Zahraniční politika USA je neudržitelná

zahranicni-politika-usa-je-neudrzitelna Emil Kalabus
20. květen 2015  Czech Free Press

Dnešní blog je v podstatě volným pokračováním článku – Americká politika poněkud jinou optikou.


Opět budu citovat některé americké politiky, kteří dle mého soudu nahlížejí současnou politiku USA naprosto realisticky a děsí se současné podoby US politiky a jejich důsledků pro ně samé i svět jako celek.


Budu zde citovat Rona Paula, Paula Craiga Robertse, ale také čínského politologa Liu Zhongmina.

Nynější zahraniční politika USA je neudržitelná a odsouzena k  porážce, soudí americký politik, bývalý kongresman a bývalý kandidát na prezidenta Ron Paul.

„Některé politické systémy krachují kvůli své neudržitelnosti. Podle mého názoru, právě to se nám nyní stává: naše zahraniční politika založená na zasahování do záležitostí jiných zemí, je neudržitelná. Nefunguje to, a právě proto také zkrachuje”, řekl v interview pro televizní kanál RT.

„Zasahujeme do cizích voleb, posíláme do jiných zemí pomoc a síly zvláštního určení, zavádíme sankce, a teď už používáme dokonce i  bezpilotních letounů, jakoby tyto metody nevyvolávaly ostrou reakci. Přitom stále děláme chyby, hynou civilisté, a v důsledku toho lidé ještě více nenávidí USA”, dodal Paul.
Podle jeho slov, urovnat konflikty podobným způsobem není možno. „Bylo by chybné předpokládat, že podobným způsobem můžeme něco zachránit, protože to má nevyhnutně za následek eskalaci. Takový je běžný pořádek, a svět o tom ví, a právě proto musíme být ve střehu, pokud jde o naši pověst v očích ostatního světa”, je přesvědčen politik.

Přijatý vojenský rozpočet zničí ekonomiku USA

Ron Paul ostře kritizuje schválený obranný rozpočet, který byl přijat na rok 2016. Ten garantuje nejenom zatažení USA do většího počtu válek a  zahraničních intervencí, ale zajišťuje také silný úder ekonomice USA, píše americký politik Ron Paul.

Podle jeho slov, republikánská většina v dolní komoře amerického parlamentu vychytrale dokázala obejít omezení z roku 2011, která nedokázala tento rozpočet snížit, ale jenom zpomalovala jeho růst.

„Nicméně, k tomu, aby bylo možné udržovat celosvětové impérium, však ani zpomalené tempo růstu nestačí”, poznamenává politik.

I když neokonzervativci stále trvají na tom, že se vojenský rozpočet USA za Baracka Obamy ztenčuje, vše je naopak, píše Ron Paul a uvádí údaje Cato Institutu, které svědčí o tom, že vojenské výdaje za Obamy průměrně dosahují 687 miliard USD, přičemž za George Bushe se jednalo pouze o 601 miliardu USD.

Nehledě na nerozumné rozhodnutí prezidenta USA vyslat na Ukrajinu stovky vojenských instruktorů, Kongres chce ještě větší zapojení USA do vnitřních záležitostí Ukrajiny, píše Paul.
„Do návrhu vojenských výdajů je zahrnuto 300 milionů USD na bezprostřední vyzbrojování ukrajinské vlády dokonce i v případě, kdy ukrajinské úřady vyhrožují, že znovu zaútočí na odtržené regiony na východě země”, poznamenává analytik.

Podle jeho slov, návrh vojenského rozpočtu na následující rok USA vede cestou zničení ekonomiky, která zároveň bude znamenat nové znechucení, pokud jde o americký internacionalismus v zahraničí.

„Je to připravený recept na katastrofu”, je přesvědčen politik.
Sněmovna reprezentantů Kongresu USA schválila návrh nového rozpočtu na finanční rok 2016. Celkový objem tohoto návrhu dosahuje 612 miliard USD.
Paul Craig Roberts byl asistentem tajemníka ministerstva financí v Reagonově administrativě.

Také on si všímá nešťastné politiky Spojených států, která vychází z  tzv. Wolfowitzovi doktríny z roku 1992. Velmi zjednodušeně je tato doktrína základem zahraniční politiky Washingtonu a má udržet nadvládu USA nad světem. Podle doktríny je nepřípustné dovolit vzestup jiných států, které by vývojově mohly ohrozit hegemonii USA.

Washington se nyní věnuje blokování vzestupu dvou velkých jaderně vyzbrojených zemí. Toto úsilí je důvodem krize, kterou Washington vytvořil na Ukrajině, a jíž využívá jako protiruské propagandy.

Čína je nyní konfrontována s ukotvováním v Asii a budováním nových amerických námořních a leteckých základen, které mají zajistit kontrolu Washingtonu nad Jihočínským mořem, definovaném nyní jako oblast amerických národních zájmů.

USA plánují posílit své jednotky v asijsko-pacifické oblasti. Do Austrálie, kde už působí americká námořní pěchota i pozemní síly, pošle Washington i letectvo. S průzkumnými letouny to budou i nadzvukové strategické bombardéry B-1B, uvedl web Foreign Policy s odvoláním na zdroje ze Senátu USA. Důvodem je agresivní postup Číny při prosazování nároků na mezinárodně sporná území.

http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/369538-americke-varovani-cine-do-australie-zamiri-strategicke-bombardery-b-1.html

Když Rusko zabránilo plánované invazi Obamova režimu do Sýrie a  zamýšlenému bombardování Íránu, neokonzervativci pochopili, že zatímco byli po desítky let zaneprázdněni svými válkami na Středním východě a v  Africe, Putin obnovil ruskou ekonomiku a armádu.

