Nesnesitelná lehkost voleb aneb mladí do útoku

Pro tvůrce politických předvolebních kampaní je doslova darem z nebe, že mládež se rychle chytí na vizi nových obzorů.  Toho využívají v současných volbách digitální evangelisté – především Piráti… V tom je velké nebezpečí, že se dají mladí zblbnout tzv. proevropskými extrémisty jako Piráty, TOP-09, STAN či ODS.

Zdroj:  PrvníZprávy

Zběsilá předvolební kampaň proti novému třídnímu nepříteli, kterým je pro opozici miliardář Babiš, současný správce pražské Strakovy akademie, připomíná v nových kulisách to, co si pamatujeme z doby tzv. reálného socialismu.
Připomíná to krátce před volbami publicista František Roček v rozhovoru s ústeckým senátorem Jaroslavem Doubravou.

Oba mají pocit, že se dějiny stále opakují dokola, nikdo se z ničeho dostatečně nepoučil a nepoučí.

V podstatě místo rozhovoru o předvolební situaci by stačilo vytrhnout dvě strany z vaší nově připravované knihy s prozatímním názvem Studená válka 2.1. Tam popisujete dnešní situaci v obecnější rovině. Uvádíte v ní, že občané, kterým je v letech 2021 – 2020 šedesát a více let, zažili dobu československého reálného socialismu. Proto dnešní chování politiků, a politický vývoj ve světě mohou srovnávat s předchozí, zcela jinou dobou. Chování politiků dnes je podobné tomu, co slyšeli a viděli již za doby socialismu. Dnešní žargon je velmi podobný, protože politici hovoří univerzální politickou techničtinou, říká v úvodu rozhovoru publicista František Roček.

„Podobně to je vidět i na důstojnickém sboru. Proti období socialismu jsou dnešní důstojníci o jednu až dvě generace mladší, ale chovají se obdobně jako za socialismu. Jako tehdy i dnes respektují (využívají) momentální politické trendy. Tato zkušenost starší občany varuje, že nemohou očekávat nic jiného, než co již zažili. Jenom se mění kulisy,” odpovídá senátor Jaroslav Doubrava.

O tomto fenoménu jsme již několikrát psali. Nedá se tento trend přehlédnout. Mladí lidé ze svého dospívání znají již jenom tzv. novou dobu po roce 1990. Mladý člověk nemá zažitou minulost posledních 40 – 60 let. Proto si vezme z vyprávění starších, a z toho co je psáno v literatuře, jenom to, co považuje podle svého psychického rozpoložení, momentálně za podstatné. Nezažívají opakování politických hrátek známých již před rokem 1989 a skončí v pasti. Dá se tomu zabránit?

„Bohužel, nedá. Nemají starou zkušenost v novém kabátu. Proto jsou vhodným cílem politických manipulátorů. Pro politikáře je důležité oslovit snáze ovlivnitelné skupiny, což je mládež. Pro politické a vojenské cíle je mládež ideální, protože je velmi tvárná,” říká Doubrava.

O tom píšete v nové knize Studená válka 2.1.? , ptá se dále v rozhovoru Roček

„Zmiňuji se o tom, že mládež byla významnou oporou v rámci svazáckého hnutí socialistického režimu po roce 1948. I dnes se političtí Piráti rekrutují převážně ze zástupu mladých. Piráti jako divoši české politiky ve skutečnosti zapadají do starého aktivistického modelu dobře známého od francouzské revoluce, ale více spíše z období 19. a 20. století.
 
Mladí byli hybnou silou různých čeření a revolucí a jejich cenu si uvědomili i fašisté a nacisté, tvrdě levicové, a dnes ve velkém ekologické skupiny a náboženská hnutí (především džihádisté) a jakési ultra liberální skupiny provázející lesbické a podobné skupiny do politického nebe,” vysvětluje senátor.

V souvislosti s tím si připomínám doslova prorocký text – varování před současnými fašistickými tendencemi aktivismu od Noëla O’Sullivana v knize „Fašismus“, pokračuje Roček.

„Ano. O’Sullivan přímo napsal, citujme: „Základní důležitost mládí pro aktivistický styl využili fašističtí vůdci od samého začátku. Ti, kdo jsou zoufalí, kdo trpí bídou a neštěstím,“ napsal Hitler v knize Mein Kampf, „tvoří důležitou základnu pro nacismus, ale my se obracíme především k četným šikům naší německé mládeže.“ Autor také upozorňuje, že G. Mazzini toužící po revolučním kvasu v Itálii v roce 1831 založil „Mladou Itálii“, kde až na výjimky nebyl přijímán nikdo starší 40 let. Orientace na mladé lidi jako tvárnou biologickou hmotu je proto samozřejmá,” připomíná Jaroslav Doubrava.

Psycholog Václav Příhoda ve svém objemném díle „Ontogeneze lidské psychiky“ v sedmdesátých letech, tedy v době červených mravenců, vyzdvihoval, že po vyučení šli mladí v 19. a začátkem 20. století na zkušenou do střední Evropy. Tím naznačoval, že pestrá zkušenost, včetně zklamání z lidí, které tovaryš na zkušené poznal, mladému člověku pomohlo orientovat se lépe v lidské společnosti pro jejich další život. Ale zkušenosti bohužel přicházejí velmi pomalu…

„Ale je to bohužel přirozené. Pokud pokračuje mladý člověk ve studiu, psychologové upozorňují, že vzniká sebeklam učenosti, který ovlivňuje jejich společenské chování. Proto revolta vůči rodičům a autoritám je samozřejmý jev a vzniká dojem neporozumění mezi generacemi i neuspokojeností energického mladého člověka s jakousi zatuchlostí a malostí většinové společnosti. V rodině se děje v malém, co se projevuje v národě ve velkém. Mladí zamítají světový názor starých až s příkrou bezohledností,” reaguje Doubrava.

A připomíná mi to zajímavou větu psychologa profesora Příhody, že jednostrannost přesvědčení mladého člověka působí, že se úsudek vyslovený s absolutní platností zvrátí při setkání s novým faktem nebo s hlubokým zážitkem. Mladý, tedy postpubescent, proto snadno přeskočí ze silného přesvědčení k opačnému, uvádí Roček.

„Pro tvůrce politických předvolebních kampaní je doslova darem z nebe, že mládež se rychle chytí na vizi nových obzorů.  Toho využívají v současných volbách digitální evangelisté – především Piráti… V tom je velké nebezpečí, že se dají mladí zblbnout tzv. proevropskými extrémisty jako Piráty, TOP-09, STAN či ODS,” připomíná senátor současnost.

Někteří říkají, že Piráti jsou protofašisté nebo digitální nájezdníci…

„Je jedno jak jim kdo říká. Důležité je, že některé strany a hnutí mají jako zlatá grál počítačovou kulturu a práci v IT oblasti. Je to vydáváno za progresivní trend. Ve skutečnosti jde o samozřejmost. Každá nová generace mladých si rychle osedlá technické hračky, se kterými mladí lépe a raději manipulují než postarší tatíci,” reaguje Doubrava.

Ale nejsou nakonec volby poněkud primitivnějším rozhodováním…?

„Ano, politické vedení moderní technicky velmi vyspělé společnosti nakonec závisí na starověké či až pravěké tendenci v rozhodování: líbí, nelíbí. Někteří z tohoto rámce úplně vystoupí, když prohlásí: Není koho volit, všichni žvaní podobné nesmysly. I to je výklad moderní demokracie. A dvojnásob to platí o současné tzv. opozici,” shrnuje Jaroslav Doubrava

4 4 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
basos
basos
před 2 lety

Pamatuji si, jak jsem v 1950 jako 16 ti lety spolu s dalsimi svazaky (byl jsem v CSM cele dva roky pak jsem to vzdal, no spise vyloucen) ..hykal na stavbach mladeze mladeznickou pisnicku…”

Stavime stavime, novy svet, nikym si nedame poroucet……” no a dnes 60+ let dele, vidim ze historie se opakuje…..

spartak
spartak
před 2 lety

Malý rozdíl v mládí tu vidím. Tehdy převládalo nadšení z nové doby (pamatuji ,když jsme se přistěhovali v 50letech na malé sídliště v Trutnově ,tak se tancovalo na náměstíčku.Mám fotky).

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  spartak

Dneska musíte mít na všechno ty””správné fašonotičky””!

cablik
cablik
před 2 lety

No jo to je nezkušené a hloupé mládí oni si neuvědomují co nastane podporou globalizačních vyvrhelů. Zatím mají mamá hotel a nemusí se o nic starat žije se jim lehce. Bohužel si neuvědomují že si kopou vlastní hrob. Je to furt dokola mladí následují ideologie a pak na to dojedou.

Vendol
Vendol
před 2 lety

Nerad se opakuju, ale doufám, že počty odevzdaných hlasů budou v centrálním úložišti pod bezpečnou ochranou. Skoro bych se vsadil, že panáčkové z BIS, Bezpečnostní informační služby, se o cosi pokusí. Ve prospěch TOP 0009, samozřejmě. To, co se stalo před čtyřmi roky, by mělo být velkou výstrahou.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Vendol
anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

V rámci Protektorátu B und M musí Herr čOUDelka skákat podle notiček fašoEU a amiokupantů,takže může nastat stejná situace,jako v případě pseudopandemie covidu….není,nebyla,ale přesto musíme řešit výmyšlená numera!

Vendol
Vendol
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

Vždy, když vidím šéfa čučkařů z BIS, podpraporčíka Michala Koudelku, musím se smát. Nikdy nezapomenu, jak se tenhle tragikomický jouda před několika lety snažil změnit obsah školních učebnic dějepisu, aby více vyhovovaly USA. Takový panoptikální panák, ze kterého si lze utahovat skoro permanentně, v čele BIS nikdy nebyl !!! Nazdar, čučkař, nazdar,… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Stoupnětě si před výloho nějakého sexshopu a tam těch čOUDelků uvidíte…:-)

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Však on vás smích brzy přejde. Copak nevidíte, že se to už děje? Copak nevidíte, že se přepisuje historie i pro pamětníky?

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Anonym

My to víme a vidíme,jsme totiž “”totalitou´zblblé občanstvo””….

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

vendoline, sice pujdu taky volit, jak jsem slibil, ale ver mi ze je to k nicemu– co se deje u nas, ma vliv mozna na brabence, ci formovani koure nad malesickou teplarnou

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Jsou asi společenské situace, kdy nevolit by bylo lepčí. Jako např. za totáče. Ale takových odvážných bylo málo. Nebo třeba, když Ukrajinci po puči volili prezidenta. Tím defakto dali jen oprávnění k rozvratu, čili nakáleli si do vlastního. Ale u nás je to jináč! Každý rozumný hlas se počítá. Jen se podívejte, jak bedlivě… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

kolo Ac jsem rodily Prazak, to co dnes v Praze vidim z mladych (vetsinou ouredniku) a analyzatoru, ci lepsostudentu- Humanitek je zumpa, ci odpad, ktery pro vas tedy cesko udela leda tak lejno. Takze spolehat se na Prazske volice co by volili OKIho, nebo Andreje, je beznadejne, ti Prazaci co ho budou volit,… Číst vice »