“Trumpova revoluce”: Kam přivede USA revolta elit?

26. 1. 2017    zdroj
Inaugurace Donalda Trumpa se stala nejvýraznější a nejrozporuplnější událostí minulého týdne.Volba nového prezidenta USA uvrhla do malomyslnosti dokonce i účastníky fóra v Davosu. Šéfredaktorka Pravdy.Ru Inna Novikova a prezident Centra pro systémovou analýzu a prognózu Rostislav Iščenko prodiskutovali v živém vysílání tuto i další nedávné události.


Nejvýznamnější událostí minulého týdne bylo uvedení do úřadu prezidenta USA Donalda Trumpa. Všichni o tom mluví a píšou. Co bylo podle vašeho názoru nejneobvyklejší, nejkurióznější?

Ano, v souvislosti s tím byla řada různých události. Televizní kanál CNN promítnul námět vraždy Trumpa během inaugurace. To je něco mimořádného. U nás dokonce v 1990-tých letech, v době časů těch nejhorších zločinů, nic takového nebylo. A ještě k tomuto – chtěli ukázat emblém – Spojené státy americké. Ale všichni tam teď žertují, že ruští hackeři dokonce na obloze zobrazili Spojené státy Ruska. No, prostě řada všelijakých dalších směšných a smutných faktů.

I v Davosu byli všichni v šoku z nadcházejícího nástupu Trumpa do Bílého domu. Na samotnou inauguraci byl pozván milion lidí …

Milion osob byl přítomen, samozřejmě ne přímo v sále, protože by se tam nevešli. Pamatuji si, že když Kyjev navštívil papež, na modlitbě byl asi milion lidí, ale to probíhalo na bývalém letišti. Inaugurace neprobíhají na letištích, mnozí ji sledovali na videu. Mnoho politiků a novinářů z opačného tábora slíbilo, že budou Trumpovu inauguraci bojkotovat. Ale volná místa samo sebou nezůstala.

A mimochodem, říkalo se, že Ljaško byl pozván, ale bojí se létat. Trpí aerofóbií?

Ljaško říkal, že byl pozván na inauguraci a Porošenko řekl, že už mluvil s Trumpem a domluvil se na své návštěvě v únoru. Avšak z nějakého důvodu o tom nikdo neví, kromě samotného Porošenka. Podle mého názoru dokonce ani Trump o tom neví. Pokud jde o samotný příchod Trumpa k moci, v měřítku USA je to asi jako v Rusku Říjnová revoluce. Byl tam nějaký režim a byl nahrazen diametrálně odlišným. Myslím, že vládnoucí elita carské a Prozatímní vlády vůbec nebyla nadšená, když se u moci ocitli bolševici. A totéž se stalo ve Spojených státech. Posledních 20 let byli u moci liberální globalisté, zvykli si na to, mysleli si, že jinak to ani nemůže být.

V důsledku této Trumpovy revoluce se k moci dostali lidé, kteří vyznávají izolacionismus a nacionalismus. Pro lidi z globalistického tábora Clintonové a Obamy to je opravdu katastrofa. Nevylučuji dokonce sebevraždy, protože tam všichni naříkají, souží se, že se Trump dostal k moci. Je to jako pro Goremykina když přišel k moci Lenin.

Je možné srovnávat Trumpův příchod s Velkou říjnovou revolucí? Tam přece ale zůstává Kongres, všechny instituty a struktury státu. Ale bolševici rozložili všechno od základu…
Přesto však samotní Američané mluví o Trumpově revoluci. Podívejte se, jakého žáru dosáhla konfrontace .Vždyť Trumpovi odpůrci si vlastně dokonce zahrávali s rozpoutáním občanské války. Jiná věc je, že Sorosův tým a jemu podobní nebyli s to roztočit americký majdan …

Poté, co všechny peníze spotřebovali na Rusko a na Ukrajinu …
Tým Clintonové nebyl schopen zkompromitovat Trumpa natolik, aby mu zabránil obsazení postu prezidenta, ale pokusy přece byly. Soros se snažil zorganizovat majdan ve Spojených státech, aktivně k tomuto vyzýval. Všechna jejich média ve prospěch tohoto působila. Vzpomeňme nedávné skandály ohledně toho, že Rusko ovlivnilo volby, že Trumpa má na háku FSB a tak dále. Toto je přece zřejmá snaha zdiskreditovat prezidenta, zpochybnit jeho legitimitu.

A to vše se dělalo právě proto, že se vycházelo ze skutečnosti, že lidé z globalistického tábora považují nástup k moci, dokonce ani ne samotného Trumpa, ale politického uskupení, které představuje, a počátek realizace jejich myšlenek za pohromu nejen pro Spojené státy, ale i pro celý svět. Podívejte se, co za tragédii bylo v Evropě. Zdálo by se, že byl zvolen prezident Spojených států. Tak proč má tolik starostí v souvislosti s tím Merkelová a celá politická elita?

Je nutné dostávat nové pokyny, sami musí nad něčím přemýšlet a dělat jinak …
No, Trump bude dávat pokyny, ale co je nejdůležitější – mění se koncepce, protože v Evropě jsou u moci přesně takoví globalisté, jací byli ve Spojených státech. Ale i tam dochází k dost tvrdé konfrontaci – když vezmeme jenom Brexit, Francii, kde globalisté nyní trpí proto, že k moci poprvé v posledních letech mohou přijít politikové buď radikální nebo mírně nacionalistického zaměření.

Merkelová je v podstatě jedinou vážnou kandidátkou na funkci spolkové kancléřky pro volby letos na podzim, ale potenciálně se do podzimu může situace dramaticky změnit. Pozice současných elit, které opět sázejí na Merkelovou, slábnou před očima. Globalistické elity prohrály v referendu v Itálii a začíná tam změna elit na nacionalistické.

Hollande zcela zjevně odchází v dubnu a k moci přichází nacionalistka Marine Le Pen. Německo se ocitá osamocené, proto se cítí velmi nekomfortně. Nacionalisté jsou již dlouho u moci v Polsku a Maďarsku. Fakticky poslední oporou německé koncepce společného evropského domu byly USA.

Vystřídání Obamy Trumpem je pro vládnoucí elity v Evropské unii katastrofa. Proto všichni naříkají a říkají, aby Trumpa nezabíjeli během inaugurace, ale až za měsíc nebo dva, za půl roku po uvedení do úřadu. Konfrontace a rozkol nacionalistických a globalistických elit ve Spojených státech, v Evropě a prakticky po celém světě dosáhly takové hloubky, že prostě nemohou žít společně.

Reálně jsou připraveny na ty nejostřejší neadekvátní kroky, a to i v občanské konfrontaci ve svých zemích. Z tohoto důvodu zabít pouze Trumpa na celkovém pozadí nic neznamená. Americký prezident má poměrně omezenou moc. Dokonce o ruské monarchii, kdy měl panovník fakticky neomezená práva a pravomoci, se říkalo, že máme “samoděržaví omezené oprátkou”.

Když se Pavel I. znelíbil elitě, elita zůstala a zmizel imperátor. A stalo se to několikrát. To znamená, že žádný, ani ten nejabsolutnější, panovník není ve vzduchoprázdném prostoru, musí se mít na koho spoléhat, nemůže bez aparátu, bez elity, bez státní byrokracie řídit stát. A v případě, že elita a státní aparát mu budou oponovat, nebude moci realizovat žádnou ze svých myšlenek.

Proto bude muset Trump bezpodmínečně hledat nějaké kompromisy, ale ve vzniklé situaci nejsou jeho oponenti připraveni ke kompromisu. Trump, mimochodem, už asi měsíc a půl před svou inaugurací vystoupil s dost jasným prohlášením a řekl, že volby skončily a on, jako budoucí vůdce země, je připraven k vyjednávání a ke kompromisům. Ale jeho odpůrci zatím rozhodně připraveni nejsou.

Spojené státy jsou rozklíženy zhruba na poloviny. Clintonová a Trump získali přibližně stejný počet hlasů. V takové situaci samozřejmě Trump nemůže nehledat kompromisy, protože kdyby hájil jen zájmy jedné části země, pak nastane občanský konflikt, stane se to, co se děje například na Ukrajině.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

S Rostislavem Iščenkem besedovala Inna Novikova