Rusko reagovalo na americkou strategickou lest systémem S-500

Vládní zkoušky S-500 „Triumfatora“ vstoupily do závěrečné fáze a budou dokončeny letos. Systém je  odpovědí na starý americký trik opuštění smlouvy o omezení  balistických raket.

Zdroj: blog Saker, překlad  PrvníZprávy

Vládní zkoušky S-500 „Triumfatora“ vstoupily do závěrečné fáze a budou dokončeny letos.
Systém je  odpovědí na starý americký trik opuštění smlouvy o omezení  balistických raket a možností otevřít nad Ruskem ještě jeden skutečný protiletadlový deštník téměř strategické úrovně.

V květnu 1974 podepsalo vedení USA a SSSR smlouvu o omezení počtu protiraketových obranných systémů. Podle ní měla mít každá základna maximálně dvě oblasti protiraketové obrany s poloměrem nejvýše 150 km. V každém z nich bylo povoleno nasadit maximálně 100 pevných odpalovacích zařízení schopných zachytit ICBM. Brzy poté se počet povolených oblastí zmenšil pouze na jednu.

Sovětský svaz se rozhodl bránit hlavní město a centrální průmyslovou oblast. A vedení USA se rozhodlo uzavřít sila pomocí ICBM umístěných ve Wyomingu, Montaně a Severní Dakotě. Ale později se Američané rozhodli podvádět. V prosinci 2001 prezident George Bush uvedl odstoupení USA z původní smlouvy. Byl přesvědčen, že Američané vyrobili multifunkční bitevní informační systém Aegis, aby USA byly nezranitelné.
 
Systém podle návrhu měl všechno sestřelit. Od nepřátelských letadel až po balistické rakety středního doletu. A vzhledem k tomu, že jeho rakety byly uloženy hlavně na lodích, bylo možné jej bez zvláštní koordinace přiblížit ruským břehům. Což se později začalo dít systematicky. Až jednou připlula do Sevastopolu, který byl v té době ještě ukrajinský, americká protiraketová loď. Vojenští poradci amerického prezidenta ho přesvědčili, že Rusko končí. A že je technologicky tak pozadu, kde by jejich opačný výstup ze smlouvy nebyl nebezpečný. Jak ale ukázaly následující události, 43. americký prezident se krutě mýlil.

Ruští inženýři nejen pozvedli strategickou protiraketovou obranu na nejvyšší úroveň, a to pomocí rakety A-235 Nudol, o které mluvíme. Došlo k dalšímu vývoji taktických systémů. Úkolem ruských vývojářů se stal systém S-500 Triumfator. Což lze nazvat „odpovědí na americkou záludnost“. Faktem je, že formálně S-500 odkazuje na armádní systém, to znamená, že nepodléhá žádným omezením. Pokud jde o faktickou možnost, lze ji posunout na strategickou úroveň. Systém uzavřel propast mezi strategickým Nudolem a taktickým S-400. Díky své mobilitě se dokáže rychle zaměřit do těch nejnebezpečnějších směrů. A později změnit polohu. S několika raketovými bateriemi by mohly fungovat současně proti sebevražedným dronům, strategickým bombardérům.

V blízké budoucnosti, po dokončení státních testů, dojde k sériové výrobě S-500 a začne jeho dodávka vojákům. Je možné, že to nebude jen silám protivzdušné obrany (PVO) armádních brigád, v případě zhoršení mezinárodní situace se začne utvářet nová brigáda nové skutečné strategické úrovně, která bude pokrývat nejdůležitější regiony země, včetně Krymu. Tak či onak, předpověď konce Ruska americkými poradci se ukázala jako předčasná.

4.9 12 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomaskova
tomaskova
před 2 lety

Uvědomují si všichni ti dobroserové ve vládě a okolí, jaké oběti přinášejí Rusové, aby ochránili mír v celém světě?

cablik
cablik
před 2 lety

S-500 Je naprosto dokonalé zařízení které bude moci likvidovat i hypersonické rakety. Anglosaští imperátoři zatím ani nic takového nemají naštěstí. Ruské moderní zbraně budou chránit mír v Evropě.

ladi
ladi
před 2 lety

S-500 není Triumfator,ale Prometeus a umí se během několika minut přeměnit z obranného na úderný systém, s taktickou termonukleární hlavicí,s dosahem až 1200 km. Anglosaský zločinec vzteky kálí hovězí vývar. Údajně se pracuje na hlavici s obrovskou energetickou silou, která by mohla uvolnit velké množství energie i v kosmu a totálně vyřídit všechny satelity nepřítele jednou pro… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 lety
Odpověď uživateli  ladi

Díky. zrovna jsem to chtěl napsat – forma transkripce má většinou podobu Promethey. Pokud Rusko prodá ekvivalent jako je třeba S-400 Triumf, nedej bože erdragonovi, tak vždycky půjde o produkt o level níže, než mají k dispozici sami. V Rusku už také skončila tolerance k čínským wifikundacím ve formě nákupu jednoho pokročilejšího kusu, který rozeberou,… Číst vice »

ladi
ladi
před 2 lety
Odpověď uživateli  orinoko

Ano,je to zvláštní,že Čína to okopíruje technicky dokonale,ale není to ono. Kdo ví čím to? Asi je to tak, že i v Číně Ti udělají svíčkovou s knedlíkem,ale nebude to ta naše s knedlíkem.