Oni žijí, dokud nepřepíšeme učebnice dějepisu

5. 5. 2018, Petr Ďoubalík, video – titulky

7. 5. 2017 jsem dal na NR čerstvě natočené video a doplňující komentář k němu (“Oni žijí, dokud si je pamatujeme”), video, které bylo věnováno veteránům Velké vlastenecké války. Vzniklo v rámci velmi zajímavého projektu “Žít”. Nyní ho přikládám ještě jednou, důvodů je několik:

-je 5. května
-počítadlo nám ukazuje velký nárůst sledovanosti NR (video tedy mohou vidět úplně noví návštěvníci)
-video nese podtitul “Oni žijí, dokud si je pamatujeme” (paměť je dobré procvičovat a důležité věci si připomínat, opakování jest také matkou moudrosti)
-třetí důvod je opravdu symbolický: veteráni a pamětníci války nás opouštějí a s jejich odchodem nastupují přepisovači dějin. Je to tedy už jen na nás “mladých”, zda jim lhát o válce dovolíme. Ve videu “hraje” roli veteránky paní Taťjana Laptěva. Když ji filmový vnuk veze autem, říká mu, že je poslední z jejich pluku, kdo ještě žije. Ta věta ze scénáře je tak blízká pravdě!
Účastí ve videu nám paní Taťjana předala svůj poslední odkaz, který my poponeseme dál. Zemřela před 2 měsíci. Informaci jsem našel v komentáři pod videem.

5. března 2018 odešla ze života hrdinka našeho projektu, účastnice Velké vlastenecké války – Taťjana Grigorievna Laptěva (1924 – 2018)

překlad a titulky: Ďouba NR
Upozornění: nenechte se zmást, že při zapnutých českých titulcích se v úvodu žádné neobjevují, začínají až na 34 vteřině

Rozšiřující učivo:

ztráty na životech v boji proti německému fašismu

P.A.Krivonogov – Vítězství. Reichstag dobyt (30.4.1945)