O čem mlčí vyšetřování sestřelení MH17!

– kou –
25.5.2018

Mezinárodní vyšetřovací tým (JIT) vyšetřující havárii letu MH17 na východní Ukrajině uvedl, že protiletadlový raketový systém „Buk“, který sestřelil letadlo, měl patřit ruské armádě. 


Tvrzení JIT je však ruskými odborníky podrobeno tvrdé kritice. Označili její výsledky za naprosto nedůvěryhodné.

Podle některých náznaků skupina stanovila, že „Buk“ patřil 53. protiletadlové raketové brigádě z Kursku. Nic nového odborníci JIT nesdělili – před tím stejnou verzi s „Buk“ od Kurska předložili takzvaní nezávislí vyšetřovatelé Bellingcatu – a opět přechází mlčením nejkontroverznější výroky o „ruskou stopě“.


„Jedinečné znaky”

„Vyšetřování tým zkoumal všechny dostupné obrázky a zjistil, že „Buk“ má řadu unikátních vlastností … Bylo zjištěno, že protiletadlový systém, který sestřelil Boeing, pochází z 53. protiletadlové brigády v Kursku, Ruské federace,“ řekl vedoucí oddělení vyšetřování Národní policie Nizozemska Wilbert Paulissen.

Podle něj „všechna vozidla v konvoji, která vezla raketu, patřila ruským ozbrojeným silám”. „Máme více důkazů … … a více informací na podporu dnešních závěrů,” ujišťoval Paulissen, „ale ještě je nezveřejníme.”

Členové skupiny poté, co srovnali desítky snímků, dospěli k závěru, že “unikátní znaky” ukazují na „Buk”, který byl ve výzbroji ruské brigády. Podrobnosti – které fotky byly porovnány a které jedinečné rysy identifikovali vyšetřovatelé – nebyly uvedeny.

Šetření podezřívá zhruba sto lidí při přípravě raketového startu, ale jejich jména nebyla oznámena.

Uvedli také následující „důkaz“: číslo střely, jehož součástí byly nalezeny spolu s fragmenty letadla ukazuje, že byla „vyrobena v Moskvě v roce 1986“.

Současně vedoucí skupiny, hlavní prokurátor Nizozemska Fred Westerbeke poznamenal, že nemůže odpovědět na otázku, kdo je zodpovědný za zločin. Jak však zdůraznil, šetření „pokračuje neomezeně”.

„Přesvědčivé” důkazy

Už dříve vyšetřovací tým vydal dokument o těchto událostech, který měl dokázat, že „Buk” byl převezen do Donbasu z Ruska opolčenci.

Kromě toho se JIT odkázala na záznamy jakýchsi telefonických rozhovorů. Na pásce někdo říká, že potřebuje „Buk”, proti nepřátelskému letectvu. Ani tehdy ani později skupina nevysvětlila, čí je ten hlas, co potvrzuje autentičnost pásky a jak dokazuje tvrzení, že „Buk“ byl dopraven přes rusko-ukrajinskou hranici.

Závěry JIT se shodují s verzí tzv. nezávislé výzkumné skupiny Bellingcat. V červnu 2017 zástupci Bellingcatu uvedli, že označili „Buk”, který sestřelil letadlo malajských aerolinek (je to ostatně ta samá skupina, která musela po třech letech přiznat, že fotografie ukrajinské armády dokazují, že v Donbasu měla právě protiletadlový raketový systém “Buk” – pozn. red,).

Na základě výběru fotografií pořízených v oblasti Donbasu a příhraničních regionů Ruska, členové Bellingcat tvrdili, že raketa byla vypuštěna z nosiče s číslem 332, který údajně se nachází u 53. protiletadlové brigády u Kurska.

Vyšetřování těžko, protiruská propaganda NATO jistě. V “komisi” je zastoupena i Ukrajina, jeden z podezřelých, a to s právem veta!

O tom, co neřekli

Zpravodajské výsledky práce JIT obecně neobsahují nic nového ve srovnání s tím, co bylo zveřejněno dříve. Zároveň vyšetřovatelé nepodložili důkazy nejkontroverznějších body své teorie.

Zejména se tvrdí, že komplex se nacházel v blízkosti obce Pervomajskaja, nedaleko města Sněžnoje na území kontrolované opolčenci. Ruská strana předložila důkazy, že raketa mohla být vypuštěna z oblasti osady Zaroščenskoje, pod kontrolou ukrajinské armády. Ve prospěch této verze vypovídají satelitní snímky o pozicích ukrajinského „Buků”, nicméně v JIT to odmítli zvážit.

V Holandsku se jako důkaz „ruského stopy“ uvádí pozoruhodné prvky střely v podobě I-nosníku (motýl). Byly nalezeni v místě tragédie po nějaké době. Jsou skutečně vybaveny bojovými částmi raket, které jsou v provozu v ruské armádě. Nicméně, stopy I-nosníku na trupu sestřelileného Boeingu nebyly nalezeny, jak poznamenala ruská strana.

V ruské firmě „Almaz-Antey” (vyrábějící právě i “Buky”) se předpokládá, že protiletadlový raketový systém vypálil ukrajinskou raketu 9M38. Na něm je bojová část vybavena destruktivními prvky ve formě kostek. Rakety této modifikace byly vyrobeny před rokem 1986 a v roce 2011 byly staženy z výzbroje ruské protivzdušné obrany.

Později v „Almaz-Antey” poznamenali, že v JIT jednoduše ignorovali nebo zkreslovali některé informace poskytnuté Ruskem. I když speciálně pro toto šetření byla odtajněna technická dokumentace raket 9M38 a 9M38M1, jimiž disponují různé modifikace „Buku“.

V říjnu 2015, druhá v „Almaz Antey“ prezentovali výsledky experimentu – zkušební odpálení rakety na trup vyřazeného letadla. Výsledky nepotvrdily závěry JIT, že start byl proveden z okolí města Sněžnoje, stejně jako to, že by byla použita raketa 9M38M1, která je ve výzbroji ruských ozbrojených sil.

Související článek:

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)