Hon na Babiše, aneb jak z hovénka uplést bičík.

Vladimír Balhar 25. 11. 2017
Se zájmem pozoruji podivnou kauzu údajného dotačního podvodu, který neexistuje, a ani existovat nemůže. Sleduji bláboly „odborníků“, štěkání novinářů, honicích psů naší výborné pseudodemokracie, a výroky podivných lidí živících se politikou a žumpou s ní související. Fakta žádná. Nikdo nic neví, jeden opisuje bláboly od druhého. Policie je pozoruhodně nečinná, obvinila mnoho lidí, ale zdá se, že hlavní kořistí je sám Babiš, policie čeká. Ohledně ostatních obviněných by měla být již dávno vyřízena jejich stížnost, kterou jistě podali. Není. Ale je to normální, jsme totiž v Česku, neprávním státě, středoevropské banánové republice. 

(Uvidíme. Možná… pozn.red. I.D.)

Nicméně existuje celkem pracovitý novinář pan Kmenta, šel jsem v jeho stopách a narazil jsem na znalecký posudek, který je přístupný na internetu. Což je velmi sympatické.

Posudek jsem si přečetl, a dovoluji si čtenářům předložit své postřehy a názory, k prosvětlení bludů temnoty. Posudek alespoň uvádí nějaká fakta, získaná z veřejných zdrojů.

(Posudek je zde: https://reportermagazin.cz/a/iFufs/plny-text-znaleckeho-posudku-v-pripadu-capi-hnizdo)

Posudek má formu jakési auditní zprávy, což nevím co je, a jmenuje se „Ověření přijatelnosti udělení dotace“. Podivné, ale jistě silně moderní. Audit je ovšem něco jiného. Myslím, že zpráva by se správně měla jmenovat, „Soukromý názor na veřejně přístupné informace ohledně firmy Čapí hnízdo a.s.“. Ale nešť, již samotná nabubřelost formy zprávy hovoří o úrovni obsahu.

Již cíl auditní zakázky je pochybný. Ověřit, zda žádost splňuje kritéria. Snad splnila, ne? Žádosti bylo vyhověno, jistě ji posoudil nestranný a odborný úředník, který byl správně vyškolen.

V kapitole 3 zprávy je popsána geneze, jak to začalo a probíhalo.

22.11.2007 se ZZN Pelhřimov s.r.o. změnilo na ZZN Pelhřimov a.s.

Již jenom výroba akciovky z sróčka je docela složitá věc, kterou nemohou udělat nevzdělanci a blbci, kteří se houfně vyskytují ve státních úřadech. Musí to udělat odborník, který za to nese odpovědnost, a zaručuje odbornost a správnost.

Věřme tedy, že to bylo uděláno dobře. Takže vznikla legitimní akciovka.

31.12.2007 prodalo ZZN Pelhřimov a.s. 20 akcií. To je prosím zcela legitimní způsob obživy akciovek, proto se akciovky jmenují akciovky, to aby byly akcie a šly prodat. Prodejem akcií akciovka získává kapitál. To tak funguje na celém světě, a k prodeji akcií slouží akciové trhy. To je prosím základ světového podnikání. Pro neznalé uvádím, že akcionář nemá žádná práva na řízení podniku a podnik nevlastní, ani nevlastní nějaký obchodní podíl v akciovce. Vlastní pouze akcie, a z toho mu plynou nějaké práva a povinnosti, ovšem, není veřejná informace, jaká práva akcie nesou. Může to být třeba hlasovací právo, ale nemusí. Může to být třeba nárok na dividendu, ale nemusí. V tom je právě velké kouzlo akcií.

28.2.2008 byla podána žádost o dotaci, 14.7.2008 byl pracovníky ROP projekt velmi dobře ohodnocen, a dne 22.10.2008 byla udělena dotace. Tímto pohádka vlastně končí.

Všimněte si podstatné věci, pan Babiš v tom vůbec nefiguruje. Prostě, nějaká akciovka z Pelhřimova si požádala o dotaci, a dostala ji.

Až teď, různí političtí blbečkové pletou z hovénka bičík.

K slavným auditorům bych měl několik výtek. Měli by si ujasnit, co je to vlastně akciovka a jak funguje. Pátrání autorů po obchodním podílu je veřejná inzerce jejich neznalosti. Akciovka nemá obchodní podíly. Akciovka, sama o sobě je majetek a právnická osoba se svými orgány. Na rozdíl od společnosti s.r.o. Všimněme si, že s.r.o. ZZN Pelhřimov vtipně zmizelo. No a to je ten fígl. Babiše nikdy poldové nedostanou, nejde to, on nemohl spáchat žádný podvod, to prostě nešlo. Společnost byla malá, přesně dle požadavků a žádost byla odborně posouzena a velmi dobře ohodnocena. Tak jaký trestný čin?

Malá společnost získala výhodný úvěr krytý velkou bonitní společností. To je legitimní a správné. Malá společnost měla své zdroje velmi kvalitně zabezpečeny. Autoři zprávy podivně hovoří o sponzorech, o jakémsi propojení, inu, přečtěte si to. Jsou to hlouposti.

Je velký rozdíl mezi sponzorem, ručitelem a věřitelem.

Takže máme dotaci 50 mil kč pro firmu ZZN, a ta je špatná, ale dotace dostal třeba pan Schwarzenberg, čestný předseda TOP. Jak zjistíte na webu ministerstva, dostal dotace 50 mil kč na školení stromků a jiné věci. Tato dotace je dobrá a bez pochybností. Smutné. Dotacemi Evropu nezachráníme. Je nemorální, když miliardáři si žádají o dotace, skrytě či otevřeně, podle zákonů, které si sami odhlasovali a kupodivu ty dotace dostanou. Ale vraťme se k ZZN.

Problém nastane s policií, příslušný vyšetřovatel tomu nemůže rozumět. Bez urážky, to je obchodní právo, nikoliv trestní. Měl to policajt odložit s tím, že trestný čin se nestal. Ale on patrně nesmí. Za policajtem je státní zastupitelství, a možná, že za státním zastupitelstvím je někdo, koho Babiš neposlouchá. Třeba. Myslet si můžeme cokoliv, ovšem to, že se v naší policii dějí divné věci vidíme všichni. Co jsme jen měli policajtů schopných a vzdělaných. A kde jsou hoši?

Banánová republika.

Jak to dopadne? On se pan Babiš s někým musí domluvit. Zdá se, že zatím k domluvě nedošlo. Policie čeká. Co je za tím, nevíme. Víme jenom jedno.

Z hovénka se dá uplést bičík, a za ten my všichni zaplatíme biliony.