Blízkovýchodní blesková návštěva Putina a její překvapení

Stanislav Tarasov
12. 12. 2017        Regnum
Blízkovýchodní bleskovou návštěvu ruského prezidenta Vladimíra Putina nazvali komentátoři hlavních tureckých televizních stanic “akcí s překvapeními”. První zastávkou ruského vůdce byla ruská letecká základna Hmeimim v Sýrii. Druhou Egypt, a na závěr Turecko. Turecká média kladla důraz na Putinovu návštěvu ve své zemi a nazvala ji “výsledkem telefonických rozhovorů 8.prosince prezidenta Turecka Recepa Tayyipa Erdogana “s jeho ruským protějškem” poté, co prezident USA Donald Trump oznámil, že jeho země považuje Jeruzalém za hlavní město Izraele”. 

V prohlášení, vydaném tehdy Kremlem, bylo zdůrazněno, že Moskva a Ankara “potvrdily své odhodlání k dosažení spravedlivého a životaschopného řešení blízkovýchodní krize na základě, a to především, příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN a Valného shromáždění OSN, a také realizace práva palestinského lidu na vlastní stát”. 10. prosince ve svém projevu na shromáždění v provincii Sivas Erdogan upřesnil: “Spolu s Putinem posoudíme události ve vztahu k Jeruzalému a Sýrii”. Tak naznačil předpokládaný turecký program a přesunul na druhé nebo třetí místo otázky rozvoje dvoustranných vztahů s Ruskem v oblasti obchodu, ekonomiky a energetiky. Přitom turecký vůdce ostře kritizoval americkou a evropskou politiku na Blízkém východě s tím, že po jednání s Putinem bude nadcházející setkání vedoucích představitelů Organizace islámské spolupráce (OIC), které se bude konat v Istambulu, “zlomovým okamžikem v otázce Jeruzaléma”, a že na tomto fóru bude přijata “cestovní mapa”, na níž by měly být uvedeny konkrétní kroky k vyřešení krize v Jeruzalémě a pro blízkovýchodní urovnání.

Avšak bravurní tón tureckých komentátorů začal rychle mizet, když neočekávaně, alespoň pro tureckého občana, prezident Ruska udělal zastávku v Sýrii. Na základně Hmeimim Putin učinil důležité prohlášení. “Nařizuji ministrovi obrany, náčelníkovi generálního štábu, aby zahájili stažení ruské skupiny vojsk do míst jejich trvalé dislokace”, řekl vrchní velitel ve svém proslovu k vojákům. Zdůraznil také, že “Ozbrojené síly Ruska spolu s syrskou armádu rozdrtily nejbojeschopnější skupinu mezinárodních teroristů v Sýrii a zachránily tento stát”. Tamtéž Putin jednal se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Teprve o něco později tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov upřesnil, že prezident Ruska navštívil Sýrii “při příležitosti oznámení o zahájení stažení kontingentu, kdy bude stažení ukončeno, není známo. Je zřejmé, že to není otázka jednoho dne”. Tím byl vyznačen nový trend, který se přímo týká Turecka a Íránu, s nimiž má Moskva dohodu o zónách deeskalace v Sýrii.

Poté Putin odcestoval na pracovní návštěvu Egypta. Se svým protějškem Abd al-Fattáh as-Sísí prezident Ruska projednal problémy zabezpečení stability a bezpečnosti na Blízkém východě a v severní Africe, otázky rozvoje rusko-egyptských vztahů v politické, obchodní a ekonomické, energetické a humanitární oblasti. Přičemž prezidenti Ruska a Egypta vyjádřili uspokojení s úspěchy při likvidaci ohniska terorismu v Sýrii. Moskva deklarovala svou připravenost k obnovení letů do Káhiry, byla podepsána smlouva na výstavbu jaderné elektrárny v al-Dabaa s Rosatomem. Samozřejmě že v Káhiře se jednalo i o statusu Jeruzaléma. Strany poukázaly na souhlas s formátem OSN pro palestinsko-izraelské urovnání. Jak je známo, Rusko patří do takzvaného “blízkovýchodního kvarteta” spolu s USA, EU a OSN. Avšak USA svými výroky o statusu Jeruzaléma nejen ignorovaly názor ostatních účastníků procesu, ale také rezoluce OSN za posledních 50-60 let. 

V Káhiře prezident Ruska poprvé okomentoval rozhodnutí Trumpa o uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. “Naše země společně vystupují za brzké obnovení přímého izraelsko-palestinského dialogu o všech sporných otázkách, včetně statusu Jeruzaléma, zdůraznil. Jsou nutné dlouhodobé a spravedlivé dohody, které by vyhovovaly zájmům obou stran. A je samozřejmé, že tyto dohody musí být v souladu s předchozími rozhodnutími mezinárodního společenství. Rusko plně podporuje všechna rozhodnutí, která byla v této otázce dříve přijata Radou bezpečnosti OSN. Považujeme za kontraproduktivní jakékoli kroky, které předjímají výsledek dialogu mezi Palestinci a Izraelci. Soudíme, že tyto kroky jsou destabilizující a nepomáhají vyřešit situaci, ale naopak, provokují konflikt”.

Celkově lze říci, že rozvíjením úzké spolupráce s Moskvou se Káhira teprve začíná vracet do velké regionální politiky a dostává příležitost, jak soudí bývalý asistent ministra zahraničí Egypta Hussein Huraydi, působit “jako most pro zřízení integračních vztahů mezi Ruskem a státy Perského zálivu na základě vzájemně výhodných zájmů”. Experti také vědí, že islámský svět se může rozcházet v názorech na Sýrii a Irák, ale když přijde řeč na Palestince, a zejména na postavení Jeruzaléma jako svatyně, zdá se, že mluví jedním hlasem. Ale kdo by právě nyní mohl být schopen ovlivnit situaci a přesunout do popředí otázku islámské jednoty? Egypt stěží. A také obecně platí, upozorňuje BBC , že “rozporů je mezi 56 zeměmi islámského světa mnohem více, jsou komplikovanější a hlubší, než je otázka Jeruzaléma”.

A na závěr Turecko. Zde čeká další “překvapení”. Turecké televizní stanice, které uskutečňují přímý přenos příjezdu Putina do Ankary, začaly předčítat prohlášení Peskova, které dostaly a podle něhož byl určen program jednání hlavy Ruska se svým tureckým protějškem v následujícím pořadí: situace v Sýrii (včetně kroků k jejímu dalšímu politickému urovnání a svolání Národního kongresu), obchodní a hospodářské vztahy, stavba atomové elektrárny Akkuyu a také další “nejrůznější témata”. Komentátoři zároveň dodávali, že pod “různými tématy” je třeba mít na zřeteli status Jeruzaléma. 

Jednání Putina a Erdogana trvalo hodinu. Na závěrečné tiskové konferenci turecký prezident, který se krátce dotkl perspektivy vývoje obchodních a ekonomických vztahů a zahájení výstavby jaderné elektrárny, okamžitě přešel k otázce statusu Jeruzaléma, obořil se s kritikou na Washington a Izrael. Pak přistoupil k analýze situace v Sýrii a upozornil na přechod procesu do rámce ženevského formátu politického a diplomatického urovnání. Co se týká Putina, ruský prezident, když konstatoval pozitivní trendy v rozvoji spolupráce mezi oběma zeměmi v nejrůznějších oblastech, včetně vojensko-technické, zhodnotil situaci v Sýrii po porážce DAEŠ (organizace, jejíž činnost je v Ruské federaci zakázána), připomněl pozitivní přínos Turecka v procesu politického a diplomatického urovnání syrské krize. Teprve poté komentoval status Jeruzaléma a opakoval téměř to, co o tom řekl v Egyptě.

Ale “překvapení” tím nekončí. Vysoká představitelka EU pro otázky zahraniční a bezpečnostní politiky Federica Mogheriniová prohlásila, že “vojenský konflikt v Sýrii nebyl zakončen”. Podle ní “neexistují žádné skutečné důvody, proč by se mělo souhlasit s tím, že syrská válka je u konce a že situace může být v nejbližší době normalizována”. A 14. prosince má v úmyslu do Turecka přicestovat velitel Spojeneckých ozbrojených sil NATO v Evropě Curtis Skaparrotti, který bude projednávat otázky bezpečnosti v regionu.


Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová