Ukrajinská svodka 5. 10. 2014

Ernest
6. 10. 2014   Kosa Zostra
(napsal Ernest, přispěl TK a mimořádně hodně naprosto senzačními materiály kosíř MV)
V neděli 5. října v Mariupolu neidentifikované osoby vystřelily na autobus, uvádí to místních stránka 0629.com.ua s odvoláním na cestující v autobusu.

Podle deníku, k incidentu došlo u kina Sojuz ve čtvrti Ordžonikidze.
„Viděli jsme, jak náš minibus taxi předjelo auto, poté zazněly dvě automatické dávky. Jedna z kulek prostřelila autobus, střelbou bylo zraněno několik lidí“ – uvádí očitý svědek.
Podle mariupolských lékařů v nemocnicích města byli hospitalizováni tři zranění.
(zdroj)

5. 10. 2014 – 18,04 hod. (msk)  Rozhovor s velitelem „Givi“ – Ukrajina chce vyměnit letiště za šest osad.

Velitel samostatné praporní taktické skupiny „Somálsko“ zvaný „Givi“, provádějící začistku letiště Doněck, hovořil o plánech orgánů v Kyjevě.

Ukrajinská strana se nemůže smířit s tím, že letiště v Doněcku je pod kontrolou domobrany Nového Ruska, a pokračuje v „nabídkách“ v naději, že od domobrany dostane několik osad DLR výměnou za úplné stažení z oblastí sousedících s letištěm. Domobrana odmítla vést takové jednání, protože letiště je zcela pod její kontrolou.

“Nabízíme ukrajinským vojákům kapitulaci, nabízeli jsme „zelený“ koridor tak, aby lidsky odtud odešli pryč. Nabízejí také, abychom jim za letiště dali šest svých městech. Nechápu, proč je třeba, abychom jim dávali svá města, když letiště je i tak pod naší kontrolou?” – řekl Givi.

Dříve ukrajinská strana soustavně odmítala zvěsti, že Kyjev je připraven vyměnit letiště za místa na území Nového Ruska. Od té doby se domobraně podařilo plně převzít kontrolu letiště, z kterého ukrajinská armáda pravidelně prováděla rozsáhlé útoky na civilní čtvrti Doněcka.

Nyní Národní garda musela ustoupit z území letiště, nicméně, ale i nadále se snaží obsadit strategicky důležitý bod, pokračuje v útoku nejen na letiště, ale také na přilehlé obytné čtvrti.

Video z rozhovoru je zde:

5. 10. 2014. Přidal Alexander Žilin.

„V posledních dnech se hodně mluví o tom, že některé vojenské jednotky se nepodřizují orgánům v Kyjevě a úmyslně porušují příměří. Překvapivě o tom mluví, dokonce i orgány v Doněcku a Lugansku.

To je naprostý nesmysl! Tento proces je plně řízený. Takzvané jednotky Kolomojského, Národní gardy a tak dále – byly speciálně rozmístěné tak, že jsou jakoby neřízené (!). Ve skutečnosti jsou řízeny z jednoho centra informačně diversních akcí na Ukrajině na americkém velvyslanectví. Jeho pobočka se nachází v SBU u Nalivajčenka, kádrového pracovníka CIA.

Američané vždy jednají tímto způsobem. To vám umožní oddělit politickou demagogii a skutečný boj. Mohou pak mluvit o míru v Minsku a přitom ostřelovat a bojovat proti domobraně.

Uvažte ztráty v Lugansku a Doněcku během „příměří“ a všechno se vyjasní. Minsk – to je pro blázny.

5. 10. 2014 – 12,29 (msk) Zpráva praporu „Vostok“ 5. října:

„Informace, že většina z nadzemních staveb letiště Doněck je v současné době pod kontrolou domobrany, byla potvrzena,” – řekl REGNUM, důstojník informačního centra praporu “ Vostok „s volacím znakem ‘Kot’“.  “Opravdu jsme se zmocnili nadzemních části letiště, nepřítel stále zůstává v některých podzemních prostorách. Takže se snížila intenzita útoků na Doněck, ale přesto k nim stále dochází.”

Jsou škody v oblasti Petrovka (Petrovský rajon), kde byl velmi dlouhý minometný útok. Podle místních obyvatel v obci Pěsci (v blízkosti Doněcka) se odehrála přestřelka. Co se děje, nevím, protože vesnice je obsazena Ukrajinci. Možná, že bojují mezi sebou, já nevím. Je známo, že vztah mezi jednotlivými jednotkami ukrajinské armády je dost konfliktní. Jak jsem informoval, dva prapory pravidelné ukrajinské armády – „Čerkasy“ a „Žitomir“ se snaží dostat ven z Volnovachy a vzdát se domobraně, teď zaujali kruhovou obranu proti ostatním ukrajinským vojákům.

V doněcké oblasti ukrajinské jednotky nadále posilují své pozice, stahují vojenskou techniku a vojáky.

Nejvíce škod způsobených dělostřelbou je v osadě Alexandrovka. Osada byla ostřelována raketomety „Grad“, a pravděpodobně minomety „Vasilek“. Poškozena je řadu domů, hoří tam. Informace o lidských obětech nemáme. Tato obec je ostřelována dost pravidelně, když jsem projel autem, viděl jsem poškozené elektrické vedení, zničené domů, lidé se odtud pomalu vystěhovávají. Pravděpodobně se střílelo z vesnice Novobachmutovka (severo-západně od Doněcka). Máme informace, že osadu obsadili Ukrajinci. Pravidelně dostáváme informace od místních lidí o seskupení nepřátelských vojsk v Doněcké oblasti. Nepřítel upevňuje své síly. Je těžké si představit, k čemu je připravuje – k útoku nebo k obraně. Je pozorováno hromadění nepřátelských vojsk v obci Velikonovoselovka (jiho-západně od Doněcka).

„Příměří“ na Donbasu je velmi nejisté, a intenzivní vojenská akce by mohla začít v každém okamžiku. Domobrana dostala přísný rozkaz nezahajovat palbu na nepřátelské pozice. Ale dosažené příměří je nejisté. Všechno je velmi vágní. Je těžké říci, zda nepřátelské strany začaly odvádět těžké zbraně. Naše dělostřelectvo je na stráži, ale první nestřílíme, to je jisté. Musíme být připraveni. Si vis Pacem, para bellum. (Chceš-li mír – připravuj se na válku) „

5. 10. 2014 – Přidal blogger.

„V Charkově banderovka podřízla hrdlo člověku kvůli rozdílům v politických názorech. Dnes asi v jednu hodinu v noci v zábavním podniku „Churrasco Bar“ došlo ke konfliktu. V půl jedné „vlastenečtí“ mladí muži, kteří byli v restauraci, začal hlasitě skandovat „Sláva Ukrajině„, “ Putin … “ a zpívat národní hymnu Ukrajiny. Někdo z rekreantů doporučil „vlasteneckým“ mladým lidem, aby se uklidnili, načež vypukl boj. Dívka, která byla ve společnosti „vlasteneckých“ studentů, se ozbrojila stolním nožem, vyběhla na ulici a napadla chlapa a podřízla mu krční tepnu. Mladík vykrvácel během několika minut. Ambulance přijela za 40 minut, zjevně nikam nespěchala. Chlapci bylo jen 18 let. Řekl pouze své proti hlučné společnosti „omajdaněných“ idiotů.”

Tady je k tomu video:

5. 10. 2014 – 16,16 (msk)  Přidal dobrovolník Jan.

„Dnes v Pěskach místní občané nalezli hrob, ve kterém ležely znetvořené mrtvoly, s vyloupanýma očima. Během hovoru místním občanům nacisté s úsměvem prohlásili, že to dělají všem.

Dělostřeleckým ostřelováním raketomety (typ ‘Uragan’) v oblasti Pátého úseku a ulice Lenina (Doněck) byla zničena mateřská škola, jsou škody i v soukromém bytovém sektoru. Informace o obětech dosud nebyly hlášeny.

V důsledku denního ostřelování je hodně skod v mikrorajonech Větka, Putilovka, Gladkovka. Od 14,15 (místního času) nacisté intenzivně ostřelují oblast železničního nádraží“.

Zpráva domobrany.

„Z oblasti severně od Volnovachy střílely na Doněck dva ‘Uragany’. Na zvláštní vlnové délce ukrajinské 72. brigády uvedli, že s tím nemají nic společného (opravdu nemají tyto systémy). Prosili, abychom je netrestali za jejich kolegy – zrůdy (ty už vyřídili).“

5. 10. 2014. Přidal vojenský analytik Boris Rožin „colonelcassad“.

„V současné době jsem mluvil s důstojníkem zpravodajské roty „Pola“. Silný muž 59 let s volacím znakem „Šaman“.

Rota je umístěna v Žugresse a má 127 příslušníků, kteří se účastní bojů od května. Velí jí „Pol“, proto se jednotka jmenuje rota „Pola“. Je součástí 3. brigády, domobrany DLR, které velel podplukovník ‘Kozir’. Velkou část roty tvoří veteráni z bitvy o Slovjansk. Během průlomu ve Slovjanska měli jenom jednoho raněného a vyvezli všechny své zbraně. Hlavní zaměření jejich práce jsou diversní, průzkumné a útočné operace. Je sestavena převážně z bývalých vojáků z povolání, i když jsou v ní mladí lidé, které učí. Bojovali po Slovjansku u Doněcka, v Mospinu (s pravidelným vojskem) v Šachťorsku,u Ilovajska (proti kárným praporům). Za celou válku v rotě nemají techniku, jenom tři 120 mm minomety.

Opět potvrdili informaci, že Vojentorg je zavřen, s municí mají docela vážné problémy. Protitankové zbraně které tam josu k dispozici jsou ale účinné je proti starším modelům obrněných vozidel, modernizované obrněné transportéry se sítěmi představují vážný problém, stěžují si na nedostatek tandemové munice. Poznamenávají, že v průběhu bitvy o Slovjansk byl relativně vysoký podíl vadných protitankových zbraní, nedávno měli případ, kdy „Mucha“ vybuchla v rukou vojáka při výstřelu, jako zázrakem přežil, měl několik zranění.

V oblasti, za kterou odpovídají, již letectvo dávno neviděli, ani vrtulník (v zásadě údaje naznačují, že v průběhu léta za bojů Ukrajina zůstala prakticky bez letadel), občas vídají drony (obvykle létat vysoko, ty, které letí nízko, loví, pravidelně je sestřelují). Zajatce neberou. Před několika dny zničili nepřátelský tank. Obecně platí, že „příměří“ kvete a smrdí.

5. 10. 2014 Přidal dobrovolník průzkumné roty DNR „Pole“

„V regionu Doněcka jsou shromážděny nepřátelské síly do hloubky v útočné konfiguraci – skupiny obrněných vozidel v oblasti Kurachovo-Marinka a Karlovka-Avdějevka-Pesci. Útok je očekáván od jihozápadu a severozápadu. Je zde kolem 40 tanků a asi 10.000 vojáků motorizované pěchoty. V oblasti Avdějevky jsou „Grady“, „Uragany“, „D-30″ – celkem několik desítek. U Marinky je baterie „Gradů“. Na „Jubilejke“ jsou 3 „Grady“, na „Gornjake“ další tři „Grady“. Celkem je zde 90 dělostřeleckých zbraní. Jsou zde soustředěny značné zásoby munice pro útok. V Krasnogorovce stojí asi 3.000 pěchoty a tanky a obrněné transportéry.

Včera dělostřelectvo „Chmurného“ a prapor „Kalmius“ „pokryly pozice soustředění vojsk chunty – zničili nebo poškodili asi 20 tanků, 5 „Uraganů“, zabity a zraněny byly desítky lidí. Obecně Ukrajinci ruší monitorování úderných skupin. Na volnovašském a mariupolském směru zesilují technické práce obranného charakteru“.

5. 10. 2014 – 14,11  Přidal dobrovolník s volacím znakem „Zubr„.

„V dopoledních hodinách Ukrajinci ostřelovali rajon Gornjaka jednou salvu raketometů ze svých pozic v Pěsci. Pak začala poměrně těžká palba z Avdejevky. Ukrajinci se neuklidnili, mstí se za letiště, i když vědí, že jej nyní nevidí líp, než vlastní uši. Včera Motorola jel do Doněcka na mítink, vítali ho jako hrdinu. Národ nezmateš:.. Na Donbasu nejsou hrdiny Bandera a Šuchevič, ale Motorola. Asi před hodinou se na předměstí Uglegorska bojovalo, kluci z rozvědky trochu opepřili Ukrajince. Pokud jde o letiště, pak je to dnes bez jakýchkoli změn, sbíráme nějaké trofeje, léčíme zraněné. Přišla informace, že známý motorolovec „Alexejič“ zemřel. Doufejme, že se to nepotvrdí, je velmi příjemný a upřímný bojovník, doufám, že neplatí – byl, ale dosud – je.”

5. 10. 2014 – Přidali novináři.

„V DLR domobrana objevila další masový hrob na místech, kde již dlouhou dobu byly ukrajinské síly. Odborníci začali exhumovat těla. Pět mužů bylo zastřeleno přímo na kontrolním stanovišti ukrajinských bezpečnostních sil, ale těla prostě hozena do jámy.

Očití svědci uvedli, že to udělali parašutisté z 25. aeromobilní brigády Ukrajiny před pár týdny. Přes kontrolní bod na okraji obce Nižnaja Krynka jelo auto „Lada“, něco se armádě nelíbilo a bez varování spustila palbu, stříleli skutečně, aby zabili. Vyšetřovatelé milice již objasňují podrobnosti smrti těchto lidí“.

5. 10. 2014 – 12,05. Shrnutí dobrovolníka Prochorova.

„Noc byla poměrně klidná. No neustále Ukrajinci střílí na letiště, naši zase skoro celou noc ostřelovali Ukrajince u Avdějevky (v ráno tam naše rozvědka vešla i do města) a u vesnice Těnonkoje (okupanti tam mají základní tábor a pozice dělostřelectva). Ve 4 ráno provedli silný dělostřelecký úder ve směru Marinky. Bojuje se i v obci Pěsci (blízko Doněcku). Aby Ukrajincům nemohla přijít posila u Nevelského (trochu na západ), jejich týlové jednotky napadli průzkumníci. U Nikišina pokračuje likvidace živé síly a techniky nepřítele, který tam vytvořil opevnění ze sítě zátarasů. Včera pozdě večer u Volnovachy „nakryli“ jednotky 72. brigády (nebylo nutné, aby stříleli na Dokučajevsk).

10,37 (msk) – nyní je Doněck silně ostřelován – v kujbyševském rajonu na Promenádním náměstí to bouchá pořádně. No a plocha letiště je také silně ostřelována.
V Staromichajlovce (u sazby) je také něco vážného – je docela možné, že je to útok na Krasnogorovku.

11,22 (msk) – ve Ščastje „nakryli“ zátaras ‘Ajdaru’. V éteru je panika – je vidět, že jim tam pěkně zatopili.”

Život ve sklepech, na denní světlo lidé vycházejí jen pro nutné nákupy, to je běžný 
denní život obyvatel milionového Doněcka pod palbou ukrajinských fašistů.
Dětem ukrové zničili školy a nutí je k životu pod zemí. 
21. století na východní Ukrajině.

5. 10. 2014 – Přidal dobrovolník Jan.

„Mariupol. Nacisté z praporu územní obrany zahájili palbu na autobus. V oblasti kina ‘Sojuz’ když autobus dojížděl dodávkový automobil, ve kterém byli ozbrojení nacisté, byla z dodávky zahájena z neznámého důvodu palba. Podle předběžných údajů na místě zemřel jeden cestující a další mají lehká a těžká zranění. Zranění cestující z autobusu byli převezeni do nemocnice BSMP a 4. nemocnice. Dnes také přišla informace o tom, že nacisté rozstříleli civilní auto (pravděpodobně VAZ 2109), které projíždělo přes hranice města.”

4. 10. 2014 – 23,59  Přidal dobrovolník s volacím znakem „Zubr„.

„Na naše pozice na letišti celý den Ukrajinci bili z čeho mohli, jako obvykle granáty letěly častěji než na nás, do soukromého sektoru a do oblasti metra. Bili především z Pěsci. Večer Ukrajinci „léčili“ Doněck fosforovou municí. Přibližně 9 hodin jim dali naši odvetu velkého kalibru a pak ostřelování Ukrajinců utichlo. Kalibr byl opravdu velmi velký, kolegové říkají, že to byli luganské „Giacinty“ (samohybné dělo 152mm).

Video dokládající použití zakázané fosforové munice na Doněck UK armádou je zde:

4. 10. 2014 – 23,42  Operativní zpráva dobrovolníka Prochorova.

„Dnes pobřežní hlídka DLR z minometů ostřelovala 2 pohraniční lodě Ukrajinců (v oblasti mezi Širokino a Bezimennoje). Tyto lodě se z palubních zbraní pokoušely napadnout pozice domobrany. Obě byly zničeny.

Což potvrdila i ukrajinská televize. Viz http://www.youtube.com/watch?v=lC4q5j90ZWA#t=47

U Debalceva byl ostřelován zátaras Ukrajinců u Vergunky.

