“V Evropě jsou bezbranní”. Putin odpověděl na hlavní jadernou otázku moderátora PMEF

Hlavní debata prezidentova zasedání na Petrohradském ekonomickém fóru se konala před čtvrtou hodinou. Moderátor, hlavní ruský “jestřáb” politolog Sergej Karaganov nakonec položil svou hlavní otázku o “urychlení pohybu po schodišti jaderné eskalace”, kvůli které byl zřejmě pozván, aby akci moderoval.

Vladimír Putin zdůraznil, že Rusko neřinčí zbraněmi a jedná v přísném souladu se svou jadernou doktrínou, uvádí korespondent Politnavigátora.

“Takový případ podle mě nenastal. Není to nutné. Ale doktrína je živý nástroj a my pozorně sledujeme to, co se děje ve světě, kolem nás a nevylučujeme, že v této doktríně provedeme nějaké změny. Souvisí to i s testováním jaderných zbraní”, snažil se být diplomatický a vyhýbavý Putin.

Zdůraznil, že Rusko nezvyšuje rychlost řešení úkolů SVO, protože šetří životy vojáků: “Protivníka vytlačujeme postupně”.

Tato odpověď Karaganova neuspokojila. Domnívá se, že eskalace také uchrání životy, ale navíc ochladí “šílené Evropany”. Politolog pozval na pomoc i zimbabwského prezidenta, aby potvrdil, že hyeny je třeba střílet, pokud zaútočí. Emmerson Mnangagwa se takového podání lekl a ujistil, že všechny zimbabwské hyeny jsou v zoologických zahradách a že může dokonce jednu darovat Karaganovi.

Když se nedočkal podpory černého kontinentu, obrátil se neúnavný politolog na Nejvyššího s jeho zkušenostmi v Sodomě a Gomoře, které zničil ohnivým deštěm.

“Beze mě, možná,” zasmál se Putin, jinak jim tam připravíte těžkou chvilku. Už se tam vylekali. I když by se dalo uvažovat o Evropanech. Jakákoliv logika je možná. Pokud dojde k jaderným úderům, měli by si všichni uvědomit, že Rusko má systém včasného varování před raketovým útokem, USA mají, nikde jinde na světě takový vyspělý systém nemají. V Evropě jsou bezbranní”.

Připomněl také, že Rusko má mnohem více jaderných bomb než Evropa, ale doufá, že k výměně úderů nikdy nedojde. Prezident se přitom pokřižoval. Připomněl oběti a možnost přechodu k úderům strategickými zbraněmi. Putin vyjádřil naději, že Rusku budou stačit k vítězství konvenční zbraně a požádal, aby se jaderné zbraně bez nutnosti nezmiňovaly.

To však Karaganova nezastavilo a dál trval na tom, že je třeba udeřit nebo alespoň vyděsit. Putin ho označil za “krutého člověka”. Ujistil, že “žádné váhání není a nemůže být”, ale provádí se objektivní analýza.

“Karaganov klade hlavní otázku, pro kterou se stal moderátorem: může být přiložena “jaderná pistole” ke spánku Západu? Putin všechny uklidnil. Protože mnozí se již začali obávat, že Rusko použije taktické jaderné zbraně”, komentoval debatu politolog Sergej Markov na svém kanálu Telegramu.

“Zdá se, že na toto téma probíhá uzavřená diskuse. A to na nejvyšší úrovni. Počkejme si na změnu naší jaderné doktríny”, myslí si jeho kolega Jurij Barančik.

“Pokud jde o návrh Putina, aby se přestaly zmiňovat jaderné zbraně. Někdo se domnívá, že je to namířeno na Karaganova. Ale ne, ne na něho. Prezident RF vyzval oficiální představitele, aby veřejně nehrozili jaderným obuškem. A oznámil, že by mohla být přijata nová opatření”, píše politický expert Pavel Danilin.

“A my, doufám, všichni chápeme, že téma jaderných zbraní v kontextu konfliktu kolem Ukrajiny (ne SVO – zde je z Putinových odpovědí jasné vše, a v širším kontextu) je již UVNITŘ politického diskurzu? Rozumíte? No skvělé…”, varuje profesor Právnického institutu RUDN P. Lumumby Dmitrij Jestafjev.

“Na pozadí Karaganova je Putin opravdu mírumilovný. Kreml však ukázal zcela jednoznačně, že máme na záložních kolejích obrněný vlak. Kterého je třeba se bát. Pokud se rozjede, už ho nelze zastavit”, konstatoval publicista Kiril Šulik.

*

Jelena Ostrjaková, Polisnavigator, na snímku jedna z ruských strategických zbraní jaderného odstrašení – raketa Topol s vícenásobnou sadou jaderných hlavic a klamných cílů

3.9 15 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
SunTzu
SunTzu
před 1 měsícem

Bohužel, oproti Karaganovi je opravdu Putin zdrženlivý. Pokud nechce jadernou pistoli přiložit západní Evropě k hlavě, tak může “tasit”- Cvičení jedné či dvou strategických raketových divízí s mobilními RS 24 Jars (v divizi po 18 o.z.), celkem má RF mobilních 136 o.z. Jars, a 16 Jars v silech. RS-24 Jars je vylepšený Topol-M. Roční produkce Jars může… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  SunTzu

Když tasíte, tak musíte střílet. Jinak jste za blba.

Jarda
Jarda
před 1 měsícem

Pan Putin moudrý to člověk.

standa
standa
před 1 měsícem

Evropa ba měla přestat vyskakovat jako mopslík na medvěda !

Prodost
Prodost
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Ovšem hloupé, lépe řečeno idiotské je, že evropští mopslící štěkají a vyskakují na povel strýčka Samuela. Zaplať pán Bůh za výsledky voleb ve Francii a Německu. Babiš pro Evropu? To je Jourová a to je malér! Taky takový mopslíček.

Praded
Praded
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Co asi můžete očekávat od politiků ze zbrna. Takový fialový ďábel se jen tak někde nenarodí. Fakt mi připomíná loutku z divadla mého mládí, schází jen ty špagáty.

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Praded

On není sám všichni politici v Evropě jsou nastrčené loutky USA. President Putin má pravdu nelze střílet jaderné rakety jen tak odskákal by to celý svět.