Politická plynatost kolem plynu. A Nordstreamu 2 zejména. Opravdový bonbónek!

Pozice monopolního zákazníka pro Moskvu, který si může diktovat, je jednou pro vždy fuč! Rusko si už může vybrat, komu plyn pustí a komu ne. Či kolik komu pustí.

Zdroj: KosaZostra čili  vlkovobloguje.wordpress.com

(dokončení ze včerejška předvčerejška)

Zdá se, že  situace s bezprostředním předzásobením plynu je letos hodně vážná. Alespoň tak ji chápou ti, co mají v lebeční dutině  nikoliv jen tu dutinu,  ale  především funkční mozek.  Což se evidentně  netýká  písmáků citovaných ve  včerejším a  předvčerejším  textu, ale  také  spousty  dalších v politikářských a mediálních řadách napříč  Evropou a Českem

Ti, kteří ví, už bijí na poplach.

Na jednom malém specializovaném webu je upozornění na aktuální článek z Financial Times.

IEA urges Russia to ramp up gas supply to Europe

Jeho obsah je  sice placený, ale  ten kdo na něj upozornil zjevně  disponuje  přístupem, takže z něj cituje:

Mezinárodní energetická agentura (IEA) vyzvala Rusko, aby do Evropy posílalo více plynu a pomohlo tak zmírnit energetickou krizi, a stala se tak prvním významným mezinárodním orgánem, který se zabýval tvrzeními obchodníků a zahraničních představitelů, že Moskva omezuje dodávky.

Skupina se sídlem v Paříži uvedla, že Rusko sice plní dlouhodobé smlouvy s evropskými odběrateli, ale dodává do Evropy méně plynu než před pandemií koronaviru.

„IEA se domnívá, že Rusko by mohlo udělat více, aby zvýšilo dostupnost plynu pro Evropu a zajistilo naplnění zásobníků na odpovídající úroveň v rámci přípravy na nadcházející zimní topnou sezónu,“ uvedla IEA, která je financována především členy OECD a poskytuje poradenství v oblasti energetické politiky a bezpečnosti.

„Je to také příležitost pro Rusko, aby zdůraznilo svou pověst spolehlivého dodavatele na evropský trh.“

Výzva IEA přichází v době, kdy ruský prezident Vladimir Putin podle osoby obeznámené se situací zvažuje, že umožní ruské státní ropné společnosti Rosněfť dodávat plyn do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream 2.

Ministr energetiky Alexandr Novak v nedávné zprávě Putinovi doporučil, aby Rosněfť mohla do Evropy vyvážet 10 miliard metrů krychlových ročně přes exportní tranzitní zařízení Gazpromu, uvedla tato osoba.

Toto množství je malé ve srovnání se 139 miliardami m3 , které Gazprom letos vyvezl mimo území bývalého Sovětského svazu. Znamenalo by však velmi významný konec monopolu Gazpromu na vývoz plynu, který je lukrativnější než domácí ruský trh.

Kreml by si rád zajistil dlouhodobé smlouvy na dodávky plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream 2, který podle jeho slov pomůže snížit ceny plynu.

Osobně oceňuji, že nějaký mezinárodní reprezentativní  orgán konečně  přiznal barvu a nekrmí  nás  bludy  o tom jak Norsko zachraňuje  Evropu, když  začne do Evropy  opět posílat  ani ne tolik plynu, co před  rokem a  tom , jak Německo s Nordtreame2 spáchalo energetickou a  klimatickou sebevraždu a  jak nás  Putin a Rusko nyní připraví o  svobodu. Ale  ani  přes to Financial Times  a  IEA nejsou schopni překročit  svůj  stín. Ani logicky, natož  formulačně!

Viz   tyto věty:

Nejprve – Mezinárodní energetická agentura (IEA) vyzvala Rusko, aby do Evropy posílalo více plynu a pomohlo tak zmírnit energetickou krizi, a stala se tak prvním významným mezinárodním orgánem, který se zabýval tvrzeními obchodníků a zahraničních představitelů, že Moskva omezuje dodávky.

Aby hned vzápětí přišla  tato – Skupina se sídlem v Paříži uvedla, že Rusko sice plní dlouhodobé smlouvy s evropskými odběrateli, ale dodává do Evropy méně plynu než před pandemií koronaviru.

Mám v těch dvou tvrzeních zásadní  chaos!! Buď platí, že

  • Rusko omezuje dodávky a vytváří napětí na trhu  nebo
  • že  Rusko plní  svoje dlouhodobé  smluvní závazky.

Jedno vylučuje  druhé!

Odbočím,  mám rozepsaný velký  článek o nedostatku čipů, který decimuje  automobilky napříč  světem a  také  další uživatele  integrovaných obvodů napříč  světovým průmyslem.  Je těsně před dokončením. Pustil jsem  se do něj proto, že mne míjelo jakékoliv  chápání toho, proč před  covidem nikdo polovodičově  nestrádal a nyní svět  čelí bezpříkladné  polovodičové nouzi. Zejména  autoprůmysl. Ukazuje se , že hlavním důvodem se stala  prudká  reakce  automobilek na  covid a lockdowny, kdy prostě přestaly ze dne na den objednávat a  výrobci si prostě  našli jiné a zajímavější odběratele. A protože  výrobců je jen miniaturní a exklusivní množství, čelí teď autoprůmysl gigantickým a bezpříkladným zásobovacím problémům,

A když  čtu  to vyjádření FT, resp. IEA napadá mne to samé vysvětlení, proč je letos málo plynu! Viz tato věta:

Skupina se sídlem v Paříži uvedla, že Rusko sice plní dlouhodobé smlouvy s evropskými odběrateli, ale dodává do Evropy méně plynu než před pandemií koronaviru.

V jednoduché češtině  mi to vychází úplně s ti hodní Norové a nevadí dodnes.   Rusko své přijaté kontrakty plní, produkci nesnížilo, takže – proč není ten plyn?

No protože  všichni, na základě  té teplé zimy 19/20 a masivních lockdownů  předpokládali,  že  spotřeba dále bude  výrazně menší. A  pod tímto imperativem si nastavili odběratelské smlouvy  s Ruskem. Ony  totiž mezinárodní  smlouvy  na  některé komodity a zemák mezi ně  exklusivně patří, jsou na  bázi – co objednáš, to zaplatíš! Bez ohledu na  to jestli to také odebereš! 

A do toho se, pod  hrozbou možných dlouhých ekonomických   lockdownů leckomu  z velkých evropských energetických hráčů NECHTĚLO!  Co s plynem, pro který by nebyl odběr! Ať si ho Rusové nechají!

Znovu opakuji výrok IEA  –Rusko své závazky plní, jen dodává srovnatelně  méně než před covidem! Pro mne jasné přiznání původu a původců dnešního stavu  v obchodu s plynem!

Tohle ovšem není chyba  Ruska, ale  těch, co s ním uzavírali ty  kontrakty. Zima 20/21 holt byla  dlouhá a vydatná a průmysl celosvětově  naběhl. takže najednou nejsou  čipy ani plyn!!!!Protože se neobjednalo! Resp. přišli jiní zákazníci. Pro čipy i pro pro plyn. Nic více, nic méně!

Jak se vám  v této souvislosti líbí tohle:

„IEA se domnívá, že Rusko by mohlo udělat více, aby zvýšilo dostupnost plynu pro Evropu a zajistilo naplnění zásobníků na odpovídající úroveň v rámci přípravy na nadcházející zimní topnou sezónu,„?

Rusko by nepochybně mohlo udělat  více. Jenže  je to Evropa, kdo tomu brání! Viz  nekončící  řetězec obstrukcí kolem Nordstreamu 2. Kdyby  byl dokončen a spuštěn v původním termínu, tahle situace by nejspíš  nikdy nenastala. Evropa má, co si způsobila  sama! A  navíc- viz  řada umělých potíží ohledně  využití kapacity a  certifikace druhého Nordstreamu a  navazujících plynovodů na kontinentu! Proč by  Rusko za  téhle  situace řešilo problém, který nezpůsobilo?  Kteří si/ jemu naopak vytvořili ti,  co dnes    vykřikují, že by  Rusko mohlo udělat  více. Pro ně  více!  Proč by to asi tak Moskva  dělala? Aby  platila horentní  poplatky  za tranzit Kyjevu a Varšavě? Jen proto,  že  Evropa objednala málo? Norové si mohli počkat na vyšší cenu a nikdo ani nešpitl. Rusko si na ni počkat nesmí, respektive  -je vyzýváno, aby ji dalšími dodávkami  srazilo dolů? A napakovalo se Polsko s Ukrajinou, protože Noprdstream2  stále není  certifikován? Až se tak stane bude pravděpodobně  dokonce o dost nižší, protože  se finančně  zahojí na  těch nezaplacených nákladech na přepravu přes Polsko a Ukrajinu, jež odpadnou. Pořád  jsem krmen  tím, jak je  ruský plyn  pro Evropu záhubou a zkázou. Nyní to tedy můžeme dokázat v praxi!

Jenže  kdyby nastal v zimě  vážný  deficit  tohoto energetického media, lze počítat s okamžitou a prudkou  reakcí nespokojeného obyvatelstva  napříč kontinentem, liberální demokracie  a green deal sem, liberální demokracie  a  green deal tam. Nastal by  malér kolosálního rozměru! Proto se  už nyní , seč propagandistické síly  stačí, nasazuje  oslí hlava  Moskvě a Putinovi!  Ti za  to mohou, ne  ti co blokovali a  blokují  Nordstream2 a  vysloveně  si libují  v obstrukcích kolem něj.  Respektive  k nim masivně  vyzývají.  Viz zahajovací díl tohoto seriálu, který  je vystavěn na výzvě  bývalého dánského ministra zahraničních věcí Uffe Ellemannn-Jensena, který v dánských novinách Berlinske požadoval, aby  Evropa  dokončený plynovod  NS  Moskvě  řádně osladila  a přeměnila jej Putinovi v Pyrrhovo vítězství.

Za vyslovenou drzost  pak pokládám  toto vyjádření IEA:

„Je to také příležitost pro Rusko, aby zdůraznilo svou pověst spolehlivého dodavatele na evropský trh.“

Tak Rusko má  ZDÚRAZŇOVAT  SVOJI POVĚST SPOLEHLIVÉHO DODAVATELE????

Jeden by  řekl, že  spolehlivý dodavatel je ten, kdo DLOUHODOBĚ PLNÍ uzavřené smlouvy. A  to Rusové dělají. Konec konců to potvrdila i IEA!!!

A mají to potvrzovat těm, co nedostatečně odhadli budoucí potřebu a neuzavřeli  dostatečně vysoké kontrakty? Těm, co na  Rusko opakovaně  neustále uvalují různá a  často stupňovaná   embarga? Těm, co Rusko při každé  příležitosti šikanují? Tu ohledně  voleb, jindy přes  tzv. lidská práva, či přes vojenská cvičení na  vlastním území nebo a to je kabinetní  ukázka evropské a speciálně unijní politiky – přes proces  ne/uznávání a ne/registrace  covidové vakcíny  Sputnik. Která je  dodnes v EMA  embargována  a to především z politických důvodů. V době, kdy byl vakcín zoufalý nedostatek nás přece Rusko nemohlo, resp. nesmělo  zachraňovat!  A  teď  když už je jich dost, tak ty obstrukce se Sputnikem jsou proto, ay  se nemuselo přiznat,  že   byl  funkční a dobrý už od  samého začátku a  že nešlo o nic jiného, než zlovolnou šikanu! Zkuste  si představit, že  jste  Putinem – navýšili byste  Evropě  teď dodávky plynu při vědomí toho všeho?

Jenže  zima  a nedostatek plynu je  jiná písnička. Zima  se prostě neptá. Tam buď je člověku teplo nebo není, tam buď průmysl má  dost  energií nebo ne! Tady  žádné čekání na PFIZER nebo MODERNU, ani kouzla  se šmejdem jménem ASTRA ZENECA nepomohou! Tady má Rusko dokázat těm, co po něm setrvale šlapou, že je spolehlivým dodavatelem! Do nebe  volající drzost! Existují přece  molekuly  svobody, ne?

Jak už  řečeno – Síla  Sibiře  změnila pravidla  hry!  Síla Sibiře  2 tu hru  zruší docela. Jestli Evropa hodlá ve  svém současném kursu a nastavení pokračovat.  Rusko, vzhledem k situaci na trzích  a možnostech dodávek do Evropy bude  schopno si  v řádu několika málo let  vybrat pro svůj celý  objem úplně  jiné zákazníky. A  Evropa a speciálně  EU se  dostane do pozice, kdy ona bude dokazovat, že  je spolehlivým, věrohodným a solventním zákazníkem! Pozice monopolního zákazníka pro Moskvu, který si může  diktovat, je jednou pro vždy  fuč! Rusko si  už může  vybrat, komu plyn pustí a komu ne. Či kolik komu pustí. Zatím jen omezeně , ale tak někdy v roce 2026 už  v objemu plné, či většinové kapacity své produkce!

Ten článek z FT je  fakt bonbónek! Kdyby náhodou  někdo spekuloval, že  jsem si jeho obsah  vymyslel, tak mu rád posloužím jiným. Z tuzemských  zdrojů. Vyšel na finančním serveru Roklen24.cz. Říká totéž:

Pustí Rus plyn, nebo ne?

viz

Bouře pokračuje, sluníčko je zatím dobře schováno za mraky. Co se stalo, je, že problém vykrystalizoval do jednoduché otázky: pustí Rus plyn – ano, či ne? Pokoušet se na ni odpovědět by byla spekulace, jelikož zatím neznáme ani příčinu ruské neochoty dodat plyn nad rámec dlouhodobých smluv.

Takže  autora  trápí  především to, že neví proč nejsou Rusové ochotni dodávat nad  rámec  dlouhodobých smluv , které i podle něj plní?Škoda, že zjevně  nechodí na Kosu. Například dnes je jich celá řada  uvedena. Ale otočím to – co kdyby  on odpověděl na moji otázku – proč  by ten Rus  MĚL DODÁVAT  více, než k čemu se zavázal? Rád  bych znal alespoň jeden jediný  racionální důvod! Z jeho hlediska!  Odpověď  – protože MY  to právě potřebujeme   mne nezajímá!

Ale mám ještě jeden – pro  hlídkující  letku fízlelfů a také pro ty, co si myslí,  že vlk jen tak straší a vlastně není čím.  Obě tyto skupiny  třeba „potěší“ zbrusu nový  výrok šéfky  Evropské centrální  banky  a  vzorné kazatelky  Green Dealu  a podobných záležitostí  Christine Lagardeové!!!!

Ta uvedla, že zvýšená volatilita cen energií svým trváním a dosahem překoná covidové problémy ve světových obchodních řetězcích a vazbách. Zvýšené ceny energií a jejich dopad na vývoj inflace budou zřejmě dlouhodobějšího rázu mimo jiné i kvůli snahám po přechodu k čistějším a udržitelnějším zdrojům a celkovému odklonu od fosilních paliv.

Nejsem Lagardeová, natož  abych řídil ECB. jenže  už před šesti týdny v druhém dílu Plynatosti jste  mohli vidět a číst  tohle:

Nezdá se vám, že v dlouhodobém srovnání jsou dnešní ceny nekřesťansky nízko??? Ano v roce 2020 jsme si užívali historického cenového dna. To je pravda, ale vzhledem k celému minulému cenovému spektru je jeho současné nastavení pořád „za půl darma“! A že nejspíše zlaté časy skončily, protože světová spotřeba a ta evropská zejména, díky nesmyslnému odstavení jaderných elektráren a v podstatě i těch uhelných, raketově poroste? I když třeba jen na dlouhodobé průměry?

Je opravdu šokující,  že malý  blog skoro s  padesátidenním předstihem  řekne totéž, co představitelka  Evropské centrální banky!!!! Bez jejího aparátu a možností..

Zkuste si představit,  že ceny  vyletí někam na úroveň špiček v roku 2006-2008  u zemáku a u molekul svobody na hladinu  2008-2016!!!  Jen to zkuste! Čísla  hovoří! A my  co zkoušíme  burzu,  dobře  víme, že  když  indexy  vyletí  na historická  maxima, pak  sice  po čase třeba  výrazně  spadnou, jenže  v  čase  x  se na  ta  maxima opět  vrátí a rozhodně  je v  čase  y  překonají a  stanoví nové rekordy, aby se vše zase a  zase zopakovalo.  A to vás  akcie  v zimě neohřejí, ani  z nich nelze vyrobit  elektrický proud. Z plynu ano. Je  fyzicky uchopitelný a  má reálné  využití, bezpodmínečně  nutné pro přežití naší civilizace! Takže, kdy budou cenové rekordy  překonány?

 

4.6 18 hlasy
Hodnocení článku
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Krausian
Krausian
před 2 lety

Autora asi přestanu číst, není článek aby si nezaryl do odmítačů vakcín a celého kovid podvodu (v tomto článku dementní a manipulativní titul “covidignoři”). Autor vypadá jako celkem inteligetní člověk, tak by si mohl něco nastudovat i na toto téma. Pak by možná viděl i to, jaký je to obrovský podvod, řízený WHO aka lobby… Číst vice »

Krausian
Krausian
před 2 lety
Odpověď uživateli  Krausian

…pandemi ani epidemii, přestože se snaží vydat za covid téměř jakékoliv úmrtí (nehoda či pád ze střechy? Byl pozitivní, takže další zářez). A je toho daleko víc, ale už o tom bylo napsáno tolik a lépe, že to tu už nechci dále rozebírat.

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety
Odpověď uživateli  Krausian

Pan vlk umí krásně psát, ale řešení odmítá, viz jeho názor na nutnost členství ČR v EU. A ano, jeho názory na COVID postrádají racionalitu, viz to, že by mu nebylo proti srsti, kdyby si neočkovaní platili náklady na léčbu COVIDU na jednotce intenzivní péče ze svého. Prý protože prý neudělali vše… Číst vice »