Ruská námořní pěchota vzala Mistrál pod ochranu

15. 12. 2014 Gazeta.ru
Zatímco na celostátní úrovni se i nadále polemizuje o osudu francouzského nosiče vrtulníků Mistral, ruští námořníci urychlili jeho ochranu. Jak píše “Gazeta.ru” z hlavního štábu ruského námořnictva, na palubě lodi zaujalo bojovou pohotovost několik desítek příslušníků ruské námořní pěchoty, kteří přiletěli do Saint-Nazaire z Vladivostoku. Odborníci se domnívají, že není nutné, aby ruští mariners použili zbraně.

Podle zástupce generálního štábu ruského námořnictva, je na palubě Mistralu smíšená posádka, ve které slouží důstojníci a námořníci z Baltského moře a Pacifické flotily (PF), stejně jako desítky námořních pěšáků.

“Loď má jít do služby v sestavě Pacifické flotily, a tak posádku tvoří námořníci Pacifické flotily. Kromě toho na ní vyslali vojáky námořní pěchoty, jejichž hlavním úkolem je zajistit bezpečnost lodě, stejně jako prozkoušení přistávacích systémů. Jejich přesný počet není předmětem zveřejnění,” poznamenal reportér Gazety.ru,“

Podle něj námořní pěšáci přibyli na vrtulníkovou loď “Vladivostok” již v září a měli po kontrole mechanismů odplout na místo služby přímo na Mistralu, ale francouzská vláda zablokovala předání ruské vojenské lodi a pěchota zůstala ve Francii. Nyní elita ruského námořnictva čeká na rozhodnutí o osudu Mistralu spolu s námořníky a důstojníky posádky. Na palubě jsou také námořníci a důstojníci technické služby, vojenští lékaři včetně zubního lékaře a chirurga a zástupci ruského průmyslu.

“U nás je vše v pořádku, žádné problémy s jídlem ani s penězi, vše platí. Nový rok s největší pravděpodobností uvítáme tady, ale určitě to nikdo neví. Francouzi jsou velmi zdvořilí,” řekl reportérovi Gazeta.ru jeden z Rusů, kteří jsou na” Vladivostoku “.

Odmítl diskutovat, zda jsou na palubě lodi zbraně a střelivo, stejně i to, zda mají povoleno použití vojenských prostředků v případě zhoršení politické a vojenské situace.

Podle uveřejněných údajů se posádka Mistralu skládá z 160 důstojníků a 450 přílsušníků námořní pěchoty, ale na krátkou dobu může loď pojmout až 900 „morpěchů“, čili příslušníků námořní pěchoty.

Oficiální představitelé ruského vojenského námořnictva nebyli pro novináře Gazety.ru k dispozici, telefon tiskového mluvčího ministerstva obrany Igora Konašenkova neodpovídal po celý den.

Bývalý velitel ruského vojenského námořnictva Vladimir Masorin pro Gazetu.ru řekl, že ‘morpěši’ byli odveleni na Mistral, aby chránili loď před útokem během plavby.

“Poté, co se na cestě objevují piráti, rozhodl jsem se pro jakoukoli delší plavbu přidat k posádce malou skupinu mariňáků. To je obvykle 20 až 30 lidí, což je dost, aby se zabránilo unesení plavidla. Teď je stejná situace. Když je loď na moři – je loď územím Ruské federace. Když Mistral bude předán Rusku, stane se teritoriem naší země, a dokud se na ní neinstalují zbraně, námořní pěšáci budou zajišťovat její bezpečnost,”- řekl Masorin.

Dodal, že zbraně se mohou u mariňáků objevit pouze po dohodě s Francií, a jejich použití je vyloučeno, pokud Francouzi stále odmítají předat loď Rusku. Nicméně zdůraznil, že pro ochranu lodi před únosem není nutné, aby námořní pěšáci měli zbraně. “Mějte na paměti, že prošli speciálním výcvikem v boji holou rukou a dalšími formami boje. Takže i bez zbraní nedovolí nikomu vniknutí na palubu,” řekl Masorin.

Předseda Akademie geopolitických problémů kapitán prvního stupně Konstantin Sivkov Gazetě.ru řekl, že mariňáci nyní působí na lodích v roli vojenské policie: udržují pořádek na palubě, chrání loď proti vniknutí a poskytují protisabotážní ochranu.

“To je široké spektrum úkolů, které jsou spojeny s interakcí s nepřítelem, který by se snažil dostat na loď. Jsou součástí posádky, to se tak děje vždycky, když posádka přebírá loď od průmyslu. Na menších lodích to dělají samozřejmě jen námořníci, ale na velkých, které mohou být předmětem útoku sabotážních sil jsou morpěši vždy v sestavě,” řekl Sivkov.

Pokud Francie Mistral nepředá, musí opustit loď, sednout do letadla nebo se dostat na jinou loď, nebo vlakem, nebo pěšky – jak se komu podaří – a dostat se do Ruska,” řekl Sivkov.

Vysoce postavený zdroj z ruského vojensko-průmyslového komplexu vylučuje použití námořní pěchoty ve Francii. “Námořní pěšáci budou určitě muset odejít a nikoliv ochraňovat hladovějící francouzské dělníky. Budou muset se dostat k Atlantiku a tam už jsou různé možnosti. Můžeme připomenout například příběh nákladní lodi “Arctic Sea”, kterou zajaly zahraniční zpravodajské služby. Námořní pěšáci – to je takové zařízení proti krádeži,” poznamenal pro Gazetu.ru.

Řekl také, že se kromě ruské posádky jsou na “Vladivostoku” i francouzští námořníci, kteří učí ruské kolegy ovládání plavidla. Zástupce OPK řekl, že námořní pěšáci se nepohybují s prázdnýma rukama ale se zbraní a speciálním vybavením, a bez souhlasu Francii by se takto nemohli pohybovat na francouzském území a na palubě lodi.
– – –

Poznámka: loď Mistral má být po předání Ruské federaci přejmenována na Vladivostok, podle domovského přístavu, kde má sloužit.