Rusko veškeré “evropské” dodávky plynu přesměruje do Turecka

16. 1. 2015 První zprávy
Šéf Gazpromu Alexej Miller informoval místopředsedu Evropské komise pro enegetiku Maroše Šefčoviče, že veškerý plyn, který přichází do Evropy přes Ukrajinu, bude přesměrován na hranice Turecka a Řecka.
Evropskou unii tento návrh Gazpromu překvapil, komentoval Maroš Šefčovič.

“Miller mě informoval o rozhodnutí zcela přesměrovat veškeré dodávky plynu, které nyní jdou přes Ukrajinu, do Turecka. Upřímně řečeno byl jsem velmi překvapen tímto oznámením, protože jsem přišel jednat o možnostech pro Evropu po zrušení projektu South Stream,” řekl Šefčovič.

“Novinkou pro nás není to, že se bude stavět nový plynovod do Turecka, ale to, že jsme se dnes dozvěděli, že celý obejm plynu jdoucí přes Ukrajinu bude přesměrován do nového plynovodu. Navíc je to tak velký objem, ketrý dlouhodobě nepotřebuje Turecko ani Řecko, ani další země jihovýchodní Evropy,” pokračoval Maroš Šefčovič.

To je teď otázka pro země jihovýchodní Evropy, jak najít optimální řešení, hlavním problémem bude adekvátní tranzitní síť, která se bude muset vybudovat za nemalé náklady, dodal Šefčovič.

Slovensko chce nový plynovod natáhnout až do Turecka

Již dříve, Miller řekl, že se evropské společnosti po ukončení projektu South Stream budou muset samy postarat o dodávky ruského plynu pro své zákazníky.

„Naše strategie se principiálně mění ve vztahu k evropskému trhu. Rozhodnutí zastavit South Stream je začátek konce našeho modelu, kdy jsme se zaměřili na dodání konečnému spotřebiteli na evropském trhu. Přece nebudeme násilím vnucovat, pokud to kupující nechce, aby mu bylo zboží dodáváno do domu. Dobře, pak se zdá, že se budete muset obléknout a jít do obchodu, a v zimě se obléci ještě tepleji,“ řekl Alexej Miller. Ale byla to samotná Evropská unie, která svojí záměrnou politikou blokovala stavbu South Streamu, dodal.