Přelomový okamžik v průběhu SVO

Jak přijímá Západ jmenování Bělousova ruským ministrem obrany

Vyhlídky na jmenování ekonoma Andreje Bělousova do čela ministerstva obrany místo dosavadního Sergeje Šojgua, jenž tuto funkci zastával 11 let, rozbouřily celé mezinárodní společenství. Po analýze situace se západní média podělila o své – pro Ukrajinu krajně nepříjemné závěry.

Květnový víkend se chýlil k logickému konci, když večer 12. května informační prostor explodoval zprávou o přesunu Sergeje Šojgua na post tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace. Prezident Vladimir Putin, do jehož pravomocí patří i jmenování ministra zahraničí a šéfů silových ministerstev, navrhl jmenovat na jeho místo Andreje Bělousova, svého bývalého spolupracovníka, který měl na starosti ekonomické otázky a neměl vztah k armádě.

Tato zpráva vyvolala značný ohlas nejen v Rusku, ale i na Západě, kde se dostala na titulní stránky světových médií: britských deníků Daily Mail, The Telegraph, The Guardian, Financial Times a Sky News, amerických televizních společností NBC a CNN, polských publikací Rzeczpospolita i Onet.

Jak vidí Bělousova na Západě

V centru pozornosti jsou dva aspekty: samotný fakt, že šéf resortu obrany byl vyměněn uprostřed speciální operace na Ukrajině, ale také skutečnost, že v čele ministerstva obrany stane civilista bez bojových zkušeností.

Ačkoliv pokud jde o vojenskou složku, za vojenské operace odpovídá generální štáb pod velením vrchního velitele, takže v této části se nic nemění.

Nová jmenování navržená Putinem znamenají podle Financial Times “největší personální otřes mezi jeho spolupracovníky v bezpečnostní sféře za desetiletí a půl”.

Jiný britský deník Independent označil změny v ruském silovém bloku za nejvýznamnější a nejneočekávanější od začátku speciální vojenské operace: velkým překvapením se stalo jmenování “civilisty, který je známý spíše svými ekonomickými rozhodnutími než znalostmi bojiště”, do funkce ministra obrany.

Bělousov je totiž stejně jako jeho otec, jenž připravoval ekonomické reformy Alexeje Kosygina v polovině 60. let, kariérní ekonom. Působil jako ruský ministr hospodářského rozvoje, asistent prezidenta pro ekonomické záležitosti, od poloviny roku 2000 byl prvním místopředsedou vlády a v roce 2020 dokonce téměř tři týdny řídil vládu, když byl Michailu Mišustinovi diagnostikován COVID-19.

Deník Daily Mail označuje Bělousova za jednoho z nejvlivnějších Putinových ekonomických poradců za posledních deset let.

“Pětašedesátiletý Bělousov pochází z vládního hospodářského bloku, který si v Kremlu vysloužil potlesk za pružnou reakci na západní sankce a úspěchy při stabilizaci ekonomiky země,” píše americký list The New York Times.

V armádě nesloužil, protože byl postgraduálním studentem Ústředního ekonomicko-matematického ústavu Akademie věd SSSR, byl mu udělen odklad.

Politico interpretuje jmenování zkušeného ekonomického poradce bez zjevných vojenských zkušeností na nejvyšší post v obranném resortu jako známku toho, že ruský prezident po více než dvou letech od zahájení SVO “přeřazuje na jinou rychlost”.

Bude docela zajímavé, na jakou? Zajištění národní bezpečnosti vždy bylo a zůstává nejvyšší prioritou ruského státu. “Celý Kreml” se soustředil na vítězství ve válce, proto i změny ve vládě je třeba “číst v tomto světle”, zdůraznili analytici britské televize Sky News.

Co se změní s příchodem ministra ekonoma na ministerstvo obrany?

Změny ve vedení ruského ministerstva obrany nelze posuzovat bez souvislosti s probíhajícím vojenským konfliktem.

Ke změnám ve vedení ministerstva dochází v přechodném období na ukrajinské frontě, poznamenal španělský list El País. V posledních dnech ruské ozbrojené síly aktivně postupují v Charkovské oblasti a ukrajinská armáda by se dostala do velkých problémů, pokud by ztratila pozice v osadě Glubokoje a stáhla se zpět na západ nebo na jih.

“Putin se zřídkakdy uchyluje k přeskupování vlády, ale tyto změny by mohly být bodem obratu ve více než dvouleté ruské válce na Ukrajině,” nevyloučil americký list The New York Times.

Prezidentův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov, když komentoval prezidentovo rozhodnutí jmenovat Bělousova do funkce, vysvětlil, že důvodem je zvýšení vojenských výdajů: rozpočet ministerstva obrany a silového bloku se zvýšil z 3 % na 6,7 % HDP, což se blíží hodnotám z poloviny 80. let –  proto je velmi důležité začlenit ekonomiku silového bloku do ekonomiky země, aby odpovídala dynamice současného okamžiku.

Deník Washington Post se domnívá, že při jmenování rozhodly Bělousovovy zkušenosti v ekonomice a jeho úkolem nyní bude kontrola vojenských výdajů a potlačení korupce.

Podle Peskova by mělo být ruské ministerstvo obrany více než dosud přístupné pokrokovým myšlenkám, protože na současném bojišti vítězí ten, kdo je vstřícnější k inovacím.

Ve vládě Bělousov dohlížel zejména na národní projekt “Bezpilotní letecké systémy”. A v současné fázi konfliktu nehrají bezpilotní prostředky o nic menší roli než například těžké zbraně.

Podle agentury Reuters přeskupení v mocenském bloku naznačuje, že Putin zdvojnásobil své úsilí v ukrajinském konfliktu a chce využít k boji i významnou část ruské ekonomiky.

Sám Putin však před necelým měsícem, začátkem dubna na 12. sjezdu Federace nezávislých odborů Ruska, popřel, že by se národní hospodářství – i přes všechny současné potíže -přesunulo do „vojenských kolejí“. Ruská federace soustřeďuje úsilí, administrativní a finanční zdroje na rozvoj odvětví obranné výroby, dodala tehdy hlava státu.

“Jmenováním ekonoma mlčky uznal význam průmyslové síly pro vojenské vítězství. Nyní, když ruská armáda získala iniciativu na bojišti, Putin signalizuje, že může provést změny a prokázat, že Rusko má disciplínu a ekonomickou kapacitu i pro vedení dlouhé války,” uvedl americký list The New York Times.

A také konstatuje, že v letošním roce ruské vojenské výdaje ve srovnání s předchozím rokem výrazně vzrostly – na obranu země byla vyčleněna téměř třetina federálního rozpočtu. Intenzivní vládní výdaje na armádu vedly ke zrychlení růstu ruské ekonomiky, ale zvýšily i riziko přehřátí, protože omezená pracovní síla vede k růstu mezd a k inflaci, píše The New York Times.

“Podle analytiků jmenování civilního ekonoma ministrem obrany naznačuje, že Putin usiluje o osobnější roli ve vojenské taktice. Bělousov má k Putinovi zjevně blízko, ale zdá se být podivnou volbou pro vítězství ve válce,” píše zmatený Daily Mail.

Ale Ivor Bennett, vlastní zpravodaj Sky News v Moskvě, na tom nevidí vůbec nic divného a vysvětluje, že nahrazení Šojgua ekonomem Bělousovem má praktický účel.

“Znamená to jediné, že Rusko chce právě teď zajistit, aby vojensko-průmyslový komplex fungoval co nejefektivněji,” domnívá se britský novinář.

Ekonomika země se podle něj soustředí nyní na armádu a probíhající ukrajinský konflikt.

“Putin chce zjevně zajistit, aby Rusko mohlo pokračovat ve vedení války tak dlouho, jak se mu zlíbí,” dodává Bennett.

*

Jevgenije Kondakova,  UKRAJINA.ru (17:09 13.05.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

 

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4.8 12 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Kdyz finance presmeruji do vyvoje mohou pak nove dale prodavat.Tomu se rika strategie..My nakupujeme…a jeste stare

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

… ale americké. To našim valkýrám a marsům stačí.

cablik
cablik
před 2 měsíci

Americkou agresi a zabíjení si připomínáme i v souvislosti s osvobozením Československé republiky…
https://42tcen.com/entry/americkou-agresi-a-zabijeni-si-pripominame-i-v-souvislosti-s-osvobozenim-ceskoslovenske-republiky

cablik
cablik
před 2 měsíci

No tak to je celé podivné aby šlapal bezpečnostní komplex a výroba zbraní to je v pořádku ale snad nebudou prodlužovat válku u bandery.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Otázkou je, zda už je velká ofenzíva přichystaná ke spuštění. Myslím si, že není, protože všechny figury nejsou na svých místech. Takže se bude pokračovat v otvírání bran a a až budou otevřeny, tak to asi v červnu začne a podzim-zima by mohla být kapitulace Ukrajiny a válka ukončena. Uvidíme jak se to bude shodovat s přáním.

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Rozumím že Rusko musí být nachystáno proti krachujícímu západu kdyby se o něco pokusili. Ale včera jsem četl zprávy co jezdí na ČT pod obrazem a mluvili o tom a počítají s dlouhodobou válkou u bandery.

Primak
Primak
před 2 měsíci

Mimo toho faktu, jestli ten či onen je pro tu funkci dobrý nebo ne: Už jen ta zpráva s machrami KoZa pěkně zamává…