Expert: Trump si počíná správně. Jenom pozapomněl na PR. Obama se rozhodl pohřbít USA: exprezident povstal proti Trumpovi

2. 2. 2017   zdroj
Bývalý americký prezident Barack Obama podpořil protesty proti svému nástupci Donaldu Trumpovi a konstatoval “zásadní rozpory” s novým prezidentem v souvislosti s dekretem o ochraně země proti terorismu. Dříve se rozhodla podpořit protesty, které propukly po celé zemi po té, co Donald Trump podepsal dekret o pozastavení přijímání uprchlíků a migrantů, i bývalá kandidátka na prezidentský úřad Hillary Clintonová.

Připomeňme, že jde o dekret o ochraně USA před terorismem, podepsaný prezidentem USA. Dokument pozastavuje přijímání uprchlíků ze Sýrie na dobu neurčitou, z jiných zemí na 120 dnů. Na 90 dnů je zakázán vstup občanů zemí, které vyvolávají “zvláštní znepokojení”. Podle zpráv z médií jde o Sýrii, Írán, Irák, Libyi, Somálsko, Súdán a Jemen.

O komentář k reakci bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy k tomuto dekretu Pravda.Ru požádala prezidenta Americké univerzity v Moskvě Eduarda Lozanského.

Cožpak opatření, přijatá Donaldem Trumpem, jsou příliš odlišná od toho, co udělal v roce 2011 samotný Barack Obama, když jeho administrativa výrazně zpomalila přijímání uprchlíků a udělování víz pro občany Iráku? Byl to přece Obamův projekt – seznam zemí, jejichž občanům je nutno omezit vstup do USA?
Zdá se mně, že Trump udělal chybu v tom, že začal provádět reformy velmi rychle. Měl vzít v úvahu přirozenou reakci těch, kteří budou protestovat, včetně, samozřejmě, Obamy a Demokratické strany, která hledá každou příležitost, jak Trumpovi zamezit provádět reformy.

To znamená, že Trump se dopustil určité taktické chyby, ale ve strategickém plánu má naprostou pravdu, protože hrozba terorismu, jak vidíme, každý den roste prakticky ve všech zemích. Dokonce i ve zdánlivě prosperující Kanadě. A pro boj proti této hrozbě jsou potřebné nové metody.

Kromě toho není v Trumpových návrzích nic mimořádně radikálního. Bylo tam zadrženo asi 100 lidí z 300 tisíc, kteří každý den přicestují do Ameriky, a byl vydán zákaz na omezení vstupu ze sedmi muslimských na 120 dní nebo na 90 dní. To znamená, že se ubírá správným směrem, ale s ne příliš dobrým PR. A, bohužel, v politice se bez PR nedá obejít.

Že část establishmentu povstala proti Trumpovi, to je jen boj o peníze nebo rozkol v zemi? Mohou dnes nezávislý Texas, Kalifornie s velkým podílem HDP, mohou vystoupit?

K vystoupení pravděpodobně nedojde. Nemyslím si, že to je otázka peněz, spíše to je o vlivu. Establishment prohrál bitvu, ale nechce přiznat porážku ve válce. A Trumpa čekají těžké časy. Konkretizoval úkol – “vysušení washingtonského bahna”. Je pochopitelné, že jeden člověk to nemůže zvládnout. A jeho úřad ještě není v plné sestavě. Možná, že s těmito radikálními kroky bylo třeba trochu počkat, dokud nebude úřad kompletní. Ale co se stalo, stalo se. Myslím, že po nějaké době se to všechno nějak uklidní.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová