému, spravedlivému míru”.

Začátkem týdne Zelenskyj náhle oznámil, že zrušil všechny plánované zahraniční cesty, neboť krize v Charkově se zhoršuje v důsledku rozšířené přeshraniční ofenzívy Moskvy, která se snaží posunout frontové linie výrazně hlouběji na ukrajinské území, kde chce Kreml vidět nárazníkovou zónu, aby ochránil svůj region Belgorod před ostřelováním.

Zpráva ujišťuje, že v tuto chvíli USA stále říkají “ne”, nicméně předseda sboru náčelníků štábů generál Charles Q. Brown Jr. uvedl, že případné nasazení cvičitelů na Ukrajině se zdá být nevyhnutelné. “Nakonec se tam časem dostaneme,” řekl.

Přestože již dlouho existují indicie, že na Ukrajině se již pravděpodobně nacházejí až desítky jednotek speciálních sil z různých západních zemí, vyslání instruktorů NATO by jistě znamenalo kolosální eskalaci. Ruské síly již aktivně útočí na sklady se západními zbraněmi a sám Putin slíbil, že tanky a vybavení dodané Západem “spálí”.

Deník The Times citoval Evelyn Farkasovou, bývalou vrchní úřednici Pentagonu pro Ukrajinu v době Obamovy vlády, která upozornila: “Vzpomeňte si, že když Rusko v roce 2014 poprvé napadlo Krym, poslali jsme na Ukrajinu zvýšený počet vojáků, aby cvičili ukrajinské síly na západní Ukrajině, a střídali jsme je až do roku 2022, kdy jsme se zalekli a stáhli je.”

Tuto diskusi (přinejmenším na veřejné úrovni) odstartoval francouzský prezident Macron, který již před několika měsíci vyslovil myšlenku nasazení západních vojáků na Ukrajině. Od té doby Litva tvrdí, že je připravena jednat, a Estonsko právě tento týden rovněž uvedlo, že tato malá pobaltská země “vážně” uvažuje o vyslání svých vojáků.

Minulý měsíc poskytl estonský ministr obrany Hanno Pevkur evropským médiím rozhovor, který v Moskvě vyvolal pozdvižení a poplach. Šéf obrany v rozhovoru pro rakouské noviny Die Presse uvedl, že všechny země NATO již stejně mají na Ukrajině rozmístěný personál NATO, který však není přímo zapojen do bojových akcí, neboť tam plní poradní roli. Reagoval tak na nedávná provokativní prohlášení francouzského prezidenta Macrona.

Zdroje upozorňují na to, jak Washington obvykle funguje a co to všechno znamená… Tvrzením, že vyslání vojsk NATO je “nevyhnutelné”, chce NYT říci, že rozhodnutí již bylo učiněno a čeká se jen na rozhodnutí, jak nejlépe oznámit eskalaci veřejnosti.

Obrázek: generál Charles Q. Brown Jr.

5 6 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.

standa
standa
před 2 měsíci

Eskalace bude nevyhnutelná, pokud takovou chybu vyrobí kolektivní Západ. Je možné, aby se předešlo eskalaci do 3.světové jaderné války, zničit všechna zařízení, jedno po druhém, udávající souřadnice GPS tak dlouho, pokud to nevezme Západ jako výstrahu před další eskalací, vyčištění nebe na celým Ruskem a možná i sestřelení letounů Awacks či dronů ještě před… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 2 měsíci

…národ Rusů je statečný a dobře svůj kraj zná, proč Západ neposlouchá, ta slova varovná.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Hokarc

Perfektní !

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Pokud tomu černouškovi někdo prozradil, že na Ukrajině nemají indiány, na které by snad Američané banderovce vyškolit mohli, tak se domnívám, že školitelé budou na Ukrajině třeba, spíše však pro Americký personál, co tomu průseru velí. Pomalu by opravdu měli školitelé svoje důstojníky vyškolit, jak rychle a spořádaně nastupovat do letadel… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 měsíci

Alzakovy žádosti jsou hodně zvláštní. Nedávno totiž z halicskych armádních zdrojů zaznělo, že výzbroj Zápachu a metodika výcviku jsou katastrofalne mimomisni, protože celek vyznívá jako válka na Středním východě, kde bidet zakopava o jeden vlastní průser za druhým. Prozatím se Husitum z Jemenu podařilo sestřelit i jednoho super drahého krasavce – Reapera. Rusové je sestreluji… Číst vice »

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Reaper jke to prý už druhý !

Praded
Praded
před 2 měsíci

Jo to jsou paradoxy, za co asi získal všechny ty metály? Za vraždění v Africe, na Středním východě, Asii, Jižní Americe nebo na Gvantanámu? Schází mu asi metály za vraždění v Rusku, tak se snaží Americký hoch.

Praded
Praded
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Kdo pamatujete píseň: Glory, glory alelujá, kapitán John Brown.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Nedaji pokoj a nedaji…Jak to popsal pan Kobza..Kdyz psychopate ridi svet,clovek by radsi vystoupil……Jeste tu mam dalsi ” uzasnou vec…Ti nejhloupejsi ( i kdyz ted uz se deli o prvni a druhe misto se Stanem) nam chteji urcovat,co budeme cist,nebo co si smime myslet…Dokonce si troufaji i na lidi s mnohem vetsimi zkusenostmi