Bursík – moderní Hérostratos

7.3. 2016   Vaše věc

Hérostratos získal svou pochybnou posmrtnou slávu tím, že před více než 2000 lety zapálil chrám. Martin Bursík, ministr životního prostředí nechvalně známé Topolánkovy vlády, jenž byl jedním z těch, kdo otevřeli cestu ke gigantické lumpárně se solárními elektrárnami v letech 2007 – 2009, má odvahu vylézt ze skrýše.
Po své ostudné misi v Topolánkově vládě Bursík spravedlivě zapadl a zdálo se, že navždy. Vláda M. Topolánka, jejímž byl významným místopředsedou, udělala vše proto, aby zničila výtečně se rozvíjející vztahy s Čínou. Dnes Bursík hledá cestu ke zviditelnění se za jakoukoli cenu, a tak chce s pomocí pražské kavárny trochu zkomplikovat návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, chystanou na závěr tohoto měsíce do Prahy.

Chce vystavit jakýsi protičínský plakát, či dokonce billboard, blábolí o tom, že „ne všichni v Česku jsou kolaboranti,“ je to zkrátka trapnost nad trapnost. Je zvláštní, že takovýto člověk vůbec mohl být členem vlády. I to samo o sobě svědčí o „kvalitách“ Topolánkovy vlády.

Je to zajímavé, že právě tito lidé, jako je Bursík, v minulosti rádi vyzývali k jednotnému výkladu české zahraniční politiky. Ve vztahu k Číně je vláda za jedno s prezidentem, a to v tom, že je třeba rozvíjet vzájemně výhodné ekonomické česko-čínské vztahy. A Bursík, Kalousek či Schwarzenberg do toho házejí vidle. Bez ohledu na národní zájem.Na ten ostatně vždy kašlali.