20,00 hod. (MSK) – V Pískách (Pěsci) se pár hodinách bojuje, z Avdějevky Ukrajinci plošně ostřelují z „Gradů“ letiště, v reakci na jeho obsazení domobranou.
Dělostřelecký souboj také probíhá v Gorlovce.
A ještě – po dlouhá pauze Ukrajinci zvedli letectvo – ostřelovali Kirovskoje.
Jasné porušení podmínek příměří.
Z letiště byla odsunuta 93. brigáda společně s technikou, s tou, která není zničena. Zůstal „Pravý sektor“, výsadkáři a třetí pluk zváštního určení.
Ztráty už jsem psal – jen zraněných bylo něco málo přes tisíc. Zmizelých beze stopy – stovky. Dnes ráno si Pravý sektor stěžoval, že dva lidi na pozicích zmizeli – ať už dostali přímý zásah, nebo utekli, nebo byli zajati (naivkové – „pravoseky“ nebereme do zajetí).
Pod Debalcevem se dostala do léčky jednotka Ukrajinců. Podle odposlechu – jenom zraněných je více než 20.
Je to prostě jen nějaký svátek.
Skupinu soukromého praporu Ljaška „Ukrajina“ ostřelovali rozvědčíci na silnici Severodoněck-Novoajdar. Ztráty neznáme.
Hlásili, že z Kirovogradu (PPD 3. pluku zvláštního určení) naléhavě posílají posily k Doněcku – zelenáče a mobilizované. Staří už nejsou. A ještě rotu od 95. brigády.”

Takže tolik Ernestova dnešní operační svodka.

Já přidám jako mapy -s pomocí TK

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

interaktivní komentovaná:

http://www.youtube.com/watch?v=En4ybNQAJLc

Svůj přehled zajímavostí začnu zajímavým rozhovorem v Echu 24 !!!! s nejbohatším Čechem na Ukrajině! – zde – Moc zajímavé čtení. A  když už jsme u toho, pokud vás názory toho pána, co dělá byznys v Kyjevě a okolí, tak ještě jeden starší, který přináší zajímavý pohled na dobu před Majdanem a Majdan. Z téhož zdroje – zde –

Dáme také trochu ekonomie. Na Hlasu Ruska se objevil následující článek, z kterého vyjímám:

Čína oznámila, že na cestu do Německa a Itálie se chystá premiér Státní rady Li Kche-čchiang, a současně upozornila Evropu, že další pokusy znesvářit Čínu s Ruskem jsou bezperspektivní.

Peking je připraven využít jakýchkoli nových možností pro podnikatelskou činnost na ruském trhu na pozadí zhoršujících se vztahů Evropské unie s Ruskem. Prohlásil to velvyslanec ČLR v Německu týden před schůzkou Li Kche-čchianga s Angelou Merkelovou.

„Máme velký zájem o velice těsné ekonomické styky s Ruskem“, zdůraznil velvyslanec. „Přejeme si, aby se vztahy mezi Ruskem a EU zlepšovaly. Když se ale objeví možnost prohlubování spolupráce s Ruskem, proč bychom jí nevyužili? To je přece jasné. Nebyli jsme to my, kdo konflikt začal“, ironicky a otevřeně zdůraznil velvyslanec. Podobný způsob jednání není ostatně čínským diplomatům vlastní.

Z Německa tedy vyslala Čína Evropě jasný signál – obsadí místa Evropanů na ruském trhu, která se uvolnila v souvislosti se sankcemi vůči Rusku. Nebude to ale jednoduché, soudí expert na Německo z ústavu Evropy Vladislav Bělov:

-Přes veškeré komplikace jsou zatím německé společnosti naladěny dost rozhodně. Jsou proti sankcím, aktivně podobnou politiku kritizují, a podnikatelé potvrzují svou připravenost udržovat partnerství s Ruskem. Přičemž tak činí prakticky stejnou měrou jako Čína. Proto to bude od čínských partnerů vyžadovat velké úsilí, budou se muset pokusit už v podmínkách otevřené a čestné konkurence obsadit ty sféry, v nichž působí německý byznys. Podle mne to bude dost složité.

Stojí za to dočíst zbytek.

