Transparentní komedie

Jindřich Kulhavý
Jindřich Kulhavý

Začalo Mistrovství světa v hokeji, o jehož kvalitě lze mít dopředu jisté pochyby, protože chybí jak výkvět kanadsko-americké NHL, tak i ruské KHL a z reprezentací ruská a běloruská. Když to shrneme, ti nejlepší, a zároveň kandidáti na titul, v České republice nejsou. Nechceme nijak snižovat nadšení pro sport u ostatních, ani jejich umění, nicméně arogance a priority NHL a diskriminace ze strany světové sportovní federace vůči Rusku a Bělorusku dělají z Mistrovství světa v hokeji prostý pouťák. Sice s velkou propagací, ale bez vrcholných výkonů těch nejlepších.

K vyloučení ruských a běloruských sportovců z některých soutěží je fackou světu. Američané terorizují svět mnoho desetiletí, začínají jednu válku za druhou, prsty mají i v té na Ukrajině, ale o nucené absenci jejich zástupců nikdo nikdy neuvažoval. Ta hysterická nenávist vůči jinému úspěšnému, bohatému a hrdému národu, který si ještě ,,dovoluje“ nemít bezmezný respekt k západním hodnotám, navíc vlastní území, které se rozlohou a bohatostí na přírodní zdroje vymyká planetárním standardům, je prostě nekonečná. A sebedestrukční. V Rusku už dávno vědí, že nesmí nic podcenit a zároveň jakýkoliv projev vlastní slabosti je pro Američany a NATO impulsem k zvýšení agresivity vůči rodné zemi. Naštěstí si to vše velmi dobře uvědomují a zároveň dokážou svou velkorysost přenášet i tam, kde Západ už natropil velké škody.

Ostudné chování politiků se přenáší i do ochozů sportovních klání. Nedávno prezident Petr Pavel navštívil ragbyové utkání české reprezentace. Ukázal se na hřišti, potřásl rukou jedněm z nejtvrdších chlapů v zemi, ale pro samotné ragby to má nulový dopad. Nadále finančně skomírá a přestože patří jeho mistrovství světa po fotbalovém a Olympijských hrách na třetí místo ve sledovanosti sportovních akcí na světě, dokonce před F1, u nás má minimální mediální a ekonomickou podporu. Nepatří ani mezi 30 dotovaných sportů. Většina financí jde jinam, nejvíce do prohnilého fotbalového a hokejového prostředí. Kdo nepoznal zázemí a zákulisí těchto sportů, hltá výsledky, sleduje přenosy a podivuje se nad částkami létajícími kolem těch nejpropagovanějších. Petru Pavlovi však o žádné ragby nešlo, jen se někde ukázal, a tím jeho zájem skončil. A podobné to bude i na MS v hokeji, kde se už také prezentoval. A nejen on. Znovuzrození vlastenci Nerudová a Farský, kteří budou po případném zvolení do Evropského parlamentu kopat za Brusel a proti nám, zkouší v hledišti sbírat další politické body.

Netvrdíme, že by politici nemohli chodit na sporty. Ať si koupí v předprodeji vstupenku, na stadionu popcorn nebo pivo u stánku, sednou si mezi ostatní a fandí komu chtějí. Nemusí se u toho fotit, a poté to strkat všude, kam jen to jde. Protože když to systematicky dělají, zvláště když se blíží volby, jde o zcela umělou produkci vlastenectví. Většina z těchto ,,pronárodních“ soudruhů by stejně mnohem radši zahalovala svá ramena do různých modrožlutých hadrů, ať už ukrajinského či eurounijního původu. Celá ta falešná komedie je na zvracení. U Petra Pavla je převlékání kabátů běžné a nevíme, jaký další ohoz má připravený ve skříni. Představitelé Pětikoalice i ANO jsou zásadně proevropští, nikoliv pročeští, navíc inklinují mnohem více k nacistické ideologii a sudetoněmeckému Landsmanschaftu než k zaslouženým slovanským vítězům nad tímto zlem pocházejícím z ,,Germánie“. A jaksi ignorují i dopady anglosaského přístupu ke zbytku světa, jehož důsledkem je i současná migrace z bývalých kolonií. Nekritické vzhlížení k Západu a nenávist k progresivnímu zbytku světa se fanděním v hledištích nijak nezmění.

Samozřejmě i přes výše uvedené fandíme našemu národnímu týmu. Není v plné síle, nemá nejkvalitnější soupeře a Nagano je dávnou historií a důkazem toho, že lze vytvořit prostředí, kde se bez nenávisti a zášti sejdou ti nejlepší. K tomu však musí být vůle, kterou teď svět nemá. Dokud lidé nedostanou rozum, což je myšleno i v jiných oblastech, než je sport, není naděje k setkání těch nejschopnějších. V politice, kultuře, sportu či vědě, prostě nikde. Máme před sebou mnohem větší a těžší úkoly, než je vítězství v hokeji. Bohužel…

*

Jindřich Kulhavý, iNadhled

4.7 14 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

V letech 1970-1976 přece zase chyběli kanadští hokejisté. Takže nic nového. Sovětští hokejisté zase chyběli na MS až do roku 1954. Jak to řekl fotbalový komentátor Bosák, politika do sportu patří. Podle mně dojde i k rozdělení olympijského hnutí, ve světě bude probíhat několik konkurenčních olympiád.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Pamatuju se na MS v hokeji v Praze 72, dodnes znám celou sestavu našich borců. Na úvodním zápase ČSSR – Švýcarsko jsem jako student dokonce byl (19:1). Noviny psaly, Klíče od MS měl Klapáč. Dál první a závěrečný gól mistrovství. Nádherná atmosféra ale i nenávist k ,,CCCP” tam tenkrát ještě byla. Naši hokejisti se bili… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Zejména naši sportovci, kteří do poslední chvíle věřili, že do USA pojedou, to velmi těžce nesli. No, Moskva rozhodla. Když dnes poslouchám ty kydy účastníka MS 72 emigranta Nedomanského, Hrdiny a vypatlance Haška, je mi smutno. Kam se ztratil jejich smysl pro fér plej a jejich hrdost? Teď se k nim přidal i Hradílek… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ano.

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem Plebej
spartak
spartak
před 2 měsíci

Pane Dvořáku mluvíte mi z duše. Sport jsem měl rád , ale v dnešní “módní”době mě již nezajímá ,kromě klidného golfu tj.starších kluků co cvrnkají do míčku klackem.

cablik
cablik
před 2 měsíci

Národnímu týmu fandit to jo ale politické reprezentaci ani náhodou kteří se nás snaží zlikvidovat. Tak ať si šampionát NATO užijí sami.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Vsechno je povrchni, na oko, ale bohuzel v takovem svete dnes zijeme a zivot mame jen jeden