Návrat ruských vojáků na Kubu a do Vietnamu? Z Rady federace znějí hlasy pro…

Napsal/přeložil: Geo
7.11. 2017   Eurasia24
Rusko by se mělo v současné napjaté situaci zabývat otázkou opětovného umístění svých vojenských základen na Kubu a do Vietnamu. Diskuse o tomto možném kroku jako reakci na agresivní kroky Spojených států se vede na půdě Rady federace, horní komory ruského parlamentu. Předseda výboru Rady federace pro obranu a bezpečnost Viktor Bondarev se domnívá, že ruská vojenská základna na Kubě by na pozadí rostoucí agresivity ze strany Spojených států „odpovídala zájmům mezinárodní bezpečnosti“.


Bondarev zdůraznil, že s případným umístěním ruské základny na Kubě musí souhlasit Havana.
Současně poznamenal, že Rusko by mělo také zvážit – při svolení tamních orgánů – umístění vojenské základny ve Vietnamu.
Podle ruského politika a bývalého velitele letectva „zesílení napětí ve světě, otevřené vměšování do vnitřních věcí zemí – historických partnerů Ruska – nevylučuje náš (ruský) návrat do Latinské Ameriky.“

Dříve přitom první místopředseda výboru pro mezinárodní záležitosti Rady federace Vladimir Džabarov uvedl, že otázka umístění ruské vojenské základny na Kubě může vyprovokovat další zostření vztahů mezi Moskvou a Washingtonem a stát se příčinou „vzniku druhé Karibské krize“.

Sovětský svaz přitom od šedesátých, resp. sedmdesátých let minulého století disponoval základnami jak na Kubě, tak ve Vietnamu.

V roce 1962 postavil výzvědnou základnu Lourdes nedaleko Havany. Základna, která sloužila především sovětským zpravodajským službám, byla umístěna do blízkosti území Spojených států a působilo na ní až patnáct set operativců, techniků a dalšího bezpečnostního personálu. Po rozpadu Sovětského svazu ale ruské orgány rozhodly o jejím uzavření, k čemuž došlo v roce 2001.

Ve Vietnamu SSSR od roku 1979 využíval základnu Cam Ranh, a to nejen k výzvědné činnosti ve vojensky velmi aktivní oblasti Jihočínského moře, ale především k technické a logistické podpoře sovětských námořních sil včetně flotily jaderných ponorek působících v oblasti.

Na základně Cam Ranh byly také umístěny sovětské bojové letouny a sloužilo na ní až pět tisíc vojáků. Rusko jako nástupnický stát SSSR základnu opustilo v roce 2004, po uplynutí pětadvaceti let platnosti mezistátní dohody o užívání základny.

Geo, Eurasia24.cz