Západ je v šoku: v Kišiněvě se pochodu pod rudými prapory vítězství zúčastnilo 65 tisíc lidí

11. 5. 2015   zdroj
V Kišiněvě, hlavním městě Moldavska, které nelegitimní prezident Ukrajiny Petr Porošenko nazval jedním z hlavních spojenců Kyjeva, se 9. května konal pochod 65 tisíc občanů pod prapory vítězství a také pod vlajkami barev georgijevské stužky.


“PolitNavigatoru” to řekl účastník akce, politický komentátor Vladimír Bukarskij.

“Konal se 65-titisícový Pochod vítězství ulicemi Kišiněva, kterého se zúčastnily bez stranických symbolů všechny vlastenecké síly, s georgijevskými vlajkami a stuhami. Pochod skončil u Památníku vojenské slávy”, řekl.

“Pochod bez symbolů stran se konal poprvé. Je to signál především pro moldavskou vládu – národ u nás nikdy nepřipustí takové zneuctění historie, jako je tomu na Ukrajině,” řekl besedující.

Tallin (Estonsko zdroj)

9. května se podle tradice posledních několika let konaly na vojenském hřbitově v Tallinnu u památníku Vojáka-osvoboditele (“Bronzový voják”) oslavy Dne vítězství. Tallinnský zpravodaj IA REGNUM nabízí fotoreportáž (zdroj).

Vilnius (Litva zdroj)

Přes zastrašování litevskou policií oslavily tisíce obyvatel hlavního města Litvy Den vítězství.

9. května přišli obyvatelé hlavního města hromadně na Antakalniský vojenský hřbitov k věčnému ohni, kde slavili 70. výročí konce druhé světové války. Jak dopisovatel IA REGNUM informoval, tak masově obyvatelé hlavního města Litvy nepřišli k památníku Neznámého vojína alespoň deset let. V loňském roce, kdy se oslavy konaly v pátek, v pracovní den, bylo ruskojazyčným školám oficiálně zakázáno rušit výuku a přivést žáky na vojenský hřbitov .

Ale letos, v den volna, bylo lidí mnohonásobně více, než tomu bylo před několika lety, kdy slavit Den vítězství organizovaně přicházely celé třídy. Už v 11 hodin moskevského času se na vojenském hřbitově doslova nedalo protlačit. Ještě více lidí přišlo poté, když skončilo vysílání přehlídky na Rudém náměstí v Moskvě.

Obyvatelé Vilniusu přinášeli květiny, téměř všichni měli připnutou georgijevskou stužku…
… Připomeňme si, že v předvečer litevská policie oznámila, že georgijevské stužky jsou v Litvě “zakázanými symboly” .

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová