Ukrajina spáchala další teroristický útok vůči ruským civilistům. Raketami Točka-U zasáhla obytný dům v ruském Belgorodu (videa)Mezi oběťmi jsou i dvě děti

Ukrajina uskutečnila přeshraniční teroristický útok na obytné budovy v ruském městě Belgorod za použití balistických raket Točka-U.

Hlavní město Belgorodské oblasti bylo terčem útoku balistickými raketami Točka-U a raketami z vícenásobných raketometů Olcha a Vampír, uvedlo ruské ministerstvo obrany.Podle něj ruská protivzdušná obrana zachytila ​​šest raket Točka-U. ze sovětské éry, čtyři rakety Vampire a dva projektily Olcha.

“Fragmenty jedné ze sestřelených raket Točka-U poškodily obytnou budovu v Belgorodu,” potvrdilo ministerstvo.

Točka-U je mobilní odpalovací systém vyvinutý Sovětským svazem v 70. letech minulého století. Rusko postupně ukončilo jeho používání ve prospěch modernějších balistických raket Iskander, které byly zavedeny po roce 2000. Kyjev však má rakety Točka-U stále ve svém arzenálu a během konfliktu s Ruskem je opakovaně použil.

Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov předtím uvedl, že “celá část bytového domu – od desátého po první patro – se zhroutila v důsledku přímého zásahu” ukrajinskou raketou.

V jistém momentě se zhroutila střecha poškozené budovy, zatímco záchranáři odstraňovali sutiny pod ní. Zdroj z úřadu guvernéra pro telegramový kanál Mash uvedl, že při tomto incidentu nebyl nikdo zraněn, ale telegramový kanál Shot informoval, že jeden záchranář utrpěl zlomeninu nohy a dva další byli lehce zraněni.

Šest mrtvých těl našli záchranáři v troskách jednoho z vchodů do desetipodlažní obytné budovy se 40 byty v ruském příhraničním městě Belgorod, který se v neděli zhroutil při ostřelování ukrajinskými silami. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na ruské ministerstvo pro mimořádné situace, které to uvedlo na svém telegramovém kanálu.

Gubernátor Belgorodské oblasti Viačeslav Gladkov předtím na Telegramu oznámil, že vchod se zhroutil v důsledku přímého zásahu granátem během ukrajinského ostřelování. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dům byl poškozen v důsledku dopadu úlomků ze sestřelené ukrajinské rakety Točka-U.

Asi hodinu po nárazu se zřítilo i podkrovní podlaží a střecha, nacházející se nad zničeným vchodem, v důsledku čehož utrpěli tři záchranáři zranění různého stupně.

Podle oficiálních údajů jsou mezi oběťmi i dvě děti – 1,5měsíční dítě a 16letý chlapec; 18 lidí utrpělo zranění.

Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil trestní řízení ve věci teroristického útoku. Ukrajinská strana obvinění z odpovědnosti za útok zatím oficiálně nekomentovala.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že o „barbarském“ raketovém útoku Ukrajiny na bytový dům ve městě Belgorod byl informován i ruský prezident Vladimir Putin.

 

*

zdroj: InfoVojna Sk

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 2 měsíci

Tomuto utrpení se nelze vyhnout , ale o to víc mají rusové motivaci zkrotit Ukrajinu.

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Tak to zase ti Rusové moc nevyhrávají, když jim Zelenskyj, Fiala a spol. vraždí děti na jejich území. Copak Hitler v lednu 1945 zabíjel děti na ruském území?

cablik
cablik
před 2 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.

Jarda
Jarda
před 2 měsíci

Je velkou chybou ruského vedení,že dovolí ukrofašistům ta dlouho ostřelovat toto ruské město.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Jarda

RFA chce vytvořit sanitární kordon podél ruských hranic, aby v budoucnu nemohlo dojít k ostřelování pohraničí Ruska. Předtím je nutno vybít ukrajinskou armádu, což se děje systematicky, ale je to na delší dobu. Bohužel.

orinoko
orinoko
před 2 měsíci

Nejspíše blbě, ale přesto se zeptám: Není to první útok na toto město a jeho ochrana jakoby neexistovala. Vzdálenost je sice minimální , nicméně okolnosti jakoby tvořily zase nějaký otazník i u vědomí obrovské rozlohy Ruska. Sojgu byl vyměněn, nastoupil civil. Svoje určitě sehrála i korupční kauza, k níž je khaki prostředí vcelku náchylné všude… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Američan, Kanaďan, Polák, předávají banderovcům souřadnice kam střílet každý týden. To co je sestřeleno při obraně Belgorodu, o tom už se ani nepíše. Co proletí je takováhle katastrofa. Ale je dobře, že se podařilo najít a zveřejnit pravá jména těch psychopatů z Ameriky, Kanady i Polska. Asi se jim nebude po světě lehce poskakovat. Jen ještě… Číst vice »