Pozor! Dnes večer bude řádit na TV Prima ruský drak.

26. 12. 2016, Petr Ďoubalík

Dnes večer bude TV Prima vysílat ruský film “On drakon”. 

Už je to tak. Buď udělali soudruzi z TV Prima chybu nebo jsou to naopak chytří kluci (a holky, samozřejmě). Nedávno, 30. října, jsem tady na Nové republice napsal:

“Jestli nejsme v ČR úplní hlupáci, pustíme ho (tento film) někdy i v našich kinech – ?”

Zařazení novodobého ruského filmu do vysílání české televize považuji docela za průlom a děkuji těm, co o tom rozhodli. V RF se od rozpadu SSSR natočilo neskutečné množství filmů. Špatných, průměrných a vynikajících. Kdyby měly hlavičky osvícené z Primy zájem, poslal bych jim seznam těch sqělých filmů, aby se jim rychleji vybíralo. Jsou jich desítky a já věřím, že by byly příjemným osvěžením pro duše českých diváků. Alespoň já v nich nacházím to, co mi už jinde chybí.

Upoutávka k filmu “Dračí princ” (český název filmu On drakon) je hodně zmatená. On už sám název je zavádějící – ve filmu žádný princ není, natož dračí. Originální název lze přeložit jako “On je drak”. Upoutávka říká, že dračí princ unese dívku na zámek na ostrově a drží ji tam v kleci. Samá voda! Ani princ, ani zámek, ani klec. Ach jo. To u nás musíme opravdu vše takhle překroutit? “Drakon” pak vypadá jako přiblblá pohádka pro nejmenší nebo jako horor pro sadisty. Ve skutečnosti je to romantický dobrodružný film pro celou rodinu. Z pozice samozvaného kulturního referenta NR určitě doporučuji.

Maličko se bojím dabingu. Jestli ho dělali stejní lidé, jako upoutávku, mohla by to být katastrofa. Ve filmu jsou jemné dialogy, dvojsmysly (“to znamená, že jsme spolu oba létali prvně?”) i překladatelské oříšky (naučím tě žít po “čelavěčeski”).
Jsem zvědav, jak naložili s písničkami, zda jsou ponechány v originálu (to bych doporučoval já), přezpívány nebo změněny na pouhý a jiný klavírní doprovod, jak to udělali v Německu. Písničky v původní podobě a také texty s překlady najdete v minulém příspěvku.

V německém dabingu byla zcela vypuštěna písnička “Nový den”, která je ozdobou asi nejkrásnější pasáže filmu. Pokud zmizí i v české verzi, pak pro doplnění doporučuji toto video od času 6:14.

Zbývá napsat, kdy film poběží:

TV Prima 
26.12. 2016 ve 20:15 
a 27.12. 2016 ve 2:50

Pěkný den a dračí večer. Poděkování do Primy!