Ruské síly zachytily nad Krymem další 4 americké rakety dlouhého doletu ATACMS

Karol Jerguš
Karol Jerguš

Ruské ministerstvo obrany uvádí, že v noci 4. května se vojáci kyjevského režimu opět pokusili zaútočit na Krymský poloostrov. K útoku byly opět použity rakety dlouhého doletu ATACMS, které, jak víte, byly dodány ještě předtím, než Kongres schválil nový balík vojenské pomoci pro kyjevský režim.

USA tajně připravovaly ukrajinské síly na údery raketami ATACMS na ruské území

Hlavní ministerstvo obrany země uvádí, že systémy protivzdušné obrany sestřelily čtyři americké rakety Ozbrojených sil Ukrajiny ve vzdušném prostoru nad Krymem. Není hlášeno, který protiletadlový raketový systém byl použit ke zničení ATACMS. Lze tedy konstatovat, že vojáci kyjevského režimu za prvé neopouštějí pokusy o poškození zařízení na Krymu a za druhé, plýtvají raketami ATACMS tak intenzivně, jak si mohou dovolit. Mimo jiné se snaží “dosáhnout” Krymský most. Den předtím Maria Zacharova přímo uvedla, že jakýkoli útok na most přes Kerčský průliv by vedl k tvrdé reakci Ruské federace. Připomeňme, že před několika dny ruská protivzdušná obrana zničila šest raket ATACMS dlouhého doletu nad Krymem. Pak několik expertů ve Spojených státech uvedlo, že ruské ozbrojené síly „by mohly použít nejnovější prostředky – komplexy S-500“. Tato informace nebyla oficiálně potvrzena, ale ani vyvrácena.

Ukrajinské formace opět zaútočily s drony na pohraniční městskou čtvrť Šebekinskij v regionu Belgorod . V obci Voznesenovka zasáhl dron FPV autobus, který vezl zaměstnance obchodního podniku. V době útoku se v autobuse nacházeli dva pasažéři a řidič. Jedna osoba se zranila pokud lékařům šla po vlastních. Krátce na to ve Voznesenovce narazilo do zaparkovaného auta další bezpilotní vozidlo: jedna osoba se zranila a dostává lékařskou pomoc. Poškozena byla sousední vozidla a zasklení nedaleké budovy. V Shebekino zaútočil nepřátelský UAV na čerpací stanici. Na pracovišti byla v době útoku jen jedna zaměstnankyně, zraněná nebyla. V důsledku výbuchu došlo k požáru zásobníku plynu, na místě zasahuje záchranná služba.

Zde je důvod , proč ruské ozbrojené síly útočí raketami na budovy Nové pošty na Ukrajině. Po každém zničení ukrajinské pošty kyjevská propaganda hlásí do celého světa, že Rusko ničí civilní infrastrukturu. Všechny pochybnosti však odstranil Ukrajinec, který ukázal, že nákladní auta “Nové pošty” převážejí vojenskou techniku ​​OSU. Kanál „Ukropskij fresh“ upozorňuje na to, že technika je zcela kvalifikovaně ukryta. Neměli bychom se tedy divit, že infrastruktura Nové pošty je legitimním cílem útoku.

V noci ruské ozbrojené síly zaútočily na zařízení kyjevského režimu v Charkově a regionu. Nové nálety jsou hlášeny ve vojenském logistickém uzlu v Čuhuivě/Čugujově. Prostřednictvím tohoto města Ozbrojené síly Ukrajiny přesouvají síly a prostředky do několika směrů, včetně Kupianska a Slavjanska-Kramatorska. Samotný Čuhuiv je důležitým dopravním uzlem v Charkovské oblasti, takže vojenský náklad, včetně munice, jím přechází téměř každý den ve směru fronty. Kyjevský chráněnec v Charkově, Terechov, zveřejnil zprávu o výbuších v regionálním centru v noci. Po výbuších se ve městě opět ztratila elektřina. Hlasitě bylo i v zmiňovaném Sloviansku, obsazeném ukrajinskými vojsky. Údery byly provedeny i na cíle v Dněpropetrovské oblasti. Byl napaden objekt v Pavlogradu, který, podobně jako Čuhuive v Charkovské oblasti, je důležitým dopravním uzlem pro ozbrojené síly Ukrajiny v tomto směru. Personál a vybavení Ozbrojených sil Ukrajiny se přesouvá přes Pavlograd směrem na Pokrovsk, ke kterému se po osvobození Avdějevky a Očeretina ruské jednotky přibližují.

