ROZPAKY ZOUFAJÍCÍHO VOLIČE

Předkládáme následující předvolební úvahu a výměnu názorů – Xavera a Vlka – dvou autorských originálů píšících pro web Kosa zostra nejen proto, že přinášejí zajímavé pohledy a srovnání, ale také jako ukázku věcné diskuze, která je mnoha lidem u nás i jinde spíš cizí. Určitě budou mít mnozí z vás chuď pohled Xavera i Vlka okomentovat či doplnit fakty. Jen do toho…

Zdroj: KosaZostra 

Ve vzduchu je napětí a v médiích a na náměstích měst to leckde vře jako na startu Formule 1…Začala totiž ostrá část volební kampaně v republice Česko. Volební programy stran, hnutí a slepenců ze zdravotních důvodů nečtu. Já jejich zástupce spíš posuzuji podle veřejně viditelných činů – minulých, současných – ba i podle slov pronášených v Parlamentu, v médiích, při různých akcích či konečně na těch předvolebních samochválách, pokud se ke mně nějakou zprostředkovanou cestou donesou.

Uvedu jeden příklad Pražáka. Jméno jednoho vysoce postaveného činitele se v pozitivním ladění na KOSE nerado vidí, to si jeden může vykoledovat výprask či „zákaz vstupu“.

Vlkův  vstup:  Ale  ale  Xavere….

Proto budu používat eufemismus Hrad. Ten totiž před pár dny kritizoval pražského primátora Hřiba za neúnosné množství uzavírek a bariér všeho druhu na území hlavního města, jež způsobují denně dopravní kolaps s množstvím nehod a dalších problémů. Měl svatou pravdu jako málokdy, na což by stačilo jen pár vlastních zážitků, chcete-li argumentů (i když bych měl být asi velkorysý: ona je totiž rozkopaná skoro celičká ta naše zem křížem krážem…).

Takže vážený pane primátore, jestli vás Hrad vyzývá jen k rezignaci, je v podstatě milosrdný. Kdyby to nebylo trestné, já bych vás rovnou vyzval, abyste si píchl nějakou injekci z milosti a šel, když jste ten MUDr. (jako jeden z neuvěřitelně velkého počtu doktorů, kteří se stále víc a víc vnucují do vysoké politiky). Vaše mektání (bez prominutí) o jakémsi vstupu do předvolební kampaně (za koho, pro koho?) není žádný věcný a logický argument. To je jen házení plev do očí pražských i mimopražských řidičů, kterým je předvolební kampaň za volantem ukradená (ptejte se hlavně „autobusáků“!) a koneckonců všech obyvatel, na něž ty komplikace rovněž dopadají. Navíc – není to jediný šrám, který po vašem „bačování“ zdědí naše Caput Regni…

Vyberu ještě víc věcí z předvolební pranice, které dorazily k mým očím či uším. To první je podle mě tak trochu úsměvné. Totiž v rámci vražedného generačního soupeření mladých a starých politikářů je těm prvním vytýkána (pravím zcela právem) malá životní průprava k převzetí státnických funkcí. Ti zase argumentovali „klimbajícími dědky ve sněmovně“ – dokonce se sklonem k fašizmu; a někteří jejich kolegové mají navíc zasedat i v jistém klubu s fašizujícími sklony v Bruselu…Je to směšné, nebo tragické? Obojí, podle toho, jaký úhel pohledu zvolíme.

Mimochodem: všichni jsme už s notnou dávkou zvláštního TV masochismu zahlédli, že v tom Parlamentu se tu a tam opravdu „klimbá“, ale ono je to jedno. Celá řada těch vyvolených tam jen mlčky a trpně sedí bez zaznamenatelného prospění zemi, a od jednoho hlasování k druhému pouze čekají, až Stanjurové a podobní – jako kdysi v římských arénách – předstoupí a „dramaticky“ ukážou palcem nahoru či dolů. Což je příkaz-signál pro to, jaký knoflík stisknout (jaképak vlastní vědomí a svědomí?!).

