Americký miliardář potřebuje lekci české „pravice“

Jana Kašparová
27.6.2015 E-sondy
 

Kolem mezd se v Česku začalo dít něco nevídaného. Zatímco dvacet pět let byly odbory permanentně za jakékoliv požadavky na mzdy, platy i minimální mzdu odsuzovány jako „narušitelé tržního prostředí“, dnes je jim v médiích vytýkáno, že zaostávající úroveň mezd v ČR padá na jejich hlavu, protože Česko je zemí s nejmenším počtem stávek.

Na rozdíl od zemí západní Evropy naše odbory nejsou až na výjimky schopné přitlačit firmy ke zdi,“ píše server Echo 24. Dokonce i Česká národní banka (ČNB) nabádá odbory, aby byly „odvážnější“ v požadavcích na mzdy.
Také ekonom Jan Švejnar kritizuje nízkou úroveň českých mezd a i on vidí vinu na straně odborů. Ještě že existuje důkaz, že v podnicích, kde odbory uzavírají kolektivní smlouvu, mají lidé v průměru o více než tři tisíce korun měsíčně vyšší mzdy proti podnikům, kde odbory nepůsobí.

Jednou z cest jak ovlivňovat pozitivně „mzdové vzlínání“ je růst minimální mzdy. Ta česká je pěkně ostudná, ale když ČMKOS vznesla požadavek zvýšit ji nad oficiální úroveň hranice chudoby, jeden ze známých ekonomických komentátorů v televizním pořadu důrazně papouškoval bývalého ministra financí, který stále prohlašuje, že principiálně jako pravicový politik je zásadně proti tomu, aby minimální mzda vůbec existovala. No to je tedy argument! I ta nejliberálnější země s největší smluvní volností v pracovních vztazích, jako jsou USA, má léta zavedenou minimální mzdu (hodinovou) a bere se zde jako naprostá samozřejmost mít v tržní ekonomice stanovenou nejnižší cenu práce.
 
Warren Buffett, jeden z největších miliardářů světa, v  květnu na serveru deníku The Wall Street Journal publikoval článek, ve kterém se mj. právě tématem minimální mzdy zabývá. Doslova napsal, že společnost jako, jsou USA, musí nabídnout minimální příjem, který zajistí slušné živobytí. Tak nevím, jestli chudák nebude našimi pravými pravicovými politiky nakonec označen za agenta levice.