Ruský konzervatismus spočívá v jednotě tradic a pokroku

Ruský konzervatismus spočívá v jednotě tradic a pokroku, řekl politolog, filozof a vůdce hnutí Podstata času Sergej Kurgiňan 9. května ve slavnostním projevu.

Politolog citoval básníka Andreje Vozněsenského a zároveň poznamenal, že není jeho zvláštním milovníkem: “Všechen pokrok je reakční, pokud člověk degeneruje”.

“Ale ten pokrok slučitelný s člověkem přece podporujeme, vždyť bez něj nemůžeme žít už jen proto, že pak nás ti, kteří uznávají pokrok, předběhnou v technologickém smyslu, takže budeme prostě rozdrceni”, řekl Kurgiňan.

Politolog zdůraznil, že nikdo dnes nevolá po vzkříšení dialogu s liberalismem. Podle jeho názoru to není možné, protože liberalismus se stal tak ubohým a odporným, že se zde velmi hluboce snoubí nemožnost s odporností.

“Liberalismus už není liberalismus tradic pokroku. Je to postmodernismus, který popírá historii, člověka, popírá mnohé”, vysvětlil Kurgiňan.

“Ale co je to klasický konzervatismus, se kterým se snažíme vstoupit do dialogu? ptá se analytik a sám na to odpovídá. “Je to, řekněme, americký nebo nějaký evropský konzervatismus, který je založen na nenávisti ke dvěma věcem: liberalismu a marxismu, tedy komunismu”.

“Tam to vždycky není moc jasné, ale s nacismem to je jak? My nemůžeme nechápat, že čím více je komunismus s jeho vírou v člověka, s jeho nikoliv bezvýhradnou, ale historickou tendencí a tak dále podkopán, tím silnější je fašismus”, pokračuje Kurgiňan.

Dodal, že člověk si nemůže neuvědomovat, že liberalismus byl nacismem rozdupán, roztrhán a uveden do stavu naprosté nicotnosti z jednoho prostého důvodu: nic v liberalismu nesměřuje k tomu, aby dokázal čelit nacismu.

“Liberalismus je sám o sobě vnitřně tak slabý, že je těhotný nacismem. Ubohé blábolení liberální Výmarské republiky přece přivedlo k moci Hitlera, a nebylo v této Výmarské republice nic, co by Hitlerovi mohlo odporovat”, vysvětlil filozof.

Politolog poznamenal, že pokud jde o tzv. “náš konzervatismus”, a pokud se má na mysli správný, klasický konzervatismus, ten se pak drží jednoty tradic a pokroku.

“Nepopírá pokrok a hovoří o té tradici, která je. Nevymýšlí si “původní tradici” nebo jiné nesmysly. Mluví o té historické tradici, kterou žijeme “, uzavřel vůdce Podstaty času.

Sergej Kurgiňan

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

rossaprimavera

3.5 6 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 měsíci

Liberalismus je velká lež nic nefunguje i když je to násilně prosazováno. Závidím Rusku jeho konzervatismus a vládu pro svůj stát. Pokrok budou mít nás chtěj zatáhnout do středověku.

standa
standa
před 2 měsíci

Správná a platná úvaha. EU nemá na to, aby udržela křesťanské tradice v souladu s člověkem a jeho vývojem, evropská západní kultura jde ke dnu. Eurovize ukázala hluboký a ošklivý pád na dno, kdy nevíme zda je to skutečné dno evropské kultury !