Volba je na vás: Gazprom nechal Evropu, aby se sama rozhodla, zda letos v zimě zmrzne

Gazprom odmítl rezervovat další kapacity pro čerpání plynu přes Ukrajinu. To je důvod k zamyšlení v Kyjevě (nejen).  Holding si navíc přes Polsko rezervoval „jen“ třetinu kapacity. 

Gazprom na říjen nezajistil dodatečné kapacity ukrajinského systému přepravy plynu pro tranzit.  Ukrajinská strana nabídla v aukci tranzitní kapacitu na další měsíc ve výši až 9,8 milionu metrů krychlových denně přes stanici Sudža a až 5,2 milionu metrů krychlových – prostřednictvím stanice Sochranovka. Ale nabídka zůstala bez odezvy.

Výsledkem je, že na říjen si ruský koncern vyhradil 31,3 milionu metrů krychlových plynu z navrhovaných 89,1 milionu na tranzit přes Polsko. Tedy necelou třetinu.

Na tomto pozadí ceny na plyn v Evropě vyskočily na 900 dolarů za tisíc metrů krychlových.

Teď po dokončení stavby plynovodu „Nord Stream 2“ se Evropská unie musí sama rozhodnout, zda bude pokračovat v politických hrách s takzvaným třetím energetickým balíčkem, nebo zajistí normální fungování evropské ekonomiky, bydlení a komunálních služeb pro příští zimu.

Igor Jušov, odborník Finanční univerzity pod vládou Ruska, řekl, že odpovědnost za vlastní vytápění je výhradně na samotných Evropanech.

„Gazprom mlčí – to je jeho informační strategie z hlediska implementace celého „SP -2“. O pracích na pokládce potrubí také hovořil post factum: oznámil to až po jeho dokončení. Stejné je to s certifikací.  Veškeré zprávy o tom budeme dostávat z Bruselu a Německa.  Míč je na straně Evropanů: vyžívají se v papírování a vše závisí na byrokracii. Gazprom udělal vše, co mohl: dokončil stavbu „SP-2“ a předložil všechny dokumenty k certifikaci,“ řekl Juškov.

Současně, jak zdůrazňuje analytik, „Gazprom“ nehodlá kvůli evropským politickým zájmům přicházet o zisk z prodeje plynu jeho přepravou přes ukrajinskou GTS.

„Od Gazpromu není třeba očekávat překvapení. Je zainteresován v pokládce potrubí, chce ukázat, že je potřebné. <…> Gazprom skutečně dodá další objemy prostřednictvím „Nord Stream 2“. Jasně ukazuje, že není připraven plyn pumpovat přes Ukrajinu, kde tranzit přes smlouvy probíhá se zvýšeným tarifem. Gazprom to uvádí jasně: bude nové potrubí – budou objemy“, – řekl Juškov.

Připomeňme, že společnost záměrně odmítá další objemy exportu, a to navzdory rekordně vysokým cenám v evropských uzlech, které se blíží 1 000 USD za 1 000 metrů krychlových plynu. Analytici se domnívají, že ruská společnost tímto dosahuje nezbytných provozních podmínek pro „Nord Stream 2“, zejména stažení projektu z omezujícího třetího energetického balíčku EU.

A na Ukrajině jsou znatelně nervózní.

Plynárenský průmysl, který čelí hrozbě možné ztráty ruského tranzitu do evropských zemí, se musí transformovat, řekla poradkyně ukrajinského ministra energetiky. Podle ní „je velmi pravděpodobné, že Vladimir Putin učiní nebo již učinil rozhodnutí o úplném zastavení tranzitu přes ukrajinské území“.

Nehledě na ukrajinskou rétoriku, je jisté, že tranzitní dohoda podepsaná na konci roku 2019 na pět let mezi Ruskem a Ukrajinou bude ze strany Moskvy na 100% dodržena.

Někteří evropští hráči se mezitím snaží zaplnit nedostatek plynu na kontinentu. Zejména norský Equinor (dříve známý jako Statoil) spolu s partnery obdržel povolení ke zvýšení vývozu plynu do Evropy z norských polí Troll a Oseberg. Norská vláda schválila zvýšení produkce plynu o 2 miliardy metrů krychlových za fiskální rok, který začíná 1. října.

To je však na evropském trhu sotva patrné. Což opět naznačuje, že trh s energií nemůže okamžitě pokrýt klesající objemy. Skandinávská země loni vyvezla 112 miliard kubických metrů plynu, většinou vše do zemí EU. Norský plyn přitom pokrývá až čtvrtinu potřeby plynu v EU. Největším dodavatelem „modrého paliva“ do Evropy je Gazprom s objemem zhruba 175 miliard metrů krychlových.

Skupina 40 poslanců z Polska a pobaltských států se obrátila na Evropskou komisi a požadovala zahájení antimonopolního vyšetřování proti Gazpromu. Není příliš jasné, co chtějí „vyšetřit“, protože koncern plně plní své závazky vůči evropským kupujícím.

 

5 17 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tatran
Tatran
před 2 lety

A problém nebude jen s plynem, ale i turisty jak z Ruska tak z Číny, kteří se budou ČR vyhýbat jako čert kříži a tak hotely u nás budou buď poloprázdné, nebo prázdné. Je potřeba fakturu za škody napáchané nepřátelský akcemi proti Číně a Rusku poslat do senátu a ODS a také TOP 09

Jarin G.
Jarin G.
před 2 lety
Odpověď uživateli  Tatran

To jste to vzal nějak zkrátka. A co ČSSD, Piráti, KDU ČSL, STAN a konec konců i ANO? Představitelé vlády Babiš a Hamáček = Vrbětice tu rusofobii vyšponovali do neskutečných výšin lživou fraškou na zakázku.Co dělá vláda proti tomu, aby si kdekdo neusurpoval právo kopat do jiných suverénních států. Kdejaký blázen z Řeporyjí či Prahy 6… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Asi bude nutné nechat západní hlupáky v zimě zmrznout aby se probudili a kopli slouhy USA do [_T_]

toto
toto
před 2 lety

EU si musí promyslet, jestli nechá mrznout své občany za “světové ceny” nebo jim za ruské dlouhodobě nasmlouvané ceny zatopí. Problém je v tom, že “světové ceny” jsou dnes asi 4x vyšší než ony ruské. Podle všeho stačí maličkost – nechat proudit plyn přes NS2. Ale to by musela Evropa opustit… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  toto

Prostý občan by ovšem se svými úvahami nad takovou samozřejmostí čas neztrácel. A raději se soustředil na problémy jiné, kterých je ve dnešních a zítřejším světě i tak dost … To, co zaměstnává mysl EU darebáků (o nichž se – nevím proč – domníváte, že řeší jestli zmrzneme či ne), je ve skutečnosti to, jak… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 2 lety
Odpověď uživateli  toto

Vypadá to, že to nakonec EU pod “vedoucí úlohou” Německa “vymyslí”. Bude muset. Vyděračské metody Ukrajiny (i Polsko si trochu “omočilo”) se nakonec přestaly zamlouvat skoro všem. Někteří už to říkají nahlas, někteří, jako třeba ČR, “v zájmu civilizace”, buď loajálně mlčí, nebo přiblble žvaní něco o transatlantické solidaritě s Ukrajinou.Gazprom jedná jako tvrdý… Číst vice »