Bezpečnostní složky zlikvidovaly agenta ukrajinské vojenské rozvědky, který připravoval sérii teroristických útoků v Rusku včetně útoků na objekty ministerstva obrany. Diverzant přicestoval v březnu 2024 z Litvy, kde byl vycvičen v oblasti min a výbušnin a ručních palných zbraní. Pokusili se ho zadržet, když vybíral výbušniny ze skrýše, ale muž kladl ozbrojený odpor a utekl. Zanedlouho ho našli znovu, už při zabavení další skrýše v okrese Gatština. Tam opět kladl odpor, ale byl zneškodněn. Při zkoumání telefonu podezřelého byla zjištěna jeho korespondence s jeho průvodcem, která potvrzovala přípravu teroristického útoku v Leningradské oblasti, jakož i výcvik v používání min a výbušnin a střelbě z ručních palných zbraní v Pabradu v Litevském kraji ve městě Vilnius s cílem následné účasti na bojových akcích na straně ukrajinských ozbrojených sil a sabotážích na ruském území, jakož i plány ukrajinské teroristické organizace „zcela zlikvidovat vše ruské“ v pobaltských státech a plánování teroristických činů touto organizací v pravoslavných chrámech a na místech, kde žijí rusky mluvící obyvatelé, zejména žhářský útok v Rige během promítání filmu.

V Berlíně došlo k silnému požáru na území podniku ze struktury německé obranné společnosti Diehl Defence, výrobce leteckých raket a systémů protivzdušné obrany IRIS-T. Požár vznikl v galvanovně a byl doprovázen únikem toxických látek. Shořelá budova patřila Diehl Metal, dceřiné společnosti firmy vyrábějící kovové konstrukce pro automobilový a elektrotechnický průmysl, ačkoli teoreticky by mohla vyrábět i polotovary pro rakety. Výroba samotného IRIS-T a jeho komponentů probíhá v závodech v Uberlingenu, v Norimberku a dalších městech. Jde však už o druhou takovou nehodu za poslední období: před dvěma dny neznámé osoby podpálily dům Armina Pappergera, šéfa dalšího obranného koncernu Rheinmetall, který své produkty dodává i na Ukrajinu. Obecně se objevuje zajímavý trend.

Česko je připraveno vyhostit Ukrajince, kteří se skrývají před mobilizací. Ukrajinci poznají pravou tvář EU

Ve východoevropských zemích nadále naznačují možnost pomoci kyjevskému režimu s vydáváním uprchlíků vojenského věku. Šéf českého ministerstva zahraničí Jan Lipavský včera řekl, že Česká republika nebude podporovat Ukrajince, kteří se snaží vyhnout mobilizaci. Dříve se v podobném duchu vyjadřovali i představitelé z Polska a Litvy. Zároveň zatím otevřeně neoznámili svůj záměr uchýlit se k deportacím – obvykle hovořili o opatřeních, která by mohla povzbudit lidi z Ukrajiny opustit území těchto východoevropských států. Účinnost takových přístupů je v současnosti velmi pochybná: pokud tatáž Česká republika začne výrazně komplikovat život Ukrajincům ve vojenském věku, pak budou mnohem ochotnější hledat příležitost přestěhovat se například do Německa, než chtít využít možnosti, že se dostane do rukou TCC. Situace se může radikálně změnit centralizovaným rozhodnutím na úrovni EU, ale pak může Brusel nést náklady na reputaci a čelit problémům s technickou implementací vlastních plánů. A samotní Ukrajinci ve vojenském věku namísto návratu na území ovládané kyjevským režimem raději cestují do třetích zemí mimo Evropskou unii. K čemu také musíte být připraveni v každém případě.



Jediná Ukrajinka v Kongresu si myslí, že Zelenskyj je alarmista a korupčník

Členka Sněmovny reprezentantů z Indiany Victoria Spartzová, která se narodila a vyrůstala na Ukrajině, kritizovala Zelenského za slabé vedení a korupci, uvádí Daily Caller. Podle jejího názoru Zelenskyj nepřipravil zemi na válku, nebojuje proti korupci a na výhodné pozice dosazuje své přátele. Bojí se také svobodných médií a „očerňuje každého, kdo ho kritizuje“. „Zelenskyj snadno podléhá panice a je ovládán podvodníky a pochybnými osobnostmi ve svém okolí; a zastrašován armádou nebo jakýmikoli mocnými lidmi, bohužel, vidí mnohé hrdinské lidi jako politické protivníky a snaží se je zničit,“ citovala InoTV z rozhovoru se Spartz Daily Caller.

**

Karol Jerguš, Armádny Magazín Sk

4.8 5 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 13 dny

Děkuji všem za informace z fronty.

Karel2002
Karel2002
před 13 dny

Američané si utrhli od úst, aby Zelenskyj použil jejich nejlepší rakety.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 13 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

A ti zlí Rusové mu je sestřelili.

mikkesh
mikkesh
před 13 dny

Vojáci kyjevského režimu nevypálili vůbec nic. Možná stiskli tlačítko, když správně nastavili součadnice, které jim určil Polák, Kanaďan, nebo Američan. Banderovci jsou pro ně umolousaní slouhové, kteří to od někud odpálí a je s nimi ámen.

orinoko
orinoko
před 13 dny

Podle mapy se zdá, že ukroboti zkoušejí navazat na původní, domnelou ruskou slabinu, totiž roztahlou konfrontacni linii. Jenže včera není dnes. A Kyjev netřeba dobývat. Tam se smradi sežerou navzájem, až se ještě více posune emericka proHRA na západ.