Ruské letectvo prudce zvyšuje útoky bombami FAB – už 500 bomb denně padá na Ukrajince. Ruská armáda dvěma mezerami v ukrajinské obraně postupuje vpřed.

Michael Svatoš
Michael Svatoš
Je tomu 58 dní, co experti média Seznam tvrdili, že ruské letectvo díky mocné ukrajinské PVO slábne a Ukrajinci brzy sestřelí všechna zbývající ruská letadla. Jsou tomu dva roky, co váleční experti České televize dokonce tvrdili, že ruské letectvo je totálně neschopné, a nemá ani dostatek raket, ani naváděných bomb, ani schopných pilotů, a proto bude brzy zničeno. 

Opak se ukázal pravdou a včera renomovaní vojenští analytici potupně přiznali, že Rusko za poslední týden své ofenzívy zvýšilo počet útoků tunovými naváděnými klouzavými bombami FAB ze 150 útoků za den, na 200 útoků. Navíc podle expertů na rozvědku hrozí, že Rusko bude brzy na Ukrajince házet 500 bomb FAB denně, a do konce roku se očekává kapacita 1000 útoků bombami FAB denně.

Mapa ruské ofenzívy 30. dubna 2024. Červená přerušovaná linie = fronta koncem ledna. Žluté kolo = Avdijivja. Velké červené šipky – Rusové vnikli do mezer v ukrajinské obraně a postupují vpřed. Modré linie – obrané čáry ukrajinských jednotek.

Intenzivní ruské bombardování umožňuje rychlý postup vpřed s malými ztrátami. Podle analytiků, kteří bytostně nesnáší Putina i Rusy, generál Mordvičev včera prolomil ukrajinskou obranu na styku 115. a 23. brigády, a jeho čelní kolony nemá nyní generál Syrskyj čím zastavit, protože mu na frontě docházejí zálohy. Tento ruský postup měla podle Syrského plánů zastavit 100. brigáda. Ale ta musela být nakonec vržena do mezery mezi 110. a 115. brigádou. Podle zpráv z bojiště se ukrajinská obrana severně od Avdijivky začala drolit a vznikají v ní mezery, které už nemá, kdo bránit. Večer generál Mordvičev do průlomů nasadil zvláštní prapory “Arbat” a “Cedar”, které byly zformovány z bývalých jednotek kuchaře Prigožina. Někteří analytici vyvozují, že tím generál Mordvičev vyčerpal své rezervy, a pokud mu Gerasimov rychle nepošle posily, může se ruská ofenzíva zastavit. Ukrajinci na to spoléhají a tvrdí, že Rusové při postupu utrpěly značné ztráty. Ukrajinská hlášení o ruských ztrátách už ale nikdo nebere vážně.

Ukrajina nyní nemá kým zaplňovat mezery v obraně, protože ani její frontové jednotky nemají nahrazeny ztráty z předchozích bojů. Kyjev proto tento víkend nařídil znásobit úsilí při lovu rekrutů a armáda začala na silnicích po západní Ukrajině rozmisťovat zátarasy, a na nich společné hlídky policistů a mobilizačních komisařů vytahují muže z aut, a nakládají je do přistavených mikrobusů. (Video 1) Ukrajinci, zejména ženy, však začali na tyto mikrobusy útočit, a lapené rekruty osvobozují. (Video 2)

Zelenského režimu a jeho propagandě už na Ukrajině nikdo nevěří. Tzv. Telethon, povinné společné vysílání všech ukrajinských televizí, ztratilo veškerou důvěru. 82% vojáků a 74% civilistů považuje toto Zelenského vysílání za “neobjektivní”, “přikrášlené” a “nedůvěřuje mu”. Sociální a nezávislá média tak na Ukrajině převzala rozhodující roli při informování občanů o skutečném stavu jejich země a o skutečných výsledcích boje proti Rusům. Podle posledního sociologického průzkumu se 39% východních Ukrajinců bude určitě snažit vyhnout mobilizaci a 33% nejspíš. Více v následující tabulce:

  1. Východ Ukrajiny   vyhnout se mobilizaci   72%         nechat se určitě zmobilizovat 9%
  2. Jih Ukrajiny           vyhnout se mobilizaci   72%         nechat se určitě zmobilizovat 5%
  3. Západ Ukrajiny     vyhnout se mobilizaci   81%         nechat se určitě zmobilizovat 5%
  4. Střed Ukrajiny       vyhnout se mobilizaci   67%        nechat se určitě zmobilizovat 15%

Tato čísla nepotřebují komentáře. Hlavní základny Ukrajinského nacionalismu – Západ Ukrajiny – je nyní největším odpůrcem další mobilizace. Zelenského režim v podstatě už skončil – nikdo mu nevěří a nikdo už za něj nechce bojovat. Přesně jak jsem předpověděl v posledním pořadu na Youtube, v březnu 2022, než jsem byl vymazán – za korupční úředníky, oligarchy a nacisty nebude nikdo bojovat, a Ukrajina kapituluje. Raději život s Putinem, než život s oligarchy a korupčními úředníky!

