“Nemlčte k tureckým válečným zločinům v Afrinu, zbabělci!”, znělo před Lidovým domem a komunistickým Barákem

Martin Kunštek
30. 3. 2018
Ve čtvrtek 29. března se v Praze na náměstí Republiky sešlo několik set lidí, aby demonstrovali proti mlčení našich politiků k turecké agresi do kurdské provncie Afrín na severu Sýrie. Pochodem okolo ústředí ČSSD v Lidovém domě, sídla ÚV KSČM v ulici Politických vězňů a Delegace evropské komise v Praze prošli na Jungmannovo náměstí. Demonstrace byla svolána na protest proti odmítnutí zařadit k projednání Sněmovnou mimořádný bod postoj ČR k turecké invazi do Afrínu. Návrh odsouzení turecké agrese proti kurdské provincii předložil lidovecký poslanec Jan Čižinský. Návrh byl zamítnut hlasy vládního hnutí ANO, poslanců za ČSSD a KSČM. Z levice pro návrh hlasoval pouze poslanec Jaroslav Foldyna.


Demonstrace byla svolána iniciativou “Ne rasismu” pod názvem “Přerušme ticho k Afrinu”. Což se podařilo, protože účastníci vybavení megafony, trubkamy, bubny, ešusy, lžícemi a pokličkami byli řádně hluční. Při zastávkách před Lidovým domem, komunistickým Barákem v ulici Politických vězňů i před Evropským domem vystupovali zástupci kurdské komunity v Praze i čeští odpůrci války.

Účastníci demonstrace před budovami těchto dvou parlamentních stran křičeli hesla jako “Zbabělci styďte se!”, nebo “Už se konečně probuďte!”. V zakletém zámku, ve který se v posledních letech proměnil Lidový dům, se však probrala pouze obsluha restaurace, která je v přízemí. Politici za ČSSD mlčeli jako zařezaní. Dále jsou zřejmě odhodlaní dělat “křoví” ministru zahraničí Martinu Stropnickému (ANO), který jako jediný politik na summitu EU-Turecko mlčel. A pěstoval tak pevné vazby s Tureckem v rámci NATO. Na rozdíl od rakouského kancléře Christina Kurze (ÖVP), který válečné zločiny turecké armády ostře kritizoval. A jako jediný evropský politik odmítl Erdoganovi podat ruku a vyfotit se s ním.

Zarytým mlčením a ani oknem nehnutím dávali Hamáček a spol. najevo, že asi nadále hodlají pěstovat “neomylně NATOidní” směr spolupráce s obdivovatelem nacistického diktátora Adolfa Hitlera – tureckým prezidentem Erdoganem. Jako bývalý sociální demokrat jsem se hluboce styděl. Souhlasím s názorem vysloveným jedním z kurdských demonstrantů: “Prodali jste sociálně demokratické ideje za vládní koryta”. Za sebe dodávám, že bývalým přátelům už nesmrdí ani pachatel genocidy.

Notnou dávku kritiky za hlasování proti odsouzení turecké agrese do Afrinu sklidli od demonstrantů i komunisté. Z davu se ozývala hesla jako “Vojto, prodal’s partaj za kebab!”. Po příchodu demonstrantů totiž vrátní začali zavírat hlavní vrata od Baráku. Zřejmě z obav, aby demonstranty nebyla napadena turecká restaurace s názvem Osman kebab, která sídlí v přízemí budovy ÚV KSČM. Tento strach však byl zcela zbytečný. Demonstranti posléze mírumilovně přešli kolem další turecké restaurace, aniž by jí jakkoli ublížili. I za komunistické poslance, které jsem opakovaně volil, jsem se styděl. Bohužel musím dát za pravu demonstrantům, kteří směrem k Baráku vykřikovali: “Komunisté už jste zapoměli, jak Hitler vraždil vaše předky? To samé teď Erdogan dělá Kurdům!”.

Na akci vysoupil zástupce kurdské university v Afrín City, které bylo zcela rozbombardováno tureckými stíhačkami. Připomněl, že akademická svoboda je právo říkat svobodně svůj názor. A že solidarita je nemlčet k vraždám civilistů. S akademiky z Národohospodářského ústavu Akademie věd, který sídlí vedle budovy KSČM, to však bohužel nehnulo.

Ostudné mlčení Bruselu i poskytování alibi válečnému zločinci Recepu Erdoganovi demonstranti vyčetli EU před Evropským domem, kde sídlí část delegace Evropské komise v Praze. Z davu se ozývala hesla jako “Kde jsou ty vaše evropské hodnoty?”, nebo “Proč podporujete válečné zločince?”.

Na závěr akce demonstranti před Rakouským kulturním institutem na Jungmanově náměstí písněmi a tancem poděkovali rakouské vládě, která jako jediná v Evropě netoleruje mlčky válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, kterých se nejen v Afrínu, ale i v Turecku dopouští Erdoganův režim. Neutrální Rakousko si jako nečlen NATO nemusí špinit kredit a turecké zločiny kritizuje.

Akce byla krásná. Mám radost, že Kurdy přišlo podpořit i nemálo Čechů. Za což jim zástupce kurdské menšiny v ČR pan Tahsin Hussein vřele poděkoval.