Teď přetisknu jednu poměrně starší věc, která mi od jednoho z Kosířů přišla mailem – Putinův projev určený Evropské unii ohledně smlouvy o přidružení a  jejích důsledcích. V české verzi. V jeho důsledku nakonec došlo k odsunutí platnosti smlouvy EU-Ukrajina o 15 měsíců:

PUTINOVO ULTIMÁTUM

Včera prezident Ruska Vladimir Putin uskutečnil veřejnou poradu s členy vlády. Taková setkání za přítomnosti televizních kamer za účasti novinářů se dělají nikoli za účelem projednání nějakých otázek, ale pro veřejné oznámení důležitých rozhodnutí. Tentokrát bylo ohlášeno faktické ultimátum pro vlády Ukrajiny a Evropské unie. Ale tentokrát byla zopakována se zcela určitým cílem a jako potvrzení požadavků vznesených Ruskem.

CO ŘEKL PUTIN:

1. Evropě
Smlouva o přidružení Ukrajiny k EU vytvořila hrozby nejen pro ekonomiku Ukrajiny, ale též pro ekonomiku Ruska. Po podpisu dokumentu by nutně započalo nekontrolovatelné zahlcení ruského trhu bezcelními výrobky z Evropy a dalších zemí, což by bolestivě dopadlo na ruské výrobce. Navíc by Ukrajina byla nucena zpřetrhat s Ruskem desítky a stovky smluv, které by byly v rozporu s podmínkami asociační dohody s EU. V důsledku toho předkládaná varianta asociační dohody představuje hrozbu pro Rusko – v podstatě by zničila dvoustranné vzájemně výhodné tržně-průmyslové svazky Ruska a Ukrajiny a vedla by k vytlačení výrobků ruského původu výrobky z jiných zemí. Chtěli jsme tyto otázky řešit po dobrém, lidsky. Pokoušeli jsme se dohodnout. Ale všechny kompromisy, které jsme předkládali, i naše konstruktivní návrhy byly Evropskou unií odmítnuty. Bohužel. Nyní to tedy bude po zlém.

2. Ukrajině
Nehledě na všechny problémy ve vzájemných vztazích, nehledě na protiruskou a otevřeně fašistickou rétoriku nových kyjevských mocných, jsme plnili všechny závazky a udržovali všechny svazky, čímž jsme živými penězi zajišťovali pro průmysl Ukrajiny zakázky za 15 miliard dolarů. Všechny pohledávky byly placeny včas a v plném objemu.
Nechcete-li po dobrém, nedostanete nic. Rusko je připraveno se zcela vzdát ukrajinského zboží a ukrajinské výroby.

3. Evropě a trochu i Ukrajině
Plyn Ukrajina nemá a už mít nebude. Od této chvíle budeme pouštět přesně tolik plynu, kolik ho Kyjev zaplatí měsíc dopředu. Pro zajištění tranzitu do Evropy na sezónu podzim – zima 2014 – 2015 do podzemních nádrží plynu Ukrajiny je nutno načerpat plyn za 4 až 5 miliard dolarů. Jestliže Ukrajina nenajde tyto miliardy, bude na podzim Evropa bez plynu.

4. Ukrajině a trochu i Evropě
Celková suma ukrajinských dluhů, jejichž navrácení může Rusko požadovat okamžitě, činí 16,6 miliard dolarů. A my je požadovat budeme.


Shrnuto:

Prezident Ruska připomněl: „Ekonomika Ukrajiny prudce klesá. Prohlubuje se propad průmyslu i stavebnictví. Vzrůstá rozpočtový deficit. Prudce se zhoršuje stav valutové oblasti, k zápornému obchodnímu saldu přibyl útěk kapitálu ze země. Ukrajina se blíží k bankrotu, k zastavení výroby a k explozi nezaměstnanosti“.
„Dočasní představitelé různých úrovní“, jak zdvořile Putin nazval kyjevské mocné, dovedli zemi na hranici, za kterou už nebude možná náprava.

