Světové fake news v přímém přenosu. Ministři Kaliňák a Šutaj Eštok reagovali na článek BBC: “Přestaňte o Slovensku šířit lži!”

Včerejší tiskové konference představitelů vlády po zasedání Rady bezpečnosti ve spojitosti s atentátem na premiéra Roberta Fica se zúčastnila hned dvojice novinářů britské BBC. Ti se přidali ke mediálnímu mainstreamu na Slovensku a snažili se vytvořit narativ, že za takový útok jsou vlastně zodpovědní politici včetně samotného Fica

Na snímku v popředí místopředseda slovenské vlády a ministr obrany SR Robert Kaliňák
Na otázky BBC však rychle a věcně zareagovali ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SSD) a šéf resortu vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Nejprve se britský redaktor zeptal, zda vláda po atentátu plánuje učinit kroky proti médiím. Robert Kaliňák pro BBC objasnil, že současná slovenská politická opozice prohrála několik voleb a celkově zaznamenala neúspěch tematicky zaujmout větší část voličů. Proto podle něj postupně práci politiků nahradily některé nevládky a média ostře vystupující proti politice Směru a Roberta Fica. „A frustrace z neustálých proher, které jsou za posledních 20 let poměrně viditelné, nás dnes donesly až sem. Slyšeli jste, že i urychlení radikalizace toho pachatele souviselo s výsledkem posledních voleb,“ objasnil pro Brity ministr obrany a místopředseda vlády.

“Proto se snažíme vyzývat média, ale ta výzva patří i politikům, i ke mně samotnému,  pojďme se vrátit k věcným diskusím,” dodal Kaliňák s tím, že ze slovníku politiků by se nyní měla vytratit demagogie a hyperbolizování za účelem získání politických bodů . “O médiích hovoříme proto, že v jisté době ve slovenské demokracii vlastně nahradili opozici, která byla neschopná.”

Matú Šutaj Eštok také reagoval a řekl, že vláda se nesnaží ukazovat prstem, kdo konkrétně je za atentát zodpovědný. „Shrnul jsem vám fakta. Řekl jsem to, co bezprostředně po zadržení řekl pachatel, že je nespokojen s touto vládou, že nesouhlasí s politikou vlády, že nesouhlasí se zrušením speciální prokuratury, nesouhlasí se zastavením vojenské pomoci Ukrajině, nesouhlasí se změnami v RTVS, nesouhlasí s odvoláním jejího ředitele .” Říká Šutaj Eštok s tím, že nikoho neviní, ale o těchto tématech často jednostranně informovali poslanci současné opozice a mainstreamová média. “Tady už ať si každý nastaví zrcadlo, jestli o tom bylo informováno objektivně a zda tohle bylo cílem… Zda jsme chtěli dospět do stádia, kdy na základě nesouhlasu s něčím se někdo rozhodne vzít do rukou zbraň.”

„Proto do BBC vzkazujeme, abyste si fakta ověřovali objektivně. I všem médiím vzkazujeme: my chceme jen objektivní informovanost!” Pokračoval ministr vnitra Šutaj Eštok.

Ve druhé části brifingu se přihlásila o slovo další britská novinářka také z BBC tvrdíce, že samotný Fico často používal „konfrontační jazyk“ a že vláda je také „přinejmenším částečně vinná“ za vzniklou situaci a „tenze“ ve společnosti. Žurnalistka dokonce poznamenala, že střelec z Handlové měl prý podle svého profilu na sociální síti “politicky blíže k Ficovi než k současné opozici”. Takto položená otázka doslova zarazila přítomné členy vlády.

Róbert Kaliňák uvedl, že se zdá, že redaktorka BBC se stala obětí šíření informací, kterými, podle vlády, manipulují veřejné mínění a měla by s tím přestat. „Ano, existuje jedna interakce – před přibližně 8 lety mazi střelcem a Slovenskými branci. Jen skutečná pravda a fakta jsou ty, že on jako zakladatel sdružení Boje proti násilí a liberálního literárního kroužku Duha přišel na akci Slovenských branců, kde jim chtěl přednést báseň a vyzýval je, aby přestali používat zbraně. Kde došlo zřejmě k nějaké hádce a k rozkolu názorů.“

„Tento člověk, který založil pacifistické hnutí, za 8 let přijímání takových informací, kterým jste i vy uvěřili, protože kladete tu otázku jako fakt, se změnil na člověka, který se rozhodl svůj nesouhlas s politikou vlády, tedy je zjevně na opačné straně politického spektra, vyjádřit tím nejbrutálnějším způsobem.”

Kaliňák rovněž upozornil, že Fico působí ve vysoké slovenské politice od roku 1992. “Dlouhá léta patřil ke médii nejvyhledávanějším politikům. Celý Směr byl pod útokem vlastně od jeho založení. Když jste nešli ve vybraných médiích názorově stejně, tak přišla kritika. A když jste navzdory té kritice vyhráli volby, přišlo zamyšlení, že jak je možné, že když jsme je kritizovali, že přesto vyhráli volby, tak se zkusilo přitvrdit… A ještě více… Až jsme se dostali do situace, že tři roky mezi lety 2020 a 2023 byly extrémní snahy o pomstu formou zneužívání trestního práva.”

