Andrej Babiš jako mor včelího plodu a Mirek Dušín Okamura

Pavel Štoll
19.10.2017

Představme si, že továrník chce zlepšit výrobu ve svém podniku a z toho důvodu přijme 20 nových bezpečáků a 30 nových kádrovaček (alias HR-manažerek). Přesně tak řídí stát (jako firmu?) Babiš a spol. A voliči ANO tuto lež žerou přímo z billboardů. Ta úvaha je na ně moc složitá. Z cizího (státního) krev neteče. 

Podle Petra Macha ze Strany svobodných občanů narostl počet státních úředníků za tři roky o více než 30 tisíc a výdaje na platy úředníků stouply o 28 miliard Kč !! Babišovci společně se Sobotkovci protlačili „zákon o státní službě“, který bere ministrům personální pravomoc. Nesmírně tak roste tlak na vytváření nových „pracovních“ míst i nových úřadů. Jak by si „pan generálný“ poradil s řízením podniků Agrofertu, kdyby mu bylo zakázáno kohokoli vyhodit???

Při podnikání v Číně se Andrej Babiš dopustil školácké chyby, když řízením své fabriky pověřil Číňana. Čechům ani Slovákům nevěřil. Tentýž Babiš nyní ale žádá o důvěru české voliče. Jestliže volba Číňana stála Agrofert pár set milionů na ztrátovém prodeji podniku, kolik asi bude stát Čechy volba hnutí ANO? Je zajímavé, že o čínském neúspěchu zarytě mlčí i ohnivý Babišův kritik Šafr. Možná proto, aby z toho nevyplynulo nějaké plus pro Čínu, která je pro Šafrovo Fórum24 stejným démonem jako samotný Babiš.

Tzv. politická pravice pokrytecky výběrově kritizuje “stvrzenkovou tyranii” EET, ale nejdůležitější argument důsledně zamlčuje. EET je totiž metlou na lidi, kteří pracují, zatímco nepracující rentiéři mají klid. Ostatně nejednu nemovitost vlastní i samotný Babiš. Proto se nikdo nemusí obávat, že třeba bude přijat zákon, který by za neplatnou prohlásil každou nájemní smlouvu, která nebude registrována na finančním úřadě.

Když se chtěl premiér Sobotka Andreje Babiše zbavit jako ministra, navrhoval nejprve demisi celé vlády. To silně připomíná opatření při výskytu karanténního škůdce, kdy např. zjištění moru včelího plodu znamená spálení celých včelstev.

Mor včelího plodu se může za pár týdnů stát premiérem, a nelze vyloučit, že se tak stane s podporou SPD Tomia Okamury. Ten byl po útěku svých poslanců, kteří mu vyvlastnili značku „Úsvit“ ponechán bez státních příspěvků. Dokonce i příspěvek za vlastní mandát směřoval k dezertérům. Jenže se pak stačilo pro krajské volby spojit s SPO „agrárníka“ Veleby a začaly pršet peníze za krajské mandáty. Před sněmovními volbami byl již Veleba zapuzen – sedlák udělal svou práci, sedlák může jít. Strana práv občanů by k celkovému výsledků možná nějaká procenta sice přihodit dokázala, ale ze státního příspěvku by chtěla polovic, a to jsou prý „přehnané požadavky“. O prachy za mandáty se jedná až na prvním místě – za volební období jsou to desítky milionů korun. Senátor Veleba se zmohl pouze na konstatování, že pan Okamura „není čestný člověk“.

Okamurův program s cibulkovskými nesmysly, jako je odvolatelnost politiků nebo 81 poslanců, jasně míří na tzv. první signální soustavu. Podobně je orientován i volební program Babišův. Bude zajímavé sledovat, kolik set tisíc či možná milionů lidí uvěří, že oba pánové chtějí v Poslanecké sněmovně zastupovat i něco jiného než svůj vlastní zisk.

– – –
Autor, vystupujíc pod pseudonymem Pavel Štoll je povoláním biolog a amatérský politik.