Západní diplomaté byli v Astaně poníženi

28. 1. 2017    zdroj
Financial Times píše, že západní diplomaté, kteří přicestovali do Astany na jednání o urovnání syrského konfliktu, byli nuceni čekat na ukončení setkání v hotelovém baru společně s novináři. Otevřené diskuse probíhaly v luxusním hotelu Rixos za přítomnosti mnoha operátorů a reportérů. Ale ve skutečnosti se budoucnost Sýrie projednávala na uzavřených jednáních s představiteli Ruska, Íránu a Turecka. V důsledku sblížení Ruska a Turecka zůstaly USA mimo jednání o urovnání syrského konfliktu. 


V Astaně nebyl žádný zvláštní zmocněnec USA, průběh jednání sledoval americký velvyslanec v Kazachstánu. Západní diplomaté čekali na výsledky jednání v baru ve společnosti novinářů. “Jsme tady jako nezvaní hosté na večírku … Vůbec nejsme informováni o tom, co se tady děje”, řekl jeden z nich.

Zástupci opozice se k západním diplomatům chovali neuctivě, dívali se na ně “s úsměškem”, posmívali se jim.

“Nelituji toho, že USA a Západ přišly o hlavní úlohu.Nikdy nám doopravdy nepomáhaly. A podívejte se, kde jsou teď – doslova stojí v koutě”, řekl jeden z představitelů opozice.

Přičemž pozitivně reagovali na vedoucí úlohu Moskvy při jednání.

“Problém jednání v Ženevě spočíval v tom, že se na nich cítila atmosféra beznaděje. Neexistoval žádný plán, nebylo nic. Teď máme pocit, že všechno jde podle plánu, že strany, které mají v Sýrii vliv, se vážně snaží dosáhnout určitého výsledku”, uvedl opoziční delegát Nasr Hariri.

Jednání o Sýrii proběhla v Astaně 23. – 24. ledna z podnětu Vladimíra Putina a stala se alternativou ženevského formátu. Rusko, Írán a Turecko byly garanty příměří v Sýrii a dohodly se na vytvoření třístranného mechanismus pro sledování režimu příměří v zemi.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová