Začátek integrace Donbasu do Ruska

Ve skutečnosti to začalo už na jaře. Včera Vladimír Putin svým výnosem pouze konstatoval nynější situaci. Ale příprava na tento výnos začala již v květnu.

Oleg Lavrov

Dnes tedy o strategickém plánování. Takže, v květnu roku 2021 Kreml “jmenoval” pro doněcko-luganský směr ruského řídícího pracovníka Jevgenije Jurčenka. Zjara se to bralo velmi skepticky, dokonce i na Donbasu, ale přišel podzim a v těchto dnech hlava DLR Denis Pušilin nečekaně prohlásil, že republice se začalo nedostávat koksovatelného uhlí. A to znamená, že hutnictví DLR začalo fungovat naplno. Pušilin také poznamenal, že od roku 2018 bylo v DLR otevřeno 28 nových porubních stěn,  dalších 11 bude zprovozněno v roce 2022, ale uhlí beztak chybí a je nutno ho kupovat v Rusku.

Jevgenij Jurčenko řídí Jižní báňský a hutní komplex. Je zajímavé, že Jižní báňský a hutní komplex vzal pod svou kontrolu sedm velkých podniků Donbasu, ta aktiva, která dříve kontroloval ukrajinský oligarcha Sergej Kurčenko. S příchodem Jurčenka tato aktiva “nečekaně” vydělala –  v DLR Jižní báňský a hutní komplex dnes řídí následující podniky: Jenakijevský metalurgický závod, Makejevský metalurgický závod, Makejevkoks, Jasinovský koksochemický závod, Komsomolskou správu rud. V LLR společnost kontroluje Alčevský hutní kombinát a Stachanovský závod feroslitin.

Je třeba si uvědomit, že životní úroveň na Donbasu byla do té doby velmi nízká, a u některých kategorií občanů dokonce přímo žalostná – s příchodem Jurčenka se v republice během léta zaplatila velká část dlužných mezd, a nyní republiky hlásí, že závodům DLR a LLR už chybí suroviny. A tu včera Vladimír Putin svým výnosem otevřel ruské trhy pro jakékoliv výrobky z DLR a LLR a připustil je dokonce ke státním zakázkám a to, zase, umožňuje plánovat ekonomický rozvoj LLR a DLR bez ohledu na rozzuřenou Ukrajinu.

Jižní báňský a hutní komplex plánuje v nejbližší době vzít pod svou kontrolu ještě celou řadu velkých podniků Donbasu, a Jevgenij Jurčenko už prohlásil, že uhlí pro ně nestačí, takže otázku s dodávkami na Donbas uhlí různých značek a určení bude nutno řešit už na úrovni vlády Ruska. Zároveň Jurčenko oznámil, že do konce roku 2021 na obnovu vybavení donbaských podniků budou investovány asi 3 miliardy rublů, a pouze částka investic Jižní báňského a hutního komplexu do ekonomiky Donbasu v tomto a následujícím roce překoná 10,7 miliardy rublů – ale už v říjnu Jevgenij Jurčenko poznamenal, že konečná částka investic bude mnohem větší.

Ale nyní je nejvyšší čas pohovořit si o tom, z jakého důvodů se Moskva rozhodla pozvedat Donbas – a všimněte si, že se to děje díky velkým společnostem, nikoliv na úkor ruského rozpočtu.

Za prvé, Donbas se stává “od Ukrajiny odříznutým územím” definitivně a nezvratně. Například, onen Jenakijevský metalurgický závod, který dosud formálně patří holdingu Metinvest ukrajinského oligarchy Rinata Achmetova, od roku 2017 je však pod kontrolou úřadů v Doněcku, a kontrola Rusů nad tímto podnikem znamená, že do upocených rukou Achmetova se podnik nevrátí už nikdy. Donbas byl vždy průmyslovou oblastí, i v SSSR, i na nezávislé Ukrajině. Nehledě na celkový potenciál, v celkové ekonomické bilanci Ruska bude jeho přínos sotva důležitý, tím spíš, že přední představitelé odvětví v Rusku již dávno dosáhli velkého pokroku, zejména na technologické úrovni.

Za druhé, Rusko začíná pozvedat životní úroveň na Donbasu, ale bez základu v podobě fungujícího místního těžkého průmyslu to skoro není možné udělat a v opačném případě by bylo nutno zvyšovat životní úroveň místního obyvatelstva na úkor federálního rozpočtu. A to by, v podmínkách blížící se světové hospodářské krize, znamenalo další vážnou zátěž pro ruskou ekonomiku. Uvádění do chodu nečinných podniků znamená i významný příliv daní do rozpočtů republik, což umožní úřadům v Doněcku a Lugansku napravit situaci v sociální sféře – přiznejme si, že průměrný důchod pět tisíc rublů vypadá dnes výsměšně, zejména pro starce, kteří pracovali celý svůj život na šachtách a v závodech.

Za třetí, je třeba chápat, že Kreml plně pochopil rozsah ekonomických a sociálních problémů nových ruských občanů,  a Moskva jasně chápe, že příliv nových Rusů teprve nabírá tempo. Přičemž se to týká již nejen obyvatel Donbasu, ale také obyvatelstva “pevninské” Ukrajiny. Jednu “výkladní skříň” pro Ukrajince v podobě Krymu již Rusko vytvořilo. Nyní nastala doba vytvářet “výkladní skříně” v podobě Donbasu, ale jestliže do Krymu prostředky a zdroje vkládal stát, tak do ekonomiky Donbasu je bude vkládat ruský byznys. A byznys dobře chápe, že není možné investovat do podniků nepřinášejících zisk, takže těmto podnikům je nutno zajistit přístup k obrovskému vnitřnímu trhu Ruska a při té příležitosti zapojovat i samotné obyvatelstvo do ruského sociálního systému. Zapojovat díky samotnému Donbasu, dovolím si poznamenat, že Donbas je zcela schopný zajistit průměrnou životní úroveň Ruska díky vzestupu a rozehřátí ekonomiky republik.

To už je jiný, v porovnání s evropským, typ ekonomické a sociální integrace. A signál ostatním regionům Ukrajiny – podívejte, jak je možné žít, když jste v jednom svazku s Ruskem. Na pozadí pokračujícího kolapsu energetiky Ukrajiny nevyřčené návrhy Ruska vypadají ještě lákavěji – zejména když uvážíme, že uhlí je v ukrajinských teplárnách a tepelných elektrárnách v porovnání s říjnem polovina (378 tisíc tun k dnešnímu dni proti 748 tisícům tun v polovině října).

Zde je možné poznamenat toto: pokud se ukrajinská energetika sníží, a Rusko se najednou rozhodne ji resuscitovat, tak bude nutno synchronizovat celý energetický komplex země. Jinými slovy, energetika Ukrajiny bude potřebovat osobitý a velmi výkonný “zapalovač”, který jsou schopny zajistit pouze energetické sítě Ruska – a zde je hlavní otázka v tom, zda se Moskva pustí do další záchrany ukrajinské moci. Tím spíše, že hned poté se Rusko znovu přemění pro Kyjev v nepřítele čísla jedna: hybridní válka, hybridní nepřátelé, hybridní země, hybridní mozky. Podle posledních událostí vidíme, že Kyjev snaživě uklidňuje své obyvatelstvo a nazývá energetickou krizi kremelskými fejky – je pravda, že není zatím vůbec jasné, co udělá kancelář pana prezidenta po vypuknutí vějířových odpojení. Hlavní zrada spočívá v tom, že při odpojení elektřiny nefunguje televizor a prostý Ukrajinec bude mít dost času na sundání prezidentských klapek ze svých očí. No a dost času na promýšlení vlastní budoucnosti na Ukrajině nebo ještě kdesi.

Co se týče linie rozlišení, tak navenek se zatím prakticky nic nezměnilo, ale nemůžeme pochybovat o tom, že Kreml netrpělivě čeká na další útok OSU na Donbas nebo tragický incident z viny ukrajinských vojáků. V tom případě “jihoosetinský expres” zafunguje naplno, dodáním do republik potřebné výzbroje a vybavení. Toto schéma je ostatně už propracováno do posledních maličkostí. K úkolům orgánů republik pro vojáky patří zastavení znepokojujícího ostřelování a likvidace obzvlášť úporných nacionalistických formací Ukrajiny, ale k tomu je nutno dezavuovat Minské dohody. Podle odehrávajících se událostí se úřady v Kyjevě zabývají právě tímto, a západní “partneři” je usilovně podporují vojensky. Je pravda, že samotní “partneři” bojovat za Ukrajince kategoricky odmítají.

No a nejdůležitější znak všech posledních událostí na Donbasu: je zřejmé, že úřadům republik se podařilo definitivně překonat stav “zmatku”, který zde vládnul dříve. Celá hierarchie lidových republik je vybudována, polní velitelé se změnili na velitele jednotlivých sborů DLR a LLR, zákonodárná základna republik je připravena integrovat se do ruského prostoru. Zůstalo spuštění ekonomiky a zajištění bezpečnosti obyvatel. A nemám pochyb o tom, že zářící elektrickými světly města a vesnice republik se zanedlouho stanou lákavým majákem pro obyvatelstvo hraničících ukrajinských území.

Tím spíše, že na hraničících územích obyvatelstvo dokonce nemá základní volební práva, a když se ještě odpojí elektrika, tak Donbas se stane novou Zemí zaslíbenou pro prostého Ukrajince.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

http://новости-донбасса.ru-

4.7 16 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tatran
Tatran
před 2 lety

Jak dlouho je po fašistickém převratu na Ukrajině. A vypadá to skutečně, že se část Ukrajiny odloupne k Rusku. Je akorát otázka, zda USA aby tomu zabránili nevyvolají s Ruskem konflikt. Ale to si myslím, že byl jejich konec. Ukrajinci určitě nebudou bojovat proti Rusku, ale zápaďáci také!

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Tatran

Banderoksindl z Kyjeva,ale i jeho podporovaTELE z řad havlolejnolahvárenský stoky doufám nastoupí do první řady a hrdinně padnou v boji s “”ruským okupantem”””….v co největším množství,protože nikomu chybět nebudou!

anti Havel
anti Havel
před 2 lety

Obšem ten banderoksindl,kterej sem nasáčkoval Al-Hamajda se může URYCHLENĚ VRÁTIT NACH HAUSE!

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

Tak to máte smůlu kolego nová vláda pro ně otevře pracovní trh protože nemají lidi na špatně placené práce. Furt lepší než by sem tahali migranty kteří by jen pobírali dávky.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

A ten banderoksindl snad někde řádně pracuje????
Krom chlastání,fetování a následné napadání Čechů ta svinská havěť NIC NEDĚLÁ!VYHNAT JAKÝMKOLIV ZPŮSPOBEM ČECH A POD TRESTEM ZTRÁTY ŽIVOTA NEPUSTIT PŘES HRANICE….ANI ARABY,ANI BANDEROPAKÁŽ!

cablik
cablik
před 2 lety

Bílí pryč! Bílé soudy. USA po osvobození mladíka, co se bránil
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Bili-pryc-Bile-soudy-USA-po-osvobozeni-mladika-co-se-branil-684345

Ruská rozvědka: Politika USA a EU posiluje v Kyjevě pocit, že je mu vše dovoleno
https://cz.sputniknews.com/20211122/ruska-rozvedka-politika-usa-a-eu-posiluje-v-kyjeve-pocit-ze-je-mu-vse-dovoleno-16604791.html

cablik
cablik
před 2 lety

To bude pro obyvatele obou republik to nejlepší. Ruská a západní politika je ohromný rozdíl jedni zlepšují život a druzí chystají válku a rádoby světovládu.