Petr Hampl: O co půjde v nadcházejících volbách (2)

S volbami přicházejí dvě perspektivy dalšího vývoje českých zemí. S Babišem pomalé uhnívání a postupné zhoršování poměrů. S Fialou-Bartošem rychlý kolaps

Zdroj: PvníZprávy

V minulém komentáři jsem upozornil, že do nadcházejících voleb se formují dvě jasné koalice – babišovská a pirátská.

S nimi přicházejí dvě perspektivy dalšího vývoje českých zemí. S Babišem pomalé uhnívání a postupné zhoršování poměrů. S Fialou-Bartošem rychlý kolaps, píše Petr Hampl v komentáři pro Prvnizpravy.cz..

Obě formace vbíhají do cílové rovinky. Závodníci se téměř dotýkají jeden druhého. Nikomu se nepodařilo získat významnější náskok.

Co tedy rozhodne o vítězství?

  • Nebude to covid, což byla hlavní hrozba pro babišovskou koalici (a což ho stálo loňské krajské volby). Noviny sice informují o rostoucím počtu případů, ale nemocnice se neplní. I kdyby se počet hospitalizovaných během posledního předvolebního týdne ztrojnásobil (což se nestane), pořád to nebude znamenat počty, které by otřásly veřejností. Pro naprostou většinu voličů je covid uzavřená záležitost. Počty případů je neděsí. Opatření jim nepřipadají příliš obtížná a navíc vidí, že jsou rychle zmírňována. Existuje pár panikářů a existují antiočkovací sektičky, ale jejich role je okrajová.
  • Nebude to ani žádná ekonomická událost. Cokoliv by  se mohlo stát, nemůže mít přímé dopady tak rychlé, aby to lidé pocítili do voleb.
  • Nebude to ani žádný skandál. Obě strany už na sebe nakydaly všechno, co existuje.
  • Může to naopak být velmi vydařená koncovka volební kampaně. Ne snad, že by někdo přetáhl statisíce hlasů od protistrany, ale může získat pár váhajících. A nezapomínejme, že každá tisícovka hlasů může rozhodnout. Na druhé straně se ale může stát, že pokud by někdo vedl koncovku příliš razantně, zvýší motivaci protistrany. Stačí jedno rázné vystoupení Ivana Bartoše a tisíce lidí to raději dojdou Babišovi hodit, aby se dredaté monstrum náhodou nedostalo k moci. A naopak.

Ve velmi prekérní situaci je Andrej Babiš, kterému se může snadno stát, že hlasy, které získá navíc, odsaje Šlachtově Přísaze a paradoxně tak posílí Piráty.

  • Významný vliv bude mít volební účast. Nízká hraje pro ODS-Piráty, vysoká hraje pro Babiše. To znamená počasí.
  • Pak je tu koncovka dvou malých stran – Svobodné Trikolory a Volného bloku. Tyto formace jsou dnes fakticky hlavním triumfem Pirátů. Kdyby babišovské straně neodsály kolem 10 poslanců, žádnou napínavou situaci bychom neměli. Zemanovská koalice by drahošovskou drtila suverénně. ODS-Pirátům totiž hlasy nikdo neodsává, s výjimkou jednoprocentních Zelených.

Proč mám za to, že zmíněná uskupení nebudou ve sněmovně zastoupeny? U Svobodné Trikolory proto, že loňské krajské volby ukázaly, že agentury dokážou měřit jejich preference poměrně přesně. Trikolora udělala přesně takový výsledek, jaký jí agentury předpovídaly. A v současné době je tomu tak, že žádný z desítek výzkumů nenaznačil dosažení pětiprocentní hranice. To všechny agentury během toho roku změnily metodiku? Nebo  přestaly fungovat matematické zákonitosti? Politik sice může tvrdit, že exponenciála vlastně není exponenciála, ale lístků v urně tím nepřibude.
 
Šancemi Volného bloku nemusíme vůbec ztrácet čas. Zvláště v době, kdy covid, očkování i opatření přestávají být tématy (vyjma izolovaných fanaticky zaměřených skupin).

Pak tu jsou ještě pidiprojekty jako Prameny či Aliance národních sil. Při troše smůly mohou odsát babišovské koalici další poslanecký mandát.

Konec konců, je tu varovný příklad z Kladna, kde čtyři vlastenečtí minikandidáti společně odsáli primátoru Volfovi tolik hlasů, že se senátorkou stala multikulturní fanatička Adéla Šípová. Je myslitelné, že totéž bude v následujícím týdnu zopakováno na úrovni celé České republiky.

5 3 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pavel 1964
Pavel 1964
před 2 lety

Smutné je, že krátce po volbách se voliči budou divit, co se s covidem bude dít.

cablik
cablik
před 2 lety

To jste pane Hample netrefil krajské volby vyhráli sluhové západu pro nízkou účast čím větší bude účast v nadcházejících volbách tím lépe pro nás.Jestli ti lidé nezaberou teď tak možná příště už žádné volby nebudou podle plánu NWO.

vvenc
vvenc
před 2 lety

Podnětný vhled do předvolební politické situace. Ke zmiňovaným domácím faktorům, které ovlivní volby pro nebo proti ANO, jsou ještě preference a zájmy nadnárodních uskupení, které se orientují buď na euro-anglosaský blok, nebo čistě eurohujerský, a případně na posílení politiky V4, která má zcela určitě také své podporovatele.