Kamala Harrisová neohnula Vietnam ke strategickému partnerství

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová se vypravila do Vietnamu s dárky, aby ho znesvářila s Čínou. Hanoj, nicméně, se nechystá to udělat.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Ljuba Stěpušová, Jelena Timoškinová

Zdroj: Pravda

 

Harrisová navštívila jihovýchodní Asii s projektem antiČína

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová tento týden navštívila země jihovýchodní Asie – Singapur a Vietnam.

Návštěva měla za cíl spojit země regionu, především bloku ASEAN, do projektu antiČína. Tento cíl vychází za strategie národní bezpečnosti USA, v níž je napsáno, že Čína představuje pro zemi “strategickou hrozbu”.

Washington s úspěchem sjednocuje Evropu proti Rusku. Ale v asijsko-pacifickém regionu jsou projekty tohoto druhu mnohem složitější, protože čínské zboží, úvěry a investice jsou pro mnohé sympatické, ale americké se snižují rok od roku.

Jediné, na čem se lze “přátelit” proti Číně je jeho územní expanze v Jihočínském moři – vyhlášení Spratlyho a Paracelských ostrovů za své území a pokus udělat moře vnitřním.

Proč volba padla na Singapur a Vietnam

Cesta Harrisové probíhala v pro USA velmi nepříznivém okamžiku – během jimi vytvořeného chaosu v Afghánistánu, a, samozřejmě, analogie se Saigonem v roce 1975 sehrála svou úlohu – žádná arogance nebyla pozorována.

Volba Singapuru byla dána dávnými spojeneckými vztahy. Mezi státy je podepsáno memorandum o vzájemném pochopení, v souladu s nímž Singapur zabezpečuje americkým vojskům přístup na svá letiště a do přístavů a poskytuje jim materiálně-technickou podporu. Skoro 80% obyvatelstva Singapuru tvoří Číňané, proto je mostem mezi USA a opozicí v Číně.

USA dávno chtějí udělat Vietnam podobným spojencem a od “všestranného partnerství” přejít ke “strategickému”, které má Hanoj s Pekingem. Ale už třem posledním administrativám USA se to nedaří.

Vietnam ostře kritizuje Čínu za provádění vojenských cvičení v okolí sporného souostroví Spratlyho a považuje ho i Paracelské ostrovy za “neoddělitelnou součást Vietnamu”.

S dárky a kritikou Číny

V Singapuru Harrisová prohlásila, že Peking nadále “tlačí, zastrašuje a předkládá požadavky na převážnou část Jihočínského moře”. Na tiskové konferenci s prezidentem Vietnamu Nguen Suan Fukom nazvala územní nároky Číny “výsměchem” a pokusila se přesvědčit vietnamské úředníky, aby učinili nátlak na Peking.

Své požadavky podepřela dárky – jeden a půl milionu dávek vakcíny proti koronaviru, rovněž byly podepsány dvě dohody:

o zorganizování ve Vietnamu oddělení Centra pro kontrolu a prevenci onemocnění, odpovídajícího za celý region;

o výstavbě nového amerického velvyslanectví. Rozpočet tohoto projektu činí 1,2 miliardy amerických dolarů, zaujímá plochu 3,2 hektaru a považuje se za symbol budoucích vietnamsko-amerických vztahů.

Hanoj odmítla měnit charakter vztahů s Washingtonem

Nicméně v Hanoji nechtěli měnit charakter vztahů s USA a zdůraznili, že přátelit se je možné, ale ne proti třetím zemím.

“Při shromažďování sil pro boj s Čínou považují USA Vietnam za velmi důležitý článek této linie fronty, konkrétně v otázce Východního moře (Jihočínského), kromě společného hlasu v ASEAN”,  řekl v rozhovoru s Baonghean.vn bývalý ředitel Ústavu pro strategii a vědu Ministerstva kolektivní bezpečnosti, docent, generálmajor Le Van Kuong.

Největší zájem USA vůči Vietnamu se podle jeho názoru projevuje v oblasti bezpečnosti a obrany, nikoliv ekonomiky.

“Potřebují se dostat přes Vietnam, aby posílily své vztahy s ASEAN, posílily své vztahy s takovými státy, jako Japonsko, Indie, Austrálie atd.”, poznamenal expert.

Podle jeho slov Vietnam rovněž “potřebuje USA”, protože kladné saldo obchodní bilance s nimi činí skoro 50 miliard dolarů. Vietnam se rovněž nezřekne amerických vysokých technologií, přímých investic, vytvoření příznivých podmínek pro dovoz vietnamského zboží do USA, poznamenal.

“Co se týká bezpečnosti a obrany, spolupráce je stále potřebná pro blaho obou stran, ale ne proti třetí zemi”, zdůraznil Le Van Kuong.

Hanoj je spokojena, že USA “nadále slibují, že budou podporovat Vietnam, aby ochránily jeho zákonné zájmy, a mírový dialog, založený na ustanovení Úmluvy OSN pro mořské právo”, dodal expert.

Je zřejmé, že Hanoj se “usazuje na dvě židle” a chce se vyhnout přímé konfrontaci s Pekingem.

Rada Číny USA: nepřeceňujte svou dominanci

Čínský list The Global Times oznámil, že “USA neoklamou Vietnam” – Hanoj se nezřekne svých zájmů ve vztazích s Pekingem ve prospěch Washingtonu.

“Nepřeceňujte svou dominanci… Země regionu nenaskočí na protičínskou kolej USA”, prohlásilo velvyslanectví Číny ve Vietnamu .

“Pozice čínské vlády ohledně problému Jihočínského moře je důsledná a jednoznačná. Čína nemá v úmyslu vznášet nové požadavky, ale nezřekne se svých nedotknutelných a zákonných práv”,  prohlásili čínští diplomati.

Zdůraznili, že USA ve skutečnosti nechtějí mír a stabilitu v regionu nebo “svobodu mořské dopravy”, ale pouze svobodu pro americké vojenské lodí “dostávat se zpod kontroly” v Jihočínském moři.

“USA jsou reálnou hnací silou militarizace a drzosti v regionu … Svět nezapomíná na válečné zločiny, spáchané USA proti lidu Vietnamu a jiných národů”,  upřesnili na velvyslanectví.

USA se nepodaří zformovat protičínskou koalici

Jak řekl portálu Pravda.Ru vedoucí vědecký pracovník Centra pro studium Vietnamu a ASEAN Institutu Dálného východu Ruské akademie věd, kandidát  historických věd Grigorij Lokšin, pro USA bude obtížné zformovat protičínskou koalici, a sotva se to podaří.

“Nedaří se to, už se to nedaří. Protože u všech těchto zemí, regionů jsou vlastní zájmy, své vztahy s Čínou. Čína je pro ně hlavní obchodní partner. A proto jen tak začínat s Čínou kravál vůbec není v jejich zájmu. Nechtějí se stavět ani na jednu stranu, ani na druhou. Ale každý je táhne k sobě. A to bude pokračovat kdoví jak dlouho”,  řekl Pravda.Ru expert.

Pro Novou republiku vybrala PhDr. Vladimíra Grulichová

5 7 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 2 lety

Čína byla určen pro střídání Ameriky, které se to nelíbí, ale ona už nemá na světovládu ekonomicky, politicky a ani vojensky. Lídrem je Čína a vystřídá USA už brzy. USA se s tím musí smířit za pár let a to už bude Trump zpět, bude to lítat !

cablik
cablik
před 2 lety

Ovčáček: Klimatická ideologie ohrožuje třetí země. Je to čiré sobectví

https://cz.sputniknews.com/20210901/ovcacek-klimaticka-ideologie-ohrozuje-treti-zeme-je-to-cire-sobectvi-15691585.html

SPD podalo správní žalobu na nová koronavirová opatření ve školách

https://cz.sputniknews.com/20210901/spd-podalo-spravni-zalobu-na-nova-koronavirova-opatreni-ve-skolach-15687723.html

cablik
cablik
před 2 lety

Vietnam by musel být blázen aby se paktoval s USA 2000000 zabitých lidí úplně stačilo s prosazováním Americké vůle. To je správné rozhodnutí chcete se s námi kamarádit tak jo ale ne pletichy proti třetím zemím.

Duveryhodny
Duveryhodny
před 2 lety

Válečné zločiny USA ve Vietnamu nejsou zdaleka “zhojeny” a bude trvat asi ještě několik generací, než se podaří tyto “jizvy” zahladit a “zapomenout”!! Také politická “váha” USA ve světě stále klesá a to se jistě odrazí také na všech amerických projektech, které budou chtít uplatnit.

Miroslav Povolny
Miroslav Povolny
před 2 lety

Že Čína představuje pro USA strategickou hrozbu je prostý fakt.Platí to i obráceně. Nejen hospodářsky, tedy “geopolitikou” ale i ideologickou. Je Kamala(USA) tak naivní nebo jim nabídnou nový napalm, ač mladým Vietnamcům(dětem emigrantů) imponuje “americký způsob života” v porovnání s jejich poměrně chudou zemí? Ztráta paměti nebo nutnost si historii prožít znovu?

reproduktor
reproduktor
před 2 lety

To bych se divil, kdyby Vietnam prijal Usacky diktat. Valkou poznamenany Vietnam…. Tomu nevěřím.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety
Odpověď uživateli  reproduktor

Věř nevěř a podívej se na české obyvatelstvo a jeho “vstřícný” vztah k Němcům…
350 tisíc obětí najednou nevadí. Kdo by to ještě před pár lety řekl, že?

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Vstřícně se k nim chovají jen političtí vlezdoprdelkové, určitě ne obyčejní lidé. Máme zakódované v genech, že z Germánie nikdy nic dobrého nepřišlo. A co se týká Číny, ta je už nyní vedoucí silou ve světě. Sice to moc na odiv nestaví, ale je to tak. Jen díky Putinovi a Rusku se drží ještě na… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Jsem ze Sudet a to,že občas vyjdeme na houby za čáru z nás rozhodně milovníky Fricků neděla,NAOPAK!Každý,který ví a zná,jak se ten Henlein choval Fricky NENÁVIDÍ!

reproduktor
reproduktor
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

Ja jsem rovnez z pohranici a to zapadni vyspa Cech a ver ci ne, mistni nemci co zde zustali nemaji radi “zapadni” Nemce. Pracuji v D a potkacam vetsinou slusny Germany any, alr e

reproduktor
reproduktor
před 2 lety
Odpověď uživateli  reproduktor

Doplnim stala se mensi chyba, slusny jsou, ale zmenit se muzou vdycky.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  reproduktor

Slušný Fricek je jako Kvadratura Kruhu….

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  reproduktor

|Jo. Mě stačilo přečíst si kroniku mé rodné obce. Jak se ti hodní sousedé s nástupem Hitlera najednou změnili a zvedli hlas, kterak úpí pod českým živlem.

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Věř nevěř, v naší zemi, lidé nejsou hloupí a to překrucování dějin a lezení do německé zádele a následně i USAcké, není obecný jev.
Je to kolaborantská politika, momentálně vládnoucích takzvaných elit, spoutaných cizáckými penězi.
Nezatracuj lid jako celek. Ona paměť národa existuje.

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

Tak jest. Chce to povinné volby, jak jsem už psal. Myslím, že by pak vše vypadalo o dost jinak.

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Spíš na české vlády a kšeftaře Burešovi krevní skupiny. Nemomohu si pomoci, ale volby by měli být povinné.