První cíl Wolfowitzovy doktríny – zabránit opětovnému vynoření se nového konkurenta – byl narušen. Zde Rusko řeklo USA „ne“. Britský parlament se připojil vetováním britské účasti na americké invazi do Sýrie. Statut jediné super velmoci byl otřesen.

Agrese Washingtonu a nestoudná propaganda přesvědčily Rusko a Čínu, že Washington chce válku, a toto pochopení zatáhlo tyto dvě země do strategické aliance. Ruské oslavy dne vítězství a porážky Hitlera 9. května jsou historickým zvratem. Západní vlády oslavy bojkotovaly a  Číňané zaujali jejich místo. Poprvé čínští vojáci pochodovali na přehlídce s ruskými vojáky (indičtí též, mimo dalších zemí bývalého SSSR, plus Srbska – p.p.) a čínský prezident seděl hned vedle prezidenta Putina.

Po mnoho let ruský prezident veřejně uváděl, že Západ Rusko neposlouchá. Washington a jeho lokajské státy v Evropě, Kanada, Austrálie a Japonsko neslyší, když Rusko říká „nevytahujte tuto kartu, nejsme vaši nepřátelé. Chceme být vašimi partnery“.

Jak roky běžely, aniž by Washington poslouchal, Rusko a Čína konečně pochopily, že jejich volbou je buď vazalství, nebo válka. Pokud by v  Radě pro národní bezpečnost, na ministerstvu zahraničí nebo v Pentagonu byli inteligentní a kvalifikovaní lidé, byl by Washington varován před přijetím
neokonzervativní politiky rozsévání nedůvěry. Ale když je ve vládě jen neokonzervativní nadutost, udělal Washington chyby, které by mohly být pro lidstvo osudové.

V oblasti zahraniční politiky nafoukanost a arogantnost Ameriky považující se za „výjimečnou a nepostradatelnou“ zemi s právem nadvlády nad ostatními zeměmi znamená, že svět je na nejlepší cestě k válce. Ani Rusko, ani Čína vazalský statut akceptovaný Británií, Německem, Francií a  zbytkem Evropy, Kanadou, Japonskem a Austrálií nepřijmou. Wolfowitzova doktrína činí jasným, že cenou za světový mír je akceptování nadvlády Washingtonu světem.
Proto dokud dolar, a spolu s ním i moc USA, nezkolabuje, nebo Evropa nenajde odvahu rozejít se s Washingtonem a vést nezávislou zahraniční politiku a neřekne se sbohem NATO, je jaderná válka naší pravděpodobnou budoucností.
Nejnovější výzvy k tvrdým opatřením vůči Číně, které znějí stále častěji ve vojenských kruzích USA, mohou způsobit konfrontaci mezi oběma zeměmi, píše The Los Angeles Times.

Čínský politolog: USA čeká nevyhnutelná tragédie ztráty světové nadvlády

Současná nestabilita v Evropě, na Blízkém východě a v  Asijsko-tichomořském regionu je podmíněna pokusy Washingtonu oddálit nevyhnutelný zánik vlastní hegemonie na mezinárodní scéně, píše profesor Šanghajského ústavu mezinárodního výzkumu, politolog Liu Zhongmin v  článku pro list Global Times.

Není zanedbatelná skutečnost, že Čína má v 60 silech umístěné mezikontinentální rakety CSS-4 schopných zasáhnout skoro celé US, s  výjimkou Floridy.

Navíc US se probouzejí do Nového (hedvábného) světového řádu, nad kterým nemohou zvítězit.
To, co by šlo nazvat Vekou Asií, se už formuje – ne jen od Pekingu po  Moskvu, nýbrž také od podniků v centru Šanghaje po bránu do Evropy St. Petěrburg. To je přirozený důsledek složitého procesu v němž dochází ke sňatku ohromného Pekingem vedeného pásu ekonomik Hedvábné stezky s  Moskvou vedenou Eurasijskou ekonomickou unií (EEU). Což Putin nazval „novou úrovní partnerství.“

http://www.nwoo.org/2015/05/18/us-se-probouzeji-do-noveho-hedvabneho-svetoveho-radu/

Bývalý americký ministr financí a prezident Harvardské univerzity Lawrence Summers uvedl, že doba, kdy Spojené státy ovládaly svět, přichází ke svému konci. Důvodem pro to je, podle něj, neúspěšný pokus Washingtonu, aby odvrátil své spojence od vstupu do Asijské banky založené a vedené Čínou.
Bývalý ministr financí tvrdí, že tento čínský projekt oslabí hlavní americkou zbraň – dolar, a připraví ho o pozici světové měny. Doba, kdy Spojené státy ovládaly svět, přichází ke svému konci.

Summers vysvětluje, že dané situaci přispěl i fakt, že v USA funguje nespravedlivý ekonomický systém, a aby země mohla zaujmout své právoplatné a důstojné místo v multipolárním ekonomickém systému, musí dojít ve vnitřní politice země k zásadním změnám.

 – – –

Zdroj: http://www.zvedavec.org/komentare/2015/05/6456-jak-se-ekonomika-propada-narusta-valecna-hrozba.htm
 http://cz.sputniknews.com/nazory/20150517/417133.html#ixzz3aZqzAHnb
 http://cz.sputniknews.com/nazory/20150515/407317.html#ixzz3aZsMuT7C