Ukrajinci minulý týden konečně projevili aspoň trošku inteligence, a začali zkoušet rusko-iránské drony Shahed-General, které po stovkách měsíčně ničí jejich infrastrukturu, sestřelovat vrtulovými letadly JAK-52, stejně jako Angličané za druhé světové války sestřelovali německé V-1 nad kanálem. V analýze MAP 1871 ze 2. ledna 2024 jsme si dělali srandu z nájemníka Pražského hradu Pavla, že kdyby chtěl opravdu Ukrajině pomoci s její obranou, tak by jí měl raději, než své granáty a munici, poslat české podzvukové bitevníky L-159, které jsou k sestřelování dronů za rozumnou cenu jako stvořené. Uplynulo 120 dní, a nezdá se, že by někdo v české vládě dokázal pochopit, že podzvuková letadla s levným provozem, jako jsou české L-159, prudce nabírají na vojenské popularitě, protože představují cenově dostupnou protiváhu dronům. Česko tak zřejmě přišlo o další možný potenciální zdroj příjmů pro svou prázdnou státní kasu, protože konkurence nespí, a jak Italové (M-346FA), tak konsorcium USA-Švédsko (T-7A Red Hawk), finišují, aby si na světovém trhu urvaly svůj podíl. Nezdá se tak, že by Černochová svým nákupem předražených F-35 dokázala od Washingtonu vymámit aspoň nějako reciprocitu.

A 4 perličky na závěr:

  1. Váleční ministři Německa a Francie v pátek 26. dubna podepsali dohodu o společné výrobě nových bitevních tanků, protože se na Ukrajině ukázalo, že současné nejlepší evropské tanky Leopard 2A8 a Leclerc jsou k ničemu. Černochová tak podle přiznání obou ministrů o kvalitě jejich tanků, vlastně nakoupila pro AČR zase další šrot. Ale možná nenakoupila, protože nový západní tank, který oba ministři schválili k vývoji a k výrobě zkušební série, bude opravdu pozoruhodný – bude v duchu Green Deal poháněn novým diesel-elektrickým motorem. Tank tak bude mít proti ruským výhodu, protože jeho elektrický motor bude na bojišti tichý, a nepřítel ho neuslyší. Větší blbost už opravdu v Bruselu vymyslet nemohli.
  2. Letadla F-35 děsí americkou námořní pěchotu, protože jsou nekvalitně vyrobena a jejich údržba vyžaduje příliš mnoho času a nákladů, a obojí si letectvo USA nebude moci v případném konfliktu dovolit. Posledních 5 převzatých letadel F-35 bylo navíc v katastrofálním stavu. U všech dodaných letadel se v palivových nádržích nalezly kovové štětiny, které by zničili motor, kdyby se do něj dostaly. A u jednoho letadla F-35 se při přebíracím letu dokonce zjistilo, že z jeho křídla začínají odpadávat jakési malé “umělohmotné škrabky”. Po obřím skandálu s kvalitou výroby civilních letadel Boeing, který explodoval tento měsíc, se okamžitě ukázalo, že ani kvalita výroby amerických vojenských letadel není v pořádku.
  3. V analýze MAP 1606 v únoru 2023 jsme citovali slova Morrise Changa, majitele tchajwanského polovodičového giganta TSMC, který se při rozhovoru s Nancy Pelosi vysmál USA, že nebudou schopny vyrábět žádný moderní výrobek v požadované kvalitě, protože:  Celé generace ambiciózních Američanů, se místo do výroby nahrnuly do finančních a internetových společností. Vlastně si nemyslím, že je to pro Spojené státy špatná věc, že se tam nahrnuly, ale rozhodně je to špatná věc pro pokus o výrobu polovodičů v USA! A jak se rok ukázalo, Morris Chang se nemýlil, a výrobky Made in USA začínají být kvůli své nízké kvalitě nepoužitelné.
  4. V ČR je situace s technicky vzdělanými absolventy škol ještě horší. Jinak absolutně neschopný ministr Jurečka (KDÚ-ČSL) sice včera projevil snad první záblesk inteligence, a přiznal, že v republice brzy zanikne 300 tisíc pracovních míst, a bude třeba miliony lidí rekvalifikovat na novou práci. Jenže vzápětí Generální ředitel Úřadů práce Daniel Krištof lidem přiznal, že české děti nemají letos, kde studovat, protože vláda nevytvořila dostatek studijních kapacit. A pozval mladé lidi, kteří se nedostanou na poddimenzované školy, aby přišli “užitečně strávit promarněný rok na úřadech práce”! Kdyby v čele vlády nestál vysokoškolský profesor Fiala, média by určitě vřískala, že došlo k sabotáži české vzdělanosti ruskými trolly. Takhle jsou raději potichu, stejně jako byla při informování Čechů o skutečném průběhu návštěvy Nancy Pelosi na Tchaj-wanu u Morrise Changa.

*

Michael Svatoš, MaP1978

4.2 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 14 dny

Děkuji všem za informace z fronty.

standa
standa
před 14 dny

U nás to bude stejné jako na Ukrajině. Ukrajinci nechtějí bojovat za něco co jim už dávno nepatří – jejich zemi ! Za co by měli Češi bojovat ? Za to co nám už neopatří a za ochranu majetku oligarchů ? Nedejme se vysmát. Tak o tohle mladí nebudou mít zájem ani… Číst vice »

danny
danny
před 15 dny

Podle ruských zdrojů a dokonce i ukrajinskými zdrojů, potvrzenými snímky z bojiště Ukrajinci ztratili obce Keramik a Novokalinovo a většinu Archangelskova. Rozbity byly tři brigády. Mezi nimi a výše zmínění 100. brigáda (a s ní i 24. a 142. brigáda). Takže průlom se nepodařilo zalepit, tím méně zastavit. Ukrajinci jsou čím dál zoufalejší. Dokonce i Kuleba začal mluvit o rozhovorech s Rusy. Kličkují jak se dá.… Číst vice »

Praded
Praded
před 14 dny
Odpověď uživateli  danny

Je to odporné kam až parazitizmus dožene zblblé ovčany. Přitom stačilo dořešit Minské dohody. Stále lžou, že mají málo lidí na práci a přitom takhle ničí obyčejné lidi. Kadáfího, který měl snahu vyřešit Africký hlad, odělaly hůře než nějaké zvíře a lidé jim stále žerou ty jejich katastrofální lži.