Robert Kalińák připomněl opakující se snahu bývalé vlády kriminalizovat samotného Roberta Fica za vyjádření názoru, za účast na protestu či za tiskovou konferenci o daňových deliktech dvou politiků, z nichž jeden se ke skutku přiznal. Kaliňák se zeptal britské novinářky, jak by reagovala, kdyby v její zemi byl v souvislosti s protestem zadržen a obviněn lídr opozice. “Robert Fico jako opoziční politik byl čtyřikrát obviněn bývalým režimem!”

„A i přes všechna pronásledování Robert Fico popáté vyhrál volby a počtvrté sestavil vládu. Frustrovaná část, ať už politického spektra, novinářského atp. začala šestiměsíční hon, který skončil takto…”

Lži o Slovensku

Vyjádření redaktorky BBC komentoval i Matúš Šutaj Eštok. Upozornil při tom na článek, ve kterém se tento týden BBC věnovala atentátu. “Ještě včera jsem si přečetl článek, který jste napsali o této události a chci vás velmi uctivě požádat, abyste si fakta, o kterých píšete, ověřovali a abyste nečerpali jen z názorů politických komentátorů,” řekl ministr.

Stanice BBC zveřejnila informaci o našem premiérovi, že se z původně levicového politika údajně změnil na pravicového. “Chci do BBC vzkázat, že Robert Fico je předsedou vlády, kterou tvoří dvě sociálně demokratické strany: Strana Směr-SSD a Hlas-SD spolu se SNS, tedy premiér je levicovým politikem,” vysvětlil. “I když není předsedou mé strany, je levičák,” dodal. ”

“O panu Ficovi dále říkáte, že se zradikalizoval a je proti Evropské unii,” pokračoval Šutaj Eštok. „Tak Vás chci upozornit, že před dvěma týdny jsme zde měli oslavu našeho vstupu do Evropské unie a že Robert Fico, i celá tato vládní koalice, se hrdě a hlásí ke členství. I nově zvolený prezident jasně deklaroval členství Slovenské republiky v EU i v NATO,“ dodal.

“Dále hovoříte o tom, že tato vláda, která zde stojí, je proti pomoci pro Ukrajinu, to cituji doslova: proti pomoci pro Ukrajinu,” pokračoval ministr. “Tak Vám chci do BBC oznámit, že tato vláda měla před časem jednání s ukrajinskou vládu na východě Slovenska, kde jsme se dohodli na konkrétní pomoci,” reagoval a dal důraz na slovo “konkrétní”. “Jediné, co odmítáme, je posílání zbraní na Ukrajinu a prodlužování tohoto nesmyslného zabíjení,” vysvětlil.

BBC také říká, že Fico je údajně proti skupině LGBTI. „Ukažte mi jeden jediný výrok Roberta Fica namířený vůči této skupině! Naopak, chci Vám říci, že tato vláda je připravena podpořit standardní práva pro tuto skupinu, která se týkají zdravotní dokumentace, dědění a podobných věcí,“ ozřejmil.

“Takže prosím, prověřujte si ty informace, které vy, jako BBC, o Slovensku šíříte, protože v tomto případě, musím to říci takto: BBC lhalo,” dodal. „Chápu, že jste si ty informace asi neověřili nebo je máte od vašich kolegů, z nichž mnozí zde dnes sedí… Ale to, co jste napsali v BBC, byli lži a já bych si vás i touto cestou dovolil požádat, abyste je oficiálně opravili,“ řekl Šutaj Eštok.

„Pokud mluvíme o odpovědnosti za vybičovanou atmosféru v naší společnosti, nemůžeme opomenout slovenská média. A já o tom budu mluvit velmi klidně, velmi věcně, ale velmi důrazně – novináři musí cítit více zodpovědnosti za to, co svým divákům a čtenářům nabízejí. Každodenně prosazovat jimi samými požadované hodnoty: pravdu, objektivitu, vyváženost. A budu na to upozorňovat nejen slovenská, ale i zahraniční média, která o Slovensku píší – tak jako dnes po jednání bezpečnostní rady,“ napsal ministr v příspěvku popisujícím video z tiskové konference.

*

Hlavné Správy Sk

5 5 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

To jsou věci. A to má “naše” televize v kodexu nejen ověřování zpráv z několika zdrojů, ale dokonce takový úzus, že zprávy z BBC, CNN, Reuters … se ověřovat nemusí. A tak nám blbové a kolaboranti z obrazovky denně přednáší kraviny od majitelů uvedených společností.

cablik
cablik
před 2 měsíci

Slovenská vláda by ty západní sedilháře měla poslat k šípku ještě z toho budou obviňovat je. Případ je jasný střílel pro západní liberální fanatik.

Praded
Praded
před 2 měsíci

Je zajímavé, že se všichni bojí pojmenovat jednu skupinu parazitů, která je příčinou tisíce let trvajících rozvratů lidstva. Inovace republiky: Finanční kapitalizmus oligarchů.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Ted uz jsem se vazne nastvala a kazdemu,kdo pouzije nadavku dezolat budu rikat senochrup..Kdyz se mame tak pekne oznacovat,tak ja vlastne take pouziju jen to,co si o tom dotycnem myslim