Putin varuje:

Buďto:
EU, USA a Ukrajina okamžitě přijme podmínky artikulované ministerstvem zahraničí a neprodleně je začne uplatňovat v praxi…
nebo:
Rusko zruší veškeré průmyslové zakázky na Ukrajině. Nevratné ztráty Ukrajiny budou každoročně činit 15 miliard dolarů.
Rusko zavírá své hranice pro ukrajinské zboží a zboží přicházející tranzitem přes Ukrajinu.
Rusko zavírá Ukrajině plynový kohout.
Rusko uplatní vůči Ukrajině pohledávky na pokrytí dluhů v částce 16,6 miliard dolarů.
Rusko nebude Evropě garantovat dodávky plynu na nadcházející podzim a zimu, jestliže Ukrajina neodkoupí a nenačerpá do podzemních nádrží objemy paliva nutné k zajištění těchto dodávek v částce 5 miliard dolarů.
Jestliže Evropa začne mrznout, nechť veškeré výhrady směruje na své přátele v Kyjevě.
V podstatě se jedná o ultimátum, byť je Vladimir Putin formuloval v korektní podobě: “Doufám, že iniciativy ruského Ministerstva zahraničních věcí ohledně uklidnění a zlepšení situace budou mít nějaký efekt a výsledek bude kladný“.

Komentáře netřeba.

Včera jsem se dotkl smrti švýcarského zástupce Červeného kříže v Doněcku. Dnes vydal Hlas Ruska tuto informaci:

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) zastavil na několik dní svou činnost na Ukrajině kvůli tomu, že při ostřelování Doněcku ukrajinskými silovými složkami zahynul jeden jeho zástupce.

Jak oznámila tisková tajemnice MVČK na Ukrajině Alina Murzajevová, všechny síly se teď soustředily na to, aby zajistily bezpečnost pracovníků a kromě toho se organizace věnuje přepravě těla osmatřicetiletého kolegy ze Švýcarska Laurenta Etienne Du Pasquiera, který zahynul ve čtvrtek, do vlasti.

Podle údajů Červeného kříže je v Doněcku asi 20 jeho pracovníků.
(zdroj)

A nakonec informace z  ukrajinských zdrojů. Konkrétně zdroj

Kyjev včera oznámil zatčení čtyř vysokých důstojníků tajné služby SBU a  činí je zodpovědnými za střelbu do demonstrantů na Majdanu.

A samozřejmě jsou tam řeči, že byli napojeni na Rusko a jeho představitele! Jak jinak! Jen mi uniká, že když jde o  vysoké činitele tajné služby, že tak dlouho o nich dnešní Kyjev nevěděl a nechával ve funkcích!! To mi hlava nebere!

Řekl bych – majdansko kyjevská klasika!

Já vám k problému střelby na Majdanu nabídnu dvě videa, která mi před časem nalinkoval Kosíř MV, kterému tímto velmi děkuji, protože jsem o nich neměl do teť ani tušení.

Na prvním je výpově lékařky, kter raněné střelbou na Majdanu ošetřovala. Je v  angličtině, ale kolem času 3:00 má říkat, že někteří ze zraněných a mrtvých byly střeleni zezadu!!! Osobně si myslím, že jde o ono lékařku, tuším že Olgu, na kterou se se stejnou informací odvolával estonský ministr zahraničí ve známém telefonátu Ashtonové, že s  tou palbou do demonstrantu to silně zavání. To video, které pochází z ukrajinských zdrojů naleznete zde:

Ale mám od MV ještě onačejší video! Natočené reportérem BBC přesně v den, kdy byla vedena palba do lidí na Majdanu. A reportér i jeho štáb natočili palbu z  hotelu Ukrajina, kde byl štáb majdanských a  kde, shodou okolností, bydlel také válečný štváč Štětina, který měl v přímém přenosu z fotelu jasno, že pálí jednotka Alfa, vzpomínáte? Znovu připomínám – video je produkcí BBC, reportér je Brit a on i jeho štáb i  majdanští demonstranti jsou napadeni střelbou zezadu! Ta nejzajímavější část začíná zhruba od času 6:30, kdy jsou záběry na v klidu pauzírující demonstranty v  zázemí, před policií jsou dokonale ochráněni. A najednou se dávají na útěk před palbou, která přichází z jediného směru, odkud mohou být postřelováni – zezadu, z hotelu Ukrajina. Následuje i  útěk štábu BBC, který se také okamžitě stává terčem!!!!!

A to není všechno! Ani zdaleka! MV poslal ještě trumfové eso! Totiž tenhle link!
Je na oficiálních stránkách německé televize ARD, o které tu v minulém týdnu byla několikrát řeč, že jí diváci vyčítali neobjektivní zpravodajství! Takže vážení – ta už začátkem dubna potvrdila v publicistickém pořadu MONITOR to, co natočil britský štáb z  BBC – že totiž palba do lidí byla také vedena z hotelu Ukrajina!!!

Ocituji centrální pasáž:

Auch Schüsse aus dem Hotel Ukraina

Auf Videos ist außerdem zu erkennen, dass die Oppositionellen auf der Institutska-Straße nicht nur aus Richtung der Regierungsgebäude beschossen wurden, sondern auch vom Hotel Ukraina, das in ihrem Rücken lag. Im Interview mit Monitor bestätigt das ein Augenzeuge, der sich an dem Tag zwischen diesem Hotel und den Regierungsgebäuden aufgehalten hatte und auf mehreren Videos auszumachen ist: „Wir wurden von vorn beschossen und auch von hinten, etwa aus der achten oder neunten Etage des Hotels Ukraina. Das waren auf jeden Fall Profis.“

Také palba z hotelu Ukrajina

Na videích lze, mimo jiné, také rozpoznat, že opozice na Institutské ulici nebyla pod palbou ze směru vládních budov, ale také z hotelu Ukrajina, který leží za jejich zády. V rozhovoru pro Monitor to potvrdil i očitý svědek, který v den událostí byl v prostoru mezi tímhle hotelem a  vládními budovami a který je zachycen na několika videích. Říká “byli jsme postřelováni také zezadu, přibližně z osmého nebo devátého patra hotelu Ukrajina. A  byli to v každém případě profíci.”

Das Hotel, in dem auch zahlreiche Medienvertreter untergebracht waren, befand sich an jenem Tag fest in der Hand der Opposition. Am Morgen des 20. Februars hatte sie Einlasskontrollen eingeführt: in das Hotel kam nur noch, wer einen Zimmerschlüssel hatte oder sich ausweisen konnte.

Hotel, v kterém přebývalo mnoho žurnalistů, byl i inkriminovaný den pevně v rukou opozice. Ráno 20. února byly zavedeny přísné kontroly vstupu do hotelu, kam mohl vstoupit jen ten, kdo měl klíč od pokoje nebo se mohl věrohodně legitimovat.

Ale Kyjev objevil protistátní centrum! Abych použil nám v Česku dobře známou terminologii, které je odpovědné za střelbu…

Ještě neskončím. To nejlepší na závěr. V tom linku je ještě jedna superzajímavá pasáž. Totiž záznam hovoru ostřelovačů Berkutu, jak ho zachytil jakýsi ukrajinský radioamatér! Záznam je součástí onoho článku z webu ARD.

Dám sem jeho přepis:

Dem ARD-Magazin liegt zudem ein Mitschnitt des Funkverkehrs von Scharfschützen vor, die dem Lager von Ex-Präsident Janukowitsch zuzurechnen sind und am Vormittag des 20. Februar offenbar auf verschiedenen Dächern im Zentrum von Kiew stationiert waren. Dieses Gespräch wurde von einem ukrainischen Amateurfunker mitgeschnitten, den Monitor getroffen hat. Darauf ist zu hören, wie ein Scharfschütze seine Kollegen über Funk fragt: „Wer hat da geschossen? Unsere Leute schießen nicht auf Unbewaffnete.“ Kurze Zeit später sagt ein anderer: „Den hat jemand erschossen. Aber nicht wir.“ Dann fügt er hinzu: „Gibt es da noch mehr Scharfschützen? Und wer sind die?“

Monitor má k disposici úsek z  radioprovozu odstřelovačů, které lze zařadit do tábora prezidenta Janukovyče, a kteří byli 20. února evidentně rozmístěni na různých střechách v  centru Kyjeva. Rozhovor byl zaznamenán ukrajinským radioamatérem, s kterým se Monitor setkal. Na sestřihu je je slyšet, jak se jeden z odstřelovačů ptá svých kolegů: “ Kdo to střílí? Naši lidé nepálí na neozbrojené“. Krátce na to říká jiný odstřelovač: “Toho někdo střelil, ale my ne.“ Následně dodává: “ Jsou tu ještě další odstřelovači? A kdo to je?

Děkuji velmi Kosíři MV za obrovské přispění!!! Hvězdy dnešního článku patří jemu. Nešetřete prosím! Video BBC a zejména ten link na ARD jsem zařadil do dokumentů Kosy ohledně Ukrajiny! Aby byly rychle k nalezení. Nejen kdyby zavítal třeba Štětina. Ale třeba také Pazderka s Karasem!

Vážení – tohle je ARD, která byla v Německu publikem tvrdě kritizována za špatné zpravodajství z Ukrajiny!

(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)