Návrat do 80. let? USA připravují použití taktických jaderných zbraní proti Rusku

mbi
9. 3. 2018 ColonelCassad, překlad Euirasia24

Přípravy Spojených států na použití jaderných zbraní v Evropě vrací svět do první poloviny 80. let, do doby plánů rozmístění raket Pershing II v západní části kontinentu.

Velení americké armády připravuje ozbrojené síly evropských států na použití taktických jaderných zbraní proti Ruské federaci. Na nedávné konferenci o odzbrojení to prohlásil ruský ministr zahraniční Sergej Lavrov.

„Jadernému odzbrojení brání mimo jiné i přítomnost amerických nestrategických jaderných zbraní v Evropě, doprovázená destabilizační praxí takzvaných společných jaderných misí. V rámci těchto misí, hrubě narušujících Smlouvu o nešíření jaderných zbraní, se nejaderné státy NATO podílejí na plánech použití amerických nestrategických jaderných zbraní a zapojují se do nácviku příslušných dovedností,“ konstatoval Lavrov.

„Všem by mělo být jasné, že tím armáda USA připravuje ozbrojené síly evropských zemí na použití taktických jaderných zbraní proti Rusku,“ zdůraznil Lavrov.

„Rusko nemá (v Evropě) umístěny taktické jaderné zbraně a nepřipravuje jejich použití. Veškerou jadernou munici jsme soustředili na hlavních obranných základnách na svém území,“ upozornil. „Za dané situace není přítomnost taktických jaderných zbraní připravených k použití v Evropě jenom pozůstatkem studené války, ale zřetelně agresivním postojem,“ dodal šéf ruské diplomacie.

Je víc než pozoruhodné, jak se ve Spojených státech rétorika studené války namířená proti Rusku stává součástí každodenní reality.

Při čtení nejrůznějších amerických konstrukcí na téma perspektivy jaderné války člověku nutně přijdou na mysl články a rétorika z první poloviny 80. let minulého století.

Téma amerických raket v Evropě, o kterých hovoří jak Lavrov, tak i američtí analytici, je vlastně kopií tehdejšího plánu na rozmístění raket Pershing II na území západní Evropy.

Hrozba vzájemného jaderného zničení má ochránit svět před těmi nejkrajnějšími scénáři, logika studené války však bude tak jako v minulosti ponoukat soupeřící strany k tomu, aby se vzájemné rozpory pokoušely řešit řadou na sebe navazujících konfliktů a válek vedených na území jiných států.

Zdroj: colonelcassad.livejournal.com