Hon (nejen) na hradního kancléře

Česká televize se od samého začátku, tedy od okamžiku hospitalizace prezidenta republiky, zapojila do honu na nejbližší spolupracovníky Miloše Zemana. Těmi nejbližšími spolupracovníky myslím šéfa kanceláře Hradu Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého, poradce prezidenta.

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek

Zdroj: Vaše věc

Chápal jsem tyto útoky na bezprostřední okolí prezidenta i na prezidenta samotného jako součást politické hry, kterou rozehrály pravicové strany, jež zvítězily v nedávných volbách do poslanecké sněmovny. A protože se až na výjimky hlásí k pravici celý Senát, rozpoutal tento hon především Senát. Bezprostředním cílem Vystrčila a spol. bylo zabránit prezidentovi v pověření Andreje Babiše, tedy šéfa politické strany, která de facto zvítězila ve volbách a má největší počet mandátů, sestavením nové vlády. Prezident to řadu měsíců před volbami řekl a tak to „nebezpečí“ pro pravici, natěšenou po dlouhém půstu na vládnutí, prostě bylo pociťováno. Proto ten tvrdý atak s využitím odstavce 66 Ústavy, kterým by byl prezident zbaven na přechodnou dobu (anebo také trvale) svých pravomocí. Teď už sice toto nebezpečí pominulo, neboť A. Babiš pochopil složitost situace s ohledem na momentální zdravotní stav prezidenta. Ale to pokušení, zbavit se vlastně jednou ranou Babiše i Zemana je na straně pravice příliš velké.

V nedělním pořadu ČT „168 hodin“ a v pondělním večerním programu „Reportéři ČT“, Nora Fridrichová a spol. bez zábran řádili. Pořad “168 hodin” se nazýval návodně: „Kdo ovládá Hrad“. N. Fridrichová zahájila televizní seanci velmi tvrdě. V souvislosti s personálem Hradu hovořila o „mlžení, lhaní a intrikách“ kolem lůžka prezidenta republiky. Je to argumentace vcelku fujtajbl, ryze účelová, která má sloužit jen k tomu, aby se dál ve veřejnosti utvrzoval dojem, že prezident „není schopen ze zdravotních důvodů plnit své pracovní povinnosti“. Ale upřímně, kdo je v nemoci schopen plnit své pracovní povinnosti, ale pokud člověk není úplně paralyzován na lůžku, pak je s pomocí svých bližních tu a tam může plnit.

Oba dva pořady ČT se v souvislosti s oběma prezidentovými muži, obíraly myšlenkou, že jejich postup prý posuzuje policie a také tajné služby.

Jedno obvinění už spadlo pod stůl, když hradní kancléř představil video, na němž prezident před očima předsedy sněmovny a za účasti několika svědků vlastnoručně podepisuje rozhodnutí o svolání poslanecké sněmovny na 8. 11. 2021. Podpis je prý nějak “našišato”… No, upřímně, já se nedivím, když ležím a píšu, tak taky píšu „našišato“. No, a jako hlavní provinění dotyčných, kteří byli svědky prezidentova úkonu, neboť jiná provinění se neobjevila, byla ta, že ani jeden z nich neměl ochranný oblek a roušku, jak je obvyklé na JIP v nemocnici. Pokud by ty roušky a ochranné obleky ovšem měli, tak by se zase řeklo, že nejsou k poznání a kdo ví, kdo to je.

V nedělních “168 hodinách” vystoupily známé firmy, osvědčené kádry ČT a české pravice. Slonková a Mathé, Halík a Kmenta. Slonková se dokonce snížila k vyjádření, že poradce Nejedlý bude určitě s policií „spolupracovat a neuteče do Ruska“. Špionománie a rusofóbie, kterou tato osoba trpí, by si možná vyžádala nějaký odborný přístup. Kmenta zase fantazíroval o tom, že si hradní hoši prý „zprivatizovali prezidenta“. No prostě blábol na blábol. A korunu všemu tomu štvaní dal na závěr jakýsi anonymní a neviditelný pan Václav, který na hradního kancléře, jenž se uchýlil do svého vlastního domu, volal doslova: „Doufám, že Vás brzo zavřou!“.

Myslím, že scénárista tohoto pořadu a také N. Fridrichová, které se toto štvaní nepochybně líbili, by si měli dát curifindu na uklidněnou. To, co předvedli divákům ČT, nemá opravdu v civilizovaném světě obdoby. Ostatně pozadu nezůstal ve svých fantaziích ani známý přítel pražské kavárny, páter Halík, když sdělil, že prý prohrou Babiše ve volbách začíná „začátek konce populistických vlád také v Maďarsku a v Polsku“. Pane Halíku, bohužel, nic tomu nenasvědčuje, jsou to jen vaše fantazie a animozity vůči lidem s jinými politickými názory.

 

5 11 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
anti Havel
anti Havel
před 2 lety

Že by Vytrčilův strejda….?

haf
haf
před 2 lety

no Nejedlý ani Minář a ani kdysi Šlouf, Gross nebo Špidla, Sobotka a mnoho a nnoho dalších, které nahoru dostal právě Zeman. nestálo za nic. Divné je mi, že Zeman, který sám o sobě ví, že nemá na lidi čich nesvěří výběr nějaké do byznysu a politiky se necpoucí partě,

basos
basos
před 2 lety

Ono je to spis takhle, jedna kocka chyti az tri krysy najednou, ale kdyz je jich moc, tak se hon obraci.

cablik
cablik
před 2 lety

Zase ti co uznávají jen tu svoji pravdu lžou a manipulují s lidmi. Doufám že Maďaři a Poláci vydrží a nebudou tam mít Bruselské slouhy.