Zajímavé je sledovat – už to občas proniká oficiálně i neoficiálně – jak některé předvolební ideje rozdělují (a rozčilují) mocichtivé jednotlivce uvnitř těch absurdních stranických slepenců. Které se po volbách stejně ihned rozpadnou a tu a tam si zase půjdou po krku. Rozum opravdu nebere, co mají PirátoSTANové tak moc společného či kompatibilního. Jak můžu ze stejných důvodů volit Trojkoalu, když se všechny ty partaje od základu liší, a já bych to zuby nehty (naštěstí to není můj případ!) chtěl vhodit jen jedné z nich?!

No, že to rozum nebere, že je to nemorální, nelogické, nezodpovědné atd., to cítíme asi všichni. Ale je to vůbec právně čisté, ze všech pohledů a kritérií průchodné? Právníků máme naseto, jak na Mělnicku řepky a solárních panelů, tak jak to, že se do toho ještě žádný neopřel? Obávám se, bohužel, že toto mé zvolání se dočká stejně relevantní odezvy jako se jí „dočkal“ ten strašlivě zhrzený tragéd na jinou žádost v následujícím dvouverší:

Víš, co děl s antickým klidem tragéd slávou ověnčen?

„Bohové dát měli lidem děti bez účasti žen.“

(Mimochodem, když to převzal ten starý slezský básnický bard, ještě netušil to, co víme my: totiž že jestli se ty naše chlapské breberky zase nepochlapí, budou se příští politikáři, manažeři a fotbalisti produkovat naopak bez účasti mužů! – k jejich velké škodě…Ale to je na jiné vyprávění!

Vpředu jsem napsal, že předvolební programy stran nečtu. Ale když mně některá vhodí leták či zvláštní vydání novin do schránky, aspoň je prohlédnu. Jako ekonom si umím představit, kolik je v tom lidské práce. A něco z nich sem pro ilustraci i vložím.

Podobný úsměv jako vpředu u člověka vyvolává sdělení, že hned několik stran se „za nás bude rvát až do roztrhání těla“. Kdo si tak naivně může myslet, že tento duchapustý výkřik snad vynese nějaké to procento preferencí navíc?! Krom toho se ty partaje hrdlí o to, kdo to vymyslel, což je vskutku unikát…

Ostatní nabídka se dle těch tiskovin točí víceméně stále kolem toho samého. Jedni dští oheň a síru na USA, další na Rusko a jiní zase na EU. Také se hodně slibuje – samozřejmě: důchodcům, pracujícím (konec zvyšování daní), ženám, mladým, zdravotníkům, úředníkům – tak nějak nám všem. Utvrzují nás o zachování české měny, o boji s korupcí, o zabránění nelegální migraci, zdanění zahraničních gigantů – a to je asi tak podstata toho bubnování, lákajícího k volbám. A také rozmazávání zvládnutí/nezvládnutí covidové pandemie.

Zahlédl jsem ovšem i něco „naživo“, jako mnozí z vás, co k smíchu ale vůbec není a naopak mě z té scény jímala hrůza. Totiž jak Babiš junior vyjel při ANOslávě v Ústí na otce a v česko-slovenské hatmatilce mu vyčetl, že se o něj málo stará – tak nějak se tomu dalo rozumět. Můj názor je naprosto nesmiřitelný: mladý muži, pokud jste normální, jak rozhlašujete, tak vězte, že rozpad manželství/rodiny poznamenává zpravidla všechny její členy a jejich vztahy…Ale prát rodinné prádlo před davem je jednoznačná drzost! A mimochodem: vaše veškeré zabezpečení ve švýcarském luxusu nepředstavuje až tak velké „zanedbávání“…

Jenže – jsme v Čechách a je tu otázka! Nenavedl ho někdo z opozice v zoufalé naději, že to bude bomba, která srazí preference ANO? Pokud takový zjev existuje, tak by to byl jen další výrazný střípek do obsáhlé mozaiky pitomců na české politické scéně, jehož čin vyvolá spíš pravý opak (už se tak tuším děje).

Bohužel ale vypadá to tak, že do Babišova hájemství by mohl dopadnout ještě mnohem ničivější granát. Totiž jde o stále posouvané rozhodování státních zástupců o Čapím hnízdě. Bojím se představy, že by v duchu českých „kubicovských tradic“ padlo pár dnů před volbami – ať už v jakékoli podobě. Žaloba i odložení by totiž jednoznačně ovlivnily regulérnost voleb. Protože střepiny granátu, jak známo, lítají bez konkrétního výběru všemi směry, takže – polopatě – těžko předvídat, které preference a jak silně by „trefily“ a na poslední chvíli zásadně výsledek voleb ovlivnily. Snad si to příslušní aktéři uvědomují víc než já.

Nějak málo narážím na témata, která bych nazval klíčová – volby/nevolby. Například se má tvrdě útočit na tu stupidní elektromobilitu a ještě horší vynález EU zvaný Green Deel („vlk“ už tvrdě bije na poplach, ale měli by to uchopit všichni soudní lidé, politici zvláště!). Jak to, že se napříč stranami tak málo brojí (čest výjimkám, spíš jednotlivcům) proti těmto bruselsko-berlínským chimérám?!

Zatím jsem nenarazil ani na téma upadající české vzdělanosti v masovém rozměru. Pedagogové na vyšších stupních jsou zoufalí z toho, jak blbá je mládež už nejen v matematice, ale i v předmětech, které dříve táhly, jako dějepis či zeměpis. A to už zřejmě nelze svádět jen na tu nešťastnou inkluzi či plošné rozšíření počítačů a chytrých telefonů…Hledá někdo důsledně příčiny?

Velmi vítám, že aspoň dvě strany, shodou okolností na opačných koncích politického spektra, mají v programu zrušení Senátu, které prosazují ostatně dlouhodobě. Soudružka z KSČM moudře ovšem ví jako my všichni, že to přání rovná se vanitas vanitatis (rčení o tom vlastním rybníku také netřeba opakovat). Proto navrhuje, určitě není sama, aby senátor byla čestná funkce, protože většina má civilní povolání nebo podniká a Senát má jen jako „bokovku“. A také vyčíslila, že tato špičková „cestovní kancelář“ nás už stála 15,2 miliardy korun. Spočítejte si, vážení čtenáři, kolik za to mohlo být škol, bytů pro mladé či nataženo dálnic…

Navíc je tento orgán na chvostu zájmu, co se voličské účasti týče. Jeho předsedovi (který je mimochodem také Tchajvanec) stačilo například ke zvolení jen 8 tisíc hlasů a senátorovi za Karvinou něco přes 3400 hlasů. A jak se tam nedávno procpala stále zděšená paní Němcová, si mnozí jistě ještě pamatujeme. Tehdy jsem se zařekl a sem to i napsal, že s účastí na volbách končím. Jenže bylo to v afektu a na změnu je ještě čas, i když argumentů pro konečný výběr mám k uzoufání málo.

Také postrádám nějaké tvrdší proklamace proti narůstající sociální nerovnosti, jež může končit nepředvídatelnými excesy; proti elitářství zbohatlíků, nezaslouženým privilegiím novodobých papalášů, „aparátčiků“ atd. Podle bezpočtu kauz, publikovaných tzv. investigativními novináři a podle rozhodnutí trestních soudů jsou v průměru nemravnější a nenažranější, než byli ti totalitní. Také to je jeden z tragických důvodů, proč se tak vysoké procento populace – bez ohledu na vyšší životní standard – odklání od tohoto „režimu“, jak o tom psal ve středu „vlk“. (ZDE, na Nové republice ZDE)

Chtěl jsem zjistit, jak jsou na tom jiní a udělal jsem si soukromou malou anketu v rodině a mezi známými s otázkou, koho budou volit a hlavně PROČ? Odpovědí byly rozpaky, mlčení ba až na.ranost a urážení – jinak nic. Hlavně všechny (a to včetně mě) shodně popuzuje, jak se ke kohoutům na tok bezpracných příjmů derou stále stejná zprofanovaná jména Bendů, Gazdíků, Bartošků, několika žen s nepublikovatelným přívlastkem nebo novodobých svazáků pod směšnou značkou Piráti. A k tomu sklíčený dodatek, který sdílí mnozí z nás, že ani tyto volby nevyvedou naši zkoušenou zem, naši politiku a ekonomiku bohužel ze zaběhaných rezavých a popraskaných kolejí…

Kéž bychom se mýlili!

Vlkův dovětek:

Milý  Xavere vážím si  Vašich moudrých šedin i životních zkušeností. To dobře  víte. Jste  kmenovým autorem Kosy už hodně  dlouho. Spolu s pány Leem K. a Geordynem tvoříte  jakousi Radu moudrých tohoto malého blogu. Nicméně po redakci Vašeho dnešního textu mi to nedá a musím se, jak mám ve zvyku, zeptat:

1- Když Hrad na základě množství oprav silniční sítě v Praze vyzval  Hřiba (kterého osobně  nesnáším) k rezignaci a není to zásah do voleb ve prospěch Babiše, pak nechápu, jak je  možné, že už dávno a dávno nebyl odvolán ze své funkce Superministr nejméně půl roku kvůli never ending story opravy dálnice D1. Kde dosáhl před tím dříve nevídaného úspěchu – opravují se i čerstvě opravené a otevřené úseky a všechno je cíleno, aby se jako konečně  stříhala páska těsně před datem voleb. Že jde zhusta o naprosto šmejdovsky provedenou práci nikoho moc nezajímá. A dálnice D1 ztrpčuje život nejen Pražákům, nýbrž všem napříč  republikou. Jsou lidé z okolí Jihlavy nebo Brna něco méně než obyvatelé metropole? Ale nechme D1 stranou. Hřib, ať je mi protivný jak chce a třeba nechť je to největší matlák na světě ohledně uzavírek v Praze, nemá na kontě a svědomí řetěz těžkých havárií s mnoha a mnoha mrtvými a miliardovými škodami. Jako Supetministr Havlíček při svém řízení rezortu dopravy, konkrétně její železniční  části.  Tvrdí, že nejde o systémová selhání. To je jediné, co lze od něj slyšet! Jak to, že Hrad tohle přehlíží? To jako zpoždění autobusu v Práglu platí více než zmařené lidské životy třeba u Domažlic?

2 – Andrej Babiš  mladší….  No tohle rozhodně není nejsvětlejší kapitola předvolebního boje. Nicméně kolik znáte případů, že syn chce za každou cenu dostat fotra do kriminálu???  Babiš a jeho klaka to bagatelizují tím, že syn je psychicky nemocný debil a že ho opozice zneužívá. Vy píšete, že na něj dolehlo trauma z rozvodu rodičů, ale že je vlastně ve vatičce. Hm….

Co takhle si připomenout známá fakta:

  • Babiš ml. byl zcela prokazatelně zatažen do Čapáku fotrem, který chtěl sám sobě přihrát 50 míčů z rozvojového programu pro malé firmy. Spolu se svou sestrou. Fotr z nich udělal bílé koně jako z učebnice. To je nesporný fakt.
  • Babiš  ml. asi opravdu  není/nebyl – prý má lékařské posudky, že je o.k. , duševně v kondici. Nejlepší léčba ale podle fotra bylo to bílé koníkování na Čapáku a když se stav nelepšil a kolem se začala motat policie, tak přišel druhý, exkluzivní stupeň léčby – odvoz na Ukrajinu a posléze na Krym v pečlivém a na výsost odborném doprovodu  Babišova šoféra! Ten jistě psychickým onemocněním rozumí lépe než kdokoliv jiný. Dokonce tak, že Babiš ml. z toho Krymu žádal policii o pomoc, neboť se cítí být unesen! Policie únos odložila. Takhle si stojí fakta! Znáte někoho, kdo by takhle zacházel se svým dítětem?
  • Babiš  ml. je dle vás otřesen, po rozvodu rodičů. Který se udál před mnoha a mnoha roky. Ale padlo to na něj zřejmě až nyní…. Zvláštní! Zejména, když uvážíme, že v mezidobí  cosi kdesi vyštudoval kromě jiného také pilotní školu pro řízení velkých  Boeingů a také se jako pilot u velkých leteckých společností živil. Nikdy jsem nezkoušel získat pilotní licenci, ale jedno vím zcela bezpečně – pro její získání a především ostré pilotování každý uchazeč podstupuje sadu mimořádně tvrdých psychologických vyšetření bez jejichž  perfektního výsledku si ani neškrtne. A u těch, kteří nakonec pilotují pak jsou ty testy  pravidelně opakovány. Takže nechápu, jak Babiš ml. mohl, po rozvodu rodičů těžce trpět a těmi testy opakovaně procházet, až najednou ho přepadla duševní choroba. A on licenci ztratil. Copak se asi přihodilo mimořádného? Rozvod rodičů? Asi sotva. Co takhle nějaká spešl akce milujícího tatíka? Osobně mi z toho logicky vychází závěr, že mladý  Babiš má sakra vážný důvod s fotrem zúčtovat! Asi jen vrací, co sám zinkasoval. Nikoho, ani Vás milý Xavere, nenutím, abyste se mnou souhlasil. Jen bych všechny, co jsou ostře proti těmto mým úvahám velmi pokorně požádal, abyste si zkusili představit,  že kauza  Babiš st.- Babiš ml. se netýká těchto dvou, nýbrž se odehrává mezi  Kalouskem Miroslavem a jeho synem. Také byste v tomto případě argumentovali jako u Babiše nebo byste převzali mojí argumentaci? Já bych totiž napsal přesně to samé, jako ohledně  Babišů i u Kalousků.
3.8 5 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Taras
Taras
před 2 lety

Ve věci Kosy a Vlka jsem podjatý, poprali jsme se u mě na blogu a nadali si do dementů. Přitom názorově se shodujeme v osmdesáti procentech (s Xaverem v tomto článku stoprocentně) a těch zbývajících dvacet procent se týká rozdílného hodnocení prezidenta a premiéra. A pak ještě pokládám jeho fandovství k Viktorce za nedůstojné kmeta a předznamenává i jeho fanatizmus ve vztahu… Číst vice »

heriot
heriot
před 2 lety

Tak Vlk ve své rakci nezklamal. Demagogie a zavádění…

Lubez
Lubez
před 2 lety

Některé body od Vlka jsou podpásovky. Testování pilotů je asi pravidelné ale všichni víme jak probíhají obyčejné psychotesty a od známé letušky vím že u těch pilotů je to jen o něco horší. Nejsem příznivec Babiše ale buďme fér. Zneužití Babiše ml. to dozajista je ale ze strany opozičních neschopných tupců. A nástup stařecké… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Lubez
vachav
vachav
před 2 lety

Oprava-kontraproduktivní.

cablik
cablik
před 2 lety

Babiš ml je zneužit havlistickou hnidou Šafrem a co volit je naprosto jednoduché buďto normální kapitalismus nebo liberálně zelenou diktaturu.

vachav
vachav
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Kapitalismus,Vážený pane!nemůže býti normální.Ten může býti pouze kontraproduktiní,parazitický atd,atd,……možno použít desítky,ne-li stovky podobných adjektiv!!

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  vachav

Vážený pane realita je neúprosná korporátní fašismus opět bude vládnout a ti od pyjátů a demožumpy by nám to udělali ještě daleko horší.