Nelítostná státní zástupkyně

S ohledem na stanovisko prokurátorky zatím D. Rath nebyl  z brněnské věznice propuštěn a to až do rozhodnutí odvolacího soudu, kterým bude nadřízený Krajský soud. Když ale věci dobře půjdou, již před Vánoci může být bývalý čelný politik ČSSD podmínečně propuštěn.

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek

Zdroj: Vaše věc

Když před několika dny probleskla poprvé zpráva, že prý David Rath, bývalý poslanec a hejtman Středočeského kraje, žádá o podmíněné propuštění z vězení, konzultoval jsem celou záležitost s několika právníky.

Jejich názor byl vcelku jasný. Shodovali se, že brněnský Městský soud by jej měl z vězení podmínečně propustit, zejména pokud jeho chování v nápravném zařízení bylo na příkladné úrovni.

Jak se při jednání u soudu ukázalo, o podmínečné propuštění nepožádal přímo D. Rath, ale předseda Svazu pacientů ČR, Olejár. Svaz pacientů se totiž chce vrátit k praxi spolupráce, kterou zahájil s D. Rathem již v roce 2005. D. Rath poskytoval odborné rady a konzultace tomuto spolku, který pracuje dlouhodobě ve prospěch českých pacientů.

Jednalo se, podle Olejára, o desítky případů konzultací, které D. Rath poskytoval bezúplatně. Olejár také upozornil na to, že dva Rathovi synové pro svou výchovu potřebují být v blízkosti svého otce.

Ze sedmiletého trestu si D. Rath odpykal zatím již 3,5 roku.

Jak zdůraznil soudce Tatíček, nebyl důvod nevyhovět této žádosti Svazu pacientů ČR, neboť D. Rath se ve vězení choval vzorně. Získal několik pochval a v době vrcholící pandemie covid-19 nastoupil dobrovolně (sám iniciativně přišel s tímto návrhem) jako lékař na vězeňské zdravotní středisko.

Jak jsem pochopil,  i po svém podmínečném propuštění, chce D. Rath působit jednak na poliklinice své manželky v Hostivici u Prahy, ale také dva dny v týdnu předpokládá, že by zajišťoval i nadále službu lékaře ve vězeňském zařízení v Brně.

Je dobře, že D. Rath vystupoval u soudu velmi kajícně. A tím, že by se vrátil po svém propuštění dříve de facto do normálního pracovního procesu, by mohl rychle pokračovat (v řádech desetitisícovými sumami měsíčně) ve splácení peněžitého trestu 10 mil. Kč, který mu byl soudem uložen.

D. Rath u soudu mluvil také o tom, jak celá kauza podle něj vznikla, co bylo její prapříčinou. S tím, že se snažil zajistit sponzoring strany, kterou reprezentoval.

Přeci jen si v této chvíli neodpustím drobnou doušku a vrátím se ke svým prvním vyjádřením ze dní, které následovaly bezprostředně po zatčení bývalého krajského hejtmana. Řekl jsem tehdy, že by se to, pokud bych ještě vedl v té době sociální demokracii, nikdy nemohlo stát. V mé éře byla totiž přímo zakázána jakákoliv účast hejtmanů na zajišťování sponzoringu ČSSD. Bohužel, za mého nástupce Sobotky tomu bylo jinak.

Státní zástupkyně, která dozoruje celý případ a reprezentovala státní zastupitelství při jednání brněnského městského soudu, byla ovšem zcela nelítostná. Podle ní „…to (u D. Ratha) není taková sebereflexe, o které hovoří podmínky pro propuštění.“ No, pokud vím, s D. Rathem ve vězení nevznikl žádný problém. Choval se vzorně, pracoval obětavě jako lékař, i když toto zapojení ve vězení není vůbec obvyklé. Pomohl tak v pro stát nejtěžší době překonat velký nedostatek lékařů, se kterým se Vězeňská služba potýká.

S ohledem na stanovisko prokurátorky zatím D. Rath nebyl  z brněnské věznice propuštěn a to až do rozhodnutí odvolacího soudu, kterým bude nadřízený Krajský soud. Když ale věci dobře půjdou, již před Vánoci může být bývalý čelný politik ČSSD podmínečně propuštěn. Konec konců, brněnský městský soud současně s propuštěním rozhodl o sedmiletém zkušebním období a nařídil dohled probační a mediační služby.

V každém případě si myslím, že David Rath už za celou záležitost zaplatil dost. Ztrátou svobody, prestiže, rodinného zázemí,  všeho. Má nicméně štěstí, že se má kam vrátit. A to jak k rodině, tak na pracoviště, kde je mezi svými pacienty v Hostivici velmi oblíbený.

5 10 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Lubez
Lubez
před 2 lety

Co dodat.
Mafie v čele s čímsi v sukních a soudcovská kolegialita. To je pěkná kombinace.
Mirka v senátu se musí tetelit blahem.

Karel2002
Karel2002
před 2 lety

Nikdo nepopírá, že David Rath je inteligentní člověk a že zdravotnictví rozumí. Jenže poškodil neskutečně sociální demokracii, její voliče, pacienty tím, že bral úplatky. A navíc se v tomto ohledu choval jako hlupák, mohl počítat s tím, že jako přední představitel sociální demokracie bude sledován. A další věc, v minulosti se opakovaně stavěl proti pacientům, říkal,… Číst vice »

ne68
ne68
před 2 lety

No, pan Rath si měl uvědomit že má děti a rodinu především než začal páchat trestnou činnost. Teď je to už pozdní lítost a je úsměvné uvádět to jako argument pro jeho předčasné propuštění….

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  ne68

68 cemu rikas ty mameluku trestna cinost? to co udelal Dr Rath jsou drobne proti tomu co kradli a kdradou ODS, podrazy Sobotky s OKD a dalsi? Tohle je vylozene politicka msta, kde v Parlamentu vtipnej poslanec Rath “okopaval” Kalouska a dalsi parchanty. Jsem zvedavy jestli Fialka ted da povel jeho justici aby tam Ratha… Číst vice »

ne68
ne68
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

basos – nadávka není argument, přečtěte si po sobě so jste napsal. Nevím, že bychom si někdy tykali…

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  ne68

68 mas naprostou pravdu, ale jsi nejak moc citlivy, protoze mameluk neni nadavka, ale nazev jedne skupiny, v originale to byli divoci muslimsti bojovnici, osobni garda sultanu, a v cestine jsme jim naprosto spisovne CESKY rikali MAMELUCI. argumenty jsou pro tebe zrejme Terra Incognita, a historicka fakta zrejme “Spanelska vesnice” — takze nebyl jsem… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Varování!!! Nadáváte spoludiskutujícím a to tu netolerujeme. Při opakování vám bude přístup do diskuze omezen!

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

pane Dvoraku, mate naprostou pravdu, takze si dam distanc, nebo skoncim, nema to fakt cenu se nechat rozcilovat nekym kdo Vas peskuje, a sam nevi o cem mluvi, protoze uz tu neminim vegetovat, neni to k vuli Vam, ale nema to skutecne cenu zde marnit svuj cas, a jeste se nechat nekym kdo povazuje… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

basos, zůstaň.
Já tě mám docela rád. Občas přepiš expresiva, přehoď na trochu přijatelné výrazivo nebo vytečkuj slovo mezi prvním a posledním písmenem.
Neurážej se a piš zde dále. Seš dobrej.
To myslím jako fakt.
Pane Dvořák, domluvte mu, palici tvrdohlavé.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Lubez
Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Pane Dvořáku, basos nemá příspěvek bez serie nadávek.

cablik
cablik
před 2 lety

No to je teda věc normální mukly pouští na podmínku a proč by ne pana Ratha který se choval vzorně a má kam jít a určitě nebude páchat trestnou činnost.

Kunr
Kunr
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Z mého pohledu je pán Rath poloviční politický vězeň. A těm nový kádrováci neodpustí. Nejsme jako oni- už jen fraška.

spartak
spartak
před 2 lety

Případ Rath je pomsta ODS na přeběhlíky. ODS je odpudivá strana se šklebem mafiána.

Vlastimil
Vlastimil
před 2 lety

Bohužel MUDr. Rath není muslimský znásilňovač a násilník. K těm jsou totiž naše a (potažmo) eurounijní soudy daleko vstřícnější a shovívavější.