Jan Schneider: Kal se zdvihá ode dna

Hospitalizace prezidenta republiky Miloše Zemana způsobila, že mnoho politiků nezvládlo své emoce a projevilo se velmi necivilizovaně, píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Jan Schneider
Jan Schneider

Zdroj: První zprávy

Pokračují akce jak z učebnice hybridní války. Nejprve byl čtyři dny před volbami osočen lídr volebního hnutí z údajně podezřelého jednání, a čtyři dny po volbách tatáž média klidně sdělila, že vlastně o nic nešlo, což ostatně bylo jasné od samého počátku. Špinavá slina ale sehrála svou negativní roli ve volbách, podobně jako kdysi Kubiceho zpráva – o níž Václav Havel kdysi s pohoršením řekl, že mohla počkat až do doby po volbách. Tohoto konání se přitom dopustili ti, co mají jinak Havla plnou hubu. Celá situace vede k závěru, že hlavní aktéři navázali na to nejhorší z minulého režimu: pomluvy bez šance se jim efektivně bránit.

Prezident Zeman po volbách podepsal v nemocnici před svědky ústavní akt, jímž svolal novou Sněmovnu. Předseda Sněmovny Radek Vondráček u podpisu byl, stvrdil, že prezident listinu vlastnoručně podepsal, a dodal, že u toho žertoval.

Nicméně se okamžitě ozvaly hlasy, které zpochybnily všechno – pravost prezidentova podpisu i jeho zdravotní způsobilost k tomuto aktu. Člověk by z těch goebbelsovsky opakovaných tvrzení, která neobsahovala žádný argument, skoro zapochyboval i o existenci samotné Ústřední vojenské nemocnice.

Útoky houstly a nabývaly nejen na agresivitě, ale i na sprostotě. Proto kancléř prezidenta republiky na tiskovém brífinku nejprve srovnal chování médií ke kdysi nemocnému prezidentovi Václavu Havlovi, a požádal o podobný přístup k Miloši Zemanovi. A pak ke zjevné hrůze všech zpochybňovačů pustil videozáznam z nemocnice, na němž prezident Zeman přečetl text listiny, kterou vlastnoručně podepsal, a ještě u toho vtipkoval. Přesně, jak to osvědčil předseda dolní komory Radek Vondráček.

Člověk by očekával, že po tomto argumentačním knock outu zavládne zahanbené ticho. Toho bychom se mohli dočkat ale jen v případě, kdy ta – jak se ukazuje necivilizovaná – horda čučkařů bude mít tušení o tom, co je to hanba.

Nestalo se tak.

Mediální pirani zkoušejí hlodat dál, ale je zjevné, že nahlodávají své pozice. Například Česká televize tento videozáznam opakovaně uvedla, že by „měl dokázat“, že prezident opravdu žije, přemýšlí, a je schopen ústavního aktu. Co na tom, že ten videozáznam to dokázal – pěkně podle pravidel vedení hybridní války do toho sdělení Česká televize musí vpašovat pochybnost.

Diváci sice vidí důkaz, ale ta zavilost vůči všemu „hradnímu“ z vyjádření České televize přímo kape jak omastek ze špekáčku. Česká televize se chová přesně podle výroku slavného komika Groucho Marxe: „Paní, přece byste nevěřila svým očím více než tomu, co vám povídám?!“

Je tu ale jeden rozdíl – Groucho Marx byl komik. Česká televize by komickou být neměla, ale podle zákona musí být objektivní a nezaujatou veřejnoprávní institucí, už jen proto, že stojí koncesionáře miliardy korun.

Česká televize si za ty šílené peníze, co nás stojí, ani neumí sjednat nějakého skutečného znalce. V komentáři totiž „televizní investigativci“ zjistili prý jakousi nesrovnalost, která měla spočívat v tom, že na listině, podepisované prezidentem, chyběl číselný údaj o dni v měsíci, kdy prezident listinu podepsal. Údaj se tam prý objevil dodatečně, rukou dopsaný. Podezřelé!

Nu, kdyby Česká televize opravdu nezkoušela z této situace vymačkat nemožné, a kdyby se chovala profesionálně, rychle by našla nějakého profesionála, který by televizním „investigativcům“ vysvětlil, když to k jejich nekonečné hanbě nevědí, že ručně dopisovaná číslovka dne v datu na důležitých úředních dokumentech je celosvětově zavedeným administrativním zvykem.

Investigativci České televize však učinili veledůležitý objev – osoby, které navštívily prezidenta, porušily nařízení a nedodrželi doporučení Ústřední vojenské nemocnice in puncto roušek, obleků a počtu návštěvníků. Budeme s napětím očekávat, jaké závažné porušení Ústavy z této skutečnosti Česká televize vyvodí.

Nejen Česká televize provádí veřejnou sebehanu. Někteří senátoři totiž pracují usilovně na rozmetání zbytků prestiže a vážnosti, který Senátu mezi lidem zůstal. Jejich urputné protizemanovské tažení dokonce podněcuje myšlenky na to, zda by sami neměli být podrobeni odbornému vyšetření, zda jsou schopni vykonávat senátorský mandát v souladu s ústavou předepsaným slibem, v němž slíbili věrnost České republice, že budou zachovávat její Ústavu a zákony a na svou čest ještě slíbili, že svůj mandát budou vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Protože to, co například předvádí senátor Pavel Fischer, rozhodně není v zájmu lidu, a jeho cti rozhodně neslouží. K jeho tíži ještě nutno předeslat, že není člověkem hloupým, který by se v této situaci pohyboval za hranicí svého intelektu a rozeznávacích schopností. Když byl totiž velvyslancem ve Francii, jeho televizní komentáře z předvolebního boje o prezidentský úřad patřily k tomu nejlepšímu, co bylo možno v této disciplíně v televizi vidět.

Nyní se však propadl k úplnému dnu. Na otázku rozhlasové reportérky, co soudí o tiskovém brífinku kancléře Vratislava Mynáře, zda ho videozáznam přesvědčil o tom, co se skutečně odehrálo, Fischer odpověděl naprosto neuvěřitelným způsobem. Prý ho to nepřesvědčilo, protože to je TÝDEN STARÝ ZÁZNAM, což je prý neprofesionální.

Ona ta dokumentovaná schůzka ale opravdu byla v té době, a ke zveřejnění tohoto záznamu, na němž jsou poměrně citlivé skutečnosti, hradního kancléře dohnal až hyenismus politiků a médií, kteří se nezastavili doslova před ničím.

Senátora Fischera videozáznam nepřesvědčil nikoliv z důvodů obsahových, protože je těžko zpochybnitelný. Senátora nepřesvědčil, protože je týden starý, a nebyl dokumentován fotografem ČTK nebo jiným profesionálním fotografem v příslušném oděvu s ochrannými prostředky.
 
Marně se snažím domyslet, jak to souvisí. Vypadá to, že senátor Fischer nechápe smysl věcí a jeho mysl povrchně ulpívá jen na vnějších okolnostech, které jsou pro něj z ústavního hlediska zřejmě podstatnější než samotný obsah zdokumentovaného jednání. Anebo to chápe, a jen ze sebe dělá ťulpase, mamlase a mrťafu, čímž rozhodně nedělá sobě ani Senátu čest, končí komentář pro Prvnizpravy.cz Jan Schneider.

4.9 19 hlasy
Hodnocení článku
28 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 2 lety

Děkuji za komentář pana Schneidera ,protože to jde i bez podpásovek tzv.demokratů ,kteří papouškují přirovnání k době socialismu .

cablik
cablik
před 2 lety

Opět jen msta Fišera a spol nechtějí náhodou odstavit presidenta a na zbytek mandátu presidenta nainstalovat Drahoše bylo by jim to podobné.

maxim
maxim
před 2 lety

Senát je spolek idiotů (omluva výjimkám a p.Doubravovi), který je potřeba “deaktivovat” ..
Pro prezidenta a další prezidenty to není a nebude problém, nebudou vyhlašovat volby do senátu, za 2 roky tam zůstane 54 idiotů, za 4 roky 27 idiotů a po 6 letech senát zanikne a lid si oddechne …

haf
haf
před 2 lety

včera jsem se dívala na Jílkovou, dbala velmi pilně, aby přehlušila většinu toho, co říkali ti, kteří prezidentovi věří, dokonce i to, co říkal jeho bývalý lékaž, veliký prostor měla psychiatrička, která nejen že vypadala divně, ten její úsměv zoubky ven ve mně vyvolával podivné pocity, ale mlela jako kafemlejnek, všechny… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 2 lety

Čím více mlčení, tím větší prostor pro spekulace
21.10.2021
https://www.ireporter.cz/2021/10/21/cim-vice-mlceni-tim-vetsi-prostor-pro-spekulace/

“Opět jde pouze o domněnku, reálný stav nemůžeme přesně znát, ale představme si, že při této návštěvě (schůzce) pověřil prezident republiky stávajícího předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka sestavením nové české vlády a ten se toho ujal. “

Ludvik
Ludvik
před 2 lety

O úrovni ĆT též svědčí, že z videa “neodhalila”, že pan prezident neleží na ARU nebo na JIP, ale sám na normálním nemocničním pokoji. Zřejmě by se tím naboural její “domeček z karet”.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Ludvik
Falka
Falka
před 2 lety
Odpověď uživateli  Ludvik

Ano, to je pravda, pane Ludvíku! Pan prezident má viditelně akorát jednu “hadičku” v uchu, což není na umístění na ARO či JIP!

haf
haf
před 2 lety
Odpověď uživateli  Ludvik

bývalý lékař Zemana u Jílkové objasnil, že prezident vždy má pokoj rezervovaný na ARO, i kdyby se jednalo o zatržený nehet. to ale neznamená, že tam je stejný režim jako na běžném ARO, prostě to jen patří k funkci, asi se to tam ochrance lépe hlídá.

Karel2002
Karel2002
před 2 lety

V nepřímých prosincových prezidentských volbách se mohou obě komory parlamentu dohodnout na zvolení nějakého zasloužilého pravicového politika. Favoritem je tedy hlavně Miroslav Kalousek (bez práce, těšící se na práci prezidenta), Miroslava Němcová, Pavel Fischer nebo třeba i Tomáš Halík. Těšme se na nového prezidenta.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Karel2002
mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Pane Schneidere, domnívám se, že opakujete pořád stejnou chybu, kdy se snažíte pohledem slušného, věci znalého, nezkorumpovaného člověka, který má svou čest a svědomí, pochopit bezcharakterní hovada. Nedaří se Vám to a ani se to podařit z podstaty věci nemůže. Ten dobytek, jak Vy slušně říkáte kal společnosti, a to bez ohledu na vzdělání,… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

Ten “kal společnosti” (dobytek) nám bude vládnout přinejmenším 4 roky a my nemáme žádnou šanci se jakkoliv ubránit. Mají demokratický mandát od voličů (tentokráte nemuseli nikoho zkorumpovat) a ústavní soud je na jejich straně.

Karel2002
Karel2002
před 2 lety

Ústřední vojenská nemocnice je v Praze, drtivá většina obyvatel Prahy volila a v podstatě neustále volí současnou pravicovou koalici a zároveň nenávidí prezidenta Miloše Zemana. Proto je i naprosto logické, že i vedení Ústřední vojenská nemocnice nenávidí Miloše Zemana a přeje si jeho okamžité odstavení. Prezident sice nemá skoro žádné pravomoci, ale mohl by zdržovat legislativní proces… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Karel2002
maxim
maxim
před 2 lety
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle, Karle, prezident má nejvyšší ústavní postavení a jeho pravomocí je všechno ústavně legalizovat, to zm. schvalovat, jmenovat a odvolávat, i svolávat a rozpouštět sněmovnu, atd … Když sněmovnu nesvolá, tak poslanečtí ratlíci kteří na něho útočí se mohou po 30 dnech po volbách podle ústavy pouze sejít, ale nemají ústavní legalitu, je to jenom sešlost… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety

Jitka Zinke je jen plkálistka.Hygienička ÚVN,kterou nebudu jmenovat o celé záležitosti vědět musela,takže a´t si havlelejnolahvárenská stoka nechá pindy